"Хайде, бо-оц": Какво съдържа имунизационният календар за бебета

"Хайде, бо-оц": Какво съдържа имунизационният календар за бебета

© Associated PressМакар че антиваксиналните настроения набират скорост в последните години, ползите от ваксините са многократно доказани и потвърдени, а в България имунизацията все още е задължителна. Тя се извършва по национален имунизационен календар, одобрен от здравното министерство, и е еднаква за всички деца, но съобразена с индивидуалното им здраве и развитие.


За поредицата "Начинаещи родители", "Дневник" отново се обърна към д-р Валентина Борисова от столичната 18-а поликлиника, този път за подробности за задължителните ваксини за бебетата от 0 до 3 години. Какви са те, кога се поставят и какво се прави в случай на нежелани реакции. (За състава им, начина им на действие, рисковете и различните митове, които подхранват антиваксиналните настроения, може да прочетете тук).


Имунизационен календар на България
Схемата на задължителните имунизации е публикувана на много места, като сайтовете на регионалните здравни инспекции и на Министерството на здравеопазването, както и на страницата на новата национална информационна кампания за ваксините Vaksinko.bg. Ето как изглежда накратко:

"Хайде, бо-оц": Какво съдържа имунизационният календар за бебета

© vaksinko.bgВ родилния дом, първите 24-48 часа: ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ) и срещу хепатит Б


От 2-ри до 4-ти месец се поставят три многовалентни ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции и хепатит Б. Ако в състава на ваксината няма хепатит Б, втора самостоятелно доза срещу хепатит Б се прилага от първия месец и трета доза - от шестия месец.


Между 7-и и 10-и месец - на бебетата с отрицателно манту се поставя отново БЦЖ.


От 1 година - ваксина срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след прилагане на третия прием, в случай че е имало забавяне с предишните дози.


От 13-и месец - комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит


От 16-ия месец - последно срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием


Реимунизациите започват на 6 години. На сайта на Министерството на здравеопазването са изброени и препоръчтиелните, но не задължителни ваксини, които обикновено се поставят на по-голяма възраст.


"В практиката в момента се започва с 6-валентната ваксина, която се поставя три пъти след навършване на един месец, през месец-два, и завършваме статуса с петвалентната", обобщава д-р Борисова. След това остава реимунизацията пет-валентната.


Пълната имунизация на детето е завършена обикновено до навършване на година и половина или две години, казва лекарката. По думите ѝ поставянето на ваксините може и трябва да се отлага, ако моментът не е подходящ - например ако детето е болно, или с ниско тегло. Имунизацията при недоносените бебета, които обикновено тежат по-малко например, е добре да започне след втория месец.


Личните лекари трябва внимателно да преценяват. Заради това завършването на имунизационния статус може да се забави, защото също така има и минимален период на изчакване между отделните дози, но това не е фатално, успокоява тя.


Може да има нежелани реакции след поставянето на ваксината и те най-често се изразяват в повишена температура или раздразнение, зачервяване или подуване на мястото на убождането. Затова личният лекар препоръчва на майките да правят компрес от риванол, когато се приберат у дома и ако се налага, да дадат на бебето лекарство срещу температурата.


В случай, че се проявяват по-сериозни алергични реакции, което е много рядко, задължително се отива пак на лекар.


Докато не е завършен пълният имунизационен статус, с детето трябва да се внимава и да се наблюдава - да се спазва отлична хигиена и да не се излага на контакти с болни. "Винаги при нужда и чудене майките могат да се консултират с личните лекари и да намерят отговори на въпросите си. Не са сами", напомня д-р Борисова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK