За въшките без любов: 10 начина за изтребването им

Въшките са миниатюрни. Тази е сравнена със зъб на обикновен гребен.

© Associated Press

Въшките са миниатюрни. Тази е сравнена със зъб на обикновен гребен.Заедно с пролетта традиционно идва новата вълна от въшки в училищата. Министерството на здравеопазването обяви вчера, че има повишена опаразитеност и започва акция в столичните основни класове, за да ограничи разпространението. "Дневник" събра факти и съвети от чуждестранни и български здравни сайтове за въшките, които може да помогнат на родителите в борбата с напастта.


Как се предават


Мит е, че въшките скачат от глава на глава. Да не се бъркат с бълхите, които наистина могат да преминнат огромни разстояния във въздуха. Въшките не могат също и да плуват, нито да летят. Предават се почти единствено чрез пряк контакт глава до глава, когато спокойно могат да пропълзят от единия скалп на другия.
Много малка е вероятността да се прихванат от външната среда - например възглавница или седалка на стол, защото когато са отделени от естествената си среда и не могат да се хранят стават изключително слаби и бъзо умират (за около 5 часа). Същото важи и за гнидите им, които трябва да са на топло, за да оцелеят. Ето защо стандартн в борбата е карантината на децата, при които са намерени въшки до пълното им изчистване.


Как се разпознават


Според препоръките на британската здравна служба, цитирани в "Гардиан" единственият начин да се установи, че някой има въшки е да се види в косата му жива, мърдаща въшка. Само по гнидите "диагнозата" не може да е сигурна, защото те са толкова ситни и скрити, че спокойно могат да се сбъркат с пърхот, мъртва кожа от скалпа или омазняване. Дори със сигурност да се намери гнида е трудно да се прецени жива ли е, или не.


Сърбежът на главата също не е сигурен показател, защото не всички хора с въшки се почесват (някои не усещат), и не при всички, които се чешат яростно, това се дължи на паразити. Най-добрият начин да се види жива въшка, ако има, е чрез спокойно бавно разресване. Доказано това е по-ефективно от ровенето из косата с пръсти и разчитането на невъоръжено око.


Как да бъдат избегнати


Карантината е особено сигурен, но нерационален метод, освен когато има бум в училището. Децата с въшки задължително трябва да останат вкъщи в тези дни, но останалите пак не са в безопасност, ако нечия глава не е минала инспекция. Но има и по-разумни варианти за предпазване от прихващане на въшки, които не включват драстични мерки като пълната изолация.


Има например спрей, който се пръска върху косата превантивно и отблъсква паразитите. Продава се в аптеките. Според някои теории същата превенция могат да дадат маслото от чаено дърво или лавандула - има такива шампоани, или може да се смеси с обикновения шампоан, или да се нанесе след измиване. Ако са в чист вид е необходимо тези масла да се разреждат, защото иначе дразнят кожата.


Ключово за предотвратяване на разпространението според инструкциите на британската здравна служба е заразата да се хване възможно най-рано. Веднага щом забележат въшка в косата на детето си, родителите трябва да се обадят и да предупредят в училището. Колкото по-малко като количество са въшките, т.е. колкото по рано и преди да са снесли яйца започнат да се изтребват, толкова по-бързо ще отмине неприятния епизод.


Как се изтребват


По този въпрос има много идеи, някои по-ефективни от други. Разбира се, в аптеките има немалък избор от шампоани и препарати срещу пълзящите гадини. Те задължително трябва да се съчетаят с използването на специален свръх ситен гребен, с който да се оберат и гнидите. Препоръчително е гребенът да е плосък, пластмасов и с разстояние между зъбите не повече от 0.3 мм, според Международната организация на учените, изучаващи въшки.


Препаратите срещу въшки работят на два основни принципа. Допреди са се използвали най-вече отрови, вид пестициди, които убиват паразитите, но по-модерната и вече масово използвана съставка в различни продукти е силиконовото масло (диметикон), което на практика запушва дупките, през които диша въшката и я задушава. Освен че е по-безвреден за човека, вторият препарат е и по-ефективен, защото някои видове въшки вече са развили резистентност към пестицидите.


От бабите пред аптеката обаче ще чуете още повече съвети за домашни отвари и трикове, с които да се избавите - повечето изпитани и работещи. Повечето от тях също са на мастна основа.


Едва ли има българин, който не помни неповторимия мирис на смесицата от газ, мас и оцет от детството си и усещането за тежката "маска" върху косата, докато сърбежът отдолу за известно време е нетърпим. От трите съставки се добавят равни количества и отварата трябва да остане върху главата за около два часа, като е добре да се запари допълнително с найлонова шапка.


Американският отговор на българската формула "газ, мас и оцет" е майонезата. В Щатите това е най-популярният метод за справяне с въшките, защото с високата си плътност успява да обхване и задуши всичко шаващо по скалпа. Препоръчва се обилно нанасяне с пълномаслена майонеза за поне два часа.


Друга битова рецепта е тази за счукан чесън и сок от лимон. Необходими са осем-десет скилидки чесън и поне три супени лъжици лимон. Получава се гъста паста, с която да се покрие цялата коса. Престоява 30 минути и се изплаква с топла вода. Друг вариант е към двете да се добави и олио и шампоан или балсам, така че мехлемът да се нанася по-лесно и да е по-щадящ за скалпа. В тази категория попадат и комбинацията сол и оцет, и прясно изцедения сок от кромид лук.


Някои "по-цивилизовани" алтернативи, или поне с по-приятен аромат, са разнообразни видове етерични масла от билковите аптеки - розмарин, лавандула, чаено дърво, вратига, евкалипт или други мазнини като зехтин, кокосово масло, сусамово масло или бебешко олио. Принципът е сходен - косата се измива и разресва добре (за по-голям ефект първо с оцет, после с шампоан), след което се нанася маслото обилно и се "задушава" под шапка за различно време според спецификите на билката.


Крайният вариант, който сигурно също много хора помнят от детството си, е подстригване до кожа - без значение момиче или момче. Ако всички други методи се провалят, това може да се окаже единственото спасение и за родителите и за децата, колкото и да е неприятно, особено за младите дами. Утехата в този случай е простичката истина, че косата расте.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK