Кои спортове и хора ще играят децата от 1 до 12 клас

От 1 до 12 клас в училище задължително вече ще се учат народни танци.

© Анелия Николова

От 1 до 12 клас в училище задължително вече ще се учат народни танци.За първи път освен бягане, скачане, игра на"Народна топка", футбол и волейбол в часовете по физическо възпитание и спорт децата ще изучават задължително и народни танци. Очаква се от първи до дванадесети клас учениците да усвоят стъпките на близо 22 хора.


Задължителното изучаване на народни танци е предвидено в проектите за учебни програми по физическо възпитание и спорт, които са качени за обществено обсъждане на сайта на образователното министерство. Засега утвърдени са само програмите за 1, 2, 5, 6 и 8 клас.


Туризмът и плуването остават избираеми дисциплини. По избор учениците ще могат да играят и бадминтон, тенис и шах.
Новите учебни програми се налагат заради поетапното влизане в сила на изцяло новия закон за предучилищното и училищното образование. Те идват на фона на статистиката, че почти всеки трети ученик у нас е с наднормено тегло.


Какво ще се учи по физическо възпитание в 1 клас


По физическо възпитание и спорт децата в първи клас ще учат ритмично ходене и маршируване, скок на дължина и височина и хвърляне на топка с една и с две ръце (съответно на малка топка от 150 гр. и на голяма - 1 кг. - б.а.). Те ще трябва да се научат и да се катерят по стена, както и да пренасят топки, торбички, бухалки, части от скрин, пейки и постелки.


В програмата влизат и правене на кълбо до седеж, изучаване на хорото "Боряно, Борянке" и ловене и стрелба (удар) с топка. Сред избираемите дейности е пешеходният турзъм с ориентиране по знаци.


Ритмични игри във 2 клас


Във втори клас бягането ще бъде ускорено, а скокът на дължина - до 50 см. Освен да хвърлят голяма топка с две ръце от гърди, децата ще трябва да могат на отскачат с един крак над плътни топки или ниски препятствия (15-20 см).


В програмата по физическо възпитание и спорт влизат и строевите и общоразвиващи упражнения, както и упражненията на земя - мост, тилна стойка, везна и кълбо. Децата ще трябва да усвоят и ритмични движения в игрите "Статуя", "Пъргави колари", "Гатанка" и др. Ще има и музикални игри в тактов размер 2/4 - "Луд гидия", "Калоянчо", "Я скокнете да подскокнем" и др.


Второкласниците ще трябва самостоятелно и в група да могат да танцуват и "Кулско хоро", и "Омуртарско хоро". В програмата влизат и игрите "Две топки се гонят", "Лови топката", "Атакувана топка", "Биене в цел" и "Народна топка". Сред избираемите дейности е плуване в стил "Кроул".


Вис в 3 клас


Учениците в трети клас ще трябва да се научат да бягат с щафета, както и да изпълняват спортно-подготвителните игри - "Опашчици", "Коя колона е по-бърза", "Двама са малко, трима са много", "Влакче" и "Подскачащия кръг", "Надскачане по номера" и др.


В програмата влизат и висовете - свит вис, ъглов вис, вис на свити ръце. Задължителни са и упражненията на ниска пейка и опорните прескоци.


Третокласниците ще трябва да играят и " Самоковско хоро", както и "Джиновско", но на място. Те ще изучават и първите основни движения във футбола и хандбала. Сред избираемите дейности са плуване с обръщане и ориентиране сред природата по време на туризъм.


В 4 клас ще учат "Дунавско хоро"


Освен вече добре познатите спортни дейности като бягане, скачане и хвърляне на топки, в четвърти клас децата ще изучават и задно кълбо, задмахов отскок от вис и опора и обръщане на 180° в стоеж.


За първи път децата ще се научат да изграят "Дунавско хоро", с което традиционно у нас се започва Новата година. В програмата е и "Седенчица".


Към отборните спортове се прибавя и баскетболът, а сред избираемите дейности е изучаването на видовете екипировка и хранене по време на туристическа разходка.


Спортна гимнастика в 5 клас


Упраженията, които ще трябва да усвоят децата в пети клас, се увеличават и усложняват. В програмата влизат скок на дължина – начин "свит", хвърляне на малка топка със засилване вече с кръстосана крачка, както и основна гимнастика с 8-тактови упражения.


В часовете по спортна гимнастика ще се учат кълбо, мост, вис, везна и прескок на коза. А при отборните спортове - баскетбол, футбол и хандбал, ще се разиграват различни положения.


Към избираемите дейности влизат плуване на разстояние с видове гребане, преход в планината с катерене и усвояване на алпийска ски техника - клас А1.


Волейболът влиза в 6 клас


Шестокласниците ще продължават да бягат, но на средни разстояния; да скачат, но и по начин "Дъга"; да тласкат плътна топка, но вече с тегло между 1 и 2 кг.; както и да правят упражения, но този път и на учеди. Те ще трябва да се научат да танцуват и "Малешевско хоро".


В изучаването на отборни спортове за първи път влиза и волейболът. Сред избираемите дейности са плуване в стил "Бруст" и предвижване по туристическа маркировка.


В 7 клас упражненията са на висилка


Седмокласниците ще трябва да усвоят основни техники на предаване на щафета - начин "факелно", "отдолу" и "отгоре", но и скок на височина - начин "ножица". Те ще трябва да се научат и да тласкат по-тежка топка (2 и 3 кг) с гръбно засилване.


В часовете по гимнастика влизат три вида упраженения - на земя, на висилка и на греда. Задължителните танци са "Пайдушка тройка" и "Добруджанска ръка".


В седми клас децата ще продължават да изучават задължителните четири отборни спортове - баскетбол, волейбол, футбол и хандбал. Сред избираемите дейности са туристически поход в горски планински части, както и изучаване на карате и шахмат.


И Каланетика в 8 клас


Осмокласниците ще изучават Аеробика и Каланетика в часовете по физическо възпитание и спорт. Те ще трябва да усвоят и стъпките на "Пайдушка четворка", както и друг народен танц или хоро, които са специфични за региона, в който се намира училището. Отборните спортове остават същите.


Сред избираемите дейности са плуване в стил "Бъретфлай", планинско спасяване и алпийска ски техника В1, бадминтон и тенис на маса.


Две хора в 9 клас


Леката атлетика, скоковете на дължина и акробатичните упражнения са само част от програмата по физическо възпитание и спорт за девети клас. Учениците ще трябва да танцуват и шопско, и македонско хоро.


Сред избираемите дейности са водноспасителен минимум при плуването, чрез - спасителна топка и въже, както и ски техника клас В1 със завой в ансамбъл.


Сиртаки в 10 клас


Техника и тактика на бягане на средни разстояния, техника и тактика на скок на височина начин "Гръбно-претъркалящ" и десетки тактики в баскетбола, волейбола, футбола и хандбала ще трябва да усвоят учениците в десети клас.


Освен известното българско хоро "Елено моме" те ще трябва да могат да танцуват и гръцкия танц "Сиртаки".


Сред избираемите дейности са усвояването на видовете приложно плуване за оказване на помощ при водни инциденти, разработването на туристически маршрут и график на придвижване, както и изучаването на сноуборда, бадминтона и тениса.


Ски техники в 11 клас


Троен скок и балансови упражнения по двойки в акробатиката ще правят учениците по физическо възпитание и спорт в единадесети клас. Те ще трябва да танцуват и "Дайчово хоро", и "Охридско хоро".


Отборните спортове - баскетбол, волейбол, футбол и хандбал, също са част от задължителната програма, но с повече активности. Сред избираемите дейности са усвояване на спортна техника и тактика на изкачване, както и ски алпийска техника от клас А и В.


Почти всички спортове в 12 клас


Бягане на дълги разстояния, техника на троен скок от пълен разбег и съставяне на творческа композиция в гимнастиката изглеждат най-лесните неща, които ще трябва да усвоят дванадесетокласниците по физическо възпитание и спорт. Те ще трябва да могат да правят и различни видове балансови и динамични упражнения.


В задължителната програма остават баскетболът, волейболът, футболът и хандбалът. Влиза и "Ганкино хоро" (Копаница). Сред избираемите дейности са плуване, ски, бадминтон, тенис и тенис на маса.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  А къде са спортовете, донесли спортната слава на РОдината?
  Вдигане на тежести и борба.
  Вече и за момичета.


  Настроение:
  Иронично.
  Ако можех и саркастично.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  На народните танци мястото им е точно при народната топка, народната вафла и народния салам - близо до масите, далеч от интелекта! Агентката на няколко чужди разузнавания Е.К.-Пр. ще възпитава патриотизъм в часовете по физическо!

 3. 3 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма нищо лошо народните танци да се практикуват в часовете,но цялата програма е направена така,че да породи отегченост в децата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 4. 4 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 262 Любопитно

  За източна България предвидени ли са часове по едни други танци, дето се играят с шалвари?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 660 Весело

  струва ми се, че сиртакито и трошенето на чинии може да го почват по-рано...

 6. 6 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Лъха на болна амбиция от тази програма. Толкова напън, че ще се роди пак "едно недоносче" (цитат по ...който помни, ще се досети)

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  В часовете по физическо - трябва да се учат лека атлетика,гимнастика и плуване.Всякакви видове танци и игри с топка са за извънкласна работа в читалища и школи и клубове.

 8. 8 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А защо не танцуват в часовете по музика? Тамън ще се увеличат часовете за двигателна активност и музиката няма да е толкова скучен предмет
  В моето училище часовете по музика бяха някаква всемирна скука.

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  От тези хора се очаквахме реформа в образованието, те направиха точен план какво да се прави в часовете по физическо от І до 12 клас.
  Колко ли милиона усвоиха до сега?
  Или цялата реформа допря до няколко автора от 18-19в., и народните танци !? Най-добрият начин българските деца да останат на опашката в ЕС!

 10. 10 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Образованието ни има далеч по-сериозни проблеми от това кое хоро ще се играе във втори и кое във трети клас.
  А часовете по физическо трябва да бъдат без оценка, но това е отделен въпрос.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  До коментар [#8] от "blaueaugen":

  "...В моето училище часовете по музика бяха някаква всемирна скука..."
  а за мен и сина ми най-тежкото бяха народните танци

 12. 12 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#2:"Митев"]близо до масите, далеч от интелекта![/quote]

  Досега не съм забелязала човек разбиращ и уважаващ нечий фолклор да е с ниво на интелект под средното, а обикновено е и доста над.

 13. 13 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1290 Любопитно

  Може би е по-добре да се увеличат часовете по физическо. В момента в 4ти клас са 3, а в пети вече стават 2.
  Два часа в седмица са крайно недостатъчни.

 14. 14 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Е нямам думи просто! "По физическо възпитание и спорт децата в първи клас ще учат ритмично ходене и маршируване,... Те ще трябва да се научат и да се катерят по стена, както и да пренасят ..., части от скрин, пейки..." WTF?!
  Тия чиновници умеят ли да играят 22 хора? Могат ли да покрият поне норматива по физическо за 7 клас?!
  Помнят ли на 120 литературни произведения авторите, сюжетите и героите?!
  Количеството не означава качество.

 15. 15 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Весело

  "Ритмично ходене и маршируване" - сега си спомних, че учителят ни по физическо беше натоварен и със задачата да ни учи да маршируваме. Все беше недоволен от резултатите, особено при момичетата
  Явно маршируването продължава да е важно за скъпите ни управляващи.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8025 Неутрално

  Абе това ли е най-големия проблем на българското образование.

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1273 Весело

  "Марш, марш, генералът наш..."

  Спокойно, стабилно....спокойно реформата е стабилна...спокойни сте....спокойни сте...потропвате си хорце....стабилно...задължително....задължително....като гласуването задължително....
  Задължително...задължително...ДЪЛГ...стабилно...спокойно..АВТОНОМЕН ЧОВЕК ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...срокойно...в единен строй...задължително...свободата е робство...спокойно...автономно се подчинете на господаря...спокойно...
  Стабилно ЗАДЪЛЖЕНИ!
  Спокойни сте...
  Тропмате си хорце...
  Спокой-НО!
  !

 18. 18 Профил на secubus
  secubus
  Рейтинг: 225 Любопитно

  И учителите по физическо ще извадят касетофончето да пускат хорА ли? Не разбирам как ще се получи на практика.

 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1273 Весело

  До коментар [#18] от "secubus":

  Задължително ще свири училищният оркестър...по европейска програма, усвоена от Директора....Стаматов!
  Стаматов?!?!?!?
  ?

 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  До коментар [#16] от "Роси":

  Разбира се че е това.
  А фундаменталният ни проблем е това, че българската НИ държава НЕ ЖЕЛАЕ да отделя пари за образованието. Те, парите трябват за едни други "работи" на "наши хора". И така от двадесет години....Искаме с трици маймуни да ловим..ама не става така. Пусто ламтене за евтиния...
  Усвояване на европейски пари, говори достатъчно.
  Като свършат европрограмите цялото образование ще се спихне!
  Това е истинския проблем. Намесени са и много "експерти" в лапането. Имената им ги има в изданията на СБ и ЕК. Теоретици едни такива...Експериментатори...А у нас - експерименталното поле.
  Затова - хорце!
  !

 21. 21 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Направо да прекръстим предмета от Физическо възпитание на Уроци по танци.
  Трябва децата сами да избират, какво да спортуват. В предмета липсват спортове, като голф, карате, американски футбол, борба и други.

 22. 22 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Весело

  Колко много волейбол сме играли по физическо, адъ хесабъ йок!

 23. 23 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Любопитно

  До коментар [#21] от "eminem9876": Голф? Само сме за голф бейзбол и американски футбол!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK