Горските детски градини на Дания (видео)

Горските детски градини на Дания (видео)

© Marianne Borowiec, SBSВажно е децата да се научат да са мокри, да им е студено и да се справят с това, казва Джейн Уилиамс Зигфридсен в разказ за практиката си в известните по цял свят горски детски градини на Дания.

 
За пръв път Джейн попада в Дания преди 23 години с група студенти, работещи в областта на ранното предучилищно обучение. "Бяхме чували толкова много за датските детски градини и исках да видя с очите си какво е толкова специално при тях", спомня си авторката.


"Първата детска градина, която посетих, беше в покрайнините на града. Нищо различно не правеше впечатление вътре в сградата с изключение на факта, че там нямаше никой!"


"След кратка разходка открих децата и техните възпитатели в горичката наблизо. Децата се катереха по дърветата, тичаха извън полезрението на педагозите и дялкаха пръчки с остри ножове до открит огън - бях шокирана, ужасена и очарована.
Децата изглеждаха толкова уверени, щастливи и спокойни, а педагозите не бяха ни най-малко разтревожени - как бе възможно това? Не се ли притесняваха, че децата може да се наранят?


Разглеждайки ги по-отблизо и след разговори с педагозите разбрах, че децата са доста сръчни в това, което правят, педагозите им имат доверие и се отнасят към тях като към добре подготвени; имаше чувство за сътрудничество и работа в екип на различните възрасти.


Сега вече имам зад гърба си 19 години, откакто работя и живея в Дания, мога да кажа че напълно разбирам и ценя този педагогически подход, при който децата се обучават и развиват на открито".


Горските детски градини на Дания (видео)

© Marianne Borowiec, SBS


Това не винаги е лесно и педагозите и родителите трябва да имат много ясно разбиране за това какво се случва, за да подпомагат възпитанието на подрастващите.


През последните 14 години датският опит беше разпространен чрез курсове с участници от много страни, включително Австралия, Бермудите, Китай, Великобритания, САЩ, Южна Америка, Канада и Гърция.
 


Повечето й колеги са преживели същото преди години - смес от страх и очарование. И мнозина казват, че този опит е променил живота им!


Възпитателите си дават сметка, че това, което се случва в Дания, не може да бъде "изнесено" поради културни, обществени и екологични различия, но има и части, които могат да работят извън Дания.


"Посещавала съм детски градини в Австралия и съм видяла фантастични занимания в храстите или на плажа - учителите казват, че след като видели какво правим в Дания, се почувствали вдъхновени и уверени да изведат децата на открито и у дома".


Горските детски градини на Дания (видео)

© Marianne Borowiec, SBS


Идват много имейли от предишните участници, които вече са все по-често с децата в природата.


Участник от САЩ писа: "Най-добрият ден беше, когато излязохме да играем с децата в дъжда. Това е такава революционна концепция за моето училище. Благодаря ви отново за всичко, което научих от вас в Дания."


"Не се броя за експерт - аз самата все още се уча", признава Джейн. "Но съм толкова щастлива, че по някакъв начин мога да помогна за самочувствието на хората, за да излязат навън с децата си, без значение какви са условията на средата".


Изследователи показват огромните ползи, когато децата прекарват времето си на открито - по-добро развитие на мозъка, на костната и мускулатурата, по-добро социално и познавателно развитие, емоционално благополучие и по-малко болести.


Авторката цитира тревожна статистика от Великобритания: едно на всеки девет британски деца не са посещавали парк, гора или каквото и да е зелено пространство през последната година. Още по лош е коментарът към тези данни на един от интервюираните: "защо да губим време за ходене, когато може да се сърфира"!


В същата насока бил диалогът по време на курс във Великобритания преди няколко години. Участник (който бил от няколко години учител) казал, че ще трябва да си купи чифт гумени ботуши, за да направят излета. Изразих учудване, защото мислех, че всеки има гумени ботуши, казва Джейн. "Аз имам кола", бил отговорът.


Горските детски градини на Дания (видео)

© Marianne Borowiec, SBS

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Къде са хората, къде сме ние!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3183 Весело

  [quote#1:"today"]Къде са хората, къде сме ние![/quote]

  Ние пък имаме гумени цървули !

 3. 3 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2402 Весело

  Страхотно! И аз си спомням, че като деца много обичахме да правим кюфтета от кал и да се цапаме.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 4. 4 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Децата са адски щастливи, това ги калява!

  Impossible Is Nothing
 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Ние си го правим всеки ден. Прескачане на локва, отскачане от кола влизаща в колква, децата в мрака сутрин носят по 10-12 килограма и с тях катерят стълби и се сборичкват. Мон винаги държи да спечели някой едни милиони за печатни учебници, а хората носят една флашка.

 6. 6 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Каква гора, "нá ти таблет и мирувай". На светлинни години сме от датското мислене.

  Кюфтета от кал и салата от колорадски бръмбари форевер.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 7. 7 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Е, аз пък бях уикенда на ски и гледам доста хора си водеха децата на възраст като на снимките и не ги е страх да не се намокрят или изпотят или да паднат и да се ударят.
  Та не сме толкова назад от датчаните. Е - на който му е по-лесно да ги турне пред телевизора та да мируват... предполагам и в Дания има такива хора?

 8. 8 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Познавам едно семейство, които са пуснали едното на горска градина в Германия. Общо казано - много е яко, но само за децата, които "оцелеят". Около половината родители се отказват след поредната подред настинка и невъзможността да взимат толкова много болнични и отпуски.

 9. 9 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Моето детство (преди "откриването" на компютрите) премина в гората и лозята в покрайнините на града. Още през началото на 90-те. Датчаните едва сега се сещат за подобни неща.

 10. 10 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#8:"kykyyy"]Около половината родители се отказват след поредната подред настинка и невъзможността да взимат толкова много болнични и отпуски.[/quote]

  Естествено, че ще се разболяват. В Дания слънцето е дефицит и хората страдат от недостатъчност витамин Д, който е изключително важен за имунната система.

  Тъкмо го научихме магарето да не пие вода и то взе, че умря.

 11. 11 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#1:"today"]
  Къде са хората, къде сме ние![/quote]

  Къде ли? В отделение "Комплексари".

 12. 12 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Снимката с гьола, 90% от бг бабите ще изпаднат в потрес, първата реакция: "Веднага излизай от гьола, ще те Утрепа от бой"! хахахахаха!

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#9] от "blaf":


  Не се сещат сега, това си е традиция у тях още от време оно, ама сега се разчува. Родителите на тези деца също са израснали по този "варварски" начин, а бабите и дядовците им са живели предимно в малки градове където това си е нормално.

  Датчаните не обичат да се превземат и да се правят на по-фини. Те са си такива каквито са. Не се правят на благородни хуманисти със супер прогресивни възгледи. В душата си са си "селянчета" в добрия смисъл на думата, не залитат много-много и не им дреме особено какво другите мислят за тях, дават го доста практично.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7322 Неутрално

  Със сигурност са добре, щото са на свобода.

 15. 15 Профил на nikolai1982
  nikolai1982
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Посещавал съм Дания и бях очарован.
  Всичко е някак си естествено и без превземки,за всички .
  От една банка излиза една мадама и се мята на съвсем обикновенно колело ,майка слага детето си в един кош, пак на колело при температура 10 градуса и бръснещ вятър .
  Високите технологи се смесват със първичното и натуралното човешко.
  Интересното е че всъчност когато се прибрах и кацнах на летището разбрах една проста истина -В Дания климата е суров ,няма слънце и в повечето време или вали или духа вятър и е облачно докато в нашата страна климата е уникален ,но има една малка -голяма разлика и тя е в хората.
  Датчаните обичат страната си и са честни и доверчиви като в същото време не дават на никой да им се меси в работите-те първи натовариха всички бежанци и ги стовариха на Швеция.
  В България ние само се оплакваме ,но забравяме че имаме прекрасна страна ,но както обичаме да казваме -скапана държава.
  Забравяме обаче една мъничка реалност и тя е че държавата ни -това сме ние и всичко лошо което произтича от това си го правим пак ние .
  Искам да пожела на всеки да има възможност и време да отиде там и да го усети по своему и когато самолета кацне на българска земя да разбере какво притежава и има и от какво се отказва .

 16. 16 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 954 Неутрално

  А тук, ако детето не е овързано с шал през устата и две шапки на главата, не се пуска навън!
  И учителките биват разпнати, ако изведат децата при 12 градуса на въздух!
  А в училище в голямото междучасие им е забранено да излизат (1-4 клас)!
  Това са "приликите" между Дания и България

 17. 17 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нашата система дава едно право на децата:

  Да се явяват на изпити, да бъдат оценявани и да бъдта класирани.

  Това е средството, чрез което комплексирани недообразовани началници назначавани официално държат в подчинение възрастното население чрез децата му.

  Всеки с деца е малтретиран чрез успеха и поведението на детето си в училище, като му се натяква неговата "роля на родителя" за успеха или неуспуха в училище(!) и за преодоляване на безумията в програмите, които просто не зависят от него изобщо...

 18. 18 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 14 Неутрално

  За всичките години на дтска градина , начално учлие, гназия и пр. неси сомням д с ни извели еднъж сре природата Заоиколни от панелки- бтонилощадки за сорт и детски плщади. Повечето одитеис , кото се сблъсквам ми правят заележка , кгато мойте децас без жилетки при15 градуса навън (плюс). Предложих веднъбж да напрви проучвне на челите- учиелките ведага ми отказаха- опасно е някой ще бъде ужилен(говорим за 13-15 гф. деца) та така, жас от природата и от теченито...

 19. 19 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 14 Неутрално  Неутрално

  18


  19:34


  10 мар, 2016

  За всичките години на детска градина , начално училище, гимназия и пр. не си спомням да са ни извели веднъж сред природата Заобиколени от панелки- бетонни площадки за спорт и детски площадки. Повечето родители с , които се сблъсквам ми правят заележка , когато мойте деца са без жилетки при15 градуса навън (плюс). Предложих веднъж да направим проучвне на пчелите в парка- учителките веднага ндадоха вой- опасно е някой ще бъде ужилен(говорим за 13-15 г. деца) та така, ужас от природата и от теченито...

 20. 20 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Абе те в Дания скоро бяха заклали жираф пред очите на децата с възпитателна цел.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 21. 21 Профил на RK Bistritsa
  RK Bistritsa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В България също има Горски детски градини. Ето ги и българските деца:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=898902940205242&id=565424233553116

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK