ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Дула за кураж

Дула за кураж

© Красимир ЮскеселиевРедакцията препечатва статията от 2012 г., като част от проекта "Начинаещи родители", посветен на хората, на които скоро им предстои да станат родители или вече имат малки деца.


"Тя беше подготвила шалове, ароматерапия и алтернативни методи за облекчаване на болката, но на мен ми стигаше, че беше до мен, че не съм сама, че има кой да държи ръката ми и да подкрепя гърба ми по време на най-интензивните контракции, че има кой да ми подаде вода. Така се бях вглъбила в себе си и се бях концентрирала върху това, което се случва с мен, че ми беше все тая какво е болничното осветление например. Дулата беше връзката ми с външния свят".


За много жени раждане с изброените "екстри" ще си остане гледка от американските филми, в които дори развълнуваният татко успява да пусне някой и друг лаф за разведряване на обстановката. Но в повечето случаи раждането в България става в присъствието на медицинските лица, без да се допускат "външни" хора.
Описаният по-горе момент от появата на "едно спокойно бебе, което хапва добре и спи много", е част от разказа на майка, която ражда, докато специално обучена жена попива челото и държи ръката й. Разказът е публикуван в сайта на Асоциацията на българските дули. За мнозина "дула" е непозната дума, но всъщност това е почти толкова древно занимание, колкото е и самото раждане.


Правото да не раждаш сама


"Жените никога не са раждали сами, до тях винаги е имало поне още една жена, която прислужва на раждащата, така че дулата не е нова професия. На гръцки дула означава точно това – прислужница. Тя е лице, което е обучено да познава процеса на раждането и да оказва помощ на жени преди, по време и след него", обяснява 29-годишната Йоана Станчева. Тя е председател на Асоциацията на дулите в България.


Бърза да уточни, че дулите не бива да се свързват с противоречивото раждане у дома, защото "не са медицински лица, не поставят диагнози, а помагат на жената да има удовлетворяващо раждане, независимо дали то е било естествено или със секцио".


Йоана Станчева, председател на Асоциацията на българските дули

© Васил Танев

Йоана Станчева, председател на Асоциацията на българските дули


Йоана има две деца и е твърдо решена да роди третото в присъствието на дула. Тя обяснява, че с медикализирането на раждането, жените са принудени да раждат сами, далече от семействата и близките си. А правото на жената да бъде придружавана е безспорно, според нея. "Затова включването на дулите в процеса на раждане е най-напредничавото нещо, което се случва в българските болници", твърди тя.


Държи да подчертае, че жените имат законово гарантирано право според държавния акушеро-геникологичен стандарт да бъдат придружавани по време на раждане, стига да са в самостоятелна родилна зала. "Това означава, че всеки, когото родилката счита за ближен (партньор, дула, майка, сестра, комшия) има право да присъства на раждането и да оказва подкрепа без допълнителни такси - това е право".


Световната здравна организация гледа положително на присъствието на дула по време на раждането като потвърждава, че присъствието на близък човек в родилната зала намалява нуждата от силни обезболяващи манипулации.

Дулата напомня на майката, че тялото й е силно и може да се справи с процеса, работи в синхрон с желанията й и помага на обгрижващия медицински персонал. Нейните оръжия срещу болката и стреса не са медикаментите, а ръцете и думите. Дулата информира родилката какво се случва във всеки един етап от раждането, какви са възможностите за медицински интервенции и какви са позитивните и негативните последици от тях. Важно е в случая да се каже, че раждащата жена сама прави своя избор как да роди, а дулата само обяснява и вдъхва кураж.


Раждането е семейно, не медицинско събитие


Активните дули в асоциацията са 15. Досега те са били емоционалната опора на 60 жени по време на бременността и раждането. Грижите се заплащат, но Йоана казва, че на практика всяка жена може да си позволи да има дула до себе си. "Според етичния ни кодекс, не можем да отказваме подкрепа заради финансова затрудненост на майката. Единственото условие е жената да има самостоятелна зала за раждане, тъй като само там се позволява присъствието на придружител".


Справка в сайтовете на няколко болници показва, че самостоятелната зала за раждане струва около 100 лева.


Дулата признава обаче, че не във всички болници членовете на асоциацията са приети радушно. "Не много лекари гледат на нас с добро око, тъй като не могат да приемат, че раждането не е медицинско събитие, а семейно, и че психологическата подкрепа за жената е толкова безценна за едно успешно раждане, колкото и един адекватен медицински екип". По думите й болниците и лекарите, които допускат дули на ражданията се броят на пръстите на двете ръце.


Болници в столицата, за които асоциацията има информация, че се допуска раждане в присъствието на дула:
Първа АГ-болница "Света София" (бившата "Тина Киркова"), "Токуда", болница "Свети Лазар", Специализирана АГ-болница "Щерев", МБАЛ "Надежда".

"Някои анестезиолози дори смятат, че застрашаваме нуждата от тях", казва Йоана и добавя, че може би са прави, защото "когато една жена реши да роди с дула, нуждата от упойка намалява поне наполовина". Такъв бил ефектът от правилните думи и ръцете, поставени на подходящото място.


Общата мотивация на Йоана Станчева и останалите жени да станат дули намира пресечна точка в споделеното им желание да променят условията, при които протича раждането. Тя смята, че много от сегашните преживявания на жените при раждане у нас са унизителни. "Това личи по начина, по който жените вървят, гледат на себе си, възпитават децата си, отнасят се към телата си. Правя го, защото обратното обижда чувството ми за справедливост. И защото възможностите на тялото ме вълнуват много", откровена е Йоана.


Има ли думата "дула" мъжки род? Да - Димитър


На въпроса "Всяка жена ли може да стане дула?", тя отвръща с въпрос "А всяка жена ли може да стане космонавт?" и отговаря - "Да, стига да поиска". Трябва само да премине през сертифициращ курс и най-важното - да иска да промени нещо в условията на раждане. В течение на разговора обаче става ясно, че първият въпрос е грешно зададен.


"Жената няма никаква подкрепа от близък на мястото, където се случва раждането. Там тя е сама и обикновено не познава почти никой, в много малки случаи е виждала акушер-гинеколога, който ще води раждането. Това ме накара да се захвана", казва Димитър Йорданов, който е на 42 години и по професия е треньор по волейбол. По убеждения обаче е дула.


Димитър е баща на две деца. И при двете раждания е бил в ролята на дула за съпругата си Снимка: Личен архив

© Дневник

Димитър е баща на две деца. И при двете раждания е бил в ролята на дула за съпругата си Снимка: Личен архив


Казва, че се вълнува от темата вече над 20 години, но проучва въпроса едва когато съпругата му забременява. Той е нейната дула по време на двете раждания. Второто му дете е все още твърде малко, затова улисан в грижите около него, Димитър не е поел ангажимент към други бъдещи майки. Заявява, че ако ще го прави, ще бъде отдаден на 100%. Но участва активно на срещите с младите семейства преди раждането.


Всеки баща може да помогне


"Човек трябва да приема раждането като много важен процес и да осъзнае, че не е все тая как ще протече. За съжаление в България много мъже смятат, че жените отиват в болницата, а там "докторите си знаят работата" и задължението на бащите през това време е да ядат и пият", казва той без да пренебрегва съществуването и на изключения.


Според единственият мъж-дула в България е важно да се обяснява, че бащите могат да бъдат много полезни на половинките си при раждането. Затова на срещите Димитър говори с бъдещите татковци.


Всеки баща се интересува от различни неща. Но най-общо казано има три категории мъже, които идват на срещите с дули. "Едните са дошли, защото наистина се вълнуват, вторите – защото жена им ги е хванала и довела, а третите присъстват без първоначално да имат каквото и да е отношение. С течение на срещите колебаещите се бащи започват да се интересуват, но онези, дошли насила, рядко имат въпроси до края".

Димитър заедно със семейството си Снимка: Личен архив

© Дневник

Димитър заедно със семейството си Снимка: Личен архив


Мъжете питат най-често за самата обстановка, за това какво се случва по време на раждането, до колко могат да участват активно, иска ли се това от тях или може да бъдат само наблюдатели. Димитър казва, че много малко от тях се интересуват в детайли, а на повечето изобщо не им минава през ума, че могат да помогнат с нещо.


"А биха могли да свършат голяма част от работата на дулата, ако мъжът се интересува и е подготвен, той може да бъде много полезен", убеден е той.


Йоана и Димитър се познават и си сътрудничат на територията на София. Но дули на организацията има и във Варна, и във Велико Търново – те предлагат помощта си и на територията на Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Габрово.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK