Как ще се става малък предприемач

Децата ще упражняват различни умения в часовете по "Технологии и предприемачество".

© Цветелина Белутова, Капитал

Децата ще упражняват различни умения в часовете по "Технологии и предприемачество".Що е банка, как се пише бизнес план за управление на фирма и какво прави лидерът. Това са само част от знанията и уменията, които ще се придобиват по "Технологии и предприемачество" от 1 до 9 клас. Повечето от новите учебни програми все още са на ниво проект и са качени за обществено обсъждане на сайта на просветното министерство.


Така "Технологии и предприемачество" става основният предмет, който ще подготвя децата не само за живота, но и за бизнеса. Другият са информационните технологии, които обаче се учат от 5 клас.


От "растения и животни" до комуникационни средства в първи клас
В часовете по "Технологии и предприемачество" първокласниците ще трябват да се научат да се грижат за стайно растение и домашен любимец. Традиционното изработване на изделия от хартия и текстил също присъства в програмата.


Деца ще трябва да познават уредите, които работят с електичество, както и начините за пестене на енергия. Освен това - да се научат да разпознават собствените си потребности като "нужда" или "желание".


В учебното съдържание се споменава и за различни професии, като първокласниците ще трябва да разпознават и назовават машини, апарати и техника, с които се работи в тях.


Във втори клас ще се учат да шият


Шиене и изработване на модели на технически или архитектурни обекти са част от уменията, които трябва да придобият второкласниците по "Технологии и предприемачество".


Децата ще трябва да се научат да използват електроуреди като прахосмукачка и сешоар. Те ще трябва и да свързват изразходването на парите в семейството със задоволяването на неговите потребности и желания.


Второкласниците ще се учат да посочват значимостта на всяка професия за общността, както и да познават местата, на които могат да се възползват от основни услуги - сервиране, подстригване и ремонт.


Ще готвят здравословно в трети клас


В трети клас учениците ще се научат да предлагат рецепта за приготвяне на здравословна храна. За да "навлязат в кухнята" на кулинарията, те ще се учат да ползват кухненските електроуреди, но по правилата за безопасност.


Третокласниците ще трябва да знаят какво е рециклиране и как се произвеждат различни продукти. Те ще трябва да правят разлика и между лична, частна и обществена собственост.


В четвърти клас ще учат да съхраняват информация


Учениците в четвърти клас вече ще трябва да могат да сготвят по лесна рецепта, както и да работят с различни уреди в дома като готварска печка, ютия, компютър и телевизор.


Децата ще се научат да познават устройства и начини за предаване, приемане и съхраняване на информация.


За първи път се въвежда и понятието "банка", като децата ще трябва да се запознаят с информация как се съхраняват пари и как се предоставят кредити. Ще се изучава и ролята на данъците за осигуряване на обществените потребности. А четвъртокласниците ще трябва да дават примери за размяна на парите със стоки или услуги.


Как да подреждат работното място ще учат в пети клас


Освен да познават и спазват правилата за безопасна работа с ръчни инструменти и приспособления при разкрояване, очертаване, центроване, рязане, пилене, огъване и пробиване на отвори, по "Технологии и предприемачество" в пети клас децата ще се учат и как да подреждат работното си място.


Петокласниците ще трябва да познават и принципа на действие на шевната машина, пералнята, готварската печка и кухненския робот.


Учениците ще трябва да се ориентират в информацията за производството, съдържанието и годността на хранителните продукти.


Що се отнася до готвенето, от тях ще се иска да могат да правят студени салати, ордьоври и супи. Освен това - да знаят как да използват различните съдове и прибори.


Петокласниците ще трябва да могат да различават и видовете доходи и разходи в семейството. За първи път се въвеждат и знания по "икономически теми" - за недостига на ресурси.


В шести клас ще учат за електрическата инсталация


Учениците от шести клас ще трябва да познават предназначението и принципа на действие на електрически жилищни инсталации - осветителна, звукова, охранителна. Освен това по "Технологии и предприемачество" ще се учат да описват устройството и принципа на действие на пробивната машина (ръчна и електрическа).


Децата ще придобиват нови умения в кухнята - пържене и задушаване на зеленчуци.
За първи път те ще се запознаят и с електромера, водомера и топломера, както и какви са разходите за ток и вода.


Шестокласниците ще трябва да отглеждат плодове и зеленчуци и да познават начините за поддържане на хигиенна среда в малка ферма. За първи път се въвежда и понятието предприемач.


В седми клас ще учат как се прави фирма


Освен чертане, изработване на детайли от дървесина, приготвяне на ястия с комбинирана обработка и борба с вредителите по растенията, учениците в седми клас ще се учат да работят и с видеокамера.


За първи път по "Технологии и предприемачество" седмокласниците ще учат какво е фирма, как се организира работата в нея и как се прави бюджета й. Те ще трябва да могат да разкриват и силните, и слабите си страни при избор на образование, професия и кариера.


Що е то заплата в осми клас


В осми клас учениците ще се учат да познават основните финансови инструменти - кредити, акции, облигации. По "Технологии и предприемачество" те ще трябва да обясняват действието на непазарните сили върху търсенето, предлагането и работната заплата.


Ще се изучават и заинтересованите страни в бизнеса - местна и централна власт, конкуренция, синдикати, потребители, неправителствени организации. За целта трябва да се познават и нормативната основа, и видовете правни форми.


Осмокласниците ще трябва да аргументират и доказват пред екип предпочитанието си към форма за организиране на учебна фирма.


В девети клас ще развиват дейността на предприемача


По "Технологии и преприемачество" учиниците в девети клас вече ще четат закони, определящи стандарти и правила за защита на потребителите. Те ще трябва да знаят възможностите за въздействие върху пазарната цена, както и тези за защита на конкуренцията.


Деветокласниците ще трябва да обясняват участието на банките в стопанския живот.


За първи път ще се учат основните насоки от дейността на предприемача – генериране и реализация на идеи, поемане на риск, иновативно управление.


Учениците ще трябва да обясняват въпроси, свързани с интелектуалната собственост и авторските права, както и взаимовръзката между технология и ефективност на производството.


Ще се познава и инструментариума на маркетинга, както и КСО като "конкурентно предимство в глобалното общество".


Учениците ще трябва да могат да дават идеи за рекламна брошура и рекламен плакат, както и да разработва бизнес план на фирмата. Те ще трябва да придобият и лидерски умения, както и умения за говорене пред публика.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1241 Неутрално
 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Весело

  ,,За първи път те ще се запознаят и с електромера, водомера и топломера, както и какви са разходите за ток и вода"......................Това важи ли за българите от етноса ром.

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Типично за бедна, развиваща се страна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Какво е това високопарно "технологии и предприемачество" за деца от 1-ви до 4-ти клас?! Като гледам програмата, това си е "Ръчен труд" или както му казвахме "Трудово".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK