Учителката, която с една джаджа направи часовете по-интересни

Micro Bit се побира в ръката на човек.

© Дневник

Micro Bit се побира в ръката на човек.Може ли един учител да накара учениците да моделират букви, да композират музика и да правят селфи с еднакви желание и удоволствие? Може ли деца, които рядко са внимавали в клас, да станат ангажирани и дори активни в часовете по различни предмети? Може.


Как? Един от начините показва Величка Дафчева - учител по "Информационни технологии" в ОУ "Райно Попович" в Карлово.


Тайната на успеха да увлечеш в образователния процес деца на неголяма възраст и в този случай - от различни етноси, се оказва в едно малко устройство, наречено Micro Bit. То бе пуснато на свободния пазар едва преди седмица, но учителката се сдобива с него покрай участие в една от международните конференции за иновативни практики в образованието, организирани от "Майкрософт".
Що значи то една иновация в клас


"Мислех, че ще го счупят за 2-3 седмици, а те го пазят като очите си. Ето нагледно доказателство как децата могат да са внимателни и мотивирани в училище, когато нещо им е интересно и непознато", казва Величка. Тя предаде опита си с Micro Bit на около 200 учители, които се включиха в юнската конференция на "Майкрософт" във Велико Търново - Microsoft TechKnowledge Conference 2016.


Micro Bit всъщност представлява миникомпютър като Raspberry Pi. Създаден е с учебни цели от BBC и вече е в употреба на повече от 1 млн. ученици във Великобритания. На вид устройството изглежда семпло, представлява малка платка с размери 4 на 5 сантиметра, на която има няколко бутони и LED светлини. От седмица е на свободния пазар и в български пари излиза някъде между 33 и 38 лева. След новината за Бркезит - вероятно вече и по-евтино.


Учителката Величка Дафчева е убедена, че Micro Bit може да улесни както преподаването, така и ученето.

© Дневник

Учителката Величка Дафчева е убедена, че Micro Bit може да улесни както преподаването, така и ученето.


"Миникомпютърът разполага с множество разнообразни функции - в учебна обстановка могат да се моделират букви, срички и т.н., но може и да се стигне до там, че устройството да пази тортата в хладилника в дома на притежателите му", разказва Величка.


Как ли? Като работи като аларма - настройва се, индикира и звъни. Освен за аларма Micro Bit може да се използва за контрол на игри, за връзка с интернет чрез Bluetooth технология, както и за контрол на селфи стик при правене на такава снимка.


По-добра от теорията практика


"Micro Bit обаче е най-вече за програмиране и с него децата наистина се научиха да програмират. Но любопитството им не стигна до там - те вече могат спокойно да различават алгоритми и цикли, да отстраняват грешки от прости програми, да отсяват и съхраняват информация", разказва Величка. Тя е пробвала устройството с ученици на различна възраст, но най-вече с деца в трети и четвърти клас.


От оценката й за работата с Micro Bit се разбира, че покрай устройството учениците имат по-добри постижения в писането - моделират букви и срички; в изобразителното изкуство - анимират картинки и емотикони; в музиката - композират мелодии.


"Когато на децата им е интересно, не е важно в час по какъв учебен предмет са, за да научават нови неща и да усвояват нови умения", обяснява Величка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK