Видео: Как неравенствата се отразяват на децата от страните с високи доходи

1
Нов доклад на УНИЦЕФ представя доказателства за това как неравенствата се отразяват на децата от страните с високи доходи, съобщиха от фонда за деца на ООН.


Докладът "Справедливостта за децата: Класация на неравенствата в благосъстоянието на децата от богатите страни" класира 41 страни от Европейския Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) според това, каква е степента на неравенство между най-бедните деца и тези със средни показатели.


Докладът разглежда неравенствата спрямо приходи, образователни постижения, самооценка на здравното състояние и удовлетвореност от живота.


Дания е на върха на класацията с най-малко неравенства между децата. Израел е сред най-ниско класираните страни сред всички изследвани.


В 19 от 41 страни, които са включени в изследването, повече от 10% от децата живеят в домакинства с приходи наполовина от средните.


Докато неравенствата в самооценката на здравето при децата се увеличават в почти всички страни между 2002 и 2014 г., неравенствата във физическата активност и лошото хранене са намалели в по-голяма част от страните.
Неравенството по отношение на четенето е намаляло в повечето страни.


Когато децата оценяват тяхната удовлетвореност по скала от 1 до 10, средния резултат е 8, но неравенството по този показател се увеличава драстично при сравнение с най-непривилегированите децата. Във всяка страна момичетата на възраст между 13 и 15 г. са посочили по-ниско ниво на удовлетвореност, в сравнение с момчетата.


Източници на данните:
- Изчисленията на неравенствата в приходите сред децата са базирани на микро-данни от Статистиката на Европейския съюз за приходите и условията на живот ((EU-SILC) 2013 за страните от Европейския съюз и Исландия, Норвегия и Швейцария.
- За оставащите 9 страни включени в анализа, данните за приходите са предоставени от национално представителни проучвания сред домакинствата.
- Анализът на неравенствата в образователните постижения е базиран на програма на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за международна оценка на учениците (PISA) 2006, 2009 и 2012.
- Данните за здраве и удовлетвореност от живота са предоставени от проучването: "Здраве и поведение на децата в училищна възраст" (HBSC) 2013/2014 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Лошото е,че през целия си живот човек живее в неравенство.Няма пълно щастие,както и не може да има пълно равенство.Бедността също има нива,както и богатството."Нормалния"живот също има нива,за всеки е различно.Всеки сам си прави живота.Разбира се отношението на държавата към болните и възрастните също е важно,но не може да има равенство,такъв е живота.Може и да не е хубаво,но е така.

 2. 2 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "Когато децата оценяват тяхната удовлетвореност по скала"
  Чия удовлетвореност оценяват в крайна сметка децата - своята собствена или ТЯХНАТА, т.е на други?
  И това не е техническа грешка.
  Всяка година на матурите изпитват завършващите ученици за граматика.

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Когато говорим за неравенство може би не е зле да си припомним думите на Конфуций: "Не е беден този, който има малко, беден е този, който иска повече".

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Неравенството по акъл и таланти е нещо нормално.
  Неравенството по права не е нормално.
  Обаче не смесвайте двата вида неравенство.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един препатил":

  ++++

 6. 6 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И от мен цитат:
  О'Хенри - по-добре богат и здрав, отколкото беден и болен.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  До коментар [#6] от "foxa5":
  [quote#4:"Bulgarische Motoren Werke"]Неравенството по права не е нормално. [/quote]

  Позволете ми да не се съглася. Напротив - нормално е. Защото равенството не се състои в това всички да имат равни права. Равенството се състои в това никой да няма повече права отколкото задължения и никой да няма повече задължения отколкото права.


 8. 8 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#2] от "еморето":

  Затова пък: "неравенството по този показател се увеличава драстично при сравнение с най-непривилегированите децата"

 9. 9 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Кое е по- добре? Да сме поравно бедни или все пак да има такива, които като натрупат ресурс, да дърпат останалите нагоре? Ако си давах парите на кака сийка, тя фабрика ще направи ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  Позволете ми да не се съглася. Как измервате правата и задълженията, за да прецените дали са равни? По брой на правата и на задълженията ли? Те са различни едно от друго и нямат равни тежести.

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  До коментар [#10] от "vankata1":
  [quote#10:"vankata1"]Как измервате правата и задълженията, за да прецените дали са равни?[/quote]

  Измервам ги много просто, скъпи приятелю. Така, както го е казал Йожен Потие:

  "L'égalité veut d'autres lois
  Pas de droits sans devoirs dit-elle
  Égaux, pas de devoirs sans droits."

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2213 Весело

  Да бе, ама как изобщо е възможно да има неравенства. Я, бързо всички до един в киреча! Да не бяхме виждали до какво води социалистическата уравниловка, разбирам. А то днес ново поколение съвсем млади носталгици си мисли, че тяхното "равенство" ще доведе до различни резултати.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Весело

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":


  До коментар [#7] от "Един препатил":

  "Този,който ти отнема права – имаш право да го убиеш."– из Кодекса на хитлеристката SS.

 14. 14 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 818 Неутрално

  "произвеждам достатъчно хляб да нахраня моето градче. Няма да съм алчен и да печеля повече, защото не ми трябва да назнача помощници и да произвеждам и за съседния. Дано и предприемчивия производител на мебели от съседното градче мисли като мен и не иска повече от живота".
  Само аз ли намирам подобно мислене за деградивно. Или само на мен социализма не е повлиял?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Добре че поне в ЕС, има справедливост!
  Електората е щастлив,няма манипилация,демагогия и лицемерие!Управляващите работят достойно,страхуват Путин и не са корумпирани!Живее в най-добрия свят,бих казал живеем в рая!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 16. 16 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  До коментар [#14] от "bobix":

  Наистина гадно мислене,защото спира прогреса!
  Алчноста е двигателя на прогреса,и разбира се стадото потребителски дебили!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 17. 17 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Човешкото око е ненаситно, когато става дума да имаш или да нямаш. А как измериха тези щастието - незнам.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  agent
 18. 18 Профил на soulripper
  soulripper
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  "Всеки сам си прави живота." Явно мисленето не ти е приоритет, за да кажеш това. Само помисли, че в действителност огромна част от живота ти е предопределена само от факта къде (географски) си се родил и в какво семейство. Много рядко хората успяват да прескочат класи.

 19. 19 Профил на marina1980
  marina1980
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#14] от "bobix":
  Не се ласкай,че само ти се избягал от соца в капитализма.Капитализмът също вече е отживелица.Планове,а не къс и конкуренция, отдавна определят коя общност и сфера ще е "успешна" към момента.
  Аз разбирам цитата така:"няма да съм алчен да храня и другия град,защото съм алчен за здраве и свободно време.Дано и мебелистът от съседния град мисли така,за да има работа за мебелисти в моя град,вкл.за децата ми.Така всички съвместно ще постигнем устойчиво ниво на задоволеност."

 20. 20 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#18] от "soulripper":
  И вярно и невярно. Вярно е ако си се родил в социалистическо общество, трудно може да постигнеш нещо, защото общество и близки ти повтарят мантрата "няма смисъл, трябва да си някой, трябват ти връзки и т.н.". Това не може да не откаже огромна част от инициативните.
  Невярно, защото който все пак преодолее горното и риска да го намразят, както посредничавите ученици мразят отличниците, прескача класи. А класи се прескачат и в обратната посока, за радост на двойкарите. Понякога заслужено, понякога не.

 21. 21 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#19:"marina1980"]Аз разбирам цитата така:"няма да съм алчен да храня и другия град,защото съм алчен за здраве и свободно време.Дано и мебелистът от съседния град мисли така,за да има работа за мебелисти в моя град,вкл.за децата ми.Така всички съвместно ще постигнем устойчиво ниво на задоволеност." [/quote]
  Не се съмнявам, че го мислиш. Сигурен съм, че също така мислиш, че сама най-добре можеш да си направиш ремонта вкъщи, който да ти отнеме 2 седмици, вместо майстор да ти го направи за два дни, или същото и с колата, дрехите и всичко останало. Годините човешка еволюция и достижения на човека като например предимствата на термина"разделение на труда" не значат нищо, за всичколога и застинал в средновековието по мислене човек. На този човек наука не му трява. Животът му е прост и всичко важно в него може сам да си направи.

 22. 22 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ясно е, че всеки иска по- голямо потребление. А защо не помисли какво създава. Неравенството е мотор на прогреса и това не бива да ни смощава!

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#15] от "Краде ми се мили мой!":
  Няма земен рай! Има по добро и по малко добро битие!!! Нашето е несравнимо в сравнение с положението в Путинова Русия!!!!!.............Грешите в пропагандата си, тагаришчи.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  та по повод неравенствата един наскоро беше арестуван заради " ти с мене ли си равен " . същия беше заклеймен справедливо от същите проповядващи ни тук че неравенството движело нещо си , а милия младеж митко 17 годишен , бъдещ абитуриент не може да пише .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#19] от "marina1980":
  Интересно е също как би им хрумнално да произвеждат различни хлебни изделия или различни мебели. А какво ли правим ако при единия растат банани, а при другия не? За специализации в наука даже няма да говоря

 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Неравенствата в едно общество са нормални. Биологичните и битови неравенства предопределят бъдещото развитие на едно дете. Не може да си роден в гетото, да имаш полу/неграмотни родители, които нямат професия и да се развиваш нормално. Обратните случаи са изключения, не правило......

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#24:"дерибеев"] 17 годишен , бъдещ абитуриент не може да пише [/quote]
  Много са като него. Държавата нехае и поощрява разплода им!?

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Неравенство до голяма степен идва от произхода, не толкова от богатството, а от позицията на родителите.
  Например ако баща ти е бил президент (да кажем на САЩ или Канада) вероятността ти също да станеш президент е хиляди пъти по-висока от децата на някой даскал.
  Просто децата на президента от малки знаят какво е това и получават съответното самочувствие, докато другите тепърва трябва да научат какво е това да си президент.

 29. 29 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#23] от "dobrich":

  Именно, именно!
  Трябва да влезем в Атлантическата матрица!
  А образованието ни да подготвя едни перфектни консуматори,ама и то точно това прави!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Интересен е и друг факт, а именно голяма част от сегашните известни филмови актьори са деца на бивши звезди.
  Дори Ф1-пилотът Нико Розберг е син на финландеца Кеке Розберг , Ф1-шампион преди 34 г. , който в момента е мениджър на сина си.

 31. 31 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#18] от "soulripper":

  Нещо за социална мобилност и географска мобилност да си чул.В развитите общества,включително нашето всеки има възможност да получи образование и квалификация и да се добере до средната класа.Реализацията на тази възможност зависи от него.Това е за семейства,които споделят ценностите на тези общества.За родените в семейства с културни особености е проблем,защото трябва да преодоляват и семейната среда

 32. 32 Профил на Danya Doganova
  Danya Doganova
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Нещо за България? А, да, имало: "Процентът на петнадесетгодишните, които показват резултати под минималното ниво на компетентност по четене, математика и природните науки, е 28.6% в България (най-високият от всички изследвани страни), в сравнение със само 3.2% в Естония." (видео, 01:10 мин.)
  Я бързо да скрием статията в Детски Дневник, да не вземат хората да се замислят.

 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Ако татко има и е успял да възпита правилно децата си.....всичко е наред !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#16:"Краде ми се мили мой!"]Алчноста е двигателя на прогреса[/quote]

  Винаги съм се възхищавал на алчността - най-прекрасното човеко качество. Без човешката алчност, нямаше да има богати наследници. Най-благородният човек е скъперникът! Той се лишава от всичко, за да зарадва някой друг след себе си.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Неудовлетвореността може да се дължи на много високи изисквания и от желанието да притежаваш все повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK