Кърменето е продължение на бременността, но майките рядко се замислят за това

Снимките са от изложба на Румен Василев/АРХИВ

© Красимир Юскеселиев

Снимките са от изложба на Румен Василев/АРХИВПо повод Световната седмица на кърменето (1-7 август) "Начинаещи родители" публикува отново текста на Веселина Фотева.


"Младите майки в България не виждат около себе си много кърмени бебета и затова понякога нямат нагласа да кърмят своите собствени деца. А кърменето е естествено продължение на бременността и раждането, но в съвременния живот връзката между процесите някъде се къса."


Тази тенденция забелязва в практиката си Златина Панделиева, която е консултант по кърмене във Варна към "Ла Лече лига". Тя казва, че всички майки се вълнуват как ще мине самото раждане, ще бъде ли добре бебето, но какво ще се случи след това остава въпрос без отговор.


"Ла Лече лига" е организация, която провежда обучения, дискусии, лекции за кърмене и родителство периодично на различни места по света. Има структури в няколко български града.


Основана е през 1956 г. от седем жени, които са научили за успешното кърмене, докато са кърмили собствените си бебета.


Когато жена се присъедини към "Ла Лече лига", тя участва в система за помощ от-майка-на-майка.Понякога майките не успяват да кърмят детето си поради различни заблуди. Според Панделиева обаче кърменето не е просто хранене, а важен процес, в който участват и майката, и бебето. "Раждането е изключително емоционален момент. За всяка майка срещата с нейното дете е вълнуваща. В болницата този момент често е съпроводен със стрес от непознатото, което предстои, от обстановката, от медицинския персонал. Кърменето помага на майката да опознае детето си и да осъществи по-добра връзка с него."


Кърмата е естествената биологична храна за бебетата, тя не дава предимства. Тя е нормата. Проучванията сочат, че кърмените бебета страдат по-рядко от възпаление на ухото, боледуват по-малко от алергии, по-леко преживяват стомашно-чревните заболявания. Кърмата съдържа много повече вещества, отколкото което и да е друго мляко.


По думите й съставките на кърмата имат отношение към съзряването на нервната система. Цитира дори проучвания, според които децата в първи клас, които са били кърмени като бебета, имат със седем до десет пункта по високо IQ от останалите. Уточнява, разбира се, че интелигентността се определя и от социалната среда, в която детето расте.


Специалистът посочва предимствата и за майките. По-рядко страдат от депресия и следродилният период преминава по-леко. Статистически регистрираните случаи на рак на яйчника, на гърдата и на ендометриума (вътрешния слой на матката) в по-късна възраст също са по-малко.


От значение е и времетраенето на периода на кърмене. По препоръки на Световната здравна организация бебетата трябва да се хранят само с кърма най-малко до шестмесечна възраст, а самото кърмене да продължи поне до две години или докогато майката и детето желаят. " Този срок може да звучи дълъг за някои майки. Затова помагаме днес, сега, никой не поставя краен срок, не сме на състезание", уточнява Панделиева.


Снимките са от изложба на Румен Василев/АРХИВ

© Красимир Юскеселиев

Снимките са от изложба на Румен Василев/АРХИВ


Препятствие за спазването на тези препоръки се оказват и работодателите, стана ясно във вторник, след като Глобалният алианс за защита на детското здраве и естественото хранене обяви проучване, според което на над 20% от майките в България им се налага да прекъснат кърменето на децата си заради неразбиране от страна на работодателите.


Понякога обаче чисто естетически предразсъдъци спират жените от естествения процес. Някои от тях се притесняват, че бюстът им ще се промени. "Изследванията обаче не потвърждават това. Бюстът се променя в резултат на процесите по време на самата бременност, тогава всъщност жлезата започва да функционира, защото основната функция на гърдите е да бъдат млечни жлези. Кърменето не се отразява в такава степен на бюста. Дори напротив, кърменето подпомага нормалното и плавно възстановяване на гърдите", уверява консултантът.


От "Ла Лече лига" съветват също кърменето на детето да става там, където то огладнее. "В крайна сметка ние не се крием, за да ядем вкъщи. Но това зависи и от майката. Има жени, които се притесняват да кърмят навън, тогава може да се търси оптимален вариант. Има, например дрехи, които позволяват кърменето, или пък могат разходките да се синхронизират с храненето", предлага още консултантът.


"Ла Лече лига" е организация, която провежда обучения, дискусии, лекции за кърмене и родителство периодично на различни места по света. Има структури в няколко български града.


Основана е през 1956 г. от седем жени, които са научили за успешното кърмене, докато са кърмили собствените си бебета.


Когато жена се присъедини към "Ла Лече лига", тя участва в система за помощ от-майка-на-майка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Горното е вярно колкото и че -раждането е естественото продължение на бременността.

  Сектантското отношение към кърменето лишава детето от самостоятелност, здравословна диета , майката от пълноценност , бащата от това пълноценно да участва в гледането.

  Но пък получавате одобрението на сектантките. Вие решете кое е по важно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Чудесно е бебетата да бъдат кърмени. Такива кампании обаче са напълно излишни, за тези цели си има неонатолози и педиатри. По този начин се създава един натиск върху майките, как видиш ли обричали децата си на болести, оглупяване и какво ли още не ако не успеят да кърмят. И тук моля без теории кал всяка жена можела да кърми стига да го прави правилно.
  Аз нямам позната или приятелка, която да не е кърмила, колкото е могла. Имам обаче и такива, които се бориха с депресия и вина щото не успели да кърмят. Все поради такива статии и кампании.
  Моето дете успях да кърмя до 4 мес, с дохранване. Слава Богу прди 15 години нямаше толкова силна пропаганда, приех го за нормално, хранех с адаптирано мляко. Детето ми до сега, на 15 годишна възраст, не е вземало антибиотик, не е вземало дори препарати с парацетамол и подобни, никога не е било болно за повече от 2 - 3 дена, дори не знае как се кашля. За интелекта - не знам - може и да е глопувато, но на 15 вече говори свободно два чужди езика.

 3. 3 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#1] от "true_original":

  Кое оспорвате?
  Че кърменете е едно от най- добрите неща, които може да направите за детето си?
  Кърмата не е просто храна, а изгражда отношение, успокоява, дава имунитет и много други.
  До коментар [#2] от "zenola":

  Случаи много и различни. Възможно е да сте кърмили с дохранване, точно защото сте дохранвали. Възможно е и не.
  Никъде не се твърди, че ако детето не е кърмено, ще стане тъпо идиотче.
  Но тези кампании са много полезни и защото немалка част от случаите, в които детето не се кърми, се дължат на некомпетентност (роднини, медицински лица, майката понякога) или предубеждение.
  Иначе да ви е живо и здраво детето ако и да не знае как се кашля, но знае свободно два чужди езика.

 4. 4 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В болниците не оказват достатъчна подкрепа на майките за да кърмят. Аз с моето дете имах проблеми, опитаха се в болницата да накарат бебето да суче, но неуспешно - даже му пълниха носа с физ. разтвор, за да не може да диша и да си отвори устата. Добре, че на 4 ден вкъщи майка ми успя и до 6 м. беше само на кърма, отби се на 1 година.

 5. 5 Профил на dedo_gosho
  dedo_gosho
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#1] от "true_original":

  Рядко съм чел по-глупаво мнение от посоченото. ДОКАЗАНО Е, че кърменето помага естествения процес на развитие на бебето, ДОКАЗАНО е, че действа благоприятно на малките бебета. Никой не издига кърменето в култ, но то е важно за бебето, АКО имаш възможност да го приложиш. По една или друга причина има много жени, които не могат да кърмят бебетата си и това в никакъв случай не ги прави лоши или непълноценни майки, но кърменето е изключително важно за бебето, ако можеш да му го осигуриш. А глупостите за самостоятелност /като човек учил психология ще ти кажа само, че самостоятелността започва да се определя НЕ от бебешката възраст, а след това - от 2-3 годишна възраст, от тогава са и първите реални спомени и първата осъзната сексуалност!/ и това, че бащата не участвал пълноценно в отглеждането на бебето, защото майката го кърмела - не участва пълноценно този баща, който не иска да участва и кърменето по никакъв начин не му пречи. Ако знаеш, че нещо е добро за бебето ти, ти няма ли да искаш то да го получава, дори и да те лишава от 15 минути гъди-гъди на всеки 3-4 часа?

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedo_gosho":

  Всъщност, мнението му си е съвсем наред. По-скоро ти не си го прочел като хората.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кърменето не само, че е полезно за бебето, то дава на майката свободно време. Вместо да стерилизира шишета и биберони, да притопля вода, да пазарува специални млека и вода, може просто да си легне на спалнята, да даде на бебто до нея да суче и да зяпа телевизия, фейсбук, да чете и т.н.

 8. 8 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#1] от "true_original":

  До коментар [#2] от "zenola":

  Всъщност, няма натиск върху майките, ако те желаят да имат деца - ок, но нека ги гледат съобразно нуждите на децата, а не следвайки свои егоистични подбуди.
  Кърменето е естествен процес, не са го измислили някакви секстанти с цел да тормозят майките...
  В природата е често срещано явление при бозайниците, друга майка да кърми дете на починала такава (дори от различни видове бозайници). И практика при зоовъди е да го правят, когато някоя майка не оцелее (не защото няма адаптирани млека, а просто защото това помага и на 2-те страни - майката и бебето).

 9. 9 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 770 Любопитно

  Кърменето е супер полезно за бебето.
  Но ако може не на публични места.
  Нито е хигиенично, нито е етично

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 10. 10 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#9:"Вонин"]Нито е хигиенично, нито е етично[/quote]
  Всъщност е доста по-хигиенично и здравословно от стоплена, полу-вкиснала, изложена на външни фактори бутилка. А и най-малкото е неетично.
  Може би не е секси като младо девойче с впити дънки и прозрачно потниче, но никой не е длъжен да гледа.
  Интересно ми е, ако кърменето се случваше чрез пръстите на ръцете, да кажем, или беше способност на мъжкото тяло, щеше да се смята за "неетично"...

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Те и затова толкова често боледуват децата, защото майката не иска да си развали бюста.

 12. 12 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#8] от "phillipov":

  Ето, точно за това говоря и аз - налагането на виждането, че ако една майка не може да кърми по някакви причини, то тя не си гледа бебето съобразно нуждите му, е упражняване на натиск, който е абсолютно излишен.

 13. 13 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Аз да повдигна един въпрос и за Банките за майчина кърма. Тъй като имахме късмет жена ми да има повече кърма (осигуряваше кърма на двете деца до почти две години), се обърнахме към банка. Пратиха ни изискванията си, начин на извозване, изкупни цени, условия. Теглихме чертата и се оказа, че в общи линии накрая ще трябва да правим всичко това едва ли не на добра воля, без да се брои загубеното време.
  Е, не мерси, отказахме се и замразявахме кърма за по-нататък за наши нужди.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":

  Всъщност, не съм убеден, че кърмените деца са по-здрави от тези с адаптираните млека.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Моите наблюдения са, че напоследък все повече майки избират да кърмят. В България е притеснително, че повечето педиатри, гледат да пробутат адаптираните млека, които им предлагат търговските агенти на големите произовдители...
  Приказки от рода на "лишаване на детето от самостоятелност, здравословна диета и неучастие на бащата", са пълни глупости. Всичко е въпрос на организация и желание.
  За протокола:
  Имам три деца. Първото и третото са кърмени "на поискване" до 2 г. и 4м., а второто само до 1 г. 8 м.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  До коментар [#7] от "alextan":

  Абсолютна истина. Докато жената кърмеше (8м) имаше много много повече свободно време. После...

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1119 Разстроено

  До коментар [#9] от "Вонин":Напълно правилно.Много по етично,хигиенично,напреднало и естетично е ,да зарадваш визуално визуално душата си с красивата гледка на двама целуващи се брадати "мъже",,или две жени заели се с любов.Що за отживелици от рода на кърмене(раждане,бебета),в XXI век ли сме,или в средновековието?!

 18. 18 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#1] от "true_original":

  абсолютно подкрепям това мнение, писна ми лично на мен от вманичаени радетели за не знам какво, повечето от тях са просто хора без никакви други цели в живота си, а само компепнсират ли, компенсират са разни проекции.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  [quote#13:"Николай Георгиев"]Аз да повдигна един въпрос и за Банките за майчина кърма.[/quote]
  Не се плаща от НЗОК и няма "комисионни" за търговците в бели пристилки. По-добре повдигай въпросите за кувьозите, ин-витро оплождането, сурогатното майчинство и домашния асистент (разкрито ново работно място) - това са дейностите, които носят печалба. Отма получаваш подкрепа и на производителите на изкуствени млека.
  Ей на, тази година като нямаше грипни епидемии всички се жалват, че нямат ръст на печалбите и то въпреки ръста на броя на болничните дни.

 20. 20 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Любопитно

  "БГ Мама" откога се е настанила тука?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 21. 21 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 502 Неутрално

  ОК, само да не е на публични места.

 22. 22 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 657 Неутрално

  "Раждането е изключително емоционален момент. За всяка майка срещата с нейното дете е вълнуваща. В болницата този момент често е съпроводен със стрес от непознатото, което предстои, от обстановката, от медицинския персонал. Кърменето помага на майката да опознае детето си и да осъществи по-добра връзка с него."

  Ами то и правенето на бебето е изключително емоционален момент, но поне неговата публичност засега ни спестявате.

  "По думите й съставките на кърмата имат отношение към съзряването на нервната система. Цитира дори проучвания, според които децата в първи клас, които са били кърмени като бебета, имат със седем до десет пункта по-високо IQ от останалите. Уточнява, разбира се, че интелигентността се определя и от социалната среда, в която детето расте."

  А според мен въпросната особа здраво праска простотии. Кърменето няма нищо общо с КИ.

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#17] от "Sabbath":
  До коментар [#10] от "newgenerations":

  Драги,

  ВИЕ СТЕ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА!

  У вас бъдете каквито искате, но УЛИЦАТА спазвайте етикет!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 24. 24 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Кърмените бебета имали по високо IQ - глупости на квадрат! Нито това е вярно, нито твърдението, че колкото повече време се кърми едно дете, толкова по-здраво е то.
  Както изглежда, върви кампания за изтласкване на жените от икономиката и политиката - обратното на това, което се афишира официално. Не мога да си обясня по друг начин това натрапчиво и зомбирало вече хиляди хора догматизиране на кърменето и разни други "природосъобразности" в наши дни, в нашия свят. Извинете, но да кърмиш ходещо дете и да твърдиш, че кърменето е удоволствие си е перверзия.

 25. 25 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#23:"Вонин"]ВИЕ СТЕ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА![/quote]

  И по какъв начин кърменето нарушава обществения ред ?

  [quote#24:"murttle"]догматизиране на кърменето и разни други "природосъобразности" в наши дни[/quote]

  "Догматизирането" на "природосъобразности" в наши дни се дължи първо: на развитието на културата на хранене, грижа за задравословното ни състояние, на свободния поток от информация и т.н. и второ: на начина ни на живот, който ни разболява неизлечимо на млади години. Вие сте щастливец/щастливка, че не ви се налага да водите здравословен начин на живот, защото в моя случай даже не е въпрос на избор, а на крещяща необходимост. В един момент става въпрос и за вид хигиена на тялото и поведението, ако мога така да се изразя.
  А да твърдите, че доказани факти са глупости е смешно. Всеки има избор да се грижи за себе си и за децата си както намери за добре, но да отрича утвърдени истини само защото не му изнася, е безсмислено.

 26. 26 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#25] от "newgenerations":

  Да, чак да се чуди човек защо днес хората от цивилизования свят са по-високи, по-красиви и живеят два пъти по-дълго от предците си, кърмени и водили "природосъобразен" живот. Да се чуди човек защо точно в света на некърмещите до откат майки стават научните и технологични открития и разработки, а хората живеят по-лесно, по-удобно и забавно и печелят много повече, отколкото в света на тоталното бозайничене, бурките, обезобразените от "украшения" лица, неграмотността и невежеството, към който очевидно искат да се присъединят и днешните изживяващи се като тревопасни млекодайни зомбита, за които твърдения на заинтересовани страни и самозвани "специалисти", които си изкарват хляба с промиване на мозъци, са неопровержими научни доказателства.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  От кърменето зависи и здравето на детето, ако майката я е грижа за отрочето си, няма да гледа фигурата и бюста си.

 28. 28 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  До коментар [#26] от "murttle":

  Честно казано чета и не мога да повярвам на очите си, това писано от някой с претенции. Та и трябва някой да ти обяснява азбучни истини като това, че човечеството е по-здраво и живее по-дълго благодарение на постиженията на съвременната медицина, по-добрата хигиена и по-доброто хранене ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ. Кърменето просто ще помогне на едно дете да е по-здраво при всички други равни условия, то не може да компенсира липсата на другите условия. И не слагай кърмачките в графата "изостанали", ако имаш грам мозък в главата си. В момента в развитите страни именно добре образованите майки са тези, които се стремят да кърмят децата си. А ако на някоя стара мома, женена за кариерата си по липса на други възможности в живота това се струва "поробване", прав и път. Но който създава живот, е отговорен за него, и е отговорен да направи най-доброто за него. Това включва и кърменето, когато то е възможно.

 29. 29 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#26:"murttle"]Да, чак да се чуди човек защо днес хората от цивилизования свят са по-високи, по-красиви и живеят два пъти по-дълго от предците си, кърмени и водили "природосъобразен" живот. [/quote]
  Твърдите, че е заради изкуственото мляко ли Споделете мнението си на някой антрополог.
  За акселерация да сте чували ? Или за твърденията на някои изследователи, че твърденията в Библията за хора живеещи по двеста-триста години не са преувеличени ?

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  [quote#28:"Хелиана"]Кърменето просто ще помогне на едно дете да е по-здраво при всички други равни условия[/quote]

  Статистика по въпроса?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#28] от "Хелиана":

  Част от постиженията на съвременната медицина е и възможността да избереш дали и колко време да кърмиш детето си, според собственото ти виждане за това как е най-добре за него. Да, човек носи отговорност за създадения от него живот, включително да не го мори от глад в напразни опити да увеличи кърмата или да го обрича на бедност, губейки работата си, докато седи вкъщи и се изживява като дойна крава.
  Имам две деца и внук, всички кърмени за различни периоди, без кърменето да се превръща в самоцел и гнет за майката и детето при липса на достатъчно кърма. Децата ми се занимават с наука, АйКю доста по-високо от средното.

 32. 32 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#29] от "newgenerations":

  Нищо подобно не твърдя, това са си ваши повърхностни интерпретации.
  За акселерация съм чувала, явно и вие, но не сте разбрали какво точно означава и какви са причините за нея. Това пък за твърденията за библейските дълголетници отново са приказки от хиляда и една нощ, представяни като научни доказателства и изобщо нямам намерение да го коментирам повече.

 33. 33 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 635 Весело

  До коментар [#8] от "phillipov":

  Съвременното консуматорско общество лежи на егоистични подбуди, на интересите на индивида, а не на групата. Ако на някой му е кеф нещо или има интерес без да нарушава закона, изборът си е негов и изцяло личен.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#1] от "true_original":

  Малиииииии, дано не си жена или поне да си на 50+, че да не раждаш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  Човек.
  Коментар № 1 е рядко тъп. Невероятно тъп.
  Това е жена, която няма деца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  [quote#30:"Darth Plagueis"]Статистика по въпроса? [/quote]
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK52687/
  Примерно. Плюс това, което може да се намери на сайта на всяка здравна организация,WebMD и всички подобни.

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#26] от "murttle":


  [quote#26:"murttle"] защо точно в света на некърмещите до откат майки стават научните и технологични открития и разработки, а хората живеят по-лесно, по-удобно и забавно и печелят много повече[/quote]
  Шибна гредата.
  Кумицата ми е в щатите точно и кърми сина си дори, когато вече беше на обща храна. До три годинки го кърми. Вода не беше пил до три годишна възраст.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darth Plagueis":

  Доказано имунната система на бебе кърмено дълго е по-корава от тази на не кърмените.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  [quote#31:"murttle"]докато седи вкъщи и се изживява като дойна крава[/quote]
  Дойна крава? Госпожа, просто ми е гадно да ви чета.

 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  [quote#31:"murttle"]АйКю доста по-високо от средното. [/quote]
  А здравето?
  И то ли е над средното?
  До коментар [#31] от "murttle":

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#33] от "Consumer":

  Когато това нарушава правата на човек (в случая дете), който не може да му противодейства - не е негов избор само!

 42. 42 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#37] от "Росен (Путлер капут)":

  Твоята кумица да си кърми хлапето ако ще до първи клас, даже да ходи и в междучасията да си го подхранва, да не би да оглупее и се разболее, горкото. Дай, Боже, един ден нобелов лауреат да стане - при всички случаи ще е благодарение на чудодейната майчина кърма
  Но това не означава, че всички трябва да постъпват така. Всеки има право на избор, времето на религиозните догми изтече преди повече от век.

 43. 43 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#39] от "Хелиана":

  Ами не ме четете, госпожо! Нямате ли някое дете за кърмене на поискване? Тъкмо ще си възстановите душевния баланс, изпълнявайки най-великата роля, която ви е отредена в този живот.

 44. 44 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#40] от "Росен (Путлер капут)":

  В сравнение със зет ми, кърмен до 3 години, все страдащ от някакви болежки и когото един грип не отмина, моите деца са в отлична кондиция. Като бяха малки, не са боледували повече от връстниците си, бяха сред децата с най-малко отсъствия от градина и училище. Най-сериозният здравословен проблем беше счупен крак при каране на ски от едното дете. Дали пък това не е станало, защото не е кърмено до три години?

 45. 45 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 635 Весело

  До коментар [#41] от "phillipov":

  По същата логика трябва да подгоним родителите вегани. Предполагам, че няма нормативен текст указващ колко дълго една майка трябва да кърми.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 46. 46 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#45] от "Consumer":

  Никой, никого не гони Но нямаш право да лишаваш друг човек от права А и разликата м/у кърмене и веганство/вегетарианството е доста голяма. Едното е естествен процес, който дава на организма на немощно същество най-необходимите съставки, а другото е спорно ценен начин на хранене, особено за невръстни деца...

 47. 47 Профил на Aletheya
  Aletheya
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вие първо си направете децата пък то има кой да ги кърми!
  Кърменето е най природосъобразната и полезна за бебетата храна.
  Интересното че 98 % от пишещите статии за кърмене и другите 99% от изказалите се по долу ме съмнява силно ,че изобщо имат никакви деца.Иначе имат хъс вещо да раздават ум и да се изказват по кърмата и кърменето или както казах в началото.
  Вие първо си направете децата .....пък то има кой да ги кърми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK