Учителката, която преподава по облаци в интернет

Учителката, която преподава по облаци в интернет

© Associated PressОбразованието на бъдещето може да се опише с една дума - електронно. Или, по-конкретно, облачно-базирано - при което цялата информация е качена на един облак (интернет пространство, в което могат да се запазят и съхраняват всякакъв вид данни - б.а.), а децата имат възможност и трябва да подбират каквито сведения и знания са им необходими". Така Таня Сребрева, учител с над 25 години стаж, а отскоро и помощник-директор по учебната дейност в СОУ "Проф. д-р Асен Златаров" в град Първомай, описва образованието в бъдеще време.


Според нея образованието трябва да има една основна цел - децата да се научат да отсяват информацията; "от всичката информация, която ги залива, да подбират само тази, която е важна, необходима и значима". Защото това е начин да се подготвят за различни ситуации в живота.


Преподаване в бъдеще време
Таня Сребрева от години предподава информационни технологии в Първомай, а отскоро учи учениците да използват PowerPoint и Sway - две програми за правене на презентации; първата, от които е широко позната и употребявана, а втората - по-малко разпространена, но позволяваща по-лесно "разказване на истории" чрез създаване на интерактивни доклади. Но уроците "не спират" дотук - учителката се опитва да подтикне децата да търсят, да подбират и лесно да представят информацията. "Когато учениците имат да правят реферат по история например, те могат да използват Sway, където буквално да сложат текст и снимки на едно платно и те да се превърнат в презентация", разказва Таня.


Таня Сребрева с Антъни Салсито, вицепрезидент по образованието на Microsoft.

© Личен архив / Twitter

Таня Сребрева с Антъни Салсито, вицепрезидент по образованието на Microsoft.


Учениците от 11 клас имат интересна задача по информатика тази седмица - да представят идея за туристическа обиколка на пет български града, като презентират интересни факти и снимки от тях чрез Excel, Word и Sway. "Понякога е трудно да мотивираш децата да работят в час, но е хубаво и наистина важно да ги запалиш да търсят различна информация и да отсяват тази, която би била полезна за тях", казва Таня. А полезността в случая е да се научат да планират; да решат как да подредят градове в обиколката така, че да изминават най-кратки разстояния между тях. Защото например пътуване от Сливен до Карлово не е най-подходящото решение.


Таня Сребрева (в дясно) с ученици на състезание по Информационни технологии в Благоевград.

© Личен архив / Twitter

Таня Сребрева (в дясно) с ученици на състезание по Информационни технологии в Благоевград.


За различните деца


Вероятно най-значимото постижение на Таня е проследяването и оценяването на напредъка на деца със специални образователни потребности (СОП). Това е възможно чрез PowerPoint преподаване и специалното приложение Office Mix, което записва, съхранява и позволява сравняване резултатите от работата.


"Така, ако дете със СОП е правило задача, в която търси триъгълници, учителят може да му пусне на запис резултата и заедно да поправят грешките, т.е. да посочат всички триъгълници, които са пропуснати", обяснява Таня. Чрез програмата могат да се сравняват резултатите от задачи за оцветяване на предмети, както и при събиране и изваждане.


Освен на ученици със специални образователни потребности, съхраняването на уроците на облак може да бъде полезно и за отсъстващи ученици - всички видеа са качени и могат да се гледат многократно и по всяко време. Това всъщност помага и на т. нар. "учене през целия живот", обяснява учителката.


Таня Сребрева ще е един от лекторите на предстояща в края на юни конференция за обучение на учители за използване на новите технологии в образованието, организира от "Майкрософт-България". "Дневник" е медиен партньор на събитието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Тази учителка може да възстанови уважението към тази професия!
  Поздравления!!!!

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Така е, ама в МОН още са в 20-ти век. Цяло чудо е как се задържа интересът и успехите на децата при днешните дигитални времена, ако трябва да учат от добре познатите учебници и пособия.

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Образование", качено на въздух.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Така се получава, когато най-големият неграмотник в Държавата е "премиерче". "Образование" на облак и въздух под налягане!

  След 27 години Демократизация върнахме Неграмотността от 1944 година!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "socialen":

  вие я върнахте, комуне.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 6. 6 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Отдавна се чудя дали комунделите, като "социален" са толкова прости по рождение или карат някакви специални курсове за това.

 7. 7 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Единствената връзка с темата е понятието "облак".
  Навремето по соцадминистративно право учехме следното определение за облак.
  "Облаците са природни вещи които никой няма интерес да трупа в капитал".
  За дивеч също не звучеше лошо.
  Всяко същество в диво състояние което постоянно или временно пребива на територията на НРБ е дивеч.
  "Такова беше времето".

 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 875 Весело

  Похвално !
  Щото засега образованието е само ветар и мъгла.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#6:"tolex"]толкова прости по рождение или карат някакви специални курсове за това.[/quote]
  Останал съм с впечатление, че първо минават някакви бързи курсове, а после по-добрите дори получават заплата.

 10. 10 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#3] от "socialen":
  До коментар [#4] от "socialen":

  Какъв ти е сега проблема, комунисте? Става въпрос за технология и иновация в систимата на преподанане. Къде виждаш лошо в това?... Или просто си станал с дупето нагоре, а?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 11. 11 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#10:"olexander"] Става въпрос за технология и иновация в систимата на преподанане. [/quote]
  Като добавка, не е нито нова технология, нито методите са иновативни в това им приложение. На Запад учениците си предават домашните и получават допълнителни материали през интернет и училищни облаци от преди средния българин да е видял компютър. Срамота е, да се залага все още на архивните писаници и събирания на тетрадки. Но какво да се очаква, след като считат, че единственото приложение на компютри е цъкане на фейсбук.

 12. 12 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 228 Неутрално

  ''... качена на един облак (интернет пространство, в което могат да се запазят и съхраняват всякакъв вид данни - б.а.).''

  Изключително непрофесионално е в технологична новина да бъркаш ''облак'' с файлов сървър. Също толкова несериозно звучи и определението за ''образование на бъдещето''.

  Think different!
 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Тази статия сега, реклама на ивент ли трябва да бъде? Поне така разбирам от последния абзац

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]облак (интернет пространство, в което могат да се запазят и съхраняват всякакъв вид данни - б.а.)[/quote]

  Тоест просто "интернет"?

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Срещат се все още и такива учители, които искат да научат децата, а не да си изпеят урока и да си тръгнат.

 16. 16 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#6] от "tolex":


  [quote#6:"tolex"]...комунделите, като "социален" са толкова прости по рождение или карат някакви специални курсове за това[/quote]

  И двете чадо и двете...

  Талантът им е по-рождение, но доразвиването му до степен олигофрен и папагалско повтаряне е резултат на комунистическата идеология...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 17. 17 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тъп и немотивиран даскал на какъвто и облак да го качиш - все тъп и немотивиран си остава...Истината е, че дигиталното обучение създава още по-сладки възможности да не се работи креативно в образованието.

 18. 18 Профил на Alexander Angelov
  Alexander Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако учебната програма по информационни технолоии не беше пропаднала до последна степен и не се изучаваше само текстообработка и paint би било просто прекрасно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK