Как се програмира баба Илийца

Как се програмира баба Илийца

© Спас СпасовАнгел Ангелов е учител в шуменското СОУ "Сава Доброплодни", избрано от компанията "Майкрософт" за български партньор в проекта Minecraft education (обучение чрез използването на популярната компютърна игра).


Той преподава информационни технологии вече десет години. За това време е успял да стане докторант на Пловдивския университет, член на няколко национални комисии в сферата на обучението по информатика и информационни технологии и съавтор на поне 15 помагала в тази сфера.


Миналата година Ангелов печели втора награда в конкурс на "Майкрософт" за иновативни учители, организиран в Сиатъл. А тази - приза "Иновативен учител на "Майкрософт" за 2015 и 2016 г.". Завършил е социална педагогика в Шумен, а след това и специалността "Компютърни системи и технологии" във военния университет в града.
Ангелов е ръководител на образователната инициатива на "Майкрософт – България" за визуално програмиране, базирана на платформата Minecraft. Той е и пионерът, използвал играта в часовете по информационни технологии, за да мотивира учениците да програмират.
"С Minecraft осъществявам междупредментин връзки с материала, който в момента се изучава в училище, обяснява Ангел Ангелов. Идеята на Minecraft е мотивацията на децата да играят да се забавляват да бъдат използвани в процеса на обучение. Така, базиран на играта, той дава много добри резултати.


"В час ние конструираме роботи от рециклирани материали и стари играчки като след това ги програмираме", казва Ангелов. "Идеята ми беше чрез използването на миникомпютри Raspberry Pi и Arduino да накарам учениците да програмират Minecraft. Методът дава възможност на децата в 5 - 6 клас веднага да видят как героите в играта реагират на всеки символ, въведен в програмата. Така емоцията става водеща в процеса на обучение, а програмирането се превръща в игра", обяснява той.


Пирамидите или Колизеума


Според последните промени в Закона за образованието програмирането отпада от програмата след 4 клас и ще се изучава отново едва в 11 и 12 клас, но само на математическите гимназии или в профилирани паралелки.


"По тази причина аз използвам Minecraft, за да продължа да работя с учениците и да ги уча да програмират и през останалото време", казва Ангел Ангелов. "Най-интересно им е, когато поставим съвместна задача заедно с колегите по история. Да речем, че урокът е за древния Египет и пирамидите или за Рим и Колизеума. В този случай при мен децата създават виртуален свят и моделират сградите. За да го направят обаче, трябва да седнат и да прочетат историята им, да познават основните им архитектурни особености".


Уменията за работа с Minecraft намират приложение и в уроците по география, твърди Ангелов. Според него, ако трябва да се изработи релефна карта на България - изключително лесно е това да стане в Minecraft. Когато учениците сами направят такава карта, лесно запомнят къде се намират планините, реките, колко са по-високи или дълги от съседните и т. н. Методът дава възможност да бъдат обозначени върховете с надморската им височина или по-важните измежду 100-те Национални туристически обекти и др.


"Забелязвам също, че текстовата и езиковата култура на учениците се обогатява при работата с Minecraft, казва Ангел Ангелов. Създали сме блог, в който аз и един - двама колеги, надявам се да станат повече, задаваме конкретната задача, свързана с използването на Minecraft. Обсъждайки задачата учениците пишат само на български, а не на т.нар. "шльокавиаца", започнаха да поставят препинателните знаци по местата им и дори да спазват правилата за въвеждане на текст".


"Радини вълнения" в Minecraft


В момента в училището, в което преподава Ангелов, популярност набира създаването на сценарии от типа "storytelling" (разказване на история). Те може да са измислени, но може да са свързана и с произведение, което в момента се изучава в часовете по литература.


"Ако историята е свързана с определена местност, тя може да бъде "разказана" през Minecraft, казва учителят. Но няма как да го направиш, без да си прочел самото произведението. Едва след това можеш да пристъпиш към т. нар. "геймификейшън" - правенето на сценария за игра по него - да решиш какво да отпадне или какво да добавиш, но вече можеш и да обосновеш решението си. Встрани от всичко това самото писане също развива уменията по български език и литература", твърди Ангелов.


Как се програмира баба Илийца

© Спас Спасов

Когато за първи път казал за тази идея на съпругата си, която е учител по български език и литература, тя била скептична. Обяснил й, че може да "геймифицира" дори Вазов и "Радини вълнения".


"Може да се моделира класната стая, останалите герои. Дори само това да направи, ученикът трябва да е прочел произведението, да знае какви картини е имало по стените на класната стая, да ги нарисува, да разположи основните герои по местата им, да знае имената и т.н.", обяснява той.


"Защо ще ми трябва това в живота"


Един от последните експерименти на Ангелов с учениците от 7 клас бил свързан с разказа на Иван Вазов "Една българка". Показал им снимки на къщата на баба Илийца в с. Челопек, те я моделирали в Minecraft, след това обсъдили проекта на всеки от тях.


"Така че часовете по информационни технологии не са само щракане по клавиатурата", казва Ангелов. Ако всичко, за което говорихме, се направи под формата на т. нар. "проект базирано обучение", ако се направи в контекста на обучението по определен предмет, въпросите от типа "защо ще ми трябва това в живота" отпадат автоматично", твърди той. "Всеки работодател търси хора, които познават етапите на софтуерната разработка".


Веднъж дал задача за работа по проект, свързан с конструирането на модел на една от забележителностите край Шумен - паметника "Създатели на българската държава", Плиска или Преслав. След това направил контакт с ученици от Бразилия, Македония и др. страни, в които имал контакти.


Децата разговаряха с тях, показах им реални снимки, показаха им обекти, пресъздадени в Minecraft, а другите ученици направиха същото, обяснява Ангелов. В крайна сметка изграждаме и социални умения по този начин. Компетенциите на децата, свързани с чуждоезиковото обучение, след няколко подобни проекта, също вече са на друго ниво защото те могат да общуват свободно с ученици от цял свят".


Какво се сее в Minecraft?


Всеки урок на Ангел Ангелов е провокация и експеримент. Така държи вниманието на учениците си непрекъснато будно. Възложил им да "построят" в Minecraft селище, но само от дървени къщи. При разработката на проекта си обаче те трябвало да съобразят всички странични ефекти от работата с дървения материал от гората, която имали на разположение. Трябвало да имат предвид, че ако изсечеш цялата гора, водата, която ще ползват жителите на селището, ще се замърсява по-лесно. За да създадат устойчив модел на дървеното си селище децата трябвало да се запознаят с основните правила, които трябва да се спазват при залесяване, видовете селскостопански култури, които е най-удачно да бъдат засети на сечищата и т.н.


"Използването на Minecraft в процеса на обучението може да има и минуси", предупреждава Ангел Ангелов. "Трябва да се внимава да не се залитне само в самата игра. По тази причина изключително важна е мотивацията и работата на учителя при насочването на децата в проектите, върху които работят защото за повечето колеги това не е нищо повече от игра. С това са свързани и трудностите, които срещам при мотивацията на останалите си колеги. Често се налага да обяснявам защо децата правят презентация за пирамидите в Египет или тези на Ацтеките като използват Minecraft".


За началото на юни е планиран и официалният му старт. С него учениците получават достъп до общ сървър, а така могат да ползват едни и същи акаунт за работа от училище или от домовете си. Така целите проекти, върху които те работят, ще бъде качен в "облак" като по този начин ще бъде достъпни отвсякъде.


На кого му е по-интересно?


"Проектът няма краен срок", казва Ангелов. "От нас се искаше да направим паралелка от един специален клас. Аз работя с четири по моя собствена версия на проекта. Напълно доброволно са включени и ученици от други класове.


Официалното стартиране на проекта даде възможност да не използвам наш собствен сървър и да се грижа за него, а да бъда с учениците в реално време и тук и от дома си", обяснява той.


През проекта Minecraft education ("Майнкрафт" обучение) учениците ще имат достъп до онлайн уроци в цял свят. Ще имат и достъп до голям обем от ресурси. Точно по тази причина Ангел Ангелов очаква интересът на учениците да расте "в геометрична прогресия".


"Като зная колко ми е интересно на мен, само мога да си представя колко интересно е всичко това за децата", признава той.


Ангел Ангелов ще е един от лекторите на предстояща в края на юни конференция за обучение на учители за използване на новите технологии в образованието, организирана от "Майкрософт-България". "Дневник" е медиен партньор на събитието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Абе струва ми се, че се прекалява с това... Баба Илийца, Майнкрафт, Симс и Фармвил в училище...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  "а да бъда с учениците в реално време и тук, и от дома си"

  Може би това е върховото постижение, към което се стреми всеки един учител.

 3. 3 Профил на Жоро Г
  Жоро Г
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дневник, защо пишете баба Илийца с главно Б? А после се сърдите на седмокласниците, че масово са допуснали същата грешка!

 4. 4 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  Правилно се е ориентирал. Някои учат с четене, други с правене, важното е да се натрупват знания и умения, а не после да четем "бисери".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  страхотна идея , проект и реализация . и неадекватно , манипулативно заглавие .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Незнам, незнам.... Много ми се струва, че тази светла практика ще доведе до нов и напоителен източник с бисери...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Проект ориентираното обучение е наустина ефективно и смислено. децата си поставят цели, изникват проблеми за решаване, търси се информация и най- добро решение. Освен това задачите са комплексни, мултидисциплинарни. Така е и после в живота. Браво на г-н Ангелов.

 8. 8 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Как се програмира "Баба Илийца"?!

  Чрез проекта Minecraft education учениците ще имат достъп до онлайн уроци в цял свят. Ще имат и достъп до голям обем от ресурси. Точно по тази причина Ангел Ангелов очаква интересът на учениците да расте "в геометрична прогресия". "Като зная колко ми е интересно на мен, само мога да си представя колко интересно е всичко това и за децата", признава той.

  Интересно кой е повече впечатлен от "играчката" - учителя или учениците????

 9. 9 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Чудесен ДАСКАЛ! БРАВО! Лошото е, че "...програмирането отпада от програмата след 4 клас и ще се изучава отново едва в 11 и 12 клас, но само на математическите гимназии или в профилирани паралелки." ! Пръмова прави и невъзможното да съсипе образованието...
  Заглавието е меко казано неподходящо!

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Начи, даскала да се стяга, че трябва да преподава на децата по-съществени неща. Съвсем прясна е премиерата на римейка Доом! А Доом е от задължителните за изучаване игри!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#9] от "Коки":

  "Програмиране" като такова никога не се е учило извън специализираните паралелки. Има часове по информационни технологии, което е доста различно от "програмиране".
  Освен това този учител на снимката е някакво чудесно изключение, не знам в други училища да се преподава с Майнкрафт...
  Иначе поклон за ентусиазма, така се работи!

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#6] от "Разпознаваем Президент (реформатор)":  Няма дума "незнам". Казва се "не знам". Та... незнание

 13. 13 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 262 Неутрално

  А, не! МОН е упълномощена да заяви: "баба Илийца" се пише с малко б, иначе не важи. Няма майн, няма крафт, формата доминира съдържанието"

 14. 14 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#11:"dogwoman"]"Програмиране" като такова никога не се е учило извън специализираните паралелки. Има часове по информационни технологии, което е доста различно от "програмиране". [/quote]
  А стига, бе! 1. Като никога не се е учило, как отпада??!
  2. Правенето на програми на VB в 10-ти клас не е ли програмиране?!
  3. В 11-ти клас е ТВЪРДЕ КЪСНО ( и безсмислено), да се започне изучаване на програмиране...
  4..... 5.....

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7700 Неутрално

  Училището и уроците трябва да станат интересни, за да се възприемат по-лесно. Това е направил г-н Ангелов. Поздравления! Де да можеше всеки учител да се занимава така с децата, а не да си изпява урока и който разбрал, разбрал.

 16. 16 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 431 Неутрално

  [quote#3:"Жоро Г"]Дневник, защо пишете баба Илийца с главно Б?[/quote]

  Ами и аз бих я написал с главно Б. Не защото по принцип пиша Баба с главно Б, а защото е име на героиня. Дори "баба" да не е част от името на жената, навсякъде е известна като "Баба Илийца", а не само "Илийца".

  Но явно тук се намесва някаква дилема от скорошните изпити, която на мен не ми е известна...

 17. 17 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Похвален е всеки опит да се заинтересуват децата да учат обаче да залитаме само по един метод едва ли е най-доброто решение.

 18. 18 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#15:"Роси"]Училището и уроците трябва да станат интересни, за да се възприемат по-лесно. Това е направил г-н Ангелов. Поздравления! Де да можеше всеки учител да се занимава така с децата, а не да си изпява урока и който разбрал, разбрал. [/quote]
  Добре е и министерството да "прочисти училището" от мними "даскали", които са там не за да учат децата - първо щото не могат и второ те са там, за да "правят стаж" и да си пеят с децата "хей свърши се и таз' гадина", а след това и да се увеличит заплатите на кадърните учители, които са истински будители, а не на "послушковците", които директорите на училища предпочитат и защото с 600 лв. трудно се живее, а в магазина "сиренето е с пари"!!!!

 19. 19 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Радвам се на такива ентусиасти!

  А "Защо ще ми трябва това в живота" - ами човекът събужда благородното любопитство в децата, събужда желанието им да научат и направят нещо ново, събужда човешкото у тях. Отдалечава ги от чалгата и бабаитстването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK