#Облечисебе, или защо децата са лесна мишена за тормоз в интернет

#Облечисебе, или защо децата са лесна мишена за тормоз в интернет

© Associated PressМария си отвори фейсбукa на телефона и се загледа в последните качени снимки. Едно нещо нямаше как да не й направи впечатление. Едни снимки изпъкваха на фона на всичко друго – разголваш се и хоп, започват да валят лайкове и коментари:

Nai-nai-nai-nai...... – Unikalnata, krasivaaaa, OMG, goals, стикери, целувки...
"Хм, явно за да си готин онлайн, трябва да се съблечеш", помисли си Мария, "но пък за какво ти е такава слава, а пък защо не, а какво ще кажат Силвия и Петя? Е, те са истински приятелки.
А Радо, той май не си пада по такива момичета"
Докато водеше този разговор със себе си, Мария видя поредната разголена снимка и си помисли:

Тази история с щастлив край е по-скоро рядкост сред българските деца. Всъщност голяма част от тях се подвеждат по модата и се снимат разголени и в провокативни пози, които са съвсем неудачни за възрастта им. Повече от 80% от съдържанието в педофилските сайтове е генерирано от самите деца доброволно и несъзнателно. Голяма част от останалото съдържание е плод на изнудване точно заради неприличните снимки, които са пуснали в интернет без да съзнават потенциалните дългосрочни вреди.


Такава е статистиката на Европол за поведението на децата в интернет, а за опасностите предупреждава Българският център за безопасен интернет с кампанията си "#облечисебе". От няколко години организацията си сътрудничи с властите и с Държавната агенция за закрила на детето за предотвратяване на престъпленията срещу деца в интернет. По сигнали, подадени към центъра през 2015 г. са открити и спрени 96 порнографски сайта, намерени са онлайн 52 материала с детско порно, а МВР е заловило 20 интернет педофили.

Социалните мрежи са заели централна част от живота на децата и онлайн репутацията в много случаи се отразява пряко и върху офлайн отношението им с другите. Това поведение обаче ги превръща в изключително лесна мишена за тормоз и педофилия, защото като се снимат в неприсъщи за възрастта им пози и облекла, сами осигуряват материалите, с които да бъдат изнудвани след това, разказа миналата седмица пред парламентарната комисия за младежта д-р Луиза Шахбазян, заместник-координатор на центъра.


Схемата, която в момента е масов подход на интернет педофилите, работи така: виждат неприлично съдържание от/с дете и първо - веднага го крадат и го разпространяват в своите канали за комуникации с други подобни перверзници; и второ - свързват се с детето на снимката и започват "груминг" и изнудване. "Ако не ми пратиш снимка как мастурбираш, ще покажа тази снимка на баща ти" - казват и детето е толкова ужасено в този момент, че е готово на всичко", разказа за "Дневник" д-р Шахбезян. В този случай детето трябва да осъзнае, че е жертва на престъпление и, че има към кого да се обърне, но за целта първо трябва да е научило за това от родителите и учителите си, категорична е тя.
Част от тези материали се използват за тормоз и между самите връстници, защото не си дават сметка, че онлайн съдържанието може да остане там завинаги и да "изплува" като призрак от миналото години по-късно, предупреждава още експертът.


В борбата срещу изнудването на деца в интернет обаче трябва да се включат и родителите и самите деца, за да има ефект. Това е посланието и на кампанията "#облечисебе" - да предупреди наивните, че неудачното поведение онлайн може да доведе до сериозни последствия, включително върху психиката на подрастващите.


Всеки може да се включи в кампанията "#облечисебе", като пусне своя нормална снимка в социалните мрежи, задължително неразголена или даже навлечена, и прикрепи хаштага. Предпазливостта в интернет трябва да се превърне в норма за децата, с които от малки трябва да се говори за това, а за целта - също и родителите трябва да влязат в час. Огромна част от тях нямат опита на децата си в интеренет, защото за разлика от тях не са прекарали целия си живот с и в него.


На сайта на Центъра за безопасност в интернет има богато съдържание със съвети и информация за родителите, които са се стреснали от тези тенденции и са решили да предприемат мерки. Ето част от тях:


Основни опасности в различните възрастови групи


3-6 години


Най-често, на тази ранна възраст родители и роднини обичат да публикуват умилителни снимки на децата. В рамките на добрия тон, в това няма нищо лошо, но със сигурност е добре да се помисли когато се качва снимка на детето без дрехи, в банята, на плажа или на гърнето. Други неподходящи снимки и клипове за всяка възраст са умишлено засрамващите и унижаващи достойнството на детето снимки и видео, които може да са под формата на порицание, когато е направило нещо, което възрастните не одобряват.


7-9 години


Още в началното училище е добре да се говори с децата за онлайн репутацията и правилата за споделяне на снимки и видео. За детето е важно да може да определи удобни за него граници както в интернет пространството, така и в реалността – кои снимки са лични и кои могат да бъдат споделени, как да се казва "не", как да проявява уважение към себе си и към другите. Това ще помогне на момичетата и момчетата впоследствие да бъдат много по-чувствителни към исканията на другите и към рискове като секстинга.


10-12 години


Снимките на малолетни и непълнолетни, показващи интимни части или сексуални пози, се считат от закона за детска порнография и се премахват от интернет пространството, като се преследват онези, които ги разпространяват. Освен че е важно за един подрастващ човек да уважава тялото и личността си и да не публикува свои разголени снимки в мрежата, от такова значение е и уважението към интимността и личността да другите. Добре е да се говори за споделянето на такива снимки както от гледната точка на човека на снимката, така и от тази на човека, който я е публикувал.


13-15 години


За по-големите младежи, най-големият риск идва от споделянето на интимна снимка в сайтове за запознанства, изпращането на такава снимка до близък приятел или гадже, които неволно или умишлено биха могли да я разпространят. Примерна ситуация - двойка се разделя и едната половинка решава да си отмъсти и да сподели гола снимка на другит в интернет като отмъщение. Освен това, не бива да се пренебрегва фактът, че тийнейджърите са чувствителни към нещата, които техните родители или роднини може да споделят за тях в мрежата. Затова е препоръчително всички публикации, на които те присъстват, да се обсъждат предварително с тях и те да ги одобряват.


16-18 години


Големите ученици могат да си изпатят от стара снимка, която някой разчувствал се роднина е споделил за тях в интернет. Младежите са чувствителни по отношение на имиджа си и бебешките снимки може да не им се сторят толкова сладки, колкото на родители или роднини. Добре е да се разговаря с тях и за онлайн репутацията и влиянието, което свързани с тях публикации могат да имат един ден върху тях, когато могат да бъдат видени от нови приятели в университета или пък от потенциален работодател.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK