Бадемов сладкиш с цитрусов аромат

Приготвянето на този кекс е напълно изпълнимо самостоятелно от децата, така че не се двоумете да им предложите рецептата, а те да направят десерта за следобедния неделен чай.

© Ирина Катеринска

Приготвянето на този кекс е напълно изпълнимо самостоятелно от децата, така че не се двоумете да им предложите рецептата, а те да направят десерта за следобедния неделен чай.



В края на студените дни  "Детски Дневник" припомня една неустоима рецепта с аромат на зима, с която да подсладите дните си в очакване на пролетта и нейните вкусове.


През зимата цитрусовите плодове имат най-силен и плътен аромат, прелестни свежи цветове и вкус, който привлича малки и големи. Освен хапвани просто така или във вид на сок, те са чудесна добавка и към различни сладкиши.


Този тук е сочен благодарение на сока от мандарини и портокал и същевременно хрупкав от добавените в тестото смлени бадеми. Докато се пече, цялата кухня започва да ухае на карамелизирани цитруси, а устата да се пълни със слюнка. Приготвянето му е напълно изпълнимо самостоятелно от децата, така че не се двоумете да им предложите рецептата, а те да направят десерта за следобедния неделен чай.




Пълнозърнестото брашно може да се замени с бяло, както и кафявата захар с обикновена, но използването на тези продукти е част от очарованието на десерта и му придават специфична плътност. Вместо бадеми обаче, спокойно могат да се използват орехи или лешници – всичко, с което разполагате в долапа.


За направата му са нужни: 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно + 1 ч.л. бакпулвер, 1 и 1/2 ч.ч. смлени бадеми, 1/2 ч.ч. кафява захар, 4 яйца, сокът на 4 мандарини, сокът на 1 голям портокал, 2/3 ч.ч. меко масло; за глазурата: 60 г шоколада, 1 ч.л. масло


Яйцата се разбиват със захарта и маслото за няколко минути с миксер, докато се получи хомогенна смес. Добавя се сокът на плодовете, след това бадемите и накрая брашното с бакпулвера на няколко пъти. Разбърква се с миксера, докато се получи гъсто кексово тесто.


Правоъгълна тавичка за кекс се намазнява и набрашнява, тестото се излива в нея и сладкишът се пече на 180 градуса за около 40 мин. или докато при проверка с клечка в средата, тя излезе суха.


Готовият сладкиш се оставя да се охлади. След това шоколада се начупва на парченца и заедно с маслото се разтапя на водна баня при непрекъснато бъркане. Глазурата се разпределя върху сладкиша. Може да се украси с ядки и настъргана портокалова кора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK