Деца влизат в съдебната зала

Деца влизат в съдебната зала

© Софийски районен съд"Кой иска да е съдът?" - пита съдия Зорница Езекиева децата от 5 А клас на 73-то СОУ "Владислав Граматик" .


Повечето вдигат ръце с викове "Аз! Аз!".


Въпросът кой иска да е на страната на ответника намира също толкова много желаещи.
А на пострадалия? – тук никой не проявява особено желание.


Разбира се, в крайна сметка всички са разпределени по трите позиции, а накрая именно групата на пострадалия е особено активна и задава безброй въпроси.


Деца влизат в съдебната зала

© Софийски районен съд


Това не е част от филм, а поредният епизод на програмата "Децата и съдът", създадена по идея на съдия Езекиева в Софийския районен съд. Целта е изграждане на начално правосъзнание, създаване на уважение към институцията съд, правилно отношение към самия човек, съзнание за отговорност за собствените постъпки.


Детски викове и смях огласяваха съдебната зала, но вече разпределени, те започват да слушат казуса, по който ще трябва да обвиняват, да се защитават или да решават. Той е специално избран за възрастта и интересите им.


"Момиче и момче са гаджета - това събужда интереса на децата. Та двамата били в заведение извън София, където пили доста алкохол. После решили да се приберат с колата си, като е шофирало момчето, обяснява казуса Езекиева. "Какво нередно виждате тук?" - започва тя с проблемната част от историята и бива прекъсната с "че е карал пиян". Съдията отговаря, че това е забранено навсякъде, не само в София, а в града не може да се кара с над 50 км в час.


Момчето е обаче е карало с 200. "Егати тъпака!" - чува се в залата.


Историята завършва в бетонна стена. Двамата оцеляват, но момичето преминава през четири операции и сега съди гаджето си за 100 хил. лв. като твърди, че не е знаела, че е пил. Наказателното производство е приключило със споразумение с прокурора, обяснява Езекиева на децата на разбираем за тях език, че това не става с целувки например, а му е наложена глоба и отнемане на книжката за определено време.


Деца влизат в съдебната зала

© Софийски районен съд


След като са им раздадени съдийски тоги, "съдиите" застават на местата си, а другите са разпределени на две групи - за ищеца и ответника. В помощ на отбора на ищцата влезе юристът Габриел Гачев, а за този на ответника – съдия Светлана Бъчева. Те напътстват децата по време на процеса какви въпроси да задават на свидетелите, кога и как да възразяват, както и по време на пледоариите.


"Съдебният процес" преминава през заиграване с микрофоните, децата често призоваваха номер 20-ти – някаква шега на класа.


Екипът на Софийския районен съд се е постарал да им покаже възможно най-много ситуации по време на съдебното заседание. Въпроси и на двете страни са отменяни от "съда" като неотносими или подвеждащи. Групата на ответника е глобена заради неспазване на реда в залата.


Съдия Езекиева показва на децата съдии, че когато съдебният състав се оттегля на съвещание, за да вземе решение, председателят на състава вдига папката по делото, за да осигури уединението му. Това довежда до вълна от вдигане на четири–пет папки всеки път, когато трябва да се решава нещо в хода на заседанието и до забележки, когато някой пропусне да вдигне папката си.


Деца влизат в съдебната зала

© Софийски районен съд


В ролята на единия свидетел по делото влиза съдия Мария Иванова, а на другия – съдия Деница Цветкова, съдебен секретар е Белослава Пейчева. И свидетелите са подбрани разнообразно, за да могат децата да се запознаят с повече ситуации, в които могат да попадат. Единият е близък на двете страни, не е осъждан. Другият е осъждан и не познава страните. Първият свидетел е приятелка на двойката и е била с тях в трагичната нощ. Историята й включва снимки и лайкове във "Фейсбук", откъдето се вижда километража на колата на подсъдимия, който е сниман и постван от пострадалата, докато стигнал до 200, тогава снимките спрели.


След приключване на устните състезания, папките се вдигат и децата съдии започват да мислят какво да решат.


Деца влизат в съдебната зала

© Софийски районен съд


А присъдата им е категорична, бърза и справедлива – момичето е пълнолетно и е знаело какво се случва, когато се е качило в колата. Затова "съдът отсъжда" да се уважи само ½ от иска й в размер на 50 хил. лв.


В реалния животът делото е било решено по същия начин.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK