"Хайде, бо-оц": Какво съдържа имунизационният календар за бебета

"Хайде, бо-оц": Какво съдържа имунизационният календар за бебета

© Associated PressМакар че антиваксиналните настроения набират скорост в последните години, ползите от ваксините са многократно доказани и потвърдени, а в България имунизацията все още е задължителна. Тя се извършва по национален имунизационен календар, одобрен от здравното министерство, и е еднаква за всички деца, но съобразена с индивидуалното им здраве и развитие.


За поредицата "Начинаещи родители", "Дневник" отново се обърна към д-р Валентина Борисова от столичната 18-а поликлиника, този път за подробности за задължителните ваксини за бебетата от 0 до 3 години. Какви са те, кога се поставят и какво се прави в случай на нежелани реакции. (За състава им, начина им на действие, рисковете и различните митове, които подхранват антиваксиналните настроения, може да прочетете тук).


Имунизационен календар на България
Схемата на задължителните имунизации е публикувана на много места, като сайтовете на регионалните здравни инспекции и на Министерството на здравеопазването, както и на страницата на новата национална информационна кампания за ваксините Vaksinko.bg. Ето как изглежда накратко:

"Хайде, бо-оц": Какво съдържа имунизационният календар за бебета

© vaksinko.bgВ родилния дом, първите 24-48 часа: ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ) и срещу хепатит Б


От 2-ри до 4-ти месец се поставят три многовалентни ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции и хепатит Б. Ако в състава на ваксината няма хепатит Б, втора самостоятелно доза срещу хепатит Б се прилага от първия месец и трета доза - от шестия месец.


Между 7-и и 10-и месец - на бебетата с отрицателно манту се поставя отново БЦЖ.


От 1 година - ваксина срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след прилагане на третия прием, в случай че е имало забавяне с предишните дози.


От 13-и месец - комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит


От 16-ия месец - последно срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием


Реимунизациите започват на 6 години. На сайта на Министерството на здравеопазването са изброени и препоръчтиелните, но не задължителни ваксини, които обикновено се поставят на по-голяма възраст.


"В практиката в момента се започва с 6-валентната ваксина, която се поставя три пъти след навършване на един месец, през месец-два, и завършваме статуса с петвалентната", обобщава д-р Борисова. След това остава реимунизацията пет-валентната.


Пълната имунизация на детето е завършена обикновено до навършване на година и половина или две години, казва лекарката. По думите ѝ поставянето на ваксините може и трябва да се отлага, ако моментът не е подходящ - например ако детето е болно, или с ниско тегло. Имунизацията при недоносените бебета, които обикновено тежат по-малко например, е добре да започне след втория месец.


Личните лекари трябва внимателно да преценяват. Заради това завършването на имунизационния статус може да се забави, защото също така има и минимален период на изчакване между отделните дози, но това не е фатално, успокоява тя.


Може да има нежелани реакции след поставянето на ваксината и те най-често се изразяват в повишена температура или раздразнение, зачервяване или подуване на мястото на убождането. Затова личният лекар препоръчва на майките да правят компрес от риванол, когато се приберат у дома и ако се налага, да дадат на бебето лекарство срещу температурата.


В случай, че се проявяват по-сериозни алергични реакции, което е много рядко, задължително се отива пак на лекар.


Докато не е завършен пълният имунизационен статус, с детето трябва да се внимава и да се наблюдава - да се спазва отлична хигиена и да не се излага на контакти с болни. "Винаги при нужда и чудене майките могат да се консултират с личните лекари и да намерят отговори на въпросите си. Не са сами", напомня д-р Борисова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Любопитно

  Крайно време е да се изготвят качествени кампании за ползата от ваксините, особено за децата.

  Дори държавата може да допусне по желание родители да не ваксинират децата си, но децата да бъдат обучавани в къщи, без общински/държавни детски ясли, градини и училище.
  Така ще възникне пазар и за подобни социални услуги за опърничави родители.
  След 5 години РЕЗУЛТАТИТЕ от статистиката ще покаже, кое е по-правилно.
  За съжаление на дечковците с опърничави родители, смъртността при тях ще бъде изключително по-висока от тази при ваксинираните.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 2. 2 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  до коментиращ 1:
  щото съм от "опърничевите" та си забрах децата и се преместих в държава, където ваксините са ПО ЖЕЛАНИЕ. И тази държава е на първо място в света по условия за живот, образование и благосъстояние. Чакайте вие статистиките.
  Информяция има предостатъчно в интернет за ефектите от ваксините.
  Но един от най-потресаващите факти, който научих година след като дъщеря ми се роди, е че в първите 24 часа са й нахакали 4 инжекции. Чудесен начин да кажеш добре дошъл на малкия човек. Мислете хора и се образовайте.
  А, между другото имам химическо образование тъй че поназнайвам за какво говоря. И приятели лекари са ми споделяли неофициално, че задължителността на ваксините е чиста проба бизнес. Айде със здраве!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 581 Неутрално
 4. 4 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#2] от "coffee":
  ехаа... и коя е тази държава?
  на първо място по условия на живот и образование, де?

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#2] от "coffee":

  Поне дай коя е тази държава.
  А иначе на новородено се слага САМО една ваксина и тя е БЦЖ.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Не, че ваксините са лоши. Въпросът е какво се слага в тях. Който иска, да чете:
  http://www.globalresearch.ca/vaccinations-deadly-immunity/14510?print=1

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 7. 7 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 547 Неутрално

  [quote#1:"ironhorse"]но децата да бъдат обучавани в къщи, без общински/държавни детски ясли, градини и училище[/quote]

  А по един или два цветни тригълника не искаш ли да им закичиш на реверите и ръкавите?

  P.S. Тъй като се съмнявам, че ще се сетиш за какво става дума, ето една подсказка:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_concentration_camp_badge

 8. 8 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 245 Неутрално

  ей, опърничавата химичка.

  коя е тази мистична държава?

  Какво общо имат условията на живот, образование и благосъстояние? Нещо за здравето не споменавате.

  Голяма изненада, че са "нахакали" детето ви с ваксини, за да му дадат по-сигурен старт в живота.

  Ние мислим и сме образовани, а вие?

  Що за химическо образование имате? Техникум по химия? Ако ще и нобелова награда да имате по химия, това какво общо има с биологията и медицината, и по-конкретно с ваксините?

  Всичко е бизнес, в пазарна икономика живеем. Ама понеже вие използвате целенасочена конотация, да ви питам и комунистите ли са правили бизнес преди години?

  И се благодарете, че детето ви все пак е имало съвестни доктори да го ваксинират, та сега е живо и здраво, както и тези около него.

  [quote#2:"coffee"]щото съм от "опърничевите" та си забрах децата и се преместих в държава, където ваксините са ПО ЖЕЛАНИЕ. И тази държава е на първо място в света по условия за живот, образование и благосъстояние. Чакайте вие статистиките.
  Информяция има предостатъчно в интернет за ефектите от ваксините.
  Но един от най-потресаващите факти, който научих година след като дъщеря ми се роди, е че в първите 24 часа са й нахакали 4 инжекции. Чудесен начин да кажеш добре дошъл на малкия човек. Мислете хора и се образовайте.
  А, между другото имам химическо образование тъй че поназнайвам за какво говоря. И приятели лекари са ми споделяли неофициално, че задължителността на ваксините е чиста проба бизнес.[/quote]

 9. 9 Профил на Endymion
  Endymion
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#7:"krasi_kara"]А по един или два цветни тригълника не искаш ли да им закичиш на реверите и ръкавите?[/quote]
  Дете без ваксини е опасно за другите, така че ще е добре да може да се различи от другите. Поне да пазим бебетата от него. При една епидемия от морбили в САЩ през 2014-та имаше загинали бебета, които са били прекалено малки за да им бият ваксина. Повтарям - родителите им са щели да им сложат ваксините, просто са били прекалено малки още.

 10. 10 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 595 Весело

  [quote#1:"ironhorse"]смъртността при тях ще бъде изключително по-висока от тази при ваксинираните.[/quote]

  Що за глупост !? В Централна Африка може би...

  Повечето от ваксините са срещу болести, които отдавна не се срещат у нас и в Европа или шансът някога да се разболееш е изключително малък. Ситуацията е като с антибиотиците- да се презастраховаме/избягаме от малък проблем сега, но причиняваме големи проблеми на организма за в бъдеще.

  И как неваксинираните деца са опасни за ваксинираните, нали последните са "предпазени" ?

 11. 11 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 245 Неутрално

  [quote#6:"baba_zozolana"]Не, че ваксините са лоши. Въпросът е какво се слага в тях. Който иска, да чете:
  http://www.globalresearch.ca/vaccinations-deadly-immunity/14510?print=1[/quote]

  и какво съдържат? живак? ама те никога не са съдържали живак. Даже вече не съдържат живачни съединения, заради такива смахняци като вас. Може би лелчето химик отгоре поне има нужните познания, да ви обясни, че съединенията на химичните елементи, не са непременно със свойствата на съставните елементи. Между впрочем, кислородът също може да бъде "отрова", та ви съветвам да "помислите" и вземете сериозни мерки.

  [quote#7:"krasi_kara"]А по един или два цветни тригълника не искаш ли да им закичиш на реверите и ръкавите? [/quote]

  А така, кажете ни направо че сме фашисти, какви са тези намеци. Децата без ваксини са опасни за общественото здраве и следва да си седят в къщи! Който не го е грижа за обществото, защо очаква обществото да го е грижа за него и детето му?

 12. 12 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#6:"baba_zozolana"]Не, че ваксините са лоши. Въпросът е какво се слага в тях. Който иска, да чете:
  [/quote]
  Именно. Ваксинирането е спасило много животи преди години, въпросът е да се слагат ваксини срещу наистина разпространени и трудно лечими болести в днешно време и да се прекрати практиката с пет,шест, седем валентните отрови.

 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Любопитно

  До коментар [#2] от "coffee":


  [quote#2:"coffee"]щото съм от "опърничевите" та си забрах децата и се преместих в държава, където ваксините са ПО ЖЕЛАНИЕ. [/quote]
  А после как се влиза в училище или градина?!

 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Весело

  До коментар [#2] от "coffee":


  [quote#2:"coffee"]Мислете хора и се образовайте.[/quote]
  Добре е да почнете от вас си.
  [quote#2:"coffee"]И приятели лекари са ми споделяли неофициално, че задължителността на ваксините е чиста проба бизнес. [/quote]
  Разбира се!По-добре да няма ваксини.Само,че тогава фарм.компаниите ще печелят още повече от продавани лекарства.

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#10] от "newgenerations":


  [quote#10:"newgenerations"]Повечето от ваксините са срещу болести, които отдавна не се срещат у нас и в Европа или шансът някога да се разболееш е изключително малък.[/quote]
  А дали сте се замислили защо се срещат рядко?!И изобщо най-добре е да отидете в една циганска махала(там са заклети антиваксъри) и да питате някоя майка колко деца има,колко са умрели и от какви болести.

 16. 16 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#4:"raytcho"]ехаа... и коя е тази държава?
  на първо място по условия на живот и образование, де?
  [/quote]

  [quote#4:"raytcho"]ехаа... и коя е тази държава?
  на първо място по условия на живот и образование, де? [/quote]

  Финландия. статистики. нищо повече, място като всяко друго.не ми е по-хубаво, но ми е доста по-здравословно като със соята и кюфтетата.
  [quote#8:"drumbass"]ей, опърничавата химичка.
  коя е тази мистична държава?
  [/quote]
  Отговаряте на бикнейма си. Думите ми че е уредена държава означават че въпреки че ваксините не са задължителни това не е довело до някакъв разпад, нито че хората се делят според това кой какво смята добре за детето си.

  [quote#8:"drumbass"]И се благодарете, че детето ви все пак е имало съвестни доктори да го ваксинират... [/quote]
  "Съвестните доктори" в милата ни родина се броят на пръсти. Благодарен съм за прекарсния ви коментар, съдържащ толкова позитивна енергия.
  И да ви издам, че комунистите са правили Най-Вече бизнес. Това вероятно силно ще контрапуктира със сюрреализма на екзистенциалната дихотомия, в която се времепростирате.

 17. 17 Профил на zuh59397508
  zuh59397508
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Едно от най-големите открития на човечеството са ваксините!Толкова за простаците-като не щете ваксини,Одете на баячки,знахарки,билкарки,коршумо-леярки или да ви отвъртят пъпа!Нормалните хора ходят на лекар!

 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Весело

  [quote#11:"drumbass"]и какво съдържат? живак? ама те никога не са съдържали живак. Даже вече не съдържат живачни съединения, заради такива смахняци като вас.[/quote]
  Повечето хора не правят разлика между "живак" и живачни съединения.Аз често питам такива живакомразци дали нямат някоя пломба от младежките си години и нерядко се оказва,че някои имат още от амалгамните пломби,а те съдържат живачно съединение със сребро.

 19. 19 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#5:"ironhorse"]Поне дай коя е тази държава.
  А иначе на новородено се слага САМО една ваксина и тя е БЦЖ.[/quote]
  Да ти покажа ли картона да видиш дали е една?

 20. 20 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#17:"zuh59397508"]Едно от най-големите открития на човечеството са ваксините![/quote]

  Възможно е. Но защо трябва да са задължителни? Защо на такава база да се отказват детски добавки, социални помощи и децата да не се допускат в учебни заведения? Защо в други държави такива правила не съществуват и като гледам нямат проблеми?

 21. 21 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanne":

  Смъртността сред ромското население при децата се дължи на предимно на липсата на хигиена, недохранване и въобще на лоши условия, при които се отглеждат. А болестите идват и си отиват.
  Основната причина да изчезнат много от бичовете на предишните векове са отново подобряването на условията на живот и повишаването на културата и хигиената. И това, че в един момент се появява и лечение за съответната болест.
  Доколкото знам ваксината е измислена като заразяване с омаломощен вирус, с идеята организма да създаде антитела. Ваксините в днешно време са нещо съвсем различно.

 22. 22 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#13:"yanne"]А после как се влиза в училище или градина?!
  [/quote]
  Съвсем нормално.

  [quote#14:"yanne"]Добре е да почнете от вас си.[/quote]
  Не съм спирал. Кометарите ми са мои лични наблюдения и опит. И съм се борил за това да имам право на избор!
  [quote#14:"yanne"]Само,че тогава фарм.компаниите ще печелят още повече от продавани лекарства.[/quote]
  Направете справка за лекарствата, котио би следвало да облекчават симтомите на рак. След това проверете колко алтернативни методи покават по-голяма ефикастност. Корпорациите винаги ще печелят от нещо. Но защо трябва да е за сметка на децата?

 23. 23 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 595 Весело

  [quote#17:"zuh59397508"]Одете на баячки,знахарки,билкарки,коршумо-леярки или да ви отвъртят пъпа!Нормалните хора ходят на лекар! [/quote]

  И как стигнахте до извода, че хората, които са против ваксините не ходят на лекар

 24. 24 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#11:"drumbass"]Децата без ваксини са опасни за общественото здраве и следва да си седят в къщи! Който не го е грижа за обществото, защо очаква обществото да го е грижа за него и детето му?[/quote]
  Ела да кажеш това на някой швед, или датчанин... или който и да е европеец , американец или канадец? Смяташ ли че тях не ги е грижа за обществото си?

 25. 25 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#22] от "coffee":

  "Ваксините в днешно време са нещо съвсем различно."

  Моля те, обясни ми с какво днешните ваксини са по-различни от тези от едно време. Не се заяждам, просто ми стана интересно.

 26. 26 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#15:"yanne"]А дали сте се замислили защо се срещат рядко?!И изобщо най-добре е да отидете в една циганска махала(там са заклети антиваксъри) и да питате някоя майка колко деца има,колко са умрели и от какви болести.[/quote]
  Ходил съм неведнъж в Комлука в Бургас и един път в Пловдивската. Циганите са най-големите ваксинатори. НО ползват предимно естествени Циганските деца са супер-здрави понеже им се позволява да се валят във всякакви мизерии от бебета.
  И ето нещо любопитно - във финландските детски градини оставят децата да се мокрят и да се калят до насита. Ненанпразно му се вика "каляване". Може да ги видите как ходят сополиви, кихат и кашлят, досущ като циганчета, обаче пък са супер здрави. И няма да видите майки и баби да истеризират защо детето било окаляно и мокро. Всички се прибират с усмивка защото знаят, че са си прекарало чудесно.
  Обаче това дали ще намерите един фас край плоюадката или хвърлена опаковка е друг въпрос.
  Тъй че както newgenerations вече посочи:
  [quote#21:"newgenerations"]Основната причина да изчезнат много от бичовете на предишните векове са отново подобряването на условията на живот и повишаването на културата и хигиената. [/quote]

 27. 27 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#25:"herbaltea"]
  До коментар [#22] от "coffee":

  "Ваксините в днешно време са нещо съвсем различно."

  Моля те, обясни ми с какво днешните ваксини са по-различни от тези от едно време. Не се заяждам, просто ми стана интересно. [/quote]
  Въпросната реплика, която ви интересува се намира в последния ред на коментар 21 от newgenerations.

  В контекста на темата ще посоча, че съвременните подходи при разработката и прилагането на ваксини целят да предотвратят не само инфекциозни заболявания, но също и автоимунни отклонения, различни неврологични заболявания (Алцхаймер например), алергии и дори рак. Само бъдещето ще покаже дали подобни подходи са походящи.

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#21] от "newgenerations":


  [quote#21:"newgenerations"]Смъртността сред ромското население при децата се дължи на предимно на липсата на хигиена, недохранване и въобще на лоши условия, при които се отглеждат.[/quote]Добре.И не на болести,викаш,а?!Дето ги няма другаде,освен в някои резервати на антиваксъри в САЩ?!Ина,че като споменавате "липса на хигиена" -да попитам-като няма хигиена,избухват какво-епидемии.

 29. 29 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#16] от "coffee":

  Статистиката твърди, че 95% от децата във Финландия са ваксинирани според оптималния план на ваксините, одобрен от тяхното Министерство на здравеопазването, който всъщност е като цяло същия като българския.

  Такава е статистиката и за останалите скандинавски държави и Германия.

  Така че като дрънкате глупости и се биете в гърдите колко сте яки, печени, мислещи и образовани като не ваксинирате децата си, имайте предвид, че те ползват защитата на груповия имунитет, който се създава благодарение на това, че все пак мнозинството, колко и необразовано, просто и не способно да мисли самостоятелно според вас, има повече здрава мисъл.
  Айде - със здраве.

 30. 30 Профил на Wasabi
  Wasabi
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#24] от "coffee":

  Многото "информация" и четене на конспиративни теории за лоши корпорации е промило не един мозък и е направило параноични не малко уж интелигентни родители. Ваксините осигуряват стаден имунитет и благодарение на него вашите неваксинирани деца са предпазени. Проблемът е в глобалното село, в каквото се превърна света с евтините полети и постоянното движение на хора - заедно с тях, уж изчезналите болести могат да се появят пак и тогава ще стане лошо както за вашите неваксинирани деца, така и за тези, които не могат да бъдат ваксинирани. "Уредените" държави са много по-заплашени от това, защото именно там цъфват хората бягащи от мизерията, където едва ли има ефективни национални програми за ваксинация. Така че, честито - направили сте "добър" избор, ако местенето ви във Финландия е било само заради ваксините.

 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "newgenerations":

  като спрат ваксините и тука ще стане като в Африка

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#20] от "coffee":


  [quote#20:"coffee"]Едно от най-големите открития на човечеството са ваксините!- цитат на коментар #17 от “zuh59397508”


  Възможно е. Но защо трябва да са задължителни? [/quote]
  Защото за да са ефикасни ваксинациите,трябва огромната част от населението да е ваксинирана.Не става само с 20% или 30%. Затова и в някои страни не са задължителни,а само препоръчителни.Защото там доброволната ваксинация обхваща достатъчно голям процент.Във въпросната Финландия,например през 70-те избухват епидемии от морбили,рубеола и паротит.И с имунизации са били почти премахнати.Но там хората не са като в циганските махали-имат повишено гражданско съзнание и са го правили доброволно,та не се е налагало да става задължително.По нашите географски ширини манталитета е друг,за съжаление.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#22] от "coffee":


  [quote#22:"coffee"]Кометарите ми са мои лични наблюдения и опит.[/quote]В смисъл-наблюдавате състава на ваксините?!Щото сте химик?!

 34. 34 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 245 Неутрално

  [quote#10:"newgenerations"]Повечето от ваксините са срещу болести, които отдавна не се срещат у нас и в Европа или шансът някога да се разболееш е изключително малък. Ситуацията е като с антибиотиците- да се презастраховаме/избягаме от малък проблем сега, но причиняваме големи проблеми на организма за в бъдеще.

  И как неваксинираните деца са опасни за ваксинираните, нали последните са "предпазени" ?[/quote]

  Тази липса на логика е много интересна. Ваксините са жертва на собствения си успех. Понеже вече са свели до минимум заболяването, затова дайте да ги спрем. Алооо, тия болести не са елиминирани, патогенните са си там. Малко да се разхлаби ваксинацията и болестите избуяват. Справка - епидемиите в САЩ от последните години заради неваксинираните деца.

  Впрочем само срещу едра шарка вече не се ваксинира, понеже болестта е елиминирана сред популацията.

 35. 35 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  евалата, мили българи. освен за злоба и минуси за друго сили не са ви останали.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Весело

  До коментар [#22] от "coffee":


  [quote#22:"coffee"]Направете справка за лекарствата, котио би следвало да облекчават симтомите на рак. След това проверете колко алтернативни методи покават по-голяма ефикастност. [/quote]Дойдохме си на думата....
  Ако тези "алтернативни" методи бяха толкова ефикасни,то болните щяха да се лекуват с чайчета и нямаше ракът да е толкова широко разпространен.А,ако се интересувахте наистина,щяхте да знаете,че причините за това заболяване са много и най-различни(просто има различни фактори за мутация на ДНК и от там да се стигне до безконтролно делене на клетките) .Та няма как да има едно едничко решение.И изобщо-като медицината и фарм-компаниите са ви такъв проблем,може лесно да прегледате статистиката от преди 100-тина години на продължителността на живота и на процента на смъртност.Да-безспорно те печелят много и то наистина много,но благодарение на тях днес милиарди дължат своя живот.

 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#34] от "drumbass":

  обаче в САЩ и Русия пазят вируса на едрата шарка в лабораторни условия. може би и в други страни....
  ако ги пуснат и ще останат чичовци и лелки на 40+

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#23] от "newgenerations":


  [quote#23:"newgenerations"]И как стигнахте до извода, че хората, които са против ваксините не ходят на лекар [/quote]
  Познавам такива,които не ходят.Не всички сигурно не ходят на лекар.Но определено антиваксърите не харесват медицината и само като закъсат опират до нея.Иначе карат на "холистична" медицина,което си точно модерно баене и ходене на врачки.

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#24] от "coffee":


  [quote#24:"coffee"]Ела да кажеш това на някой швед, или датчанин... или който и да е европеец , американец или канадец? Смяташ ли че тях не ги е грижа за обществото си? [/quote]
  Грижа ги е и затова в тях над 80% се имунизират,дори и срещу грип.

 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#35] от "coffee":

  е ти още в първия си постинг обяви че хората тук са прости и не мислят, какво очакваш

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#26] от "coffee":


  [quote#26:"coffee"]Циганските деца са супер-здрави понеже им се позволява да се валят във всякакви мизерии от бебета. [/quote]
  Ама ,които оживеят,нали?!Щото смъртността е двуцифрена в промили....

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#27] от "coffee":


  [quote#27:"coffee"]че съвременните подходи при разработката и прилагането на ваксини целят да предотвратят не само инфекциозни заболявания, но също и автоимунни отклонения, различни неврологични заболявания (Алцхаймер например), алергии и дори рак. [/quote]Ваксини за рак,Алцхаймер и автоимунни заболявания?!Видно е,че пишете неща,които изобщо не разбирате.Изобщо знаете ли какво е ваксина и ваксинация?И как с тях ще предпазвате от неинфекциозни заболявания...

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#29] от "zenola":


  [quote#29:"zenola"]Статистиката твърди, че 95% от децата във Финландия са ваксинирани според оптималния план на ваксините, одобрен от тяхното Министерство на здравеопазването, който всъщност е като цяло същия като българския.[/quote]
  Затова и не са задължителни-хората имат доста развито гражданско съзнание и го правят доброволно.

 44. 44 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#38] от "yanne":

  Хехехеее, развеселихте ме. Много. Моето дете е ваксинирано според имунизационния календар. Но въпреки това не е лекувано досега (15 години) със средствата на съвременната медицина. Никога не е вземало антибиотик, дори парацетамол и подобни нестероидни противовъзпалителни не вземало. Та, искам да ви кажа "ходенето по врачки" е доста ефикасно - никога не е имало ангини, пневмонии, дори кашлица не е имало, повече от 3 дена никога не е боледувало.

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#35] от "coffee":


  [quote#35:"coffee"]евалата, мили българи. освен за злоба и минуси за друго сили не са ви останали. [/quote]
  Свършиха вече аргументите?!А що се отнася до "злобата" -нещо сте в грешка.Между другото като говорим за злоба се сещам за едно често срещано явление сред българи,заминали някъде на Запад.Незнайно защо те започват да си мислят,че изведнъж стават с нещо повече от другите българи,че имат правото да ги поучават "отвисоко" .Скоро се сблъсках с една такава жена,емигрирала в Норвегия.Аз този сндром съм го нарекъл "Пази Боже сляпо да прогледа" ,от един разказ на Алеко Константинов.Много хубав и поучителен разказ....

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Весело

  До коментар [#44] от "zenola":


  [quote#44:"zenola"]Хехехеее, развеселихте ме. Много. Моето дете е ваксинирано според имунизационния календар. Но въпреки това не е лекувано досега (15 години) със средствата на съвременната медицина. Никога не е вземало антибиотик, дори парацетамол и подобни нестероидни противовъзпалителни не вземало.[/quote]Уау!Ето това е доказателството!Иначе-парацетамлоът не е от "подобни нестероидни противовъзпалителни" .няма лошо-и баенето е помагало преди време-на едно дете на 100.Това дете е било късметлийче,ама другите 99 не толкова...

 47. 47 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#43] от "yanne":

  Доброволно, доброволно, колко да е доброволно, хората са доста еднакви навсякъде (показват моите наблюдения). Имам много приятели в Германия, а също и такива, които работят из евро-институциите - Белгия, Люксембург, имам и такива в Скандинавските държави - та, като си говорим и обменяме опит, се оказва, че ваксините са доброволни общо взето на книга, иначе се препоръчват по такъв силен и настоятелен начин чрез консултации, че се стига до тези 95%.

 48. 48 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#6:"baba_zozolana"]Не, че ваксините са лоши. Въпросът е какво се слага в тях. Който иска, да чете:
  http://www.globalresearch.ca/vaccinations-deadly-immunity/14510?print=1[/quote]

  Този сайт изглежда ИЗУМИТЕЛНО достоверен. Ето малко повече инфо за него: http://rationalwiki.org/wiki/Globalresearch

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 49. 49 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 410 Гневно

  Примери като финландския могат да виреят само в страни с висока здравна култура и ВИСОКО НИВО НА ГРУПОВ ИНТЕЛЕКТ! А да, разбира се - и такива далеч от рискови страни! В страна като нашата, пълна със капацитети на здравна тема, подобно нещо е направо като руска рулетка - от тези с 5 патрона в барабана! Останалото ми мнение за антиваксърите ще ви го спестя, че е крайно нецензурно и не искам да образунам нерви на админите в тази жега!

 50. 50 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#46] от "yanne":

  Не доказва, а показва. Показва, че нищо не бива да бъде изначално отричано.

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#47] от "zenola":


  [quote#47:"zenola"]Доброволно, доброволно, колко да е доброволно, хората са доста еднакви навсякъде (показват моите наблюдения). Имам много приятели в Германия, а също и такива, които работят из евро-институциите - Белгия, Люксембург, имам и такива в Скандинавските държави - та, като си говорим и обменяме опит, се оказва, че ваксините са доброволни общо взето на книга, иначе се препоръчват по такъв силен и настоятелен начин чрез консултации, че се стига до тези 95%.[/quote]
  Е,съгласен съм.Ама това го кажете на нашия сънародник,който е открил светия антиваксърски граал във Финландия.

 52. 52 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 410 Весело

  Само да добавя, че в моята скромна практика антиваксълите не виреят - или не се допускат да са записват или направо ги гоня! Ако пък се опъват такава враждебна среда им създавам, демек гоня ги по устав (който е ходил в казарма знае за какво иде реч), че рано или късно кандисват!

 53. 53 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#19] от "coffee":

  Ми имам родено дете на 19.02. 2016г., така че не го карам по "памет", а по съвсем точен и разписан имунизационен календар.
  При раждането се бие САМО БЦЖ.
  После се слага шествалентната по две инжекции при навършване на два месеца. От влизането в трети до пети включително.
  След това чак на годинка се слага следващата.

  Правилно форумец е писал да идете в циганска махала и да питате за смърността.
  Ето в пловдив ПАК има епидемия в Столипиново, ЗАЩОТО децата не са ваксинирани.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 54. 54 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#35] от "coffee":

  Интересно ми е какво мислите за кемтрейлс?

 55. 55 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#11:"drumbass"]Децата без ваксини са опасни за общественото здраве и следва да си седят в къщи! Който не го е грижа за обществото, защо очаква обществото да го е грижа за него и детето му? [/quote]

  Как разбирате, кои деца нямат ваксина?
  Как разбирате, дали вашето ваксинирано дете е изградило имунитет?
  Някакви изследвания правите ли?
  Ами опасни ли са децата, които не се ваксинирани, защото имат съпътстващи заболявания, които ги освобождават от имунизации?
  Вие спазвате ли Задържителния имунизационен календар - на всеки 10 години да си слагате ДифТет ваксина?
  А хората около вас?

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 56. 56 Профил на GS81
  GS81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам първо да спомена че не съм против ваксините. Това не значи обаче че трябва да приемам за чиста монета всичко което ни се предлага като задължително.

  Имам дете на 2 години и то е ваксинирано за 80 % от задължителните ваксини.

  Нашата мила държава и в частност министерството на здравеопазването само вредят с действията и бездействията си . . . то не са далавери за 5-6 валентни ваксини, то не са дарения за и от Турция .... красота как да имаш доверие в системата.

  При раждане се бият две ваксини Хепатит и БЦЖ....еййй това не мога да го разбера за къде се бърза и защо мааа му трябва да се бие толкова рано ваксина. Питал съм лекари, проверявал съм и други страни дали имат такава практика не само тук е.

  Нашето дете имаше нежелани реакции от шест валентната ваксина ... за щастие не толкова сериозни, но няколко месеца ни се **** майката. Защо трябва БГ да е държавата която да тества тези 6 валентни ваксини. Западна европа нали са глупави си карат на 5 валентната. Аз знам защо .... за пари. Но тава е защото ние им позволяваме. Докато тук се караме за или против тези отгоре дерибействат.

  Как да имам доверие на системата и да съм 100 % сигурен че мислят само доброто за детето ми. Преди година ми казват а бе тези 6 валентни са супер, няма никакви проблеми, нови това онова ... след няколко месеца аа ъъъ ами 5 валентните са по добри ....

  Аз съм за ваксините, но съм твърдо против 6-7-8-9 валентните. В България си произвеждаме добри моно ваксини, защо не се ползват те. .... отново за пари

  Запознати ли сте със скандала във Великобритания и за ваксината която кралското семейство отказват да бият на престолонаследника...случайно след време ваксината от този производител се спира и влиза друга...

  Така че ваксинирайте се но четете, питайте и не приемайте всичко което ви казват за чиста монета. Аз не вярвам в конспирации но вярвам и знам че човека е алчен и е готов на всичко за пари. Тук при липса на институции и нармално гражданско общество е рай за тикава далавери .... това обаче вече засяга децата ни .-....

 57. 57 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 245 Неутрално

  [quote#55:"Terry bear"]Как разбирате, кои деца нямат ваксина?
  Как разбирате, дали вашето ваксинирано дете е изградило имунитет?
  Някакви изследвания правите ли?
  Ами опасни ли са децата, които не се ваксинирани, защото имат съпътстващи заболявания, които ги освобождават от имунизации?
  Вие спазвате ли Задържителния имунизационен календар - на всеки 10 години да си слагате ДифТет ваксина?
  А хората около вас? [/quote]

  Разбираме от медицинския им картон. Изграден имунитет се установява (с известни забележки) от наличието на специфични антитела.

  Неваксинираните деца са опасни, без значение поради каква причина не са били ваксинирани. Разбира се, тези поради обективни причини не следва да бъдат дискриминирани и здравословно са максимално защитени от обществения имунитет, доколкото е възможно и доколкото той съществува (т.е. всички останали са ваксинирани).

  Така че реално антиваксарите на първо място застращават собствените си деца, след това тези които просто са нямали възможност да се ваксинират, поради обективни пречени и накрая все пак застрашават и всички ваксинирани, защото ваксините не са панацея, просто повишават капацитета на имунната система.

  На личния въпрос, да, ваксинирам се. Имам 3 години до следващата.


  До коментар [#56] от "GS81":

  Прави сте разбира се, че трябва да се внимава, както и че както всяко друго нещо, при нас и здравеопазването е пълна бакия. Но в крайна сметка това не е вина на самите ваксини. И не бива да се преекспонират некадърност, непрофесионализъм, корупция и т.п. недъзи на хората, върху ваксините.

  Не съм запознат към момента със световната практика по ваксинирането на първия ден, както и за моно ваксините, но предполагам че се прави от една страна защото бебето все още е в ръцете на професионалисти и му се дава максимален ударен старт в живота, вместо да се разчита на родителите после да го доведат специално за ваксина. Освен това бебетата са супер уязвими за всичко в тази възраст, така че преди да ги пратят в реалния свят и в контакт с каквито и да е други хора, включително и другите бебета, следва да им се предостави защита. При положение, че многовалентната ваксина не предоставя допълнителни рискове, е много по ефективно да се прави веднъж, вместо 5-6 пъти. Освен логистичната страна на нещата (ходенето при доктор), първо че се придобива 5-6торен имунитет веднага, то и се използва момента, в който детето е здраво. Иначе нещата ще се проточат с години.

 58. 58 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1062 Весело

  До коментар [#27] от "coffee":

  Съжалявам наистина но последният ред от коментар 21 е причината да задам въпроса си. Последният ред е "Ваксините в днешно време са нещо съвсем различно. "
  Въпросът ми е - с какво са по-различни от "предишните" или да кажем някакви други? Ако не съдържат омаломощен вирус какво съдържат тогава?

 59. 59 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  А иначе ето и един пример за подобна на coffee майка, която обаче не е имала късмет. В университета на Гугъл понякога уроците се научават по трудният начин.
  http://www.novini.bg/news/201297-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B9-%D1%81-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B8%D1%82.html

 60. 60 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#15] от "yanne":

  Стига с тези глупости! В циганските махали децата имат всички ваксини, защото иначе няма детски! "Медиаторите", които работят по програми на МЗ и Фарма компании, се грижат точно за това!

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#60] от "Terry bear":


  [quote#60:"Terry bear"]В циганските махали децата имат всички ваксини, [/quote]
  Имат или "имат" ?!Защото аз познавам педиатри в близост до такива махали и знам друго.

 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#57] от "drumbass":


  [quote#57:"drumbass"]Така че реално антиваксарите на първо място застращават собствените си деца, след това тези които просто са нямали възможност да се ваксинират, поради обективни пречени и накрая все пак застрашават и всички ваксинирани, защото ваксините не са панацея, просто повишават капацитета на имунната система. [/quote]
  Това е иронията при такива антиваксъри,че и при фенките на разни дули-мули!Те вредят най-вече на себе си и на децата си.

 63. 63 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#47] от "zenola":

  това се нарича информиране и образоване
  информацията е нещо като ваксиниране против изпростяване

  Birds of a feather flock together.
 64. 64 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 245 Неутрално

  [quote#62:"yanne"]Това е иронията при такива антиваксъри,че и при фенките на разни дули-мули!Те вредят най-вече на себе си и на децата си. [/quote]

  за съжаление, както съм написал, това не е вярно. Да вредяха само на себе си, как да е. Да вредяха само на децата си, макар че би било доста безчувствено от наша страна, пак да ги оставим да си пакостят сами. Истинският проблем е, че те вредят на другите, излагайки практически цялото общество и то не само в рамките на една държава, на сериозен, често смъртоносен риск! Тъкмо затова трябва да им се противодейства на безпочвената им пропаганда и откровени лъжи.

 65. 65 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#48] от "Je suis une femme":

  За мен Уикипедия не е най-върховният авторитет, но щом искате по-авторитетни източници, моля:

  Scathing reports by House and Senate subcommittees paint the C.D.C. as a cesspool of corruption, including scandalous conflicts with the $25 billion vaccine industry.
  http://www.nytimes.com/2015/07/10/opinion/robert-f-kennedy-jr-on-mercury-in-vaccines.html

  http://www.forbes.com/sites/gerganakoleva/2012/06/27/merck-whistleblower-suit-a-boon-to-anti-vaccination-advocates-though-it-stresses-importance-of-vaccines/#58a00ebdcaf7

  http://www.huffingtonpost.ca/lawrence-solomon/merck-whistleblowers_b_5881914.html

  http://www.vaccinationcouncil.org/2012/06/25/scientists-sue-merck-allege-fraud-mislabeling-and-false-certificaion-of-mmr-vaccine-suzanne-humphries-md/

  Ето и малко факсимилета.

  http://yournewswire.com/world-governments-knew-mmr-vaccine-caused-autism-in-1970s/

  Дим има, обикновено при наличието на дим има и огън. И продължавам да твърдя, че ваксините не са лошо нещо, но е важно да се знае какво съдържат, какви могат да бъдат страничните ефекти и човек да взема информирано решение.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 66. 66 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#45:"yanne"]Свършиха вече аргументите?![/quote]

  [quote#54:"tiger"]Интересно ми е какво мислите за кемтрейлс?[/quote]

  [quote#40:"Realistic Cock"]е ти още в първия си постинг обяви че хората тук са прости и не мислят, какво очакваш[/quote]

  В първия пост на ironhorse бе изказано безумното предложение неваксинираните деца да се отделят като прокажени. Посочих свои, лични наблюдения за противоположна практика в друга държава, показваща по-високи показатели в много отношения от нашата мила родина. Там съм заради децата си, не за да карам Ауди А5.
  Естествено, че думите ми ще бъдат преведени като това че "хората тук са прости". Най-големият ужас на българина! Тъй че всичко изписано дотук от "проваксърите" е напълно очаквано.

  [quote#33:"yanne"]В смисъл-наблюдавате състава на ваксините?!Щото сте химик?! [/quote]
  Харесва ми да наблюдавам ваксините в свободното си време. Начинът по който свиват гнезда, отглеждат малките си и особено ме очарова умението им да нападат изневиделица многократно по-големи от тях екземпляри и да ги довеждат до паника и безконтролно зъбене по околните.

 67. 67 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Ще минат много години преди да научим истината за ваксините, просто защото в момента търговският интерес е по-голям от здравния. Същото е и с хранителните добавки, ГМО и други широкоизползвани неща. Никой не може да отрече, че днешните ваксини нямат общо с тези от преди 30 години, но и никой не може да отрече че хигиената днес е на светлинни години от хигиената преди. Така че няма как да се докаже пряко ползата или вредата от всяка съставка на ваксините...

 68. 68 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#60] от "Terry bear":

  Точно така е! Това е едно от наистина малкото мъдри неща, които държавата свърши през последните годити!

 69. 69 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 550 Весело

  Емигрантчето coffee искренно ме забавлява с безумието си, този титан на мисълта, този български Стийв Джобс! Моля Ви предай на нас простите българи още от Вашата мъдрост!

 70. 70 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#67:"Лео"]Ще минат много години преди да научим истината за ваксините, просто защото в момента търговският интерес е по-голям от здравния. Същото е и с хранителните добавки, ГМО и други[/quote]


  Грешиш и за ваксините, и за ГМО-то и за добавките. Целият ти живот е една измама. )

  If you are going through hell... Keep going!
 71. 71 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#66] от "coffee":

  Така и не разбрах какво мислите за кемтрейлс. Остава ми да подозирам

 72. 72 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "coffee":

  Отсега си пращам съболезнованията за детенцето ти.

 73. 73 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тия 6-валентни и др. ваксини от колко дни са на мода, че да са "многократно доказани и потвърдени"?
  До коментар [#1] от "ironhorse":

  Всички реклами наблягат на удобната за "печалбата" полуистина, за "ползата" от дрогирането на новородени, а повече за "нежелани реакции" чуваме когато родители на заболели или починали след ваксина деца ревнат по телевизията.
  По-опасно от ваксините е да подчиниш живота си на "учени", врачки и тем подобни "авторитети".

 74. 74 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#73] от "ramboto":

  Г-не,
  вменявате ми за казани думи, които не съм казал (над моят ник-нейм.
  Най-малкото може да се провери, какво съм написал под статията и то точно за 5 секунди.

  Явно нямате деца, защото щяхте да знаете, че дали се слага пет или шест валента ваксина не е извор на родителите !!!
  На деца родени след 01.01.2015 се слага задължително 6 валентна.

  А за останалите бръщолевини ...
  Новородените веднага се ваксинират срещу туберкулоза и Хепатит Б.

  [quote#73:"ramboto"]По-опасно от ваксините е да подчиниш живота си на "учени", врачки и тем подобни "авторитети".[/quote]

  Обществото ни няма ше да е такова, ако не бяха учените !!!
  Явно сте със средно образование, за да не можете да направите елемтарната разлика между учен и врачка.
  Вижте определението за наука и научен резултат, сравнете после с врачуване и резултат от врачуване и ако наистина имате средно образование ще схванете разликата.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 75. 75 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#20:"coffee"]Защо в други държави такива правила не съществуват и като гледам нямат проблеми?[/quote]

  Защото там има ХИГИЕНА. Само като пристъпиш на летище София и веднага те фрапира антисанитарията. Много хора в бг дори не си мият зъбите сутрин и вечер. Всичко и навсякъде е много мръсно, сравнено с тези други държави. Малко са местата, където можеш да си измиеш ръцете със сапун. Хората ползват мокри кърпички, които само им размазват мръсотията по кожата. Като прибавим и топлия климат...

 76. 76 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#74] от "ironhorse":

  Това е като отделен коментар над ника, все тая.
  Човек е свободен да разсъждава и да преценява кое е добро за него, не е задължително да оставим нечий фармацевтични интереси да превземат живота ни. Щом ваксината е едва от 2015г, никой от коментиращите тук не е бил подложен на въпросната 6-валентна, пък са си израсли и са и горди висшисти някои. Друг вид хора ли се раждат от 2015-а? Откъде-накъде нещо с куп странични ефекти би било задължително?
  Това дори не е наука, а пропаганда, омаловажават страничните ефекти и ви приспиват с рисунчици и умалителни думички, не се твърди, че ваксините са напълно безвредни и полезни, има си НАУЧНО доказани "странични" ефекти.
  Науката е етикет, лепи се на всичко, това че е убедителна за разни дреболии не означава, че е най-добрия път в живота. Научният подход изолира 1-ия видим признак на дадено явление и го обявява за причина. Според едни учени щеше да свърши света завчера. Рисковано е да се довериш на 100% на нещо в развитие. Може би сте обожествили науката и нямате против да ви използват за опити, все пак помислете дали не искате нещо повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK