Детското въображение е победител в конкурси за есе и рисунка

Детското въображение е победител в конкурси за есе и рисунка

© Център за приобщаващо образованиеНад 250 рисунки и 100 есета се състезаваха за симпатиите на журито в конкурсите за есе и рисунка на тема "Аз и моето училище", организиран от Център за приобщаващо образование. В деня на детето бяха обявени победителите в 3 възрастови категории, както и деца, заслужили поощрителни награди. Тук можете да видите победителите.


Целта на конкурсите е да провокират децата да се замислят и разкажат за моментите, когато някой им е помогнал, накарал ги е да се чувстват щастливи и специални в училище или те са направили същото за някой друг.


Инициативата е част от националната кампания "Дни на приобщаването" 2016 към Програма "Едно училище за всички", която Център за приобщаващо образование развива с подкрепата на фондация "Америка за България" в последните две години.
Журито се е обединило около стремежа си да поощри чувствителността на децата към темата, способността им да мислят и да изразяват свое мнение.


Петя Кокудева, автор на детски книги и член на журито за есета, каза, че е видяла "размах в боравенето с думите, автентично звучене и сполучливи опити за изграждане на образи, а в текстовете на по-големите деца - неочаквана фабула и дори по-сложни драматургични обрати. "Бях радостна да открия внимателно и любопитно отношение на децата към езика. Пожелавам им нови откривателства чрез писането и четенето", каза тя.


"Докато журирахме с колегите, се оказа много трудно да изберем само по 3 рисунки от всяка възрастова категория. Видяхме много цветове, настроение и въображение. Например учителката и учениците да са в лодка от букви или в хеликоптер. И всъщност защо не? По-важното е, че в творчеството на децата всички са усмихнати, помагат си, учат или играят, но всички са заедно! И един съвет към учителите: оставете децата да рисуват сами. Тяхното въображение, техният свят се оказват много по-богати и интересни от света през нашите, вече обременени, очи", разказва актрисата и член на журито за рисунки Дария Симеонова.


"Децата за пореден път показаха, че трябва да бъдат оставени да творят свободно. В рисунките и есетата, които получихме видяхме много креативност и смелост при представяне на идеите. Децата нарисуваха и разказаха за своята мечтана класна стая, показаха критично мислене към процеса и методите на преподаване и учене. За тях приобщаването, да бъдат заедно с всички други деца - и да играят, и учат заедно, е най-естественото нещо", обобщи Ива Бонева, изпълнителен директор на Центъра за приобщаващо образование.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK