Снимка на деня: Един лесен начин за спокоен учебен час

<a href="https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208852513777052&set=a.10201445364682954.1073741834.1440422464&type=3&theater" target="_blank">Публикация</a> с обществен достъп във "Фейсбук" страницата на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. 

Публикация с обществен достъп във "Фейсбук" страницата на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов. "Един много лесен начин за спокоен час!" С тези думи и снимка, публикувана в профила си във "Фейсбук", заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов даде идея на българските учители как да накарат учениците да се концентрират в учебното време и да не се разсейват с мобилните си устройства.


В коментарите под снимката, която е от столичното 119 СОУ, където Стаматов е директор от повече от десетилетие, учители хвалят идеята, но някои наричат нередно и крайно изземането на лични вещи на учениците. Стаматов също участва в дискусията като моли за други идеи за справяне с проблема.


Неотдавна заместник-министърът изказа подкрепата си за забраната за моблини устройства в училищата, която влиза в сила с новия закон за Предучилищното и училищното образование. Той коментира, че "Децата винаги ще са с една крачка напред с технологиите, но забраната за телефоните трябва да важи за всички училища".

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1038 Весело

  Хехе, няма ли да е далеч по-ефективно:
  "Иванчо, ела остави телефона тук и излез на дъската"
  "Седни си, двойка"

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Аз не мога да разбера какъв е проблемът в началото да си прибират телефоните в някакъв шкаф и след часовете да си ги вземат.

  [email protected]
 3. 3 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ами ако Иванчо откаже да си остави мобилното устройство? Реално учителят няма законово право принудително да събира лични вещи. На директор или зам. министър едва ли учениците биха отказали, но на обикновена учителка какво пречи да се опънат?

 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Решението се нарича възпитание. Ако има правило, следва да се спазва. Ако не се спазва - санкции. Това решение е същото като гърбиците по пешеходните пътеки - бориш проблем в манталитета, като се опитваш да го ограничиш, вместо да санкционираш манталитета.
  Като цяло, такъв тип решения показват слаба власт.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Доста съученици трудно изкарваха 40 минути без цигари. При подобна мярка ще има същия ефект при ученици с форма на зависимост - тактуване с крака, кликане на химикали, гризане на химикали/моливи, веене с тетрадки, въртене напред-назад, следене на часовника, общо взето липса на внимание.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#3] от "wiligri":

  Ако го пише в правилника на училището, значи има право. Иначе той и ножът е лична вещ.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  За да бъдеш постоянно щастлив,трябва да бъдеш постоянно луд.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#5] от "Fazer":

  При вас как се реши? Разрешиха пушенето в час ли?

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Георгиев":

  Е, това е отмъстително... По-добре е с превенция, като на снимката.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#5:"Fazer"]Доста съученици трудно изкарваха 40 минути без цигари. При подобна мярка ще има същия ефект при ученици с форма на зависимост - тактуване с крака, кликане на химикали, гризане на химикали/моливи, веене с тетрадки, въртене напред-назад, следене на часовника, общо взето липса на внимание. [/quote]

  С това предвид (и преди някой да каже, че се противопоставям), съм напълно ЗА ограниченията. Има си време и място за социална мрежа, по време на урок не е едно от тях.

 11. 11 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  Не се реши по никакъв начин. Имаше разни 5-минутни излизания до тоалетна, в които успяваха да дръпнат по един фас в тоалетните. В последствие се забрани пушенето в района на училището, но понеже нямаше детектори, забраната не се прилагаше (и май все още не се прилага) ефективно.
  Ако успешно въведат тези "unplugged" часове, ще е страхотно. Не мисля, обаче, че такъв ще е случаят, именно заради предните такива писмени забрани.

 12. 12 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 502 Неутрално

  То хубаво, ами някое детенце, като си познае някой чужд телефон на излизане????

 13. 13 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":
  То и сега масово го пише по правилниците. Щом е стигнал бай зам. министър до обсъждане във фейса, значи е проблем, въпреки това. Между другото по правилниците и други работи пише, също масово. Със същия ефект върху реалното положение в училищата.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#13] от "wiligri":

  Именно, пише го, тоест и сега не е незаконно... Може би в правилниците трябва не само да пише какво може и не може, ами и какви са правата на учителя (и ученика) във всеки отделен случай. Така ще е далеч по-ясно на всички. Иначе всеки си го тълкува, както му скимне и му е по-изгодно.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#11] от "Fazer":

  Така си и помислих, че не се е решило... но начини има, със сигурност. Най-добрият начин според мен е да спечелиш учениците за съюзници във всяко нещо (или поне мнозинството от тях).

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "dogwoman":
  Е, то за писане, пише. И за правата на учителя, и за правата на ученика. За задълженията им също има много работи писани. Нали точно това обяснявам. Това, че някъде пише нещо, не означава нищо. Би означавало, ако би имало желание написаното да се спазва. Ако случаят беше такъв, нямаше зам. министърът да се занимава с него, защото едва ли е глупак, който си губи времето с несъществени дреболии.

 17. 17 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 281 Любопитно

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Проблемът е, че много от телефоните са два пъти по-скъпи от заплатата на директора...

 18. 18 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#16] от "wiligri":

  След като е написано, трябва да се контролира дали се спазва и ако не се спазва, явно ще трябва да се налагат някакви санкции.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 19. 19 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Не знаех, че оценката на не/знания се нарича отмъщение. Учителите имат инструментите да приложат поощрения, наказания и забрани, но доколкото съм общувал с учители, самите те са достатъчно обезверени и не им пука особено.
  "Когато Бог иска да накаже някого, прави го учител"

 20. 20 Профил на Даниела Младенова
  Даниела Младенова
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Хора, става страшно! Не ми е ясно как днешната младеж ще възпитава децата си, като гледам сегашните майки и бащи как го правят - бебе на няколко месеца да си слага телефона в устата, защото мама му е пуснала музика например.. това за съжаление е доста срещана гледка в парковете.. камоли, когато тези деца станат ученици!

 21. 21 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ogiigo":
  Браво! Супер! Направо е невероятно как си се досетил за това уникално разрешение на проблема!
  Да си се запитвал по какви ли причини на никого другиго досега не му е дошла на ума таз мъдра мисла? Нали разбираш, че някои хора това го работят по 8 часа дневно всеки ден в продължение на години. Даскалското съсловие, ако и да не се състои от гении, то поне са хора около средната интелигентност и покрай получаването на задължителното за длъжността висше образование, все ще да им се е случило нещичко да попрочетат, пък и по силата на известни обстоятелства са с познания от бая ми ти разнородни области. Намеквам, че едва ли вярваш да са най-слабоумната гилдия на планетата. А то, виж, как се получи - днес във форума на Дневник, хорица, дето не са провели и един учебен час в ролята на учител, взеха, че разрешиха сите училищни проблеми като на шега!

 22. 22 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Напълно подкрепям този подход,защото вече учениците изобщо не обръщат внимание на преподавателите си, а са вглъбени в "Месинджър", "Вайбър", и т.н. В началото ще е сложно, но с всичко се свиква.

  marinov1018
 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3102 Весело

  Навремето по английски учехме за правилата в някои колежи, като в единия бяха забранили ръчните часовници за да не се разсейват и "убиват" последните 5 - 10 минути от учебния час.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 993 Весело

  част от българите са жестоки и безмилостни хора... или поне се правят на такива...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 25. 25 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#23:"Consumer"] бяха забранили ръчните часовници[/quote]

  Като навлязат в България smart watch-овете (има се предвид, като поевтинеят достатъчно, за да са достъпни колкото смартфоните), и тях ще трябва да забранят, че ще има много повече от разсейване.

 26. 26 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 535 Любопитно

  До коментар [#19] от "Николай Георгиев":"Когато Бог иска да накаже някого, прави го учител" - Вие сериозно ли?

  Sic transit..
 27. 27 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В доста държави в училище е абсолютно забранено използването на мобифони от учениците.
  На мен този подход ми се струва правилен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 28. 28 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1720 Любопитно

  Интересно е дето ни разсейват с дървеното сандъче на зам.министър Стаматов. Изглежда си мисли че му правят положителна реклама. Сякаш той е единствениа дето се е сетил.
  Стаматов не ни отвличай с тривиални решения.
  ИСТИНСИ ИНТЕРЕСНАТА СНИМКА ще е сканираната ПОНЕ ЕДНА министерска ЗАПОВЕД за РАБОТНА ГРУПА с ИМЕНАТА на "експертите" по разните стандарти и ПРОГРАМИ.
  Стаматов, айде без плоски Фараонски номера със снимчици за "дисциплиниране".
  Директорче....
  !

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Отдавна трябваше да се забрани да се влиза в час с мобилен телефон.

 30. 30 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1720 Любопитно

  До коментар [#29] от "Роси":

  Отдавна е забранено, не само с телефон, но и с всякакви комуникационни устройства. В закона и правилника му за приложение. Обаче както много тук са написали, забраната си е забрана, но приложението е въпрос на противоречие с други закони, и най-вече със закона за закрила на детето. И няма нищо по-лесно всяко лекенце и неговите "свещени" родители да се оплачат за това като форма на насилие върху дете. Ела да видиш какво става тогава. Впрочем Стаматов го знае. Просто сега е времето на ефтиния ПР.
  !

 31. 31 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Снимка на деня: "Един лесен начин за спокоен учебен час"?

  "Ами ако Иванчо откаже да си остави мобилното устройство? Реално учителят няма законово право принудително да събира лични вещи?"

  За сега Учителя (той или тя) нямат и други законови права за "звероукротяване", и всеки се справя както може с подръчни средства?!!! И едва ли Стаматов е открил топлата вода, но се старае в "правилната" посока!!!


 32. 32 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Никакви телефони в часовете! Огромен проблем!

 33. 33 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Хахах, аз нямам телефон от вече 2 години и някак си ми е едно много по-харно!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2193 Любопитно

  Така ще е, докато образованието е масово и задължително, а на дипломата се гледа само като на тапия. Децата не са виновни, че накрая точно така изглежда полученото образование. Виж, ние, дето гласуваме сме виновни, защото не сме взели мерки да награждаваме за наученото в училище и най-вече да наказваме за ненаученото в училище. Скъсали сме връзката "който учи ще сполучи" и сега си получаваме резултатите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#31] от "Emil Dimov":
  "Ами ако Иванчо откаже да си остави мобилното устройство? Реално учителят няма законово право принудително да събира лични вещи?"
  ...............
  Има, има...
  Мобилният телефон е и потенциален мобилен "пищов".
  Може да се прокара тази версия.
  Но всичко зависи от масата, колко от учениците са отишли да учат и колко да се гаврят с учителите...Ако първите са повече, ще наложат "санкции" върху вторите в междучасието.
  Същото е и в киното. Масата е платила билет, при телефонен разговор по време на прожекция се рискува конфискация и бушонки по типето.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 37. 37 Профил на milko
  milko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нещо за размисъл.
  Половината устройства са на цена над 1300 лв. Нямам представа като се замогнат българите какви ще са телефоните на децата им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK