Епидемията на затлъстяване сред децата в Европа се разраства

Епидемията на затлъстяване сред децата в Европа се разраства

© Цветелина Николаева, КапиталЕдна трета от децата под 6-годишна възраст в Европа са с наднормено тегло, но проблемът продължава да се задълбочава. До 10 години броят на затлъстелите деца под 5 години в световен мащаб ще се увеличи почти двойно - от около 40 милиона в момента на над 70 млн. през 2025 г., прогнозира доклад на Европейската асоциация по гастроентерология, цитиран в британското издание "Гардиън". В проучването са включени 46 държави от Европейския регион.


Друга тревожна тенденция, която гастроентеролозите затвърждават е, че вече между 20 и 30% от всички хронични стомашно-чревни заболявания възникват в детството. Неразумното хранене и наднорменото тегло са причина и за заболявания и увеличение на черния дроб при деца и подрастващи. Регистрирани са случаи дори на 3-годишни с увеличен черен дроб.


Обезпокоителен е и фактът, че около 90% от децата с наднормено тегло задържат излишните килограми и като пораснат. Населението на Европа е натежавало със средно по около 1.5 кг на всеки десет години от 1970-те насам, или с други думи, средностатистическият европеец сега тежи с шест килограма повече, отколото преди 40 години.
Според специалистите Европа не може да се справи с проблема. "Имаме първокласни лечебни заведения и педиатрии, но изглежда те не са достатъчно, за да се справят с епидемията, а това се отразява не само на индивида, но и на обществото и общите разходи за здравеопазване", коментира президентът на Асоциацията на европейските педиатри Майкъл Манс.


Разходите за лекуване на хронични болести, свързани със затлъстяването, възлизат на една десета от общата сума за Европа за здравеопазване.


Обобщено може да се посочи, че източните и северните страни в Европа са по-затлъстели от западните и южните. Това се дължи и на климата и на социо-икономическите условия. Страните с ниски приходи на населението са с осезаемо по-лоша диета и статистика над нормалното тегло, посочва Манс.


По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата, като всеки трети първокласник тук е с наднормено тегло.


Необходими са целенасочени кампании срещу епидемията и повече изследвания в областта, за да се разбере с точност на какво се дължи тенденцията, убедени са от професионалната организация на педиатрите-гастроентеролози. В момента обаче само едно от 58 научни изследвания в Европа изобщо е насочено към здравето на децата.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Снимката почти обобщава. Достъпна лоша храна, стрес и компютри/телевизор.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1629 Неутрално
 3. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  "Имаме първокласни лечебни заведения и педиатрии, но изглежда те не са достатъчно, за да се справят с епидемията, а това се отразява не само на индивида, но и на обществото и общите разходи за здравеопазване", коментира президентът на Асоциацията на европейските педиатри Майкъл Манс.

  Яжте боклуци и мързелувайте и после се чудете "шо станА"

  И не забравяйте непрекъснато да сте под стрес.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 967 Неутрално
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  И к'во? Нали не е мелдоний...

 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Затуй пък броя на бракмите и площта, която завземат ежедневно се увеличава с бесни темпове. Къде да тичат и играят тези деца? Всред автомобилния трафик, по строежите, върху паркингите...??? Все по-малко паркове, все по-ужасяващи условия на живот, все по-малко грижи за децата... Къде има нормални тротоари, велоалеи, паркове, градини, площадки? В Борисовата градина бракмите са повече от децата. Това парк ли е или магистрала (и прилежащи паркинги)? Това е! Но бракмите са на пиедестал и за тях се прави всичко.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Липса на движение. Кофти храна е имало винаги и тя не е основната причина. Когато тялото ти не функционира, как да живееш пълноценно? Няма къде да тичат, няма къде да ходят, няма къде да играят.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "moriarti":

  Абослютно. "Дневник" ако вмъкнат и едно смартфонче с фейсче в снимката, цена няма да имат.

 9. 9 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Точно тази сутрин коментирахме със съпругата ми, минавайки през Заимов, че след смяната на собствениците на спортната база там от няколко месеца я няма веселата детска глъчка. Изчезнаха групите за футбол, пусти са и тенис кортовете.

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#9] от "tokkay":

  Скоро на мястото на ненужната спортна база ще построят прекрасен многоетажен паркинг (или МОЛ). Радвайте се!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Никак не е случайно ,че имплатните на американски компании в ЕК насърчават американския начин на живот в който акционерите в хранителни корпорации и фармацевтични концерни са едни и същи милиардери - филантропи!
  Деца с уголемен черен дроб , увредно сърце и т.н. гарантират доживотен абонамент с увеличаващи се разходи за лекуване на хронични болести!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#10] от "moriarti":

  Точно мен не ме вълнуват нито МОЛ-ове, нито паркинги. Но там играех два пъти седмично футбол с колеги.

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Имаме първокласни лечебни заведения и педиатрии, но изглежда те не са достатъчно, за да се справят с епидемията...."
  Да, така е! Но на първо място стои личният пример и възпитанието. А спортът сред децата е почти насила. Е, няма как да има положителни резултати.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Наистина епидемия !
  Имам 5 деца и съм горд,че успях с годините да ги убедия да отбягват пуканки,газирани напитки,преработени меса,готова храна,захар и др.Винаги има и време за спортуване.Разбира се всичко това се потдържа и от финансовото състояние на семейството.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1950 Любопитно

  "Разходите за лекуване на хронични болести, свързани със затлъстяването, възлизат на една десета от общата сума за Европа за здравеопазване."
  Ето тук е заровено решението на проблема — никой няма финансова файда това да се промени. Здравните системи се гушат с парите около лечението (защото идват от данъкоплатците, от общия кюп), а самите пациенти не плащат директно и видимо от джоба си и също не се напъват да се спасят... За сравнение, в Япония всеки плаща за лечението си една яка сума лично (вижда как от сметките му излизат едни пари) и се старае, да намали подобни излишни лечения, като просто промени режима си. Така да печели двойно — хем здрав, хем парите му остават за болестите, дето няма как да се предпази.
  За справка, тук ползваме огромен ресурс на цената на три кутии цигари на месец, и именно заради това не ни пука толкова за превенция на заболяванията.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 16. 16 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  биг мак за еврибади

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Този проблем няма да бъде решен докато не се осъзнаят и категорично посочат действителните му причини. А на първо място е алчността на "хранителната" индустрия, която вече е заместила почти всички естествени съставки в храните с евтини химически субстанции. Тъй като тук играят огромни финансови интереси, тази първопричина винаги ще бъде заобикаляна и цялата отговорност за затлъстяването ще бъде стоварвана върху потребителите. Втората основна причина е обездвижването, за което отново не са напълно отговорни единствено затлъстелите, защото отново са в действие стремежът за печалби на производителите на всевъзможните дигитални джаджи, които са новите вериги, приковаващи хората към столовите и причиняващи обездвижването и свързаните с него здравословни проблеми. Друг фактор е и всеобщат промяна на живота с неимоверното увеличение на автомобилите (създават опасност по улиците, замърсяват въздуха, увеличават времето, прекарано в седене и. т. н.) както и повишената престъпност и липсата на безопасност особено за децата. Може да се каже още много по въпроса, но истината е, че това е горчивото бъдеще на следващите поколения.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Може да се обобщи, че причината за епидемията от затлъстяване е ЛАКОМИЯТА - лакомията на всички онези индустрии, които зарибяват хората с вредна храна и навици, както и лакомията в буквалния смисъл на онези, които се тъпчат с храна без да се замислят. Лакомията ще унищожи света.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Ако се намали количеството на храната, която хората поемат и със същите пари се купува по-качествена и полезна храна проблемът със затлъстяването би се разрешил.
  Освен това съвременният човек е обездвижен главно поради мързел. В България има толкова много места за планински туризъм, в които рядко се срещат туристи.
  Съвсем отговорно мога да заявя, че всеки, който има желание да се занимава със спорт/туризъм има възможност да го направи.

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#18:"princess_x"]Може да се обобщи, че причината за епидемията от затлъстяване е ЛАКОМИЯТА - лакомията на всички онези индустрии, които зарибяват хората с вредна храна и навици[/quote]
  Зарибяват само тези, които нямат мозък в главите си.

 21. 21 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Стига сте писали глупави неща. Не е проблем в качеството на храната. Със същата храна родените преди средата на миналия век живеят по 90 и повече години, а са гладували по войните. Проблемът е в количествата. Защото както в Щатите, тук вече имаме деца които си хапват два шоколада за три минути, вместо половин. Само обиждат пиците, но в Италия дебелите са най- малко. Средиземноморците са добре с килограмите. Но във Великобритания е почти като в Сащ- едри , много едри. Количестото е огромно. Имаме съученик, който винаги твърдеше, че има лош обмен, но яде точно тройно .

 22. 22 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Едно време хората се хранеха само когато се седне на закуска, обяд или вечеря. Нямаше междинни хранения освен плодове.
  А сега като седнат пред телевизора се тъпчат непрекъснато с какво ли не.

 23. 23 Профил на Erzsebet
  Erzsebet
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някои коментари са направо плашещи. На дебел европеец - индустрията му виновна. Количествата храна, които средностатистическият европеец поглъща, също се увеличават главоломно с годините. Животът е много по-заседял. А човек, като не е свикнал да обикаля по цял ден, през уикенда го мързи поне на планина да отиде. Когато хората със затлъстяване започнат да осъзнават отговорността си (поне към собственото им тяло) и плащат в пъти повече за здравна застраховка, нещата може и да тръгнат към оправяне.
  Народ, на когото все друг му е виновен, е обречен (и дебел).

 24. 24 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  До коментар [#21] от "grayeagle":

  Така си е.
  Проблема е в количеството.

  200 гр сладолед, 100 гр снакс, 100 гр бирени фъстъци, 200 гр пържени картофи, 200 гр пържена цаца - 3000 ккал, и това за 4-5 часа. Ами другото преди това?

  Жената е покана за щастие
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Ядат чипс, пици и хамбургери, стоят цял ден пред компютъра, не спортуват,тлъстинките се трупат.

 26. 26 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#19:"pamela"]Съвсем отговорно мога да заявя, че всеки, който има желание да се занимава със спорт/туризъм има възможност да го направи. [/quote]

  Съгласявам се и добавям, че дори в центъра на София при желание човек може да се занимава активно и редовно със спорт.

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#23] от "Erzsebet":

  Плашещ е твоят коментар - с повърхността си.
  Как стана така, че хората изведнаж станаха мързеливи?
  Как стана така, че изведнаж започнаха да се тъпчат?
  Можеш ли да дадеш отговор на тези въпроси?

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  [quote#21:"grayeagle"]Със същата храна родените преди средата на миналия век живеят по 90 и повече години,[/quote]

  Живеят, но НЕ са се хранили със същата храна - хранили са се с истинска храна, а не с химически заместители.

  [quote#21:"grayeagle"]Само обиждат пиците, но в Италия дебелите са най- малко[/quote]

  Пак си в огромна грешка - пиците в Италия НЯМАТ нищо общо с американизираните пици, които се продават у нас и в англо-саксонския свят. В Италия никой не ти излива половин литър майонеза и други боклуци върху пицата, която и без това прогизнала от всякакви други измишльотини: кашкавал, шунка, пиле, риба тон, гъби, царевици и.т.н. - всичко заедно.

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  [quote#20:"pamela"]Зарибяват само тези, които нямат мозък в главите си. [/quote]

  Напротив, именно мозъкът е слабото място, най-податливо за зарибяване и пристрастяване.

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":

  До коментар [#26] от "tokkay":

  Не е главният проблем липсата на спротуване, а всекиденвното движение - именно то е намаляло до минимум, заради прогреса и технологиите, които са ''в услуга'' на ''отрудените'', ''стресирани'' и ''забързани'' хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK