Дула за кураж

Дула за кураж

© Красимир ЮскеселиевРедакцията препечатва статията от 2012 г., като част от проекта "Начинаещи родители", посветен на хората, на които скоро им предстои да станат родители или вече имат малки деца.


"Тя беше подготвила шалове, ароматерапия и алтернативни методи за облекчаване на болката, но на мен ми стигаше, че беше до мен, че не съм сама, че има кой да държи ръката ми и да подкрепя гърба ми по време на най-интензивните контракции, че има кой да ми подаде вода. Така се бях вглъбила в себе си и се бях концентрирала върху това, което се случва с мен, че ми беше все тая какво е болничното осветление например. Дулата беше връзката ми с външния свят".


За много жени раждане с изброените "екстри" ще си остане гледка от американските филми, в които дори развълнуваният татко успява да пусне някой и друг лаф за разведряване на обстановката. Но в повечето случаи раждането в България става в присъствието на медицинските лица, без да се допускат "външни" хора.
Описаният по-горе момент от появата на "едно спокойно бебе, което хапва добре и спи много", е част от разказа на майка, която ражда, докато специално обучена жена попива челото и държи ръката й. Разказът е публикуван в сайта на Асоциацията на българските дули. За мнозина "дула" е непозната дума, но всъщност това е почти толкова древно занимание, колкото е и самото раждане.


Правото да не раждаш сама


"Жените никога не са раждали сами, до тях винаги е имало поне още една жена, която прислужва на раждащата, така че дулата не е нова професия. На гръцки дула означава точно това – прислужница. Тя е лице, което е обучено да познава процеса на раждането и да оказва помощ на жени преди, по време и след него", обяснява 29-годишната Йоана Станчева. Тя е председател на Асоциацията на дулите в България.


Бърза да уточни, че дулите не бива да се свързват с противоречивото раждане у дома, защото "не са медицински лица, не поставят диагнози, а помагат на жената да има удовлетворяващо раждане, независимо дали то е било естествено или със секцио".


Йоана Станчева, председател на Асоциацията на българските дули

© Васил Танев

Йоана Станчева, председател на Асоциацията на българските дули


Йоана има две деца и е твърдо решена да роди третото в присъствието на дула. Тя обяснява, че с медикализирането на раждането, жените са принудени да раждат сами, далече от семействата и близките си. А правото на жената да бъде придружавана е безспорно, според нея. "Затова включването на дулите в процеса на раждане е най-напредничавото нещо, което се случва в българските болници", твърди тя.


Държи да подчертае, че жените имат законово гарантирано право според държавния акушеро-геникологичен стандарт да бъдат придружавани по време на раждане, стига да са в самостоятелна родилна зала. "Това означава, че всеки, когото родилката счита за ближен (партньор, дула, майка, сестра, комшия) има право да присъства на раждането и да оказва подкрепа без допълнителни такси - това е право".


Световната здравна организация гледа положително на присъствието на дула по време на раждането като потвърждава, че присъствието на близък човек в родилната зала намалява нуждата от силни обезболяващи манипулации.

Дулата напомня на майката, че тялото й е силно и може да се справи с процеса, работи в синхрон с желанията й и помага на обгрижващия медицински персонал. Нейните оръжия срещу болката и стреса не са медикаментите, а ръцете и думите. Дулата информира родилката какво се случва във всеки един етап от раждането, какви са възможностите за медицински интервенции и какви са позитивните и негативните последици от тях. Важно е в случая да се каже, че раждащата жена сама прави своя избор как да роди, а дулата само обяснява и вдъхва кураж.


Раждането е семейно, не медицинско събитие


Активните дули в асоциацията са 15. Досега те са били емоционалната опора на 60 жени по време на бременността и раждането. Грижите се заплащат, но Йоана казва, че на практика всяка жена може да си позволи да има дула до себе си. "Според етичния ни кодекс, не можем да отказваме подкрепа заради финансова затрудненост на майката. Единственото условие е жената да има самостоятелна зала за раждане, тъй като само там се позволява присъствието на придружител".


Справка в сайтовете на няколко болници показва, че самостоятелната зала за раждане струва около 100 лева.


Дулата признава обаче, че не във всички болници членовете на асоциацията са приети радушно. "Не много лекари гледат на нас с добро око, тъй като не могат да приемат, че раждането не е медицинско събитие, а семейно, и че психологическата подкрепа за жената е толкова безценна за едно успешно раждане, колкото и един адекватен медицински екип". По думите й болниците и лекарите, които допускат дули на ражданията се броят на пръстите на двете ръце.


Болници в столицата, за които асоциацията има информация, че се допуска раждане в присъствието на дула:
Първа АГ-болница "Света София" (бившата "Тина Киркова"), "Токуда", болница "Свети Лазар", Специализирана АГ-болница "Щерев", МБАЛ "Надежда".

"Някои анестезиолози дори смятат, че застрашаваме нуждата от тях", казва Йоана и добавя, че може би са прави, защото "когато една жена реши да роди с дула, нуждата от упойка намалява поне наполовина". Такъв бил ефектът от правилните думи и ръцете, поставени на подходящото място.


Общата мотивация на Йоана Станчева и останалите жени да станат дули намира пресечна точка в споделеното им желание да променят условията, при които протича раждането. Тя смята, че много от сегашните преживявания на жените при раждане у нас са унизителни. "Това личи по начина, по който жените вървят, гледат на себе си, възпитават децата си, отнасят се към телата си. Правя го, защото обратното обижда чувството ми за справедливост. И защото възможностите на тялото ме вълнуват много", откровена е Йоана.


Има ли думата "дула" мъжки род? Да - Димитър


На въпроса "Всяка жена ли може да стане дула?", тя отвръща с въпрос "А всяка жена ли може да стане космонавт?" и отговаря - "Да, стига да поиска". Трябва само да премине през сертифициращ курс и най-важното - да иска да промени нещо в условията на раждане. В течение на разговора обаче става ясно, че първият въпрос е грешно зададен.


"Жената няма никаква подкрепа от близък на мястото, където се случва раждането. Там тя е сама и обикновено не познава почти никой, в много малки случаи е виждала акушер-гинеколога, който ще води раждането. Това ме накара да се захвана", казва Димитър Йорданов, който е на 42 години и по професия е треньор по волейбол. По убеждения обаче е дула.


Димитър е баща на две деца. И при двете раждания е бил в ролята на дула за съпругата си Снимка: Личен архив

© Дневник

Димитър е баща на две деца. И при двете раждания е бил в ролята на дула за съпругата си Снимка: Личен архив


Казва, че се вълнува от темата вече над 20 години, но проучва въпроса едва когато съпругата му забременява. Той е нейната дула по време на двете раждания. Второто му дете е все още твърде малко, затова улисан в грижите около него, Димитър не е поел ангажимент към други бъдещи майки. Заявява, че ако ще го прави, ще бъде отдаден на 100%. Но участва активно на срещите с младите семейства преди раждането.


Всеки баща може да помогне


"Човек трябва да приема раждането като много важен процес и да осъзнае, че не е все тая как ще протече. За съжаление в България много мъже смятат, че жените отиват в болницата, а там "докторите си знаят работата" и задължението на бащите през това време е да ядат и пият", казва той без да пренебрегва съществуването и на изключения.


Според единственият мъж-дула в България е важно да се обяснява, че бащите могат да бъдат много полезни на половинките си при раждането. Затова на срещите Димитър говори с бъдещите татковци.


Всеки баща се интересува от различни неща. Но най-общо казано има три категории мъже, които идват на срещите с дули. "Едните са дошли, защото наистина се вълнуват, вторите – защото жена им ги е хванала и довела, а третите присъстват без първоначално да имат каквото и да е отношение. С течение на срещите колебаещите се бащи започват да се интересуват, но онези, дошли насила, рядко имат въпроси до края".

Димитър заедно със семейството си Снимка: Личен архив

© Дневник

Димитър заедно със семейството си Снимка: Личен архив


Мъжете питат най-често за самата обстановка, за това какво се случва по време на раждането, до колко могат да участват активно, иска ли се това от тях или може да бъдат само наблюдатели. Димитър казва, че много малко от тях се интересуват в детайли, а на повечето изобщо не им минава през ума, че могат да помогнат с нещо.


"А биха могли да свършат голяма част от работата на дулата, ако мъжът се интересува и е подготвен, той може да бъде много полезен", убеден е той.


Йоана и Димитър се познават и си сътрудничат на територията на София. Но дули на организацията има и във Варна, и във Велико Търново – те предлагат помощта си и на територията на Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Габрово.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Като се знае какво става по болниците бащата е хубаво да гледа на място какво става. Въпреки ,че това не ни е национална традиция.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Пълно е със смахнати хора.Лошото е,когато им се дава трибуна да разпространяват налудните си идеи.Поредната глупост,идваща от Русия!Скоро имаше жертва на такова раждане.И не такива медии като Дневник лежи част от отговорността за проповядването на такива вредни за здравето моди като дули-мули,вегаство и антиваксърство!Да не забравяме и хомеопатията...

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Весело

  До коментар [#2] от "yanne":Поредната глупост,идваща от Русия!

  Путин виноват! Измислил е дули-мулите, веганството, антиваксърството, хомеопатията и други вредни за здравето идеи за да измори българите и освободи територия, че да си направи Задунайска губерния!

 4. 4 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#2:"yanne"]Поредната глупост,идваща от Русия![/quote]

  Защо реши, че идва от Русия?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#2] от "yanne":

  дали прочетохте изобщо статията?

  или според вас да подадете чаша вода на жена си по време на раждане е глупост?

 6. 6 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Тук упорито се пропуска едно много важно нещо, а именно здравето на детето. Съгласен съм, че психическото състояние на майката е много важно, но още по-важни са здравословното състояние на детето, съпътстващите проверки, прегледи и измервания, които са правят непосредствено след раждането. Имаме три деца, като сме избирали болницата не само по АГ екип, а основно по екипа неонатолози.
  Чета в статията, колко били уплашени анастезиолозите, че дулите ще им отнемат хляба. Хаха...
  Има нещо вярно, че е много важно родилката да има подкрепа и добро отношение, а не както понякога все едно е разглезена пикла.

 7. 7 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#5] от "хм":


  [quote#5:"хм"]дали прочетохте изобщо статията?

  или според вас да подадете чаша вода на жена си по време на раждане е глупост? [/quote]Дали според вас,основното занятие на въпросната дула е даване на чаша вода?!Или мислите,че в болниците вода не дават?!

 8. 8 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#4] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":


  [quote#4:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Защо реши, че идва от Русия? [/quote]
  Не съм "решил" а знам.В България идва от Русия и се разпространява от рускини.Новодошли.

 9. 9 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#3] от "patsis":  [quote#3:"patsis"]Путин виноват! Измислил е дули-мулите, [/quote]
  Никъде не съм споменавал Путин.Просто "дулите'' са мода,идваща в България откъм Русия.Дори познавам няколко рускини,дето са раждали така.Слава богу,без проблеми.

 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#8] от "yanne":

  Щото тези дивотии ги има и при нас и определено не ги разпространяват рускини. Явно е някаква нова, малоумна мода, завладяла цяла Европа, че и САЩ.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#10] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":


  [quote#10:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Щото тези дивотии ги има и при нас и определено не ги разпространяват рускини. [/quote]Може би трудно разбираш прочетен текст?!Аз пиша,че в България тази мода навлиза откъм Русия.Нито казвам,че Путин я е измисли,нито,че в Русия се е зародила.

 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  "психологическата подкрепа за жената е толкова безценна за едно успешно раждане, колкото и един адекватен медицински екип"

  Абсолютно съм съгласна с това. Но у нас все още е едно добро пожелание. Вместо това за родилките раждането е свързано с лекари, игли, апаратури и подвикванията на акушерките, да не се лигавиш.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "Cassi":
  Ти с еб.не ли искаш да е свързано? Голямо реване, голямо чудо.

 15. 15 Профил на milenai
  milenai
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Родих и двете си деца с помоща на дула (в Холандия), и това е най-доброто решение, което взех в подготовката на раждането. Макар че бях в чудесна болница с акишерки, сестри и т.н., личната подкрепа на някого, който е специализиран в това, и е там само за теб, е безценна.
  Радвам се, че тази услуга се появява и в България, и бих я препоръчала на всяка бъдеща майка най-горещо, особено за първото раждане.
  Дулата допълва, а не замества работата на акушерките и другия медицински персонал, и между впрочем в Холандия е уважавана и оценявана в болниците.

 16. 16 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#0:"Дула"] Йоана Станчева, председател на Асоциацията на българските дули [/quote]

  "Стандартният хонорар за две срещи преди раждането, присъствие на раждането и една среща в месеца след раждането е 250 лева".

  .http://www.bgduli.com/dula_agreement
  ...........
  освен като Реклама , има и негативен ефект
  ...................................
  Сульо и Пульо след тази публикация ще се втурнат на правят асоциациии..

  примерно :

  "Акоциаицята на носачите на мотики в северозападна българия"

  асоциация на триещите оср***ни зад***ци в Тутракан и пр...

  нищо чудно , че сме на това дередже...с толкова наивни хора...такава оценка

 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  аз смятам, че всеки трябва да ражда както е решил - стига да не е вкъщи. няма лошо да присъства който е нужен, щом една жена си мисли, че това е добре.
  проблемът ми с лудите, пардон, дулите, е като почнат да говорят неща, които никак не им влизат в работите. като раждането не било медицинско събитие - медицинско е и още как. или по-скоро не е медицинско, докато не стане такова, а то става много бързо. или като почнат да внушават, че ще ти погалят гръбчето и всичко ще е наред и анестизиологът щял да стане изличен -голям смях.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тоя дул Димитър ,или какъвто там се води ,е поредният българофоб.Докато жените раждали мъжете им яли и пили.От моите близки познати-при над 20 раждания никой не яде и не пи преди да бе завършило успешно раждането.Всичките присъстваха в болницата и повечето лично закараха жените си до родилното.Моята жена роди дете преди 4 месеца и бях в болницата през цялото раждане,което продължи над 10 часа.И ако не бяха лекарите и тя и бебето нямаше да са живи.Аз си знам как се чуствах през цялото време.Така че ако обичат подобни индивиди да се въздържат от обобщения,щото наистина ми идват в повече.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Весело

  До коментар [#4] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":
  Е как, откъде, освен от империята на злото могат да дойдат дулите, антиваксърството, хомеопатията, веганството!
  Кривите хлябове само снахата ги меси!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK