#Облечисебе, или защо децата са лесна мишена за тормоз в интернет

#Облечисебе, или защо децата са лесна мишена за тормоз в интернет

© Associated PressМария си отвори фейсбукa на телефона и се загледа в последните качени снимки. Едно нещо нямаше как да не й направи впечатление. Едни снимки изпъкваха на фона на всичко друго – разголваш се и хоп, започват да валят лайкове и коментари:

Nai-nai-nai-nai...... – Unikalnata, krasivaaaa, OMG, goals, стикери, целувки...
"Хм, явно за да си готин онлайн, трябва да се съблечеш", помисли си Мария, "но пък за какво ти е такава слава, а пък защо не, а какво ще кажат Силвия и Петя? Е, те са истински приятелки.
А Радо, той май не си пада по такива момичета"
Докато водеше този разговор със себе си, Мария видя поредната разголена снимка и си помисли:

Тази история с щастлив край е по-скоро рядкост сред българските деца. Всъщност голяма част от тях се подвеждат по модата и се снимат разголени и в провокативни пози, които са съвсем неудачни за възрастта им. Повече от 80% от съдържанието в педофилските сайтове е генерирано от самите деца доброволно и несъзнателно. Голяма част от останалото съдържание е плод на изнудване точно заради неприличните снимки, които са пуснали в интернет без да съзнават потенциалните дългосрочни вреди.


Такава е статистиката на Европол за поведението на децата в интернет, а за опасностите предупреждава Българският център за безопасен интернет с кампанията си "#облечисебе". От няколко години организацията си сътрудничи с властите и с Държавната агенция за закрила на детето за предотвратяване на престъпленията срещу деца в интернет. По сигнали, подадени към центъра през 2015 г. са открити и спрени 96 порнографски сайта, намерени са онлайн 52 материала с детско порно, а МВР е заловило 20 интернет педофили.

Социалните мрежи са заели централна част от живота на децата и онлайн репутацията в много случаи се отразява пряко и върху офлайн отношението им с другите. Това поведение обаче ги превръща в изключително лесна мишена за тормоз и педофилия, защото като се снимат в неприсъщи за възрастта им пози и облекла, сами осигуряват материалите, с които да бъдат изнудвани след това, разказа миналата седмица пред парламентарната комисия за младежта д-р Луиза Шахбазян, заместник-координатор на центъра.


Схемата, която в момента е масов подход на интернет педофилите, работи така: виждат неприлично съдържание от/с дете и първо - веднага го крадат и го разпространяват в своите канали за комуникации с други подобни перверзници; и второ - свързват се с детето на снимката и започват "груминг" и изнудване. "Ако не ми пратиш снимка как мастурбираш, ще покажа тази снимка на баща ти" - казват и детето е толкова ужасено в този момент, че е готово на всичко", разказа за "Дневник" д-р Шахбезян. В този случай детето трябва да осъзнае, че е жертва на престъпление и, че има към кого да се обърне, но за целта първо трябва да е научило за това от родителите и учителите си, категорична е тя.
Част от тези материали се използват за тормоз и между самите връстници, защото не си дават сметка, че онлайн съдържанието може да остане там завинаги и да "изплува" като призрак от миналото години по-късно, предупреждава още експертът.


В борбата срещу изнудването на деца в интернет обаче трябва да се включат и родителите и самите деца, за да има ефект. Това е посланието и на кампанията "#облечисебе" - да предупреди наивните, че неудачното поведение онлайн може да доведе до сериозни последствия, включително върху психиката на подрастващите.


Всеки може да се включи в кампанията "#облечисебе", като пусне своя нормална снимка в социалните мрежи, задължително неразголена или даже навлечена, и прикрепи хаштага. Предпазливостта в интернет трябва да се превърне в норма за децата, с които от малки трябва да се говори за това, а за целта - също и родителите трябва да влязат в час. Огромна част от тях нямат опита на децата си в интеренет, защото за разлика от тях не са прекарали целия си живот с и в него.


На сайта на Центъра за безопасност в интернет има богато съдържание със съвети и информация за родителите, които са се стреснали от тези тенденции и са решили да предприемат мерки. Ето част от тях:


Основни опасности в различните възрастови групи


3-6 години


Най-често, на тази ранна възраст родители и роднини обичат да публикуват умилителни снимки на децата. В рамките на добрия тон, в това няма нищо лошо, но със сигурност е добре да се помисли когато се качва снимка на детето без дрехи, в банята, на плажа или на гърнето. Други неподходящи снимки и клипове за всяка възраст са умишлено засрамващите и унижаващи достойнството на детето снимки и видео, които може да са под формата на порицание, когато е направило нещо, което възрастните не одобряват.


7-9 години


Още в началното училище е добре да се говори с децата за онлайн репутацията и правилата за споделяне на снимки и видео. За детето е важно да може да определи удобни за него граници както в интернет пространството, така и в реалността – кои снимки са лични и кои могат да бъдат споделени, как да се казва "не", как да проявява уважение към себе си и към другите. Това ще помогне на момичетата и момчетата впоследствие да бъдат много по-чувствителни към исканията на другите и към рискове като секстинга.


10-12 години


Снимките на малолетни и непълнолетни, показващи интимни части или сексуални пози, се считат от закона за детска порнография и се премахват от интернет пространството, като се преследват онези, които ги разпространяват. Освен че е важно за един подрастващ човек да уважава тялото и личността си и да не публикува свои разголени снимки в мрежата, от такова значение е и уважението към интимността и личността да другите. Добре е да се говори за споделянето на такива снимки както от гледната точка на човека на снимката, така и от тази на човека, който я е публикувал.


13-15 години


За по-големите младежи, най-големият риск идва от споделянето на интимна снимка в сайтове за запознанства, изпращането на такава снимка до близък приятел или гадже, които неволно или умишлено биха могли да я разпространят. Примерна ситуация - двойка се разделя и едната половинка решава да си отмъсти и да сподели гола снимка на другит в интернет като отмъщение. Освен това, не бива да се пренебрегва фактът, че тийнейджърите са чувствителни към нещата, които техните родители или роднини може да споделят за тях в мрежата. Затова е препоръчително всички публикации, на които те присъстват, да се обсъждат предварително с тях и те да ги одобряват.


16-18 години


Големите ученици могат да си изпатят от стара снимка, която някой разчувствал се роднина е споделил за тях в интернет. Младежите са чувствителни по отношение на имиджа си и бебешките снимки може да не им се сторят толкова сладки, колкото на родители или роднини. Добре е да се разговаря с тях и за онлайн репутацията и влиянието, което свързани с тях публикации могат да имат един ден върху тях, когато могат да бъдат видени от нови приятели в университета или пък от потенциален работодател.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ХАХАХА.
  Моля ви се - "Радо, той май не си пада по такива момичета" - това как го измислихте?
  ПАДА СИ, със сигурност си пада!
  С тъпи интернет кампании някак как да се запуши дупката в доброто възпитание!!!

 2. 2 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#1] от "cristo_n":

  Глупак, Въпросният Радо един ден от порносайтовете ли ще си търси спътник в живота? (Освен ако и той самият не е едно порно)

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "lalleen":

  Първо, въпросният "Радо", щом се занимава още с "лайкове" и зяпане на снимки във Фейсбук, значи още е много далеч от търсене на спътник в живота!
  Второ - дори когато "Радо" достигне тази по-зряла възраст, това пак не означава, че няма да си пода по разголени момичета - даже обратното, колкото повече остарява спътничката му в живота, толкова повече ще си пада по разголени момичета! И тук нещата вече опират до морал, а именно, САМО ДА ГЛЕДАШ, но да не посягаш!
  ТРЕТО - ГОЛОТАТА на младата жена ВИНАГИ е била нещо вдъхновяващо, красиво и харесвано, ПРЕЗ ВСИЧКИ ВЕКОВЕ И ВЪВ ВСИЧКИ КУЛТУРИ и тъпите ви интернет кампании не могат да се противопоставят на човешката природа!!!

 5. 5 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#3] от "Longanlon":

  То си пише -- статистиката е на Интерпол.

  А ти няма да е зле да се запознаеш с четенето на цялата статия.

 6. 6 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#4] от "cristo_n":

  Напълно съм съгласен с третата част на коментара - женското тяло и женското лице са единствените истински красиви неща в този свят и колкото повече ги гледаме, толкова по-добре. Но това, че една жена (или едно момиче) повече се разголва не я прави нито по-красива от останалите, нито по-привлекателна.
  Не вярвам някой да си пада по "разголени" момичета, само защото имат по-малко дрехи.

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И освен това "ОБЛЕЧИ СЕ БЕ" е възможно НАЙ-ТЪПОТО нещо, което можехте да измислите, понеже ние, родителите, се борим с години да ги научим децата си да не говорят на "БЕ", а вие праскате това "БЕ" в кампания, предназначена към подрастващите и все едно им казвате "Ето така трябва да се говори"!
  ГЛУПАЦИ!!!!! ГЛУПАЦИ, ГЛУПАЦИ, ГЛУПАЦИ!

 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  бе, хаштага ме притеснява, бе!

 9. 9 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  хахаха каква е тая глупост, че и "тази история с щастлив край", каква история, това е измишльотина, която после се ползва като пример в уж сериозна статия .
  Децата не са малоумни и много добре знаят, че всичко което качват в профилите си във фейса се вижда от целият им клас и доста често и родителите им, така че тези глупости защо изобщо се пишат и винаги насочени към интернет, сякаш са част от европейска програма за която се плаща.

  twitter.com/voxybg
 10. 10 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Малко коте, секс има ли?

  хахахахахаххахахахаххаха

  Е, не! Каква педофилия има тук?! Та тези са на по 15-16 години..

  freedom is another word for nothing else to lose
 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Децата на 16-18 години? По-точно, жертвите на 16-18 години, доброволно съблекли се пред камера.
  Смешно. Един от редките случаи, когато една лъжа изречена 100 пъти не става истина.
  Ясно е, че се усвояват едни пари, но може да се прояви поне малко старание. Така де, нали не всичко е пари?

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  "Тази история с щастлив край е по-скоро рядкост сред българските деца. Всъщност голяма част от тях се подвеждат по модата и се снимат разголени и в провокативни пози, които са съвсем неудачни за възрастта им."

  Това е абсолютно вярно, и се превръща в нещо повече от мода... направо си е мания. И се среща повсеместно в социалните медии.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Не мисля, че начинът да убедиш децата да не се разголват публично е да ги приканваш точно към обратното. Това до голяма степен прилича на толкова критикуваните в нашите медии призиви към германските момичета да се обличат по-консервативно, за да не дразнят съучениците си мюсюлмани. И едното, и другото са ограничаване на свободата на индивида.
  Хаштагът също не е сполучлив, по-горе в коментарите са обяснили вече защо. Само ще добавя, че децата, към които той очевидно е насочен, едва ли могат да направят асоциацията, търсена от авторите му, по простата причина, че не се интересуват толкова от политика, колкото възрастните.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  "Примерна ситуация - двойка се разделя и едната половинка решава да си отмъсти и да сподели гола снимка на другит в интернет като отмъщение."

  Класическа ситуация, която се случва изключително често с цел изнудване или отмъщение. Но, тази мода (за доброволно правене на снимки и видоклипове със сексуално съдържание) в самата двойка е масово срещана днес... след раздяла, често се се стига до изтичането на тези снимки и клипове в мрежата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Неутрално

  П.П.
  Дано повече родители и тинейджъри прочетат тази статия....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK