"Детски Дневник" получи наградата "Златна ябълка" за отразяване на теми за правата на децата

Наградата беше връчена от проф. Нели Огнянова.

© Георги Кожухаров

Наградата беше връчена от проф. Нели Огнянова.Екипът на "Детски Дневник" получи наградата на Национална мрежа за децата "Златна ябълка 2016" в категорията Журналист - за приноса си за увеличаване на обществената информираност, чувствителност и утвърждаване на спазването на правата на децата.


Наградата се присъжда за обективно отразяване на разнообразни теми, свързани с живота и правата на децата – образование, здраве, социална политика, детско правосъдие, социологически проучвания, културни събития, съвети за родителите, децата и новите технологии и др. Другите номинирани бяха Елеонора Тахова, БНР Радио Благоевград и Цвета Николова, БНР "Христо Ботев".


Видка Атанасова от "Детски Дневник" прие наградата.

© Георги Кожухаров

Видка Атанасова от "Детски Дневник" прие наградата.


Статуетката - ябълка от плат, изработена от ученичката в специалност "Детски играчки" в Националната гимназия по приложни изкуства "Св. Лука" Ева Стратева, беше връчена на Видка Атанасова от "Детски Дневник" от преподавателя по медийно право проф. Нели Огнянова.
"Преди 5 години "Детски Дневник" се зае със задачата да помага на родителите със съвети и идеи за отглеждането и възпитанието на децата. Другата ни важна мисия е да помагаме на децата да научат и да отстояват правата си – не лесна, но важна за нас задача, затова смятаме за особено ценна работата на Национална мрежа за децата. А "Детски Дневник" ще продължава да отстоява каузата на децата. Благодарим за признанието!", каза Видка Атанасова в речта си.


На церемонията президентът Росен Плевнелиев беше удостоен със специалната награда "Златна ябълка" за последователните му усилия и подкрепа по темите, свързани със защита правата на децата и ранното детско развитие.

"Детски Дневник" получи наградата "Златна ябълка" за отразяване на теми за правата на децата

© Национална мрежа за децата


Наградата се присъжда на президента и за усилията му правата на детето да бъдат водещ приоритет като и признание за дипломатическия му принос за единодушното приемане на Софийската стратегия на Съвета на Европа за правата на детето. През периода 2016-2021 г. Стратегията ще бъде изпълнявана от 47 страни членки на Съвета на Европа.


Различен за децата свят не се създава от безразлични хора. Вярвам, че Вашето отношение и ангажираност ще се превърнат във вдъхновение за нови последователи на благородната кауза за подобряване на живота и благосъстоянието на децата в България", заяви Плевнелиев на церемонията.


По думите му инвестициите в децата са инвестиции в бъдещето и в просперитета на нашето общество. "В качеството си на държавен глава винаги съм се опитвал да насоча вниманието на институциите към необходимостта да създадем благоприятна среда за развитие на всички български деца, за да могат те да израснат можещи и достойни хора.", заяви Росен Плевнелиев.


Наградата се присъжда от Национална мрежа за децата на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца. Тази година наградата се връчва за шести пореден път. Тя има за цел да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние.


Вера Кирилова

© Национална мрежа за децата

Вера Кирилова


В категорията "Герой на децата" призът получи Вера Кирилова - мрежови координатор на Национален алианс за работа с доброволци и през каквито и трудности да премине, не се отказва да прави добро и да се раздава за доброволците и за децата.


В категорията "Вдъхновител" наградата получи доктор Лидия Маринова, която работи активно за превенция на изоставянето на деца, за подпомагане на семействата с деца с увреждания и за подобряване на здравната култура. Единственият номинират в категория "Кампания и социална иновация" беше "Reach for Change и конкурсът Промяната" - социалната кампания на Нова Броудкастинг Груп открива социални предприемачи, които подобряват живота на децата.


За "Община" наградата беше присъдена на Община Велико Търново, чиито се основават и гарантират прилагането на Конвенцията на ООН за правата на детето. В последните 10 години Общината работи целенасочено за изграждането на една ефективна и устойчива мрежа от социални услуги в подкрепа на децата и техните семейства. Наградата за "Благотворител" получи кампанията Фикосота ООД за дарение на над 10 хиляди литра почистващи и перилни препарати.


Болница "Д-р Хр. Стамболски" в Казанлък беше отличена заради включването на социален работник в родилното отделение, който да консултира бременните, при които има риск от изоставяне на децата.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да се награждаваш за правата на децата и да приемаш такава награда в средата у нас, където ежедневно деца правят секс за пари, мият коли или просят принудително, е цинизъм.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Детски дневник ви е наистина готин. Поздравления!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Живея във вълшебно време. Време, в което всеки има всякакви вродени и неотменими права, но никой няма каквито и да било задължения. Например, имаме си БХК, който стриктно следи да се спазват правата на циганите, ислямските нашественици, уличните псета и котките, но няма кой да следи дали и как те използват тези си права и дали изобщо ги заслужават. Имаме си съд в Хага, който да следи за правата на човека, но няма съд, който да следи за задълженията на този човек. Защото очевидно те, циганите, нашествениците, уличните псета и всеки човек като личност поотделно, имат само права, но нямат никакви, абсолютно никакви задължения.

  Така е във вълшебния свят на политическите манипулации. За съжаление в реалния свят на реалния живот първични са задълженията, а не правата. Защото за да може да се погаси правото на Асан да има какво да яде, с какво да се облече и къде да живее, някой трябва преди това да е длъжен да произведе тези материални и поради това напълно реални ценности, които, за съжаление, докато не се произведат, не могат да се консумират. Пита се: Защо Асан да има правото да консумира неща, за чийто произвеждане той не е допринесъл с нищо? Защо европеецът да е длъжен да посреща с ДОБРЕ ДОШЕЛ всеки нарушил престъпно границите на държавата му ислямски нашественик, а той не е длъжен дори да спазва правилата и обичаите на държавата, която го е приютила?

  Всъщност в реалния живот най-справедливо и най-ефективно е правата на човека, каквито и да са тези ВРОДЕНИ права, да отговарят в максимална степен на неговите също толкова вродени ЗАДЪЛЖЕНИЯ. За да получи от обществото това, което му е необходимо, той трябва пряко или косвено да участва в неговото произвеждане. Трябва да заслужи, пряко или косвено, чрез участието си във това, което обществото прави, за да може да осигури своето съществуване и функциониране, това, за което претендира, че има право. При което има право да претендира количеството и качеството, което получава от обществото за своите заслуги към него, да е пропорционално на неговите реални заслуги, като тази пропорционалност да е еднаква за всички членове на обществото.

  Разбира се, това правило в човешките общества не се отнася и не би трябвало да се отнася за хора, които не по своя воля и не по своя вина не могат да изпълняват своите задължения. Но здравите деца не са от тази категория. Те също имат задължението да учат и да спазват изискванията не само на закона, но и на морала, включително реда в училището или в детската градина.

  И така, неотменим обществен принцип, а не държавен закон, е, че за да бъде едно общество в ред и да се развива ефективно, в него за всеки човек между правата и задълженията трябва да има пълно съответствие. НЕГОВИТЕ ПРАВА ТРЯБВА ВЪЗМОЖНО НАЙ-ТОЧНО ДА ОТГОВАРЯТ НА НЕГОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, А НЕГОВИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДА СЪОТВЕТСТВАТ НА НЕГОВИТЕ ПРАВА. Така че правилното е когато говорим за права, да не забравяме и това, да кажем, с какви задължения са свързани тези права.

  В областта на управлението този принцип този принцип на съответствието гласи, че всеки трябва да притежава такава власт, която да отговаря на неговите управленчески здължения. И обратното.

 4. 4 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Добавка към #3: Права, които са без съответните за тях задължения, не са права, а ПРИВИЛЕГИИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK