Хляб с домати и маслини

Този хляб с домати и маслини е чудесна компания на супа, салата или основно

© Ирина Катеринска

Този хляб с домати и маслини е чудесна компания на супа, салата или основно



В края на дългия уикенд "Детски Дневник" припомня тази лесна рецепта за хляб, с която децата могат да си поиграят, а семейството ще се наслади на дъхав и вкусен хляб.


Дайте на едно дете топка тесто и буквално можете да наблюдавате как вдъхновено ще се забавлява с него минимум един час. Удоволствието, с което дори и най-малките малчугани месят, е вдъхновяваща гледка, а хлябът или питките, които се получават след това, са още по-вкусни заради вложената радост.


Установих обаче, че след изтичането на предназначения за месене период, отнемането на тестото от детските ръце е доста трудна задача. Бихте имали сравнителен успех без поток от сълзи, ако предложите на детето "фалшиво" тесто, замесено набързо само от вода, брашно и малко мазнина, с което да продължи да си играе. Тогава истинското може да се запъти към фурната по предназначение и след известно време всички да се насладят на резултата.




А месенето на хляб в неделя би било удоволствие за всички у дома, особено когато от фурната започне да се разнася онова специфично и приятно ухание на препечена коричка. Варианти за тестени изделия има много, но този хляб с домати и маслини от днешната рецепта е особено ароматен и вкусен, чудесна компания на супа, салата или основно, а дори и просто така – разчупен още леко топъл от нетърпеливи малчугани.


За направата му са нужни: 175 мл. хладка вода, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. захар, 1 с.л. зехтин, 200 г кисело мляко, 250 г бяло брашно, 250 г типово брашно, 1 пак. суха мая, 100 гр. чери домати – нарязани на четвъртини, 100 гр. черни маслини – без костилки, нарязани на парченца


Киселото мляко, водата, зехтина, солта и захарта се смесват и разбъркват добре. Отделно се разбърква брашното със сухата мая и първата смес се добавя към него. Омесва се меко тесто, което да лепне съвсем леко. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. След това се разстила и разточва внимателно на набрашнена повърхност. Наръсва се с доматите и маслините. Завива се на руло и се усуква няколко пъти с набрашнени ръце, тъй като от течността на доматите тестото започва да лепне.


След това се завива на кравай и се слага в кръгла тавичка или дълбока йена. Отгоре се намазва със зехтин. Слага се в студена фурна, която се включва на 200 градуса. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви и хване коричка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK