Окончателно: Децата в първи и в пети клас ще учат по новите програми, но със старите учебници

Просветният министър Меглена Кунева и издателите на учебници се споразумяха да отпечатат спешно само нова история за пети клас.

© Анелия Николова

Просветният министър Меглена Кунева и издателите на учебници се споразумяха да отпечатат спешно само нова история за пети клас.Децата, които наесен ще бъдат в първи и в пети клас, ще учат по новите учебни програми, но със старите учебници. Единственият нов учебник ще бъде по история за пети клас, за който издателите обещават да бъде готов до края на септември. За това се споразумяха окончателно днес просветният министър Меглена Кунева и издателите на учебници.


Още преди няколко месеца стана ясно, че няма технологично време до 15 септември да се отпечатат новите учебници за първи и за пети клас - първите два класа, които ще учат по новите програми според приетия изцяло нов закон за предучилищното и училищното образование. Управляващото мнозинство обаче взе политическо решение да не отлага влизането в сила на новите учебни програми, както искаше опозицията от БСП.


Спешно ще се печата само учебник по история за пети клас, тъй като там вече ще се изучава Античността, която досега се преподаваше в седми клас. Докато екземплярите стигнат в училищата, преподавателите ще преговарят материала или ще ползват "учебни единици" от сегашния учебник за седми клас. Издателите обещават новия учебник да бъде готов до края на септември, а Кунева твърди, че не може да поеме ангажимент преди 15 ноември.
Разликите в материала по другите предмети, сред които е например изучаването на континента Африка по география в пети клас, ще се покриват, както учителите преценят. От думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов стана ясно, че няма да се отпечатват допълнителни помагала и свитъци, каквато идея имаше първоначално. Според него освен учебниците имало и други средства, с които учителите можели да преподават, защото те не били "онези хора от 40-те години на миналия век, а много грамотни и подготвени хора".


На въпрос на "Дневник" дали така не се прехвърля отговорността на учителите, на които ще им се наложи "да се оправят" по новите програми със старите учебници, Кунева отговори: "Ни най-малко. Със сигурност мога да ви кажа, че учителите се чувстват и подкрепени, и обгрижени от министерството. Аз обявих това решение след много консултации с учителите, профсъюзите също го подкрепят".


Издателите се съгласиха да оттеглят жалбата си срещу заповедта за отпечатване на нови учебници, подписана от предишния министър проф. Тодор Танев на 8 януари. Така се отпушва целият процес и се очаква новите учебници за първи и за пети клас да бъдат готови в късната пролет на следващата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Значи издателите карат влака.
  Честито...

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ни риба, ни рак.
  Само Кунева ближе мустак!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Весело

  Исторически компромис!

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  "На въпрос на "Дневник" дали така не се прехвърля отговорността на учителите, на които ще им се наложи "да се оправят" по новите програми със старите учебници..."

  сори Дневник, ама въпроса струва ми се е как клетите хайванчета все пак ще си учат уроците... знам че в днешно време такива отживелици не се практикуват, ма все пак?

 5. 5 Профил на Верчето Михова
  Верчето Михова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  theanalyser
  Мииии... не е така. Дъртата бра....тия и компания искат да откраднат едни парички по едни програми и си измислят неосъществими срокове за изпълнение на закона. Най-голямото препятствие пред издатели е точно липсата на технологично време за изработването на учебните комплекти. Някои хора ще спим по бюрата, заради простотията на управляващите.
  п.п. Компромис не е просто ГРОБ се усетиха, че може и да им се разклати до по------с-----ане правителството, ако продължават да протакат.

 6. 6 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ОК, решиха го този въпрос. а сега да отговорят дали след година и половина - учебната 17/18 вече втори и шести клас ще учат по нови учебници?

 7. 7 Профил на Rado Gulef
  Rado Gulef
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Нови програми със стари учебници... - поредният абсурд в нашата мила родина, този път за сметка на учениците.

  Колкото до учебниците, повечето от тях и без това не стават за учене, тъй като тези, които ги пишат са толкова кадърни, колкото и онези от министерството, които им казват какво да пишат...

  Идеята учителите сами да си подбират учебните материали хич не е лоша, но от опит знам, че когато трябва да си вадиш парите за принтиране на материалите от джоба или да събираш стотинки от деца и родители, няма как да стане...

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  #5
  Добре де, а този нов неизпълним срок Танев ли го сложи?

 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1558 Любопитно

  $$$ "Ни най-малко. Със сигурност мога да ви кажа, че учителите се чувстват и подкрепени, и обгрижени от министерството. $$$

  Охохохо, "подкрепени и обгрижени" учителите. Какво министерство, какво чудо. Каква безапелационна консеснсусна любов подплатена с мултикултурен, европейски идентитет. Каква политкоректна автономия стигаща до безграничието на глобалната образованост. Каква перфидна изява на уважение към учителите.
  Ами ДИРЕКТОРИТЕ? За тях защо нищо? Нали те наредиха тази всеобща масова одобряемост на министерските напъни! Нали ДИРЕКТОРИТЕ ПРОСЛЕДИХА и НЕДОПУСНАХА и думица на съмнение. Толкова "обществени обсъждания и нито грам издънка, само рУкопляскания. За тях няма ли ОБГРИЖВАНЕ?
  Каква прелестна йезуитщина. Европейска! Глобална!
  Каква СТАБИЛНОСТ! Какво спокойствие!
  А зад камуфлажа - секира за учителите. Но това по-късно. Да не разваляме спокойната стабилност!
  Спокойно Кунева, спокойно Стаматов, стабилно....
  Спокойно и стабилно!
  !

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#6:"alextan"]ОК, решиха го този въпрос.[/quote]
  кое са решили, да обявяват нулева година щом "процеса щял да се отпуши късната пролет на следващата година" и толкова хахаха... ако това им е решението, каква е била задачката се пита

  нещата са простички - учебниците са предназначени не за учителите, а за учениците... училищата съществуват заради учениците, а не заради учителите... и ако клетото министерство не е наясно с мястото си (а то очевидно не е) то единствения вариант е яки шутове

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Весело

  [quote#1:"theanalyser"]Значи издателите карат влака.
  Честито...[/quote]
  ДБГ е вредно за развитието на вашите деца!

 12. 12 Профил на Верчето Михова
  Верчето Михова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  theanalyser
  Не. Според мен той беше един нещастен бушон и изгоря. Некадърните дупетати в едно с Милена Дамянова просто отказваха да променят решението на комисията в НС, така съм чула. Той целия нов закон е яко лобистки.
  п.п. В това министерство имам чуСтвото, че са стоварени най-големите неграмотни ограничени кадри и за съжаление от тях зависи образованието и бъдещето на децата ни.

 13. 13 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1558 Весело

  [quote#10:"extraCACA"]клетото министерство не е наясно с мястото си[/quote]

  Ах клетото министерство?
  Ах клетата Кунева?
  Ах клетият Стаматов?
  Ах клетият Александров?
  Ах клетите черноработници на "образованието е бизнес"?

 14. 14 Профил на Верчето Михова
  Верчето Михова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "alextan":

  Не. Тези, които са започнали в първи и пети клас по новите учебници те трябва да продължат с новите втори и шести. Ама то не се знае онея кратуни какво ще наредят.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  Добре,че дойде Кунева ,да отпуши процеса.Като я слушам, няма много представа, с какво се е захванала.

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#13] от "AzDebil":

  да му мислят обгрижените дето ще ядат кютека

 17. 17 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Така се решават нещата, на седенки
  организирани от Дани бой
  и без никакви забележки.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 18. 18 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Едно 'извинявайте' не знае да каже тази жена... "Ни най-малко" било. Ако има смяна на парите и й платят заплатата със стари пари пак ли ще е "ни най-малко", а?

 19. 19 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#14] от "Верчето Михова":
  Кофти за мен. Моето дете тази есен е в 1 клас - това значи, че всяка година с безплатните учебници ще имат "разкъсани мекици", после като стане време да се купуват - това ще е последния випуск с тях и после нито можем да ги дадем на някой да ги ползва, нито да ги препродадем. А имам и дете 2 години по-малко и си мислих, че ще могат да са му в полза, ама не, ще купувам пак. Поне да махнат ДДС-то от учебниците и помагалата нашите велики управници.

 20. 20 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#14] от "Верчето Михова":

  Това не го рабрах. Искате да кажете, че тази година, които са 1ви и 5ти клас, догодина, когато са 2ри и 6ти, няма да продължат по новата програма и по новите учебници???

 21. 21 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Окончателно: Децата в първи и в пети клас ще учат по новите програми, но със старите учебници..............

  Реформа на реформите...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 22. 22 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Поне, като способности за смислена дейност, Кунева е преминала на другия бряг. При герб.

  Navigare Necesse Est
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Общо взето това е поредното недомислие в образователната система у нас.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4238 Любопитно

  До коментар [#3] от "xcheffo":

  +++++++++++++++++++++++++++
  Ами то заради тези компромиси сме на този хал в цялата дължава!

 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Защо беше цялото това бързане с новите програми, след като е било ясно, че няма да има нови учебници, поради липсата на технологично време. Хаос, създаващ неграмотност, каквато е и целта. "Зер" са малко неграмотни учениците

 26. 26 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Окончателно: Децата в първи и в пети клас ще учат по новите програми, но със старите учебници

  Окончателно: Със старите куневи, нов б@рдак...

  Форумът е в будна кома...
 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1558 Любопитно

  До коментар [#15] от "Роси":

  Едно добронамерено отношение към способностите на Кунева е подходяща подкрепа към нея. Тя е с огромна представа за това с което се е захванала. Тя не е просто наместена, а е на мястото си с точният замисъл.
  Тя е еднаТА от групата "експертите", конструирали, организирали и изпълнили "реформата" през последните петнайсет години. И не е просто от групата, а е от МЕНИДЖЪРИТЕ и визионерите. Тя е организатор и изпълнител на спокойната, стабилва и неотвратима интоксикация. Демагогия и индоктринация от масов порядък сред цялотообщество за промяна и подмяна на идентитет и ценности. Бавно и стабилно. Изграждането на хомункулусът "глобален, мултикултурен, универсален човек човек". Тя и останалите от затворената група на"експертите" провежда политиките, за които плащат СБ, ЕК и OSI. Отричането на тези нейни представи за всекидневните и деяния е самоподвеждане.
  Да я оценяваме по достойнство, спокойно и стабилно!
  !

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8105 Неутрално

  До коментар [#27] от "AzDebil":
  Прилича на теория на конспирацията.

 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":

  Не разбирам по какво прилича на теория на конспирацията. Конспиративните теории по принцип имат елемент на предположения без никакви доказателства освен обосновката чрез интуицията на създателите им. Тук няма никаква интуиция,а само публична информация чрез официалните канали на споменатите институции и публично афишираните от тях, техни теоретици или тинк-танкове.
  !

 30. 30 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 897 Весело

  в българия всичко е възможно ,доказано е

 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Дивотиите в българското образование продължават с пълна сила.

 32. 32 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Децата ще учат по новата програма със стари учебници, болниците ще работят по новата наредба без договори, само за полицаите всичко си остава постарому, ни реформа, ни промяна, пари им се отпускат извънредно, достаъчно е само да се съберат да изпушат по една цигара .

  В тая държава да си полицай, таксиджия или рокер!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Надежда всека оставете
  и задгранично се спасете,

  че в новите комсоц програми
  са книжки ком бетонно стари.

  "Окончателно: Децата в първи и в пети клас ще учат по новите програми, но със старите учебници"

 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Горките деца, те станаха изкупителна жертва на неуредиците в образованието и морски свинчета , върху които некадърни чиновници се упражняват в реформаторство. Ето сега и тази госпожа ще експериментира и ще се прави на професионалист за тяхна сметка. Жалка история.

 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Весело

  Когато в държавата има ред и нещата са ясни, хората ще имат възможност да забележат, колко нагло ги краде ХУНТАТА!
  Затова дай да си играем на"тука има-тука нема" с учебниците. Това ще вълнува всяко семейство с по-малък ученик. И те ще пропуснат повишаването на билетите например. Или сключването на договор за 140 млн лв с фирма БЕЗ лиценз за автобусни превози. Или че община Несебър е издала разрешение НА ПОРЕДНАТА ОФШОРКА за строеж на плаж Иракли. Или че никой от политическата сган не е осъден... Че няма осъден за КТБ. Тормози' хората с дребни проблеми, за да си крадеш спокойно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Първо - с допечатки към старите учебници, после - с изцяло нови учебници, накрая - с още по-нови учебници.

  Днешните учебници приличат повече на комикси, отколкото - на учебници. От тях може да се придобие само частична кръстословична обща култура. И - нищо повече.

  Учебниците не се правят, за да научи някой нещо от тях. Правят се, за да се продават.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK