Издатели и учители предричат хаос с учебниците в началото на следващата учебна година

Веселин Тодоров, Асоциация "Българска книга"

© Анелия Николова

Веселин Тодоров, Асоциация "Българска книга"Заради новото изискване учебниците да имат повече от 50% одобрение от учителите, за да се препоръчват за ползване в класните стаи, може да се очаква напрежение и дори хаос през новата учебна година. Това коментират издатели и учители в репортаж по Би Ти Ви.


Няколко учебника за основните класове трябва да се пренапишат изцяло - например по история за пети клас, където програмата беше сменена напълно, и трябва да влезе в употреба още от този 15-и септември. "Не съм убедена, че това ще се случи до септември. Много вероятно е да стане в началото на втория срок. А тогава какво ще правим през целия първи срок? Ще настъпи хаос", коментира Галя Богданова, директор на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".


Процедурата по одобрение на нови учебници е сложна и изисква в голяма степен единодушие от учителите по дадения предмет, каквото обикновено не се постига, отбелязват запознатите. Обикновено при тези процедури образователните материали получават само по 20-30% одобрение. "Над 50% е шокиращо число и наистина носи много вероятно риска да има дори нула учебници или само един или два на есен", коментира Веселин Тодоров от Асоциация "Българска книга".


От Министерството на образованието обясняват, че са запознати с притесненията на издателите, но са убедени, че ако проектите отразяват възрастта и интересите на децата, учителите ще ги оценят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK