Изпитите за външно оценяване в четвърти клас започват от 10 май

На изпитите ще има строги мерки срещу преписвачи.

© Красимир Юскеселиев

На изпитите ще има строги мерки срещу преписвачи.С националното външно оценяване по математика на 10 май започва поредицата традиционни изпити за учениците от четвърти клас, които ежегодно се провеждат през май, съобщиха от образователното ведомство.


Следват изпитите по български език и литература - 12 май, по човекът и природата - 13 май, и по човекът и обществото - на 16 май.


Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено, провежда се едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в училището, в което се обучават децата. Започва в 10:00 часа на определения ден, продължава един учебен час (40 минути), а за учениците със специални образователни потребности – два учебни часа.
Тестовете по математика, по човекът и обществото и по човекът и природата съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, както и три задачи от отворен тип.


По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки.


След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика.


По график, определен от директора на училището, училищната комисия дава информация на учениците и родителите им за получените оценки на писмените работи. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 495 Неутрално

  побъркаха децата. а системата е отврат

 2. 2 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "Веднъж да се свърши -
  загазили са здравата май"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK