"Не на тормоза" казаха ученици в Деня на розовата фланелка

архив

© Юлия Лазарова

архив



Не на тормоза" и "Нека бъдем добри", призоваха децата от хасковските училища в Деня на розовата фланелка. Стотици розови балони полетяха в небето по време на флашмоб пред сградата на общината.


240 деца от четвърти до осми клас облякоха розови фланелки и с розови листове над главите си изписаха с тела: "Не на тормоза!".


Розовото като символ на несъгласието с агресията в училище е свързано със следната случка: през 2007 г. деветокласник от Канада се появил на откриването на учебната година с розово поло. Подигравките на по-големите момчета били толкова злъчни, че го довели до стрес.




В защита на момчето на следващия ден съучениците му купили 50 розови тениски и ги облекли в училище.  Оттогава на много места отпор срещу насилието изразяват с "розови" прояви в последната сряда на февруари.


Изследвания сочат, че 80% от децата са ставали свидетели на тормоз над техни съученици в училище, но са оставали пасивни наблюдатели. Най-силните прояви на агресия в училище са при децата на възраст между 10 и 13 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK