Опасна ли е диетата на веганите за бебетата

Опасна ли е диетата на веганите за бебетата

© Надежда Чипева, Капитал



Новината от тази седмица, че италианско бебе е било отнето от родителите му и заведено в болница заради недохранване от строгия вегански режим, с който го отглеждали, предизвика гнева на привържениците на месото не само във форума на "Дневник", но и в световен мащаб.


Подобни случаи биват описвани в световните медии през последните години, а още през 2007 г. "Ню Йорк таймс" предупреждава за опасността от растящата веган мода с дръзкото заглавие "Смърт чрез веганство". Поводът тогава е излязлата присъда за двойка вегани в щата Атланта, които оставили 6-седмично си бебе да умре от гладна смърт, хранейки го само със соево мляко и ябълков сок в оскъдни количества.


В Италия за последната една година са регистрирани няколко сходни случаи, изброява "Уошингтън поуст". През юни т.г. 2-годишно момиче е заведено в болница в Генуа за интензивно захранване, след като й е открит остър дефицит на витамини и ниски нива на хемоглобин. Миналия юни във Флоренция 11-месечно бебе на вегани е прието в болница с тежко недохранване.




В други страни по света също има известни такива случаи, при които не става дума за недохранване от бедност или невнимание, а от съзнателен избор на рестриктивен хранителен режим. Родителите на 6-седмичното бебе от Атланта например поставят прецедент за САЩ. Бебето починало през 2004 г. при доказани обстоятелства на гладна смърт, а през 2007 г. и двамата родители били осъдени на доживотен затвор за убийство и особена жестокост към деца. През 2011 г. във Франция сценарият се повторил с 11-месечно бебе, починало от недостиг на витамини и родителите му - също ревностни привърженици на диетата без животински продукти, били осъдени на затвор за немарливост.


Опасна ли е диетата на веганите за бебетата

© Reuters


Кърма, адаптирано мляко, соя


Световната здравна организация препоръчва храненето на кърмачето през първата половин година от живота му да е основно с кърма, която съдържа всичко необходимо за бебето на този етап, включително антитела и други съставки, които го предпазват от инфекции и стимулират развитието на имунната система. Това е и едно от най-важните предимства на естественото хранене с кърма в сравнение с адаптираното мляко за кърмачета, макар неговата хранителна стойност е сходна, ако е разтворено и приготвено според правилата.


Според СЗО със заместител на кърмата не може да се постигне същият ефект за дългосрочното развитие и здраве на детето. Освен това, ако млякото за кърмачета не е приготвено според препоръките - с преварена вода, при спазване на строги хигиенни условия и правила за съотношение суха субстанция-вода - се създава риск от неблагоприятни ефекти за детето.


Соевото мляко за кърмачета до възникване и разпространение на веганската мода се е използвало само в случаите, когато кърмачето е проявило алергия към белтъка на кравето мляко. Още от появата му обаче възникват спорове не толкова за хранителните качества на соята, а преди всичко за това, че като бобова култура тя съдържа голямо количество изофлавони (фитоестрогени), които действат подобно на хормона естроген в тялото.


Според анализ на Националния институт за изследване на здравето на САЩ от 2010 г., бебетата реагират по-чувствително на този ефект и е възможно това да има дългосрочно отражение върху развитието им, макар че няма регистрирани случаи на здравословни проблеми, предизвикани от приема на соево мляко. Наблюдава се обаче по-ранно начало на пубертетното развитие и натрупване на гръдна маса при момичетата.


Статистиката от последното десетилетие, цитирана от американската здравна служба, показва, че този продукт се ползва сравнително рядко. В САЩ представлява около 12% от пазара на млека за кърмачета, в Западна Европа пазарният дял е между 2 и 7%, 13% е в Нова Зеландия и достига до 32% в Израел. Това обаче не представлява извадка на хората, които ползват изцяло соево адаптирано мляко за хранене на бебетата си, защото са възможни комбинации с кърма и традиционна формула, подчертават от здравната служба.


Класически и вегански подход в захранването


Захранването с немлечни храни може да започне от 4-6 месец в зависимост от темпото, с което се развива детето, като според СЗО трябва да започне не по-рано от 16-ата седмица. Това става бавно и постепенно, като още дълго време кърмата или адаптираното мляко трябва да останат основният източник на хранителни вещества.


В началото на захранването е най-голямата опасност от недохранване на детето, защото млякото има по-висока енергийна стойност- 0.8 до 1 ккал /грам, докато за пюретата от плодове и зеленчуци тя е порядъка 0.3 – 0,4 ккал/гр и преходът от едното към другото може да е труден и за детето и за родителите. Количеството трябва да се следи стриктно и да се съобразява с енергийната стойност на храната. Захранването започва постепенно, с един продукт, като се започва от една лъжичка за деня и до достигане на необходимото количество бебето се дохранва с мляко.


За начало на захранването най-подходящи са зеленчуковите пюрета и безглутеновите зърнени каши. След това последователно се включват жълтък, плодови и месни пюрета, рибни пюрета, млечно-брашнени каши с глутен, попара с обезсолено сирене, бобови храни, пълномаслено мляко. Никъде не се добавя сол или захар.


В класическия подход с напредването на захранването разнообразието на храните става изключително важно. Според препоръките на СЗО разнообразното хранене помага на децата да получат пълната гама полезни вещества и да изградят баланс на организма, който в дългосрочен план да ги предпазва от предразположение към затлъстяване и проблеми с метаболизма.


Бебето има малък стомах, затова трябва да получава малко количество храна, но с висока хранителна и енергийна стойност, в периода 10-12 месец вече се включва преходната храна – попара, юфка, плодове, зеленчуци, кисел, крем, кекс, пълномаслено мляко с бисквити, супи, мляно месо и др.


Храни, които не трябва да се дават на бебето до 6-месечна възраст, тъй като може да предизвикат алергии или съдържат вредни бактерии, са например пшеница, ръж, ечемик, овес заради съдържанието на глутен, също и ядки и семена, включително фъстъци; яйца, риба, цитрусови плодове и сокове. До 2-годишна възраст пък не се препоръчват нискомаслените продукти, защото всъщност мазнините са основен здравословен източник на енергия.


Опасна ли е диетата на веганите за бебетата

© Георги Кожухаров


Във философията на веганството са изключени всички животински продукти, като освен месото се отричат и рибата, яйцата и млякото и млечните продукти. Това означава, че за здравословна бебешка диета, родителите-вегани трябва да наблегнат на храните, които могат да заместят протеините и енергийността, която млякото и месото дават, но да подсилят и с хранителни добавки с витамини и минерали.


Здравните специалисти не отричат веганската диета при отглеждането на деца, но наблягат на това, че тя изисква много повече работа и внимание.


Становище на Американската академия по хранене и диететика например гласи, че "добре планираното вегетарианство може да бъде полезно и здравословно за бебета и деца, както и за кърмещите майки", но е задължително да се приемат допълнително добавки като витамин В12, Д, калций и желязо. Британската национална здравна служба също издава подобни инструкции.


Според лекарите, приели 1-годишното италианско дете с размери на 3-месечно бебе, отговорът на въпроса "Опасна ли е диетата на веганите за бебета?" в крайна сметка е - не.


"Опасни са родителите, които не знаят какво правят"


коментира завеждащият детското отделение там. По думите му за да се предотврати изоставането в развитието на детето е било достатъчно то да приема хранителни добавки с калций и желязо.


Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни са безспорно полезни за растежа и дори според различни проучвания веганизмът намалява риска от някои видове рак, изтъкват експерти, цитирани от "Уошингтън поуст". Важното е да се осигури максималното допустимо разнообразие на продукти, храната да е в адекватни количества и храненето да е достатъчно често предвид по-ниската й енергийност, а липсите да се компенсират с добавки, обобщава американското издание.


"В българската педиатрична общност категорично не се възприема веганският принцип при хранене на кърмачето,


тъй като храненето през първата година е изключително важно за развитието на мозъка и когнитивните способности, като особено значение има оптималният прием на белтъци и полиненаситени мастни киселини", коментира за "Дневник" националният консултант по неонатология и завеждащ клиниката по неонатология в Специализираната болница за лечение на детски болести в София доц. Ралица Георгиева.


"Изключително важно през първите 2 години от живота на детето е стриктното проследяване на физическото и нервно-психично развитие, мониториране на режима на хранене и своевременната му корекция при ранно установяване на недохранване, прехранване и недоимъчни състояния. В това отношение ключова роля има наблюдаващият педиатър в тясно сътрудничество с родителите и цялото семейство на кърмачето", подчертава специалистът по медицински грижи за новородените.


"Дневник" свери информацията в тази статия с националния консултант по неонатолоия доц. Ралица Георгиева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK