Над половината новородени не се закърмват навреме и това е опасно, твърди УНИЦЕФ

Над половината новородени не се закърмват навреме и това е опасно, твърди УНИЦЕФ

© unicef.bgКърменето на повече от половината бебета по света не започва в първия 1 час след раждането им, а това увеличава за тях рисковете от заболявания и дори смърт, съобщи УНИЦЕФ.


Според организацията на ООН за защита на децата особено тревожно е положението в страните на юг от Сахара, допълва фондация "Томсън Ройтерс".


В текста се казва, че закърмването до 60 минути след раждането предава на децата жизнено важни хранителни вежества, антитела и осигурява телесен контакт с майката, които допринасят за защитата им.
Отлагането на първото кърмене от 2 до 23 часа след раждането увеличава с 40% опасността бебето да почине през първия месец. Ако закърмването стане след денонощие или още по-късно, рискът от смърт стига до 80%.


Изследвания показват, че новородените са почти половината от всички смъртни случаи на деца до 5 години, допълва фондацията.


УНИЦЕФ води кампания за ранно кърмене и изчислява, че 77 милиона бебета (от общо около 130 милиона) по света пропускат кърменето в първия час от живота си.


"Кърмата е първата ваксина на бебето, първата и най-добрата защита срещу болести и зарази", обяснява Франс Бежен, главен съветник по прехраната към световната организация. "Ако бебета са оставени прекалено дълго да чакат извън утробата този първи и изключително важен контакт с майка си, намалява шансовете им да оцелеят, ограничава се достъпа им до кърма и стават по-малко възможностите да бъдат хранени по естесвен път."


Забавят се, особено в страните на юг ог Сахара, кампаниите за стимулиране на ранното кърмене, допълват от УНИЦЕФ. През миналата година в Източна и Южна Африка бързото захранване с кърма на бебетата се е увеличило до 60% от 51% през 2000 г., но в Западна и Централна Африка за тези 15 години не е настъпила промяна.


В Южна Азия резултатите са впечатляващи – делът на закърмените веднага след раждането се е утроил спрямо 2000 г., но все пак 21 милиона бебета пропускат този важен за тях момент.


Пречките, според УНИЦЕФ, са лекарите, сестрите и акушерките в Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия, които не са толкова настойчиви в даването на новороденото за кърмене в първия час, колкото иначе нямащите професионално обучение роднини или помощници на родилките.


От УНИЦЕФ регистрират също, че в някои държави се е превърнало в обичай бебетата да бъдат захранвани с изкуствено мляко, краве мляко или захар, разтворена във вода, в първите 3 дни след раждането.


В света 43% от децата до 6-месечна възраст са кърмени по естествен път и в сравнение с тях тези, които изобщо не са хранени по този начин, е 14 пъти по-вероятно да починат, допълват от УНИЦЕФ.


Данните са разпространени в навечерието на Световната седмица на кърменето, която се провежда в повече от 170 държави от 1 до 7 август.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  "... особено тревожно е положението в страните на юг от Африка ..."

  Кои са тия страни?

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на bochko
  bochko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Опасно е в някои страни...не мисля, че е толкова опасно в развитите.

 3. 3 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "bochko":

  Ти си бетер кат ООН..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 4. 4 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Интересно как в някои страни се налагат навици, които водят до смърт. Но въпреки това тези обичаи си остават.

 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Може би Бокова знае???

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  [quote#1:"Beyond"]. особено тревожно е положението в страните на юг от Африка ..."

  Кои са тия страни? [/quote]

  До коментар [#1] от "Beyond":


  До коментар [#5] от "Cara Mia":

  На юг от Сахара са искали да кажат. Там е ужасТ...

 7. 7 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  поредната реклама на раждането в обора, на нивата или все едно къде, стига да не е в болница...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 8. 8 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Отлагането на първото кърмене от 2 до 23 часа след раждането увеличава с 40% опасността бебето да почине през първия месец."

  При негърските бебета опасността е много голяма, те да умрат. Но негърките раждат по 4-8 деца, така че няма опасност от намаляване на населението, дори и при голяма емигарция, примерно от Гана към Германия

  Es muß Geld fließen!
 9. 9 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 762 Неутрално

  И двете ми деца не са кърмени. От първите дни са на сухи млека. Спирането на майчината кърма им спаси живота. Резус-конфликт.

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Не ми звучи убедително. Високата смъртност сред бебетата в развиващите страни се дължи на ниската хигиена и липса на медицинско обслужване. Не знам доколко ранното закърмване може толкова да повиши имунитета на бебето, така че да устои на ниската хигиена, но не ми се струва да е решаващ фактор.

 11. 11 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 795 Весело

  Сигурно, защото за 60 минути не могат да стигнат до мола, та затова го отлагат кърменето...

  @)----,--'--
 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#9] от "tokkay":

  Не е за бебета в развитите държави. Добре беше да споменат в статията, че става дума за бебета, които растат в среда с много ниска хигиена. Вероятно това е начин да се вдигне имунитета на бебета, които след това са подложени на много агресивна мръсотия, с цел организмите им да успеят да се преборят с тази мръсотия. Ма от статията това не става ясно, вероятно не е много политически коректно.

 13. 13 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз имам три деца. Всичките са кърмени. Не са опитвали адаптирано мляко. Първото и третото до 2 г. и 4 м., второто до 1 г. и 8 м. Даже третото не искаше нито вода, нито биберон(залагалка). Заради тъпите порядки в БГ болници, ми ги дадоха след два часа висене в коридора...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 14. 14 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#12] от "luda_krava":

  Не смятам, че след всичко, което сме преживяло при раждането на децата, сме развита държава. А второто дете се роди под надзора на санитарка, защото дежурният доктор се е търкалял пиян нейде из болницата, сестрата е била неопитна, само на един месец служба.

  No Pain No Gain
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Че къде в българска болница ти дават детето през първия час.

 16. 16 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#3] от "forum_terrorist":

  Коментарът ти е лишен от смисъл и е обиждащ.

  Бочко е прав, защото сравнението което правят в статията е за под Сахарска Африка. Там ако не дадеш имунитет на детето има един куп болести, които да го убият.

  В развитите страни за това се грижат ваксините.

  Съпругата ми също не успя да закърми двете ни деца и те са живи и здрави.
  Имам приятели на 40години, които са израснали с Хумана (адаптираното мляко което бе единствено на пазара по времето на комунизма). Просто защото майките не са имали кърма.

  Ако погледне човек какво има в съвременните адаптирани храни ще види, че не случайно на Запад се наричат Формула. Пълни са с полезни съставки, които да заместят по възможно най-добрия начин кърмата.

  Така че недейта така да говорите сякаш е избор на майкит едали да кърмят. На голяма част от тях просто не им се получава по физиологически причини.

 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#14] от "tokkay":

  Че не сме кой знае колко развита държава е факт, но сме на светлинни години по-напред с хигиената. Високата смъртност на населението преди век е съставена предимно от висока смъртност на бебетата. Това е преодоляно основно с драматично подобрение на хигиената. Основната причина за качване продължителността на живота е подобряване на хигиената, след това и на медицинското обслужване.

 18. 18 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "smart":

  Значи, моят коментар е лишен от смисъл, а коментарите на ООН и на Бочко са супер-смислени?! Е, прав си! И те са прави! Въпросът, обаче е, какво правим при/в следствие на тези смислени коментари?! Отговорът е, нищо! Та, запази смисълът за себе си! И ти и ООН и Бочко!

  П.П. Частта за комунизма не я разбрах. И моето дете е закърмено с Хумана, десетилетия след комунизма. Сори, но не намирам връзка с темата..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 19. 19 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#17] от "luda_krava":

  Коментарът ми бе насочен по-скоро до това, че не винаги кърменето води до положителен резултат и трябва да се внимава.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#16:"smart"]Ако погледне човек какво има в съвременните адаптирани храни ще види, че не случайно на Запад се наричат Формула. Пълни са с полезни съставки, които да заместят по възможно най-добрия начин кърмата.[/quote]

  И покрай полезните съставки има още поне толкова, за които е "спорно" дали са от полезните или вредните.

  То и киселото мляко е пълно с полезни съставки, ама само по принцип. Като прочетеш състава му от етикета и започваш да се чудиш дали пък няма да е по-целесъобразно да изядеш направо пластмасовата кофичка вместо съдържанието й.

  P.S. Нали няма да се опиташ да ми обясниш как например Нестле пълнят продуктите си с всевъможна химия, но точно за адаптираното мляко правят изключение?

 21. 21 Профил на Kostadin Kostadinov
  Kostadin Kostadinov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много от жените нямат кърма първите няколко дни. Това означава ли, че 80% от децата умират? Тази статия ми звучи доста крайна и нелепа

 22. 22 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#9] от "tokkay":

  Това поредната измишльотина, както имаше изследване, че водата не хидратирала организма.
  По лекарско предписание и двете ми деца ми бяха донесени за първо хранене повече от 12 часа след раждането им. И двамата са живи и здрави и ме надвишават с повече от една глава, а са боледували както всички деца от стандартните детски болести - простуди, ангини, шарки.

 23. 23 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#16] от "smart":

  Нищо по- добро не можеш да направиш за бебето си от това да го кърмиш. От първия час.
  В БГ не се кърмят от незнание, безхаберие и соц. разбирания, а често и от незаинтересованост на сестри и доктори, които трябва да те напъстват и мотивират.
  Липсата на кърма е фактор, но често кърма липсва заради лошо управление на процеса - добавяне на изкуствено мляко, теза, че не му стигало на бебето и т.н.

  Формулата е последна опция.
  Нищо случайно няма в това, че домат, расъл в хранителен разтвор, не е същия като градинския, нали.

 24. 24 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#23] от "ial":

  Тъй като имам опит с жена която няма кърма мога да говоря от това име.

  Относно другите коментари за съдържанието на адаптираното мляко - ами прочетете Нестле колко и какви съставки слага и по-скъпите. Нестле е доста в ниския ценови сегмент и то не случайно.

  относно киселото мляко - зависи какво е яла кравата.

  А относно статията - там ясно се казва под Сахарска Африка - комбинацията от липса на ваксини и кърма води до по-висока смъртност.

  Тук липсата на кърма се компенсира от добри хигиенни грижи и ваксини.


  Не скачайте всички да спорите за кърмата колко е полезна - на всички е ясно, че тя е такава. Но им много жени, които няматвъзможност да кърмят. Също така след около 6-7 месец всеки диетолог ще ви каже, че има доста по-добри заместители които дават повече хранителна стойност на децата.

 25. 25 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#9:"tokkay"] Спирането на майчината кърма им спаси живота. Резус-конфликт.
  [/quote]

  Резус конфликтът се дължи на разлика в кръвните групи....

 26. 26 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 659 Неутрално


  [quote#24:"smart"]Тук липсата на кърма се компенсира от добри хигиенни грижи и ваксини. [/quote]

  Нашенци повече и от Уницеф разбират
  Двете неща нямат общо и не се компенсират едно друго. И да, статията касае и страните от развития свят. Просто има много митове за женското и детско здраве, които трябва да се разбият и практики, които трябва да се променят.

 27. 27 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#24] от "smart":

  Няма формула, която да дава това на бебето, което майчиното мляко.
  Антитела, антитела, които бебето програмира какви да са, успокоение, сигурност и прочие.

  Нямането на кърма нерядко е по вина на майката - от незнание, от тъпи съвети на лекари и роднини. И това е сериозна тема.

  Разбира се, когато майката наистина няма кърма, тогава формулата е вариант.

  И не съм чул след след 6-7 месеца да има по- добри заместители. Има добри/необходими/подходящи добавки в лицето на храна, подходяща за тази възраст КЪМ кърмата, обаче.

 28. 28 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Всеки, който ми връчи новородено в първия час след раждането, много ще го намразя. Особено ако ми вмени като задължение, че съм лоша майка, ако не закърмя веднага - това си е садизъм.

  Имам три деца- в първите два часа не исках нищо да се докосва до мен физически, докато се отърся от шока. Всичките са кърмени, третото все още. Няма никаква връзка между способността им да сучат и часовете, в които сме били разделени. Това, дето ми го връчиха най-рано, беше жив зян като кърмаче, никакъв хъс за сучене, отби се лесно и сравнително рано. Третото не ми го даваха 6 часа, връчиха ми го гладно като дзвер и се справя отлично.

  Но и да бяха на адаптирано мляко- в развита държава това няма никакво значение.

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  За протокола : Инструкциите да се дава на бебетата вода със захар беше дълбоко залегнало в българската педиатрия преди 1989г естествено защото беше пропита с глупости от съветската педиатрия. И сега царят глупости като даване на плодов сок 'на корем' , захранване с плодови пюрета още от 2рия месец или хранене с кисело мляко. Доказани грешки в съвременното гледане на бебета.
  А колкото за кърменето това което наблюдавам от 23 години е ,че майката вътрешно откаже ли се да кърми нищо не помага. Някои казват 'искам да кърмя, но нямам кърма' . Тоест вътрешно са се отказали и си намират оправдания. Психологичната връзка е такава ,че наистина при такава нагласа им спира и кърмата. Просто модерното човечество вече е загубило до голяма степен тези първични инстинкти, а кърменето е точно такъв инстинкт. Преди 200 години липсата на кърма или нежеланието на майката да кърми са означавали смъртна присъда за бебето. Нито прясно краве мляко , нито квасено са били в състояние да го спасят особено при инфекциозната заболеваемост тогава. Единствено ако му намерят друга жена , която да го кърми. Защо днес положението с кърменето не добро: ами много малко жени посещават предродилни курсове и имат знания как се гледа бебе. Още по-малко пък ходят и техните мъже заедно с тях на такива курсове. Стресът, бързането,кариерата,липсата на подкрепа в семейството също оказват негативните си ефекти. А психологията на user-a : включвам щепсела, взимам дистанционното, включвам този бутон 'ON' , натискам 'Enter' ПРИ КЪРМЕНЕТО ПРОСТО НЕ РАБОТИ.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Казах ли ви- лесно се хейтват майките, дори добрите не е достатъчно, че кърмя- трябва и да е било в първия час, иначе не дават тиквен медал.

  Ако не сте запознати, кърменето боли в началото. Тоест искате след най-голямата болка в живота да продължа веднага да си причинявам още болка. Не, мерси, в крайна сметка целта са здрави деца, а не някои да си развява каузата (и да получава едни европари за активизма си).

 31. 31 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Между другото, с третото осъзнах защо не може да се даде бебето веднага: просто за един час се родиха 10 бебета.

  Е откъде ще се намерят 10 човека, които да бдят над 10 бебета и 10 майки дали правят нещата както трябва? Щото ако няма човек до теб, като нищо ще има паднали на пода бебета, а това не е хич полезно.

 32. 32 Профил на dirbg
  dirbg
  Рейтинг: 406 Неутрално

  "Отлагането на първото кърмене от 2 до 23 часа след раждането увеличава с 40% опасността бебето да почине през първия месец. Ако закърмването стане след денонощие или още по-късно, рискът от смърт стига до 80%."

  Горките журналя, когато стане въпрос за проценти хич ги няма. Може би трябва да си имат отделен редактор, който да разбира поне малко от числа и да следи за подобни изцепки.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5612 Неутрално

  До коментар [#16] от "smart":

  Хуманата беше в Кореком. иначе - Бебе 0 ! Хумана с левчета само с дебели връзки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 613 Неутрално

  [quote#21:"Kostadin Kostadinov"] Тази статия ми звучи доста крайна и нелепа[/quote]

  Или преводът е нелеп

 35. 35 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#24:"smart"]Но им много жени, които няматвъзможност да кърмят.[/quote]


  Имам странното усещане, че има пряка корелация на "многото" жени, които "нямат" кърма, и "многото" жени, които раждат с цезарово сечение.

  И корелацията далеч не е (само) физическа, а може да бъде обобщена с отговорът "защото е по-лесно".

  И да, със сигурност има патологични случаи, при които наистина има физиолотични проблеми и няма кърма, но те са си точно това - изключения. Със сигурност не са толкова много, колкото заявяват "Ами, нямам кърма и затова го храня/дохранвам с адаптирано".

 36. 36 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Никой не ми е давал децата да ги къпмя през първия час. Отнасят ги някъде, нямаш си представа какво им правят. Тъй като и двете са раждани около полунощ, ми ги донесаха чак на другия ден.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 37. 37 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#35] от "krasi_kara":

  Повечето нормални жени които ценят здравето и това на децата си и раждат близнаци раждат с цезарово сечение.
  Ето и отговора отново на този въпрос.

  Нашия случай също е такъв както и на много други, но гледаме здрави деца.

  Аз пък мога да ти изтъкна много доводи за повреди на децата от нормално раждане включтелно и ДЦП.

  Аман от обобщаващи мнения.

 38. 38 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 343 Весело

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Антарктида и местните пингвини

 39. 39 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#21] от "Kostadin Kostadinov":

  много уместен коментар с една забележка - не много от жените, а всички. кърмата - на всички - идва на третия ден след раждането. какво да ги правиш в промеждутъка когато имате само коластра, и то не веднага, и тя съвсем не е достатъчно. но еко талибаните разбира се предпочитат бебетата да стоят гладни, отколкото да им дадат - боже опази - адаптирано мляко, или недай Боже, вода. не я разбирам тази статия - в първич час след раждането няма нищо и евентуално поставяне на бебето на гърда може да има единствения ефект да го успокои.

 40. 40 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#35] от "krasi_kara":

  ама че неграмотно мнение. процесът на потичане на кърмата се задвижва с прерязването на пъпната връв, и няма никаква, ама никаква връзка с това как сте раждали. (вие знаете, нали, че и при секцио режат пъпната връв
  второ, някои жени казват, че нямат кърма само щото не могат да кажат, че не им харесва да кърмят - което си е тяхно право. но в наши дни ще те обявят за най-лошия родител на света, ако не кърмиш.

 41. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dr_Doolittle":

  ами не е вярно. повечето жени в българия си стоят една година вкъщи и нямат никакъв стрес и кариера, която да им пречи на кърменето. но както беше написал някой по-горе, това в началото много боли, и това отказва някои жени. или пък просто не им харесва. тяхна си работа. айде стига сме ги засрамвали. има алтернатива, децата някма да умрат от глад.

 42. 42 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#27] от "ial":

  а, а формулата не е добър заместител, ако майката не иска да къри, тъй ли? аман от мъже дето дрънкат глупости.

 43. 43 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Напоследък толкова се шуми около кърменето, че някои жени (познавам такива), кърмят децата си до 4- годишна възраст. Дотолкова се превъзнесохме по природосъобразния начин на живот, че го сведохме до първобитност. Хайде да оставим природата сама да си свърши работата, стига сме умували по неща, които нашите прадеди са правили по съвсем естествен и природосъобразен начин.

 44. 44 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#39] от "owen":

  Коластрата е най-полезното, което може да се даде на бебето в първите часове и дни, докато кърмата "слезе". Тя е пълна с антитела, точно за нея се говори в статията. Като количество може да не е достатъчна, но се цени като качество. А и в първите дни не е необходимо много голямо количество храна за едно новородено, за да се налага дохранване с формула.

 45. 45 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Ейй, и тук народа си умира да дава акъл за нещо, което само е поглеждал от тесен ъгъл (особено мъжете)... а то си има 360 градуса.
  Дотук май само Д-р Дулитъл и krasi_kara са дали адекватни (според мен) мнения.
  За протокола: имам дъщеря, отбита в 3 месец заради даване на сокчета и син, кърмен почти 2 години, внук на 6, кърмен също почти две години и втори внук, който вече седмица суче, та се кине от мама след първоначалното объркване какво иска от него тоя живот и какво му тикат в устата Преминала съм курс за консултант по кърмене към СБАЛАГ "Майчин дом" преди 8 г.

  Между другото за сведение на оплакващите се, че кърменето боли: ми да, боли първите дни! Болят зърната, защото още не са привикнали и - боли корема, защото матката се свива - един много полезен за родилката процес. Обикновена болка, не е силна, не е безумна. След буквално 3-4 дена това отшумява. Понякога и по-рано.
  След това някаква болка има евентуалко когато никнат зъбки и малкото внезапно реши да ги използва - като го дръпнем няколко пъти от гърдата веднага и се научава. През цялото останало време кърменето е големия рахат, вместо да се занимавам с шишета, бърканици и пазарувания на формули.
  Всъщност съвременната жена наистина е поразглезена до степен да не иска да понася никаква болка. Коламаска на триъгълника боли не по-малко, но куп женоря предпочитат да изтърпят това, вместо болка при раждането.
  Има един важен психологически момент: точно когато най-сетне си родила, изхвърлила си дори плацентата и решиш, че всички усилия са зад теб и вече може да почиваш - се оказва, че трябва да се обгрижва бебе, да се слага на гърда и пак да боли. Това всъщност отказва куп жени (без да казвам, че са лоши майки!) Това е едно свръхусилие, което трябва да се направи, когато си вече крайно изтощена и е нужна наистина силна мотивация, за да се преодолее желанието да се отпуснеш и там някой, на който му се плаща, да се погрижи за бебето и теб да те оставят малко на мира.

  А в статията става дума за съвсем друго: една мръсна практика на Нестле и други производители в развиващите се страни в Африка и Азия. Те се рекламират силно и агресивно по всякакви начини, подкупвайки педиатри и мед. персонал. А голяма част от населението по тези страни няма достъп (финансов или дори буквален териториален) до прясна незаразена вода за пиене, за да може да се приготвя правилно сухото мляко. Дори не я преваряват, когато я има. Оттам страшната смъртност. Която в омагьосания кръг на тамошния живот води до нова бременност и т.н. и т.н....

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 46. 46 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#44] от "evelina_m":

  Точно така е! Стомахчето на новороденото е с размерите на юмрука на майка му - колко ли течност би могло да побере. Затова е добре по-начесто, макар и малко. Всяка капка коластра е важна за малкото, добре е буквално да му се изцеди капка по капка в устата, докато то се ориентира как да засуче. À през това време до третия ден слиза и по-"сериозното" мляко

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 47. 47 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#42] от "owen":

  Формулата е далеч по- лош вариант от кърменете.
  Ако не искате, е ваше решение. Но така няма да дадете най- доброто за детето си. Точка.
  Поразпитайте, почетете, поговорете, преди да правите умозаключения кой "дрънка глупости".

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2228 Любопитно

  [quote#39:"owen"]кърмата - на всички - идва на третия ден след раждането[/quote]
  Така ли е за ин-витро оплодените бабички на 62 г. и за родилите преждевременно, в шестия-седмия месец?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK