Кърменето е продължение на бременността, но майките рядко се замислят за това

Снимките са от изложба на Румен Василев/АРХИВ

© Красимир Юскеселиев

Снимките са от изложба на Румен Василев/АРХИВИзбори 2022

По повод Световната седмица на кърменето (1-7 август) "Начинаещи родители" публикува отново текста на Веселина Фотева.


"Младите майки в България не виждат около себе си много кърмени бебета и затова понякога нямат нагласа да кърмят своите собствени деца. А кърменето е естествено продължение на бременността и раждането, но в съвременния живот връзката между процесите някъде се къса."


Тази тенденция забелязва в практиката си Златина Панделиева, която е консултант по кърмене във Варна към "Ла Лече лига". Тя казва, че всички майки се вълнуват как ще мине самото раждане, ще бъде ли добре бебето, но какво ще се случи след това остава въпрос без отговор.


"Ла Лече лига" е организация, която провежда обучения, дискусии, лекции за кърмене и родителство периодично на различни места по света. Има структури в няколко български града.


Основана е през 1956 г. от седем жени, които са научили за успешното кърмене, докато са кърмили собствените си бебета.


Когато жена се присъедини към "Ла Лече лига", тя участва в система за помощ от-майка-на-майка.Понякога майките не успяват да кърмят детето си поради различни заблуди. Според Панделиева обаче кърменето не е просто хранене, а важен процес, в който участват и майката, и бебето. "Раждането е изключително емоционален момент. За всяка майка срещата с нейното дете е вълнуваща. В болницата този момент често е съпроводен със стрес от непознатото, което предстои, от обстановката, от медицинския персонал. Кърменето помага на майката да опознае детето си и да осъществи по-добра връзка с него."


Кърмата е естествената биологична храна за бебетата, тя не дава предимства. Тя е нормата. Проучванията сочат, че кърмените бебета страдат по-рядко от възпаление на ухото, боледуват по-малко от алергии, по-леко преживяват стомашно-чревните заболявания. Кърмата съдържа много повече вещества, отколкото което и да е друго мляко.


По думите й съставките на кърмата имат отношение към съзряването на нервната система. Цитира дори проучвания, според които децата в първи клас, които са били кърмени като бебета, имат със седем до десет пункта по високо IQ от останалите. Уточнява, разбира се, че интелигентността се определя и от социалната среда, в която детето расте.


Специалистът посочва предимствата и за майките. По-рядко страдат от депресия и следродилният период преминава по-леко. Статистически регистрираните случаи на рак на яйчника, на гърдата и на ендометриума (вътрешния слой на матката) в по-късна възраст също са по-малко.


От значение е и времетраенето на периода на кърмене. По препоръки на Световната здравна организация бебетата трябва да се хранят само с кърма най-малко до шестмесечна възраст, а самото кърмене да продължи поне до две години или докогато майката и детето желаят. " Този срок може да звучи дълъг за някои майки. Затова помагаме днес, сега, никой не поставя краен срок, не сме на състезание", уточнява Панделиева.


Снимките са от изложба на Румен Василев/АРХИВ

© Красимир Юскеселиев

Снимките са от изложба на Румен Василев/АРХИВ


Препятствие за спазването на тези препоръки се оказват и работодателите, стана ясно във вторник, след като Глобалният алианс за защита на детското здраве и естественото хранене обяви проучване, според което на над 20% от майките в България им се налага да прекъснат кърменето на децата си заради неразбиране от страна на работодателите.


Понякога обаче чисто естетически предразсъдъци спират жените от естествения процес. Някои от тях се притесняват, че бюстът им ще се промени. "Изследванията обаче не потвърждават това. Бюстът се променя в резултат на процесите по време на самата бременност, тогава всъщност жлезата започва да функционира, защото основната функция на гърдите е да бъдат млечни жлези. Кърменето не се отразява в такава степен на бюста. Дори напротив, кърменето подпомага нормалното и плавно възстановяване на гърдите", уверява консултантът.


От "Ла Лече лига" съветват също кърменето на детето да става там, където то огладнее. "В крайна сметка ние не се крием, за да ядем вкъщи. Но това зависи и от майката. Има жени, които се притесняват да кърмят навън, тогава може да се търси оптимален вариант. Има, например дрехи, които позволяват кърменето, или пък могат разходките да се синхронизират с храненето", предлага още консултантът.


"Ла Лече лига" е организация, която провежда обучения, дискусии, лекции за кърмене и родителство периодично на различни места по света. Има структури в няколко български града.


Основана е през 1956 г. от седем жени, които са научили за успешното кърмене, докато са кърмили собствените си бебета.


Когато жена се присъедини към "Ла Лече лига", тя участва в система за помощ от-майка-на-майка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK