За майчинството като смехотерапия, сериозно

Красимира Хаджииванова (л) и Елисавета Белобрадова

© Велко Ангелов

Красимира Хаджииванова (л) и Елисавета БелобрадоваКак търсенето на тиквичка за захранването на бебе може да превърне иначе здравомислеща жена в пълен идиот и кога детският рожден ден прераства във вакханалия от безчинстващи малки чудовища; какво се прави, ако влак в чужбина тръгне с децата ти, а ти останеш на перона и как реагира човек, когато разбере, че прякорът на 2-годишното му дете е Терора; и кому е нужен тестът за бременност с жаба... това са все истински сюжети, разказани от истински жени – майки на едно, две или повече деца. Разказани така, че докато човек чете, неусетно започва да се смее с глас, а понякога – и да плаче през смях. За сайта "Майко мила" изглежда няма ситуация, която да не заслужава да бъде пречупена през призмата на смеха. И в същото време всичко е достатъчно сериозно, за да си заслужава да бъде разказано.


"Майко мила" е сайт за майчинството. Но не онова майчинство, което превръща жената в чорлаво, невротично и пренатоварено създание, стремящо се всячески да угоди на малките и големи хора около себе си. А сайт, в който родителството бива подложено на дисекция с много хумор и голяма доза критичност, в който майката е поставена в центъра – такава, каквато е.


Зад проекта седят Елисавета Белобрадова (известна в социалните мрежи като Letiashtata Kozzila Erato) и Красимира Хаджииванова – майки на общо четири деца (Елисавета води с две), известни от блоговете си или от публикациите си за различни медии. Двете се познават отдавна, но майчинството е това, което ги сближава. Покрай децата, общувайки и опитвайки се да решават проблемите, те поставят началото на не една инициатива. Миналата година заедно с три други майки създадоха "Път за бебешки колички в София", за да покажат катастрофалното състояние на столичната инфраструктура, превърнала се в препятствие за всички майки, и да притиснат общината да започне да си върши работата. Следващата им стъпка се ражда също толкова естествено.
"Искахме да направим един сайт за майки, който да не е затворен в темата за пюрета и битовизми, защото


майката е нещо много повече от битовизмите


И много повече от проекция на децата си", разказва Елисавета. "Искахме, ако ще за личен кеф, да пресечем тази тенденция на сериозност - на сериозното обговаряне на пюрета, за които има изписани хиляди страници, и на сериозното обговаряне на това какво е да дадеш патат в четвъртия месец. Да спре това нещо и някой да каже: Извинявайте, но аз първите три месеца ревах, без да спра, и не си спомням нищо."


"Жената продължава да има живот и трябва да се стреми да го поддържа такъв, че да ѝ е интересен. И не е задължително всичко да е ужасно трудно и неблагодарно и отегчително. Дори да е, то може да бъде превърнато в забавно, така че майката да може да се забавлява с това, което прави", казва Красимира.


Вероятно именно тази философия е нещото, което носи успех на сайта. "Майко мила" привлича моментално вниманието, за по-малко от месец от съществуването си е четен стотици хиляди пъти, а последователите му във Фейсбук са близо осем хиляди. Красимира и Елисавета получават купища писма от жени или мъже (сайтът има отредено подобаващо място и за татковците), които искат да разкажат историите си или просто да кажат колко се радват, че има място, където могат да видят че и други минават през същите преживявания без морализаторстване или излишен драматизъм. Голяма част от тези "чужди" истории намират място в сайта. А двете признават, че не са очаквали толкова голям интерес и толкова позитивни коментари.


"Оказа се, че жените – не само майките, а и жените, които все още нямат деца, са имали крещяща нужда да прочетат нещата, които се случват на всички (защото това, за което пишем ние, не е някаква научна фантастика) и да си кажат: И аз съм била в същата ситуация, и аз съм правила така. Да им стане забавно и да се чувстват нормални", казва Красимира.


"За нас интересът, който предизвикахме, е показателен, че жените са били заложници на този стереотип за сериозността, ограниченията и задълженията – ти нямаш право да се забавляваш, да превърнеш в майчинството в нещо смешно и да го разкажеш на други хора, така, че да и те се забавляват", продължава тя. "Нашата цел е да покажем, че


родителството е нещо готино


Аз съм майка на три деца и на въпрос: Ти кога захрани с жълтък, отговорът ми е: Нямам никаква идея. Било е във възрастта, когато е било полезно, но определено не е това, върху което ще се фиксирам", споделя Елисавета. Чувството за хумор, от което прелива сайтът, обаче съвсем не означава, че той гледа на жените като на вятърничави същества, които искат само забавление. През разказа в първо лице "Майко мила" засяга сериозни теми като постродилната депресия, детската агресия, отношението към раждащата и родилата жена.


"Тук някак си е възприето да е трудно. Лекарите ти казват: Не се става лесно майка. Значи – трябва да те боли, трябва да ти е гадно, да ти е лошо, животът ти да е подчинен само на децата. Това не е вярно и ние се опитваме да го покажем. Майката може да се смее - на собствен гръб дори", смята Красимира. Елисавета продължава: "Смята се, че всичко, което се случва на майката, е нещо, което тя дължи. Смята се, че всичко, което правиш е задължение, а не го ли направиш – следователно си виновен. Затова извеждаме проблемите на майката по един смешен начин, но с цел да покажем, че техните проблеми са на всички. И те наистина са проблеми. И че ако родилката е плакала в продължение на една седмица, е не защото е луда и не защото е истеричка или някаква лигла, а защото това е нормално състояние и то - много тежко. Жената трябва да си даде сметка, че когато го е преживяла, е герой.


Когато си дадеш сметка, че си герой


, че си преживял някакво състояние, което е много тежко, тогава вече ти става лесно да се надсмееш на него".


И Красимира, и Елисавета са минали през сълзите след раждането, през страховете за телата си по време на бременността, през страховете за децата си след нея, през повишаването на тон - "и то как крещим – ужасно", както казва Красимира, през осъзнаването, че "ако човек с три деца няма желязна хватка, те са горе на черешата", по думите на Елисавета. А майчинството не ги е променило много – те са все така активни, все така изискващи, все така емоционални. Красимира смята, че е станала малко по-търпелива, докато Елисавета твърди, че е същата джаста-праста. Защото човек всъщност не претърпява някаква особена метаморфоза с раждането – всичко е заложено и майчинството може само да отключи или задълбочи някои черти, но не и да те промени кардинално, е нейното убеждение. И двете избягват излишното суетене около малките и всячески се борят срещу мненията, че е нормално жената да се обезличи заради децата си. И го показват с текстовете си.


"В България има една много грешна постановка – ако дадеш всичко на децата си, те ще станат прекрасни индивиди – не е така", отсича Елисавета, "Ако ти станеш най-добрият вариант на себе си – независимо дали най-добрата в професията си, най-добрата готвачка, най-добрата защитничка на социална кауза, най-добрият приятел на детето си, най-добрата жена и любовница на съпруга си – тогава всъщност е най-големият шанс децата ти да станат най-добрите".


"Основното е


жената да осъзнае свободата си на избор


Когато го направиш, тогава имаш сили за абсолютно всичко. Има жени, които се срамуват от това, че искат да останат само с децата си вкъщи - трябва да се спре стигматизирането на тези жени. Иска да си седи вкъщи с децата – да си седи вкъщи с децата, ако това я прави щастлива. Също така трябва да се спре стигматизирането на жените, които си "захвърляли" децата, за да работят. Жената има право също толкова, колкото мъжа, да се развива, да изкарва пари, да има самочувствие. Всяка жена, независимо каква е и какво иска, трябва да осъзнае, че има право на избор и какво е важно за нея", продължава тя.


През сайта си двете планират да реализират и различни социални кампании. Първата им инициатива ще бъде мащабна размяна на детски дрехи в рамките на "София диша", така че майките да бъдат облекчени откъм постоянното харчене на пари за това. С помощта на акушерки ще опитат да покажат и друг аспект от майчинството – родилната помощ, която в много случаи в България е на много ниско ниво, особено ще се отнася до отношението към емоциите и психиката на родилката.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Успех! Готини сте!

  No Pain No Gain
 2. 2 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Както се казва в една африканска поговорка "За отглеждането на едно дете е нужно цяло село!"
  Едно време децата са отглеждани от голямо семейство с три поколения. Винаги има кой да ти каже какво да правиш (това също си има недостатъци, ако е мърморене или заповед) и на кого да оставиш детето.
  Ако живеете двама родители с дете/ деца възникват куп въпроси и не достига ресурса за всичко.
  Любовта на живота ми и аз имаме три. Помагат две баби.
  Често има разногласия кое как, но се наместват нещата.
  Миризмата на детска заспала главичка ... безценно!

  Никола Йорданов
 3. 3 Профил на Neda
  Neda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хвала на тези епични жени! Сайтът е фантастичен - полезен, забавен и много истински.

 4. 4 Профил на didko8
  didko8
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Наистина много хубаво начинание, смело и добре замислено! Успех.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  А как се конкурират с империята БГ-мама.ком или се допълват?

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Профилът" на тези мами е известен - градски жени, образование висше, големи претенции, възраст около средната, най-често късна бременност след като първо мине кариерата в някоя офисна фирма.... и обикновено никакъв мъж до себе си (още по-малко брак). Търсещи в интернет отговори на многовековни въпроси за родителството, но неспособни да поддържат семейство.

 7. 7 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Не знам, но колкото майки, толкова и различни бременности. Не съм сигурна за много от изложените ситуации и как аз бих се държала, но със сигурност не съм съгласна с две от нещата. Между другото никога не съм ги разбирала и преди да забременея. Първо, абсолютно не ме е грижа за това как ще се промени тялото ми. През ум не ми минава, защото бременността ми започна рисково и единственото, за което можех да мисля, е как детето ми ще оцелее. Нито за секунда не ми мина мисъл за горката ми фигурка. Не, и не съм пълна и сега, за да ми е все тая. Даже в търсене на симптоми, че всичко се развива нормално, леко се ядосвах, че още нищо не ми личи и че не пълнея. Една сутрин с радост открих, че имам бледи розови ивички, набраздени в неправилна форма по корема - наченки на стрии. Останах много доволна в края на констатацията си. Да, може да кажете за мен, че съм от онези, които са параноички и много искат да имат дете, та затова не мисля НОРМАЛНО. Възможно е. За мен пък не е нормално жената да следи толкова много себе си, след като има по-висша задача за изпълнение. Това е направо изключително глупаво и още по-абсурдно е да ни се обяснява, че имаме право на това. Не, хората трябва да разберат, че суетата не е основание за оказване на психическа помощ. Да, аз мога да рева, да нервнича и да се вайкам, щом като в порива ми стои грижата за детето ми, независимо, че с това дразня партньора си. Въобще не ме интересува мнението на никого, но пак и пак не приемам да имам лични терзания за килограмите. Второто нещо, с което не съм съгласна е, че не било много в реда на нещата лекарите да те поизплашат, че ще боли или да ти го кажат с тон, който не изразява разбиране. Аз предпочитам да ми кажат как наистина ще бъде и това, което се изисква от мен да бъде направено както трябва, отколкото да са премерени и щадящи. Една моя наскоро родила приятелка директно ми каза, че боляло повече, отколкото ѝ казвали предварително. Заяви ми го директно при мой опит да смекча силата на болката при раждане. С две думи ме убеди, че ако искам естествено раждане, трябва да съм готова психически за това.

  Напълно съм съгласна в статията с това, че не е добре да дадеш всичко на детето си "на тепсия" и че трябва да проявиш най-добрата форма на себе си, за да го възпитаваш правилно с пример.

  Самотата обливаше сърцето ми
 8. 8 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Българският отговор на ScaryMommy. Малко в същия стил, леко clickbait, но е зарибително, особено ако децата са в някоя от по-гнусничките си фази.

 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Весело

  На един мъж се разболяла жена му.
  В болница била.
  Той сутринта облякъл децата, завел ги на градина и на училище.
  На обед се прибрал за по-голямото, наготвил му и пак отишъл на работа. Вечерта взел по-малкото от градина. Наготвил им, измил чиниите, изпрал, прострял и към 23,00 часа си легнал....грохнал.
  И си помислил: И сега, ако трябваше и да ме ебат....... .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на mmiu
  mmiu
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#5] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  А че какво общо имат с бгмама?

 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#10] от "mmiu":

  БГ-Мама е неизчерпаем източник на бисери, идеи и моди на модерното родителство.

 12. 12 Профил на block
  block
  Рейтинг: 785 Неутрално

  аз мойто съм го забравял в трамвая. слизам а оно си седи вътре. изчаках другия трамвай и те нали си имат някакви радиостанции и ватманката се обади на предния и вика - тука един льольо си е забравил детето и тн. отивам на следващата спирка да си го взимам а ватмана ме гледа строго - а как ще докажете, че е ваше?
  и тогава мойто като ревна към мене - ИСКАМ СИ ПОЖАНАТА ОЛАААА! даде си ми го без повече експертизи. Честно казано мислех да го оставя да извърти едно кръгче с трамвая, че и аз да пийна кафенце като нормален човек ма де късмет...

 13. 13 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Ако ти станеш най-добрият вариант на себе си – ... – тогава всъщност е най-големият шанс децата ти да станат най-добрите".
  Верни и мъдри думи.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 14. 14 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#12] от "blockblock":


  много приятен сайт. голямо облекчение е след пълните с претенции майчински моди тия дни

 15. 15 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  За другите майки не знам, но при мен фазата беше микс от Цирк, Театър, Пого, Арена и разбира се, Моден подиум...

  Форумът е в будна кома...
 16. 16 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 994 Неутрално

  мацките ми изглеждат леко презрели ....за деца,ама ето тая лакомия ,кариери и лигавене че ни е рано ще изяде цяла европа...техните набори от миролюбивата религия сигурно имат по 5 на тяхните години...и след 50 г в европа ще сме 60 -40...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#16] от "не на безразличието":

  Да, като се има предвид, че средностатистическият български мъж желае и е напълно способен да издържа домакиня и поне пет деца (да ги изхрани, облече и образова), егоизмът на българската майка-кариеристка е напълно неразбираем.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5284 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  Колко добре си описал Моника Йосифова-Станишева!

 19. 19 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 434 Весело

  Поздравелния за сайта. Само не разбрах какъв е поводът ДНЕВНИК да пуска реклама на това сайтче.
  По-полезно щеше да бъде да се направи обзор на подобни сайтове, вместо да се акценира на един.

 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 480 Неутрално

  " И не е задължително всичко да е ужасно трудно и неблагодарно и отегчително. Дори да е, то може да бъде превърнато в забавно"
  Вече 40 години се забавлявам с деца и внуци, вследствие на което получих високо кръвно, невротизирах се, станах непоносима. Ако има кой да ти гледа детето и да се грижи за дома ти, семейният живот може да бъде като песен. Но ако тичаш на работа, грижиш се за деца и дом, едва ли ще ти бъде много забавно. Но понякога и въображението върши работа, няма лошо. Стига да съумееш да си въобразиш, че всичко около теб е една забава.

 21. 21 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "blockblock":

  Хахаха, не мога да спра да се смея!

 22. 22 Профил на greenenergy
  greenenergy
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#2:"Никола Йорданов"]Любовта на живота ми и аз имаме три[/quote]

  Жалко, че само по един плюс може да се даде

 23. 23 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Еха, най-после нещо свежо. Или поне така изглежда! Благодаря на Дневник за информацията!
  В онзи комерс "бгмама" не влизам поне от 8 години, последно бе заприличал на цирк някакъв, не можеш да разграничиш полезното от боклука, рекламата и шаренията.

 24. 24 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "girl power"
  Ужас! Това мислене сигурно е в основата на навъдилите се изпуснати и увредени от лиготия мамини дечица!

 25. 25 Профил на gregorym
  gregorym
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "Никола Йорданов":

  2 момичета и последното - момче?

 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  [quote#2:"Никола Йорданов"]Любовта на живота ми и аз имаме три. [/quote]

  Да са ви живи и здрави... и да учат!

 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Шапка свалям на всички жени,които раждат и отглеждат деца.Скоро ни се роди дете и жената е 24 часа в денонощието плътно до него.Кърмене,смяна на памперси,друсане -разправията е голяма.Именно това е и причината някои жени да не искат да раждат или да имат най-много по едно дете.А не толкова финансите.Българският манталитет е такъв,че баби и дядовци помагат финансово като им се родят внуци.Затова се прекланям пред всички българки,които са родили и отглеждат повече от едно дете.

 28. 28 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Шапка свалям на работещите майки! И на тези, които въпреки трудностите, намират сили да правят себе си и близките си щастливи
  Тук, където живея, на доста колеги жените им стоят вкъщи с децата. Хората обикновено имат по едно или две дечица. Жените, като излязат в майчинство, естествено напускат работа. Години по-късно, ако решат пак да работят, рядко успяват да наваксат пропуснатото и да се котират добре на трудовия пазар. Ясно е какво се случва - мъжът се скъсва от работа и се оплаква, жената се превръща в кухненска мебел и също се оплаква. Нормативът на тукашните млади хора е до 30 години да са се оженили, да имат поне едно дете и ипотека (ипотеката е задължителна!), а най-късно до 35 - развод. Обаче след развода мъжът работи и плаща издръжка, а жената е безработна, с деца. Рядко някой не следва схемата. На всичкото отгоре тук бабите и дядовците не са детегледачки на щат, а "децата" след 20-годишна възраст спират да са на хранилка - независимо колко са безработни и клети. Така че поклон и пред българските баби и дядовци!
  Коментар №9 казва всичко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK