На лекар за първи път: Какво включват задължителните прегледи от 0 до 3 години

На лекар за първи път: Какво включват задължителните прегледи от 0 до 3 години

© Юлия ЛазароваСтатията е част от проекта "Начинаещи родители", който събира полезна информация и интригуващи четива за отглеждането на деца до 3-годишна възраст. Проектът на "Детски Дневник" е посветен на хората, на които скоро им предстои да станат родители или вече имат малки деца.


Освен с положителната емоция, появата на бебе е свързана и с изграждането на много нови навици като редовните посещения при личния лекар. Периодичните прегледи и следенето на развитието на бебето са изключително важни, особено в първата година след раждането.


Кога, как и колко
Изборът на личен лекар за бебето става чрез попълване на регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, достъпна на сайта на Националната здравноосигурителна каса и лично посещение при лекаря, който да впише младия пациент в регистъра си. В случай, че все още не е издадено ЕГН, първоначално е достатъчна и датата на раждане. Добре е личният лекар да е избран предварително, още преди раждането, защото първият преглед трябва да е веднага след изписването от болницата с новороденото.


Честотата на профилактичните прегледи за деца е ясно определена. През първата година те са всеки месец; от 1 до 2 години са на всеки три месеца и от 2 до 7 години - на всеки 6 месеца. Д-р Валентина Борисова от столичната 18-а поликлиника съветва тези норми да се спазват стриктно за доброто на детето. Тя разказва, че много родители не го правят, а други се озовават пред кабинета ѝ много по-често, защото бебетата по принцип боледуват доста.


Профилактичните прегледи, всички изследвания и ако се налагат консултации със специалисти за децата в България се покриват изцяло от държавата, но само в тези лечебни заведения и при тези лекари, които са подписали договор със здравната каса. Всички лични лекари по задължение имат такъв договор. Прегледите, когато има оплаквания - хрема, кашлица, диария и др. – също са напълно безплатни за родителите, но също и за здравната каса, която няма практиката да ги отчита и да заплаща на джипитата за тях.


Какво включва профилактичният преглед


Прегледът и измерванията на децата до 2 години са стандартни и се различават само по честотата. Те включват:


- измерване на ръст, тегло, обиколка гърди, обиколка глава
- при новородените: проверка за данни за рахит и луксация, проследяване на затварянето на фонтанелата
- преглед на бял дроб, сърце и корем със стетоскоп
- оглеждане на кожата, на лигавицата в устата
- консултация за храненето и нервно-психическото състояние на детето


При децата от 2 години нагоре се гледа общото и нервно-психичното състояние, също и ръста, теглото, обиколката на глава, гърди и корем, измерва се кръвното и пулса. Тогава се прави преглед на вътрешните органи, на щитовидната жлеза и на половата система. Проверява се също и зрението, слухът, опорно-двигателният апарат и развитието на костната система.


Други важни прегледи и изследвания


От 0 до 3 години задължително се прави кръвна картина три пъти: на 6 месеца, на една година и на три години. Тогава се изследва и микробиологията на стомаха (чрез фекални проби).


Според стандарта бебетата се изпращат за изследване на ставите с ехограф между първия и шестия месец. Д-р Борисова обикновено изпраща нейните малки пациенти веднага щом навършат един месец. В случай, че има някакви проблеми, изследването се прави отново и след като детето проходи.


На 6-ия месец задължително се изпращат и при нефролог за преглед и консултация за развитието на бъбреците.


На втората година личният лекар вече може да направи зрителен тест за цветоусещане, макар че малките деца често пъти не различават самите думи за цветовете, казва д-р Борисова. По думите ѝ по принцип след шестия месец има смисъл да се преглежда зрението, но ако няма семейна обремененост или показания за проблем при детето, очният преглед при специалист не е задължителен.


Всичко останало


Извън редовните прегледи родителите винаги могат да се обърнат към личните лекари при спешност и оплаквания. В тези случаи се правят допълнителни прегледи и изследвания и ако се налага се насочват към специалисти чрез направление. Всичко се преценява по време на работата, казва лекарката.


"Няма нещо, което трябва да се прави в тези профилактични прегледи и да не се прави. Абсолютно всичко е обхванато. Допълнителните прегледи и консултациите със специалисти са само при нужда и от тях не се пести", уверява д-р Борисова. Остава обаче и родителите да са отговорни и да водят редовно наследниците си на лекар.


Накратко


Профилактични прегледи:
От 0 до 1 г. - на 1 месец
От 1 до 2 г. - на 3 месеца
От 2 до 7 г. - на 6 месеца


Кръвна картина:
На 6-ия месец
На 1 година
На 3 години


Препоръчителни изследвания:
Ехограф на ставите - от 1 до 6 месеца
Преглед при нефролог - на 6-ия месец
Очен преглед - след 6-ия месец (ако има проблем в рода)


При оплаквания:
Във всеки момент
С направление се препраща към специалист

(За имунизационния календар и задължителните ваксини от 0 до 3 години четете следващата седмица в "Дневник")


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Тя разказва, че много родители не го правят, а други се озовават пред кабинета ѝ много по-често, защото бебетата по принцип боледуват доста."

  Не съм съгласен, че бебетата боледуват доста. Някои бебета може би, но едно добре гледано бебе и като един добре гледан възрастен - няма причини да боледува доста.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ойро Пролетариат":

  като не си лекар и не работиш на първа линия ,що се напъваш да даваш некомпетентни мнения ,бебетата боледуват и то най жестоко , едно бебе може да развие ларингит в рамките на часове и ако не се познае и лекува адекватно нещата стават фатални ,браво на автора на статията много точно е описал изискванията ,само че масово пациентите си знаят правата ,но не и задълженията ,докторите за 4 лв ваксина стигаме до 36 пъти да ходим и да молим родители на крака в дома им ,това го няма никъде по света ,просто там системата го смачква за неизвършен преглед или ваксина и пациента започва да плаща ужасни глоби ,затова никога не си позволяват волности като тук ,а тук труда на здравните работници е безплатен ,затова за пациента нито лекари ,нито сестри са нещо ,не ги смятат за хора .

 3. 3 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 590 Неутрално

  edin drugя педиатър ли си? Къде практикуваш? Не питам от любопитство.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  1 Няма начин да се запише личен лекар за новородено без да има излязло ЕГН. Само с рождена дата не се приемат от НЗОК.
  2 ‘която няма практиката да ги отчита и да заплаща на джипитата за тях’
  Личния лекар ги въвежда в информационната система,НЗОК ги отчита ,но не ги плаща. Така,че наблягам отчитат се без да се плашат. Вие си правете сметка колко перверзна е тази практика.
  3 Няма такова нещо ‘ микробиологията на стомаха (чрез фекални проби)’ .Фекалната проба е за паразитологично изследване, не з а бактериална флора.
  4 'Според стандарта бебетата се изпращат за изследване на ставите с ехограф между първия и шестия месец.'
  Няма такъв задължителен стандарт нито в нормативни документи, нито в практиката на нито една развита страна. Има си клинични прийоми (Ortolani-Barlow) с които лекарят преценява дали има дисплазия/ луксация на тазобедрените стави. Тогава прави консултации. Митовете за задължителните консултации са от лаически форуми и предприемчиви ортопеди правещи клиенти.
  Прегледът при нефролог по-точно ехографското изследване на бъбреците е залегнало в наредбите, но ортопед, кардиолог и т.н - не.
  5 Цветоусещане не се тестува при бебетата ,защото най-малкото няма как да ти кажат цвета(ха-ха-ха). Установява се наличието на вродени аномалии, бинокулярно зрение, отклонения на погледа аномални засенчвания на очното дъно, но не и цветоусещане или зрителна острота. Зрение при бебета може да се установи само със зрителни евокирани потенциали (VEP), същото е с изследването на слуха –слухови евокирани потенциали , които са специализирани апаратни неврофизиологични изследвания. И също се праввят при признаци на засягане на очния и слухов анализатори и стандартно при рискови новородени.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "след шестия месец има смисъл да се преглежда зрението, но ако няма семейна обремененост или показания за проблем при детето, очният преглед при специалист не е задължителен."
  Но е препоръчителен. Колкото по-рано се диагностицират мързеливо око, кривогледство, толкова по-лесно и успешно се лекуват.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 6. 6 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "пустиняк":

  Един друг е ОПЛ. Има лекарски кабинети из Русе и околностите.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK