Българските младежи не усещат подкрепа от семейството си

Българските младежи не усещат подкрепа от семейството си

© Надежда ЧипеваБългарските тийнейджъри са на първите места по консумация на алкохолни напитки и цигарени изделия. Всяко пето (20%) от момчетата и 13% от момичетата на 13-годишна възраст у нас редовно пият алкохол поне веднъж седмично.


Това поставя България на първо място по този показател според представително изследване на Световната здравна организация, проведено в 42 страни главно в Европа. То обхваща 220 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 години от 40 европейски страни, Израел и Гренландия. Проучването е правено в периода септември 2013 – юни 2014.


В категорията на 15-годишните България е на второ място по консумация на алкохол сред подрастващите. 32% от момчетата и 17% от момичетата на тази възраст пият поне веднъж седмично, като пред нас е единствено Малта. Най-трезвени са младежите в Исландия и Норвегия. България заема първенството и по брой 13-годишни. 19 % от момчетата и 13 % от момичетата България заявяват, че за са се напили за първи път преди да навършат 11 години. По този показател се нареждаме на трето място, като преди нас са само балтийските републики Естония и Литва.
15 и съответно 10 процента (момчета/момичета) от 13-годишните ни са изпитвали алкохолно опиянение два или повече пъти в живота си. Това отново поставя България на първото място в класацията.


България заема първенството сред европейските страни и по процент пушещи тийнейджъри.


21% от младежите и 30 % от девойките пушат поне една цигара на седмица. Пред нас в класацията е единствено Гренландия. Там стойностите са почи два пъти по-високи – над 50% от всички младежи пушат поне веднъж седмично.


Друга интересна тенденция е, че българските младежи са най-сексуално активните сред връстниците си от останалите 42 държави. 40% от момчетата и 21% от момичетата на 15-годишна възраст заявяват, че са правили секс. Най-консервативни са младежите в Армения, където 21 процента от мъжкото население е правило секс. Интересно е, че само 1% от момичетата в кавказката страна са сексуално активни.


Въпреки че българските младежи са на първо място по полова активност, те значително изостават в сексуалната си култура от връстниците си в Швейцария и Гърция например. Около 60% са използвали презерватив при последния си полов акт, като за сравнение в Швейцария този показател е над 80%. България обаче е далеч от дъното на класацията. Там попадат страни като Полша и Малта. В централноевропейската република едва 28% от младежите и 24% от девойките използват презервативи като контрацептично средство.


Агресията сред подрастващите също е сериозно наболял проблем. 20% от момчетата на 15 години заявяват, че са участвали в сбиване поне 3 пъти през последните 12 месеца. По този показател сме на трето място от всичките 42 изследвани държави, като пред нас са единствено Армения и Албания. Почти половината от момчетата на 15 пък са се били поне веднъж през последните 12 месеца.


Тормозът в училище също е често срещан. Единадесетгодишните, които са били тормозени поне два пъти месечно през последните 2 месеца е обезпокоителен – 20% при момчетата и 17% при момичетата. България е на шесто място в тази класация, която е оглавявана от Литвия с 35 и съответно 29 пункта. При 15-годишните тази група намалява до 10-12%, но все пак България остава на седмо място. Осемнадесет процента от петнадесетгодишните заявяват, че са тормозили някого.


Българските деца от 11 до 15 години са жертви и на други негативни тенденции. 41% от момчетата и 34% от момичетата на 13-годишна възраст консумират ежедневно газирани напитки, а около 75% от тях прекарват над три часа дневно пред телевизора.


Половината от единадесетгодишните използват компютър по над 2 часа на ден, като по този показател ни изпреварва единствено Израел. При децата на 13 сме лидер в тази категория, като процентното съотношение тук е 68%. Едва десети сме обаче в другата възрастова категория –15г., въпреки че процентът тук е по-висок. Първенството тук държи Шотландия с 78 процентни пункта.


На фона на тези цифри странен е фактът, че тийнейджърите ни са на трето място сред връстниците си по процент, извършващи ежедневно от средна до интензивна физическа активност. На последно място сме и по процент деца, окачествяващи здравето си като "недобро или лошо" – едва окло 4-5%. В "отлично" според тях здраве се намират над половината от отговорилите деца в страната, а в "добро" смятат че са около 42%.


На последните места сме и по процент младежи, чувстващи подкрепа от семейството си. 57 % от момчетата на 13 години и съответно 62% от момичетата чувстват подкрепата на родителите си. За сравнение в Албания този индекс се приближава до 100%. Зад нас са единствено Украйна и Гренландия.


Българските деца обаче сравнително лесно разговярят с родителите си. Над 90% от 11 годишните заявяват, че разговарят лесно с майките си. Комуникацията с бащинската фигура е лесна според 87% от момчетата на 11 годишна възраст, а същото мнение споделят 74% от връстниците им от женски пол. Тези показатели обаче намаляват по-нататък през годините на пубертета.


Младежите ни също така са категорични лидери и в трите възрастови групи (11, 13 и 15 г.) по процент на прекарващите ежедневно време с приятелите си преди 20:00 часа. Тук разликите с другите страни стигат до над 20%. 58% от момчетата и 55% от момичетата на 13 години прекарват ежедневно време с връстниците си, а тези показатели са около и над 50% и в другите възрастови групи.

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  BG е сигурно единствената държава, където децата се хрантутят и подпомагат до когато родителите им могат.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  българските младежи да се хващат за работа....
  с лежане , ходене по кафенета , МОЛ-ове , Селфита....не става

  комунизЪма го отмениха преди 27 год...
  и въведоха Разума..

  за това гладуват...."олекотените конструкции"

 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#2] от "христов":

  Ако не беше минала седерастката приватизация 1997-2004 щяха да имат повече възможности да се "хванат" на работа....
  За да се хванеш на работа, първо трябва да има работа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Всъщност проблемът е в родителите, не в децата. Много лесно да се изсипе вината върху едни ДЕЦА. Да, големи, но ДЕЦА. На 14-15 си ДЕТЕ. Дори и на 16-17 не си много голям.

  И Вие какво точно очаквате от децата след светлия пример, който има давате. Прибере се бащата, сипе си една тънка ракийка( след нея още една и още една, и още една), избоцка една салатка и заспи на дивата. Майката се развика как всички са й на гости , с готви една манджа и се зазяпа в реалитито/турския сериал. Обикновено дори не вечерят заедно.


  Усещате ли на къде бия - ДЕЦАТА ЛИПСВАТ В КАРТИНКАТА. На никого не му пука дали те са влюбени, набити, депресирани, дали са им са се подигравали и т.н. Те са просто разход в бюджета. Ми нормално да става така

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  И най-накрая разберете ,че детето е табула раза - каквото ВИРЕ напишете на него, това ще стане. Не се сърдете на тях, че сами не са се възпитали, защото вие сте свине.

  След като сте свине, тогава и те ще станат свине

  15.02.1989 - 07.02.2018
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Искахте демокрация, ето ви демокрация.

  Мачкай климатичния чейндж!
 7. 7 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Доста първи места държим :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Весело

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Тавариш,
  Ти,и всички като теб,дето ревете,
  че нямало било работа,
  бегайте в СЕВЕРНА КОРЕЯ.
  Там РАБОТА ИМА В ИЗОБИЛИЕ
  Не се мъчете,не подсмърчайте
  и не страдайте тук в България.

 9. 9 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Не бъди провален от живота тъпанар, грижи се за детето си

  Истината е висша ценност
 10. 10 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Българските младежи са безобразно много подкрепяни материално и въобще не са подкрепяни при изграждане на характера.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  всичко си е наред - стабилно и видимо !!! Който не вярва да пита Ню Деди !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Що в Северна Корея бе товарищ, Китай също все още се води комунистическа страна, а там работа бол. Дотолкова, че за нас не остана.

  Мачкай климатичния чейндж!
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Весело

  Друга интересна тенденция е, че българските младежи са най-сексуално активните сред връстниците си от останалите 42 държави. 40% от момчетата и 21% от момичетата на 15-годишна възраст заявяват, че са правили секс.
  -------------------------------------------------------------
  Ха-хааааааа.....
  Всичко щеше да е ОК,ако не беше
  издайническото "ЗАЯВЯВАТ"
  Тук е заровено кучето.
  МИТОМАНИЯТА на българина,
  съчетана с това,че народонаселението
  включително младежите ЛЪЖАТА
  Я НЯМАТ ЗА НИЩО, води до това,
  че за да не ги сметнат за задръстени,
  българските младежи,дори в анонимните
  анкети се чувстват задължени да
  се хвалят с това,че ПИЯТ и СЕ ГЛАСЯТ.
  По-скоро подобни резултати трябва
  да се тълкуват в смисъл,че
  МЛАДЕЖИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  СЕ САМООЦЕНЯВАТ КАТО
  МНОГО ПИЕЩИ и МНОГО
  СЕКСУАЛНО АКТИВНИ...

 14. 14 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тийнейджърите в България деградират повече с всеки изминал ден.Добре,че няма класация за употреба на наркотични вещества.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 797 Неутрално

  За това болшинството живеят с мама и тати докато не станат зрели мъже на по 35.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Чета и ви се чудя и на акъла и на първосигналните коментари. Кълвете на гола кукичка. АКО си зададете елементарния въпрос ЗАЩО това "изследване" не е по етноси може би ще прозрете някои елементарни истини в тази поредна гнусна манипулация по отношение на България !!!
  ВАЖИ И ЗА ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР КОЙТО Е РАЗРЕШИЛ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bulgarische Motoren Werke":

  АбсЕлютно е така.
  Подкрепям !
  Който ще - в СЕВЕРНА КОРЕЯ
  Който ще - в КИТАЙ....
  Само да не висят нЕкои другари тук
  да не страдат и да не ни опяват,
  че нямали били работа

 18. 18 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#1:"Consumer"]BG е сигурно единствената държава, където децата се хрантутят и подпомагат до когато родителите им могат. [/quote]

  Е при мен баща ми даде 3000 немски марки и ме прати в Западна Европа със заръката: "Да не искаш повече пари от мен. Гледай да ми върнеш заема"

  Аз и това направих, изплатих се към бащата. Но пък от мен може да очаква да се грижа за него. Мога да му помогна за наем за жилище в Западна Европа, но той не знае език. Има много добра пенсия.

  Es muß Geld fließen!
 19. 19 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#4:"В квартална кръчма жив русофоб няма! - Dark'star"]Всъщност проблемът е в родителите, не в децата.

  Много лесно да се изсипе вината върху едни ДЕЦА. Да, големи, но ДЕЦА. На 14-15 си ДЕТЕ. Дори и на 16-17 не си много голям. [/quote]

  прочети за еврейския ритуал "Бар Мицва"...дава повече

  на 12 год за момичетата и на 13 год. за момчетата..
  се счита ,че трябва да поемат Отговорност за действията / бездействията си

  за това евреите винаги си носят Главите с тях..а ние си носим зад****те.........
  по резултатите ще познаеш Правия

 20. 20 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  То от работа до работа има голяма разлика.
  Как беше, проблема на капитализЪма е свръхпроизводството, нали товариш?

  Мачкай климатичния чейндж!
 21. 21 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Държавата ли е длъжна да ти осигурява работни места??? Боже, мислех, че комунизма си е отишъл, но явно още вирее в някои... Мъчно ми е за такива.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#18] от "slan777":

  Като ще се грижиш за него го вземи да ти живее в къщата 20 години и му плащай всичко както той те е хранил 20 години !!! Той езика ще го научи лесно както си го научил ти на времето !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Май нищо силно не се е сменило за 20-30-40 години, може би само висенето пред компютъра е вместо висенето пред телевизора.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#21] от "The_Curious":

  Аз като гледам виждам как ТОЧНО държавата осигурява работа на партийните кадри - пресен пример ДАЙ (едни пари) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#22:"КМЕТ В СЯНКА"]Като ще се грижиш за него го вземи да ти живее в къщата 20 години и му плащай всичко както той те е хранил 20 години !!! Той езика ще го научи лесно както си го научил ти на времето !!![/quote]

  Бил съм малтретиран като дете, не мога да го взема в вкъщи, изключено. Помогна ми, за да се отърве от мен. Вси1ко е платено, чисти сметки.

  Es muß Geld fließen!
 26. 26 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#3:"boby1945"]Ако не беше минала седерастката приватизация 1997-2004 щяха да имат повече възможности да се "хванат" на работа....


  За да се хванеш на работа, първо трябва да има работа.... [/quote]

  това мислене е от 1956 год....живееш в 2016 ?!?!

  ако нямаш Работа - Създай си я !!
  никой няма да го направи вместо теб , вЕрвай ми

  множество от "регистратори на събития" сме ние...за това и дереджето ни е такова

 27. 27 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не го отричам това, в БеГе-то няма демокрация, а маскиран комунизъм/тоталитаризъм, а вожда е очевадно кой е. Обаче тия червените, дето чакат държавата да им осигури работа, предлагам, държавата да им осигури и сексуалния живот т.е. да ги обслужи отзад. Ахахахахахаххаха

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 28. 28 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#18:"slan777"]Е при мен баща ми даде 3000 немски марки и ме прати в Западна Европа със заръката: "Да не искаш повече пари от мен. Гледай да ми върнеш заема" [/quote]

  имаш Златен баща....завиждам ти ...ако си се справил , това е Негова заслуга
  ..........

  ако не работи линка-това е заглавието !
  .............
  Как създадох и продадох първата си компания, когато бях на 14 г

  ****************
  http://profit.bg/news/Kak-suzdadoh-i-prodadoh-purvata-si-kompaniya,-kogato-byah-na-14-g/nid-128079.html

 29. 29 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  само като се замисля колко милиони са платени за едно такова безсмислено изследване и ми става лошо....Не усещали подкрепа от семейството си - каква подкрепа по-точно иде реч - за смартфон от 1000 лв. или като ги зацафарят да метнат татко, че са в депресия, за да отърват конското?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 30. 30 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#18] от "slan777":

  Всяко правило си има изключения Аз напуснах бащиното огнище на 17 и имаше години когато почти не се виждахме.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Ами няма работа, безработните са таман 260 000 не един или двама.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "Ако искаш да разбереш какво представлява един човек, трябва да се запознаеш с мечтите му."("Аризонска мечта" Какви са мечтите на българските младежи и кои са идолите им? Какво направи държавата да им създаде здравословна среда и градивно възпитание? Нищо. Не само, че сме на първо място по употреба на алкохол и тютюнопушене сред младежите, но също и по употреба на наркотици и по смъртност от наркотици, по посещаемост на казината и другите хазартни заведения, по кражби и залагания в заложните къщи, а след като получат лична карта, охотно им раздават бързи кредити, като по този начин бързо се измъкват и от опеката на родителите си. Във времето, когато децата трябва да гледат детски предавания, телевизията показва хазартни игри. Каква по- голяма реклама. Днешната младеж се гнуси от физическия труд, не познава земята и удоволствието да си обработваш градината. Днешната младеж не може да направи връзката между труда и парите, защото парите в България не са у тези, които се трудят, а най- често в бандитите. Държавните управници мислят за всичко останало, но не и за възпитанието на младежта и създаването на здравословна (улична) среда, в която да израснат. Няма бригади, няма събиране на билки, няма казарма, няма пионерски и комсомолски организации, няма кръжоци и система за постоянно ангажиране, запълване на времето с полезни за оцеляването на всеки индивид занимания! В зората на демокрацията единственото, което харесваха западняците у нас бяха качествените, стойностни хора!

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  [quote#3:"boby1945"]За да се хванеш на работа, първо трябва да има работа.... [/quote]
  Тавариш,
  За да се хванеш на работа,първо трябва
  ДА МОЖЕШ ДА ВЪРШИШ НЕЩО
  Най-малкото ДА ИМАШ ЗАНАЯТ в ръцете
  КОИ са тези,които пищят,че нямат работа
  ХОРА БЕЗ ПРОФЕСИЯ,БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ
  ХОРА с КУПЕНИ ДИПЛОМИ.
  Който е кадърен,и не може тук да си намери работа
  ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е ПРЕД НЕГО
  Все някъде ще го оценят
  Но ДА НЕ СТАВАШ ЗА НИЩО
  и да ревеш,че си без работа,това е безсрамие

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  То в самото социологическо допитване лъжата я нямат за нищо. Барем да бяха си "измили ръцете" като укажат каква е извадката и от колко гнезда е правена. Щото сега всеки е свободен да тълкува, че допитването е правено само във Факултето.
  И кат комунета не споменават от къде са цоцали пари за допитването. А както знаем, който плаща, поръчва музиката.

 35. 35 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Младежите усещат много силна подкрепа, но с отрицателен знак. "Тате носи, мама меси". Дори и да са зад граница мама и тати, пращат кинти и от тях се изисква да посетят съответен офис и да си напишат трите имена и да се подпишат за да вземат кинтите. На доста от тях и това им е трудно.
  Трудовите навици и "носенето на отговорност" се изграждат от юношеска възраст. След това е почти невъзможно.
  Навремето се сърдих на баща ми, като ме караше да бачкам. Сега разбирам колко е бил прав и вече не му се сърдя

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  [quote#31:"boby1945"]Ами няма работа, безработните са таман 260 000 не един или двама.....[/quote]
  Това,че безработните са таман 260 000
  не означава,че няма работа.
  Означава само и единствено,че тези
  260 000 не стават за нищо.
  Че нямат професия или занаят.
  Че нямат диплома с професионални умения
  Апропо,
  КОЛКО от тези 260 000 са
  ЛЕКАРИ...
  МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ...
  ОРКЕСТРОВИ ДИРИГЕНТИ...
  АРХИТЕКТИ...
  КОМПЮТЪРНИ СПЕЦИАЛИСТИ.... ?!?!?!

 37. 37 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#32:"bobhunter"]Какво направи държавата да им създаде здравословна среда и градивно възпитание? [/quote]

  не питайте какво ще направи държавата да Вас...

  а какво Вие трябва да напарвите за държавата
  /Кенеди/


  [quote#33:"Hawaii"]Тавариш,
  За да се хванеш на работа,първо трябва
  ДА МОЖЕШ ДА ВЪРШИШ НЕЩО
  Най-малкото ДА ИМАШ ЗАНАЯТ в ръцете
  КОИ са тези,които пищят,че нямат работа
  ХОРА БЕЗ ПРОФЕСИЯ,БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ
  ХОРА с КУПЕНИ ДИПЛОМИ. [/quote]


  прав си.. с твое позволение , още един Нюанс

  всичко започва с Мотивацията..а тя се калява в Първите Седем год...

  имах колежка , с два "престижни" ВУЗ-а , с четири езика...в момента работи за 700 лв...
  и се оплаква

  нищо не става без Мотивация

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#32] от "bobhunter":

  "Днешната младеж се гнуси от физическия труд"
  Политиците и банкерите не ми изглеждат да са млади. Ама са изцоцали 28 млрд. лв., оформени като държавен дълг, дължим от младото поколение.

 39. 39 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Българските младежи не усещат подкрепа от семейството си"
  ***
  Това не е вярно за България.
  В едно проучване се твърди, че момчетата до 34 годишна възраст(момчета, а) не напускат МАМА! От на това по-голяма подкрепа, здраве му кажи, тати носи-мама меси!
  И това е вярно.

 40. 40 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#31] от "boby1945":

  Ами няма работа

  Ами работа има

  Ама не за икономисти и културолози/философи.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 41. 41 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ... само в България на мъж на 22 (примерно) се казва - "момчето", а на жена на 26 - "момичето"... та, такива мити-немити първоаприлски лъжи

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#40] от "В квартална кръчма жив русофоб няма! - Dark'star":
  Работа има ама на мук, иначе нямаше да има четвърт милион безработни!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 44. 44 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  И според мен тази статистика не е много вярна. Голяма част от децата са излъгали - дали от това де не ги сметнат за задръстени или пък да се пошегуват. Помня, че по един проект имахме презентации след тийнейджъри. Поглеждам присъствения списък и какво да видя - измислени имена \първо си мисля - ей, какви странни имена, ама после като станаха доста и се усетих/ и имейли от вида на maimuna@maimun.com
  А в други по-консервативни страни децата пък са излъгали в другата посока - например католическа Полша или пък Армения.

 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  Не пиши глупости "оркестров диригент"......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#44] от "alextan":

  Тези, които правят статистически проучвания, имат техники да "филтрират" опитите за лъжене от страна на проучвания контингент.... не ги мисли толкова за балами...... Знаят как да преброят колко диви заяка има в Странджа планина.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Весело

  До коментар [#45] от "boby1945":

  Тъй...тъй....
  Диригент на деветосептемврийска манифестация
  Зер и такива ги имаше
  Подрипваха отстрани на колоната
  и дирижираха - кой с букет,кой с байраче
  скандиранията и следяха за усмивките
  и силата на овациите.....

 48. 48 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  Бегайте вие в Корея или където пожелаете, България е райското кътче на земята, аз лично не я заменям ни за САЩ, ни за която и да било друга държава.

  За съжаление българската държава е изоставила своите ангажименти по обучението на подрастващите в професионално отношение, в следствие на което "резултатите" са налице. Частни фирми, с малки изключения, провеждат псевдокурсове, които далеч не дават нужните знания и умения.

  Чалга културата е широко навлезнала в бита на българите, вследствие на което не можем да се надяваме на кой знае колко добро домашно възпитание. Когато родителите редовно пият алкохол пред децата си, напълно естествено техните отрочета рано или късно да последват техния пример.

 49. 49 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  До коментар [#42] от "boby1945":

  Ха-хаааааа
  Държавата била длъжна да не унищожава
  наличните СЛЕД ПРЕВРАТЯ 1989г.
  работни места....
  Тази държава....тази държава.....
  Толкова налични работни места
  ЗА ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ унищожи !!!!!
  Сега колко верни наши момчета
  седят безработни,по тази причина

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#47] от "Hawaii":

  Много глупаво и не по темата на статията, Оркестров диригент ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Това не е вярно: в Българското семейство децата винаги са били глезени и издържани от родителите си до преклонна възраст, след бала им се купуват коли, след университета апартаменти, затова много от тях висят по дискотеките и се гнусят от работа докато могат.

  Ако Дневник е препечатал статията от доклада на някое човекозащитно НПО, трябва да обърнат внимание че след някои малцинствени групи децата са просто средство за източване на социални помощи и инструмент за кражби.

  Евроатлантида
 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  До коментар [#48] от "faraon":

  Този път се съгласявам с теб,
  само,че,ако държавата предлага
  кофти образование,то родителите
  трябва да са тези,които да
  направят така,щото младите,да получат
  нужното образование и квалификация,
  дори и с цената на извъндържавна
  форма на обучение.
  Както каза един колега по-горе
  ВАЖНОТО Е ДА ИМА МОТИВАЦИЯ
  Който ТЪРСИ - НАМИРА.

 53. 53 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Ти как си представяш мамин и бабин син,чието единствено усилие за деня е как да си направи селфи ,като леяр в някой завод?Металургичен,например!Или подобна щерка , ценител на изкуството на ноктопластиката като предачка,доячка или друга някаква поточничка?В кой завод от това незабравимо минало би пратил детето си?Но те не са ликвидирани,защото ти и аз не искаме да пращаме децата си,те просто се продъниха произвеждайки не конкурентна продукция.И за доказателство ще приведа факта,че работниците в тези заводи ,продаваха душата си за 1долар,с който да си купят нещо от Кореком.Сега нямало много заводи,но има свободни места за инженери,лекари.И въобще,на когото му се работи(учението също е тежък труд)гладен и беден няма да остане.

 54. 54 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 539 Неутрално

  "На последните места сме и по процент младежи, чувстващи подкрепа от семейството си. 57 % от момчетата на 13 години и съответно 62% от момичетата чувстват подкрепата на родителите си."
  Не става много ясно. Тези 13-годишни 43 % момчета и 38 % момичета защо смятат , че родителите не ги подкрепят. Няма начин те да не се издържат от родителите /може би с изключения в някои културно обособени общности/. Дали смятат че родителите не контактуват достатъчно често и задълбочено с тях, или обратното , че прекалено се интересуват от живота им. А може би родителите не са съгласни и ги критикуват с халката пъпа, момчешките обици , жаргонния език и нежеланието им /на децата/ да си прочетат урока? Или пък са отказали или забавили последния модел айфон, таблет или лаптоп , каквито имат съучениците им.?

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2027 Любопитно

  До коментар [#1] от "Consumer": "BG е сигурно единствената държава, където децата се хрантутят и подпомагат до когато родителите им могат."
  Заплащането в България не позволява младежа самостоятелно да се изхранва и да плаща квартира, за да бъде самостоятелен.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#3:"boby1945"]За да се хванеш на работа, първо трябва да има работа.... [/quote]
  А тези, които работят как са си намерили работа?
  За да си намериш работа, първо трябва да имаш необходимата квалификация.

 57. 57 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#55:"dark'star"] Заплащането в България не позволява младежа самостоятелно да се изхранва и да плаща квартира, за да бъде самостоятелен. [/quote]
  Да, бе! Моята дъщеря на третия месец след завършването си вече беше самостоятелна.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  [quote#1:"Consumer"]BG е сигурно единствената държава, където децата се хрантутят и подпомагат до когато родителите им могат. [/quote]
  Италия ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 60. 60 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#57] от "pamela":

  Едно е в София или Бургас, а друго в Попово и Монтана.
  Не всички младежи имат късмета да се родят в населени места, където е сравнително ниска безработицата. Затова и бягат - я по големите градове, я в чужбина.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2027 Разстроено

  До коментар [#40] от "В квартална кръчма жив русофоб няма! - Dark'star":
  Леле ... Сложил си си мой цитат за ник !
  Станах литературен класик приживе , ... щом вече ме цитирате из медиите !
  В България "има работа" за наши хора "с връзки" ... самият аз си изкарах 3 години в напразни опити да си намеря работа по обяви и кандидатстване, въпреки завидната ми квалификация. Накрая пак ме назначиха "по препоръка" = Тук така работи системата. Без връзки умираш ! Или хващаш самолета ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#55] от "dark'star":

  Оправданието е като задника, всеки си го има Живял съм осем години на квартира и плащах сметки и се изхранвах.
  За съжаление мързела само мори, но не убива.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 64. 64 Профил на iwy8sk
  iwy8sk
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#4:"В квартална кръчма жив русофоб няма! - Dark'star"] Всъщност проблемът е в родителите, не в децата. [/quote]

  интересно изказване от индивид де реве из форума за маме и тати

 65. 65 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Те често са и без семейства,кои разведени,кои разделени,кои в чужбина..

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2027 Весело

  До коментар [#56] от "pamela":
  = "За да си намериш работа, първо трябва да имаш необходимата квалификация."
  = "Да, бе! Моята дъщеря на третия месец след завършването си вече беше самостоятелна. "
  Предполагам е завършила ядрена физика и си е отворила фризьорски салон в гаража ви.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#60:"alextan"]Не всички младежи имат късмета да се родят в населени места, където е сравнително ниска безработицата. Затова и бягат - я по големите градове, я в чужбина. [/quote]
  Че те бягаха по големите градове още от времето на майка ми и баща ми. В България има добре платена работа, но трябва яко да се потрудиш: завършваш трудна, но търсена специалност и научаваш поне два чужди езика.
  А вие си цъкайте минусчетата... От това ситуацията няма да се промени, а вие трябва да се нагодите към нея.

 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2027 Любопитно

  До коментар [#53] от "hlw08485203": ".Сега нямало много заводи, но има свободни места за инженери"
  За това колегите ми инженери са по сервизи Гърция и Кипър, а тези които останахме тук ... или обикаляме по варелите - или работодателите искат да сме на възраст до 25 години с 30 години стаж и като няма инженерска работа ... да мъкнем палети

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#66:"dark'star"] Предполагам е завършила ядрена физика и си е отворила фризьорски салон в гаража ви. [/quote]
  Цъ! Компютърен специалист е и работи в България.

 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  ДИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОМУНО ПРОСТАЦИ издигнаха лозунга:
  "Учи мама, за да не работиш!"
  Да не работиш на комунистическата смрадлива сган яхнала България и ресурсите и и подхвърлила цялото и население на поголовна експлоатация в името на една анормална религия изповядвана и до днес в северизточна Азия от едни изоглавени съвтско-руски девианти, провалили поколенчески милиони, изхабили природен ресурс за милиарди и билиони и не създали нищо, освен наследници, загубили упование и вяра не само в себе си, но и в обществото, в което са имали злата участ да бъдат родени!
  Морал, вяра образование и възпитание, бяха подчинени на една върховна измама повлякла в мътния поток на измами и лъжливи приспособявания поколения унищожавайки всичко нормално и човешко в тях!
  Днес само наблюдаваме резултата на този с нищо несравним исторически духовен упадък и катастрофичен финал, като естествен плод от едни ненормални и античовешки усилия!

 72. 72 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#30:"Consumer"]Всяко правило си има изключения Аз напуснах бащиното огнище на 17 и имаше години когато почти не се виждахме. [/quote]

  Е аз се виждам с родителите ми, поне веднъж годишно. Повече от седмица не мога да изтрая при тях, правиха ми проверка при бившата ми приятелка, дали се ..., разбирате. Това си е моя работа, част от дома ми е предварително прехвърлена и моя собственост. Направо исках да се откажа да идвам въобще в България, баща ми е по-възрастен от мен и трябва да се държи като такъв.

  Можех да отида на Майорка ...

  Es muß Geld fließen!
 73. 73 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2101 Любопитно

  До коментар [#1] от "Consumer":

  Във всички южноевропейски държави е така. Просто манталитета е такъв, защото климата го позволява. В развитите държави, децата се отбиват при пълнолетие. Пак ги наглеждат, пак удрят по едно рамо ако закъсат много, но като цяло повечето пълнолетни започват да се грижат сами за себе си. От там и напредъка на по-късен етап в живота. Абе и тук го знаем ("Много хубаво, не е на хубаво" ама сме несериозни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 74. 74 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Проблема с баща ми и доведе до раздялата с бившата ми приятелка, имам кофти родители.

  Es muß Geld fließen!
 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Българските комунистически семейства създадоха едни дебили, непригодни за никаква нормална дейност, а знаем, че членовете на БКП бяха над 1 милион сто хиляди двеста и четирима активно плащащи членски внос в една утопична, ненормална и античовешка престъпна организация, управлявала България половин век, в унисон с едни други колаборативни девианти, знаем всичките кои са те!

 76. 76 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Защо в Германия по-малък дял от младежите учат висше образование, отколкото в България? Не учат търсени и трудни специалности и пак имат работа и то добре платена.
  Защо българския циганин се жалва, че тук нямало работа за него, а в Германия в селскто стопанство веднага го наели?
  Отговорът е един: ИКОНОМИКАТА. И докато не сме добре икономически, никога няма да се разраши проблема с доходите и безработицата.

 77. 77 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Поредната глупост на довчеращния комунист, днешен боковист (щото така му казаха от медиите на Пеевски) Бобчо.

  Какво са виновни "седерастите", че вашит другаре бяха толкова некадърни, че за 45 години дигнаха само нерентабилни предприятия, издържани от субсидии и продаващи само на руския пазар, без никакъв шанс да оцелеят на свободния пазар, бе Бобчо?

  Некадърността на българския комунист (около 90% от населението) върви ръка за ръка с вечното мрънкане, че някой друг му е виновен.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 78. 78 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Тук във форума има хора от онези времена и с коментарите си нанасят големи вреди на порастващите нови поколения, поради малоумието и идиотизма си на една продължаваща подкрепа на монументалните популистки спекулации издигнали престъпноста и нагаждането към престъпници в култ и начин на съществуване и просперитет.
  Това унищожи духът, практиката на ежедневие и детайлната жизнена ориентация на младите поколения в България ,защото отрови ценностната им гражданска ориентация чуството за лична и обществена отговорност!

 79. 79 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#62] от "dark'star":

  [quote#62:"dark'star"] самият аз си изкарах 3 години в напразни опити да си намеря работа по обяви и кандидатстване, въпреки завидната ми квалификация [/quote]

  Не знам каква ти е завидната квалификация, но понеже го раздаваше компютърен спец, нали съм ти виждал "сайта". Супер ретро е. Вземи поне един читав сайт си направи, пък после приказвай.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 80. 80 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Буби,
  какво ревеш против приватизацията, комуне. червените олигарси спряха ли да ви дават работа на вас и на вашите деца?

  възпитанието и донякъде и образованието и любовта към неизвестното и приключенията у децата е отговорност на семействата. образованието и отчасти и възпитанието на подрастващите е отговорност на училището. за всичко останало все по-голяма отговорност носят самите деца и юноши.

  никой не им е длъжен, никой не трябва да ги подкрепя, ако сами нямат дисциплината и волята да се борят за собствените си интереси, принципи и с всеки ден да са по-добри и по-способни от предходните дни и години. а ето на тези принципи не е научен нито един комунист. затова и не спират да квичат за "златните векове на фалиралия комунизъм".

  Буби,
  я сподели отново с нас твоите огромни успехи и чутовен опит с капиталовите проекти по време на комунизъма?

  какво използвахте за капиталово бюджетиране? събиране и изваждане? или летна настоящта стойност, дисконтирани южни потоци, и други подобни?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 81. 81 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 174 Неутрално

  "Друга интересна тенденция е, че българските младежи са най-сексуално активните сред връстниците си от останалите 42 държави. 40% от момчетата и 21% от момичетата на 15-годишна възраст заявяват, че са правили секс."

  Ебати и тъпите заключения на основата на тинейджърски твърдения... Ако цялото изследване е такова, ясно ми е...
  Аз пък познавам все млади хора с по един-два чужди езика, с идеята да учат в Европа или вече завършили там, с добра компютърна грамотност. Четат и се интересуват от най-различни неща извън простото напиване, секс или някаква такава простотия, характерна за тази възраст.
  Така че, стига глупости ... Те не са виновни, че няма икономика, която да ги поеме - ние по-възрастните я докарахме до там. И в тях ни е надеждата.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 82. 82 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#62] от "dark'star":

  комуне,
  не можеш да си намериш работа, да?
  и се чудиш защо така?

  нека ти отговоря:
  - имаш диплома на хартия;
  - нямаш никакви практически умения;
  - смяташ, че си много умен и кадърен, а останалите са глупаци;
  - не можеш да завършиш един проект и винаги някой друг е виновен и отговорен за провалите ти;
  - не си дисциплиниран, не си постоянен, не можеш да овладееш нови знания и умения и да се развиваш в днешната бързо променяща се среда;
  - вярваш в комунистически небивалици и мрази западните демокрации, култури и държави.

  такива комунета като теб срещам често. дори и в земеделието не може да ви намери работа човек. за нищо не ставате.

  затова си мислех, че е по-добре да се обесите преди Коледа. да изкараме и ние едни приятни празници както се полага на пост-комунистическо общество

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 83. 83 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#55] от "dark'star":

  бре, не позволява?

  аз как успявах да се изхранвам сам през 90-те, да работя невисоко платена работа и да си завърша образованието?

  точно днес в големите градове на България има много възможности за студентите и работещите. всеки, който започва да учи висше:
  - владее добре английски и евентуално немски,
  - има добри компютърни умения,
  - начетен е и има добра обща култура,
  - има желание за работа
  - и е готов да пожертва изгубените часове по купони, барове, дискотеки и чалготеки
  е обречен да постигне успехи в работата си, повишение на всеки година и половина-две, и след около 6 години работа да е на оперативна мениджърска позиция.

  ако компанията е инженерна или технологична, това за София означава нетна заплата между 3 и 5 хиляди лева.

  така, че, гаспадин камане, хленчовете можеш да пишеш в съветските форуми. там всички споделят твоите възгледи и искат да окупират западните столици и фабрики и да им заграбят мангизите. с надеждата, че тези мангизи са вечни и ще хранят комунистическите домочадия в продължения на петилетки

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 84. 84 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#81] от "moscowagent":

  [quote#81:"moscowagent"] Аз пък познавам [/quote]

  Кво викаха...? Никога не си прави изводите за света върху anecdotal evidence.

  То и аз такива познавам, ама това не значи, че не чувам и виждам разни други по улиците.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 85. 85 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#81] от "moscowagent":

  какво й е на икономиката? с 1000 лв. за лаптоп, всеки в България може да започне да работи за клиенти от щатите, през ЕС, до Австралия и Далечния Изток.

  това, че в България се намира по-трудно работа, защото големите бизнеси са окупирани от некадърните червени олигарси и мутри е отделен въпрос. един добре работещ и либерален пазар, веднага ще изкара от бизнеса всички български комунета. конкуренцията е техния смъртен враг...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 86. 86 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много накратко: ако тийнейджърът пуши, пие и хайманува, не заслужава подкрепа, а бой. Дундуркането до пенсионна възраст и насърчаването на наглостта, мързела и некадърността на отроците води до гротескно и неефективно общество.
  Не знам как е в България сега; силно се надявам статиите в интернет и коментарите под тях да не отразяват чак толкова добре действителността.

 87. 87 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 174 Весело

  До коментар [#84] от "stupid_american":
  [quote#84:"stupid_american"]То и аз такива познавам, ама това не значи, че не чувам и виждам разни други по улиците.[/quote]

  Съгласен съм напълно, но някак си мрънкането ми идва в повече и всичко това е написано на ангро. В стил колко лоши са младите.
  Имаше преди един виц. Седи бабата и разправя.
  "- Сигашнитье младии, срама нямат, все са цалуват по улицити. А ний едно време...па аз с дядото, бръкнала съм му край плетя в потурите па ма сраааам, сраааам."
  Та тъй...

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 88. 88 Профил на ems37520974
  ems37520974
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#85] от "полувишис":

  [quote#85:"полувишис"]какво й е на икономиката?[/quote]

  Задал си въпроса и си отговорил след това сам ... нямам какво да добавя.

  http://www.kultura.bg/bg/article/view/24552
 89. 89 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 821 Весело

  До коментар [#5] от "В квартална кръчма жив русофоб няма! - Dark'star":

  Не е табула раза детето. Много погрешно е да твърдиш това в 2016-та година, след всички усилия по наблюдение на бебета, психологически и невропсихологични проучвания.

  Всъщност детето още от първите си дни моделира родителите си също толкова активно, калкото и те моделират него. Съвременните проучвания по тези въпроси са доста интересни и съвсем нееднозначни. Това, което казваш е търде остаряла гледна точка.

  Но от казаното от теб, приемам, че отчитането на детето от страна на родителските фигури и грижата за неговия емоционален живот имат много важно значение за израстването му. И че много от родителите по нашите земи слабо се интересуват от преживяванията на децата си, а отдават повече значение на материалното осигуряване. Което е жалко.

 90. 90 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#32:"bobhunter"]Държавните управници мислят за всичко останало, но не и за възпитанието на младежта и създаването на здравословна (улична) среда, в която да израснат. Няма бригади, няма събиране на билки, няма казарма, няма пионерски и комсомолски организации, няма кръжоци и система за постоянно ангажиране, запълване на времето с полезни за оцеляването на всеки индивид занимания![/quote]
  А едно време като имаше, построихме ли го комунизъма, или фалирахме? На мен ми беше много досадно да ходя по манифестации, бригади, военно-строеви подготовки, и всякакви такива глупости. Предпочитах си нормалните младежки занимания, както и сегашната младеж ги предпочита - е, самите занимания малко са се променили, няма как - времето е такова.

 91. 91 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#28] от "христов":

  Явно човекът има кофти баща, но пък това изглежда даже му е помогнало да изгради себе си, разчитаки на собствени сили и ум. Което иде да рече, че черно-бялото мислене не работи. Хора с много болезнени лични истории извличат поуки от детството си и правят всичко възможно, за да бъдат по-добри от семействата си, докато други ползват факта на своето мъчително детство като основание да тормозят околните и да очакват да бъдат компенсирани за лошия старт, като така те сами продължават съсипването на животите си далеч след като родителите им са спрели да бъдат фактор.

  Сложно е.

 92. 92 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Точно много от българските младежи лежат на гърба на родителите до 30 години.

 93. 93 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#3:"boby1945"]За да се хванеш на работа, първо трябва да има работа....
  [/quote]

  Работа има, стига да не те мързи. А в момента особено едва ли ако имаш достъп до компютър и акъл може да останеш без работа.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 94. 94 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#91:"Ridiculous"]Явно човекът има кофти баща, но пък това изглежда даже му е помогнало да изгради себе си, разчитаки на собствени сили и ум. Което иде да рече, че черно-бялото мислене не работи......


  Сложно е. [/quote]

  защо да е сложно ?

  всичко е въпрос на приоритети..или емоции..

  някога , в началото на 90-те се запознах с футболист-българин..който играеше в Кипър..
  заговорихме се за предстоящите промени...и се изненадах приятно от думите му:

  "в българия хората си поставят
  много грешни и ниски цели...считайчи ,че някой им е длъжен с нещо "

  този рефлекс " жертва на обстоятелствата"
  ще ни затрие..

  човек или си поставя за цел да се Справи...или да му е Леко на главата....

  пред Паоло Куелю..предпочитам Макиавели..

 95. 95 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#82:"полувишис"]- имаш диплома на хартия;
  - нямаш никакви практически умения;
  - смяташ, че си много умен и кадърен, а останалите са глупаци;
  - не можеш да завършиш един проект и винаги някой друг е виновен и отговорен за провалите ти;
  - не си дисциплиниран, не си постоянен, не можеш да овладееш нови знания и умения и да се развиваш в днешната бързо променяща се среда; [/quote]
  Много точно си охарактеризирал вечно мрънкащите лузъри.

 96. 96 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#87] от "moscowagent":
  +++

 97. 97 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 584 Неутрално

  [quote#0:" "]40% от момчетата и 21% от момичетата на 15-годишна възраст заявяват, че са правили секс. [/quote]


  Заявяват

  Не знам дали са първи по полова активност, но определено са първи по хвалене с такава

 98. 98 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ..........Като ще се грижиш за него го вземи да ти живее в къщата 20 години и му плащай всичко както той те е хранил 20 години !!! Той езика ще го научи лесно както си го научил ти на времето !!!.........

  това са пълни глупости.
  децата не трябвада гледат родителите си.
  това е много консервативна трядиция
  и не я споделям. всеки на 18 години е свободен
  и няма ниакакви морални задължения към когото и да било.
  това са патриархални или матриархални постановки
  за контролиране. за съжаление доходите не позволяват
  наемане на човек за гледане или старчески дом.

 99. 99 Профил на atag1
  atag1
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#50] от "boby1945":
  Боби, пак изтърва да споменеш директно Костов... Вече ще ти ги удържа тия 5 лева от надника...

 100. 100 Профил на bnm37477327
  bnm37477327
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Как не усещат подкрепа?! Всичките биячи, убийци, хулигани в младежка възраст, които бяха под медийно внимание, родителите им и бабите казаха, че са "много добри деца" и не е възможно да са извършили тези неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK