Първите снимки на бебето: кога, как и къде

<strong>Източник:</strong> <a href="https://www.facebook.com/KalinaMeSnima/home" target="_blank">Kalina me Snima</a>

Източник: Kalina me SnimaКогато бебето се появи, то незабавно се превръща в център на вниманието на цялото семейство, а разбира се - и на всички налични обективи. Албумите с бебешки снимки са традиция вероятно откакто е измислен фотоапаратът и винаги са в топ 10 на предметите, които бихме спасили, ако къщата гори. Освен това новият човек расте с такава невероятна скорост и прави толкова много неща за пръв път, че снимането му често пъти се превръща в мисия и мания за родителите и това е все по-лесно в дигиталната епоха.


"Начинаещи родители" представя няколко съвета от професионалните бебешки фотографи Лили Петкова - Витаминка и Калина Арсова - "Калина ме снима" за това кога и къде е подходящо да се снима бебето, какво е необходимо, за да се получи добър кадър и кои са триковете, които използват в практиката си.


Според възрастта
И професионалните и любителските снимки са специфични според възрастта на бебето.


Новородените е добре да се снимат до втората седмица, защото дотогава спят непробудно и спокойно и така лесно могат да бъдат нагласени в поза за снимка, съветват и двете фотографки. След това идва период на известно неспокойствие и подходящото време за снимки настъпва отново чак на третия месец.


<strong>Източник: </strong><a href="https://www.facebook.com/lili.petkova.photography/" target="_blank">Lili Petkova Photography /Vitaminka/</a>

Източник: Lili Petkova Photography /Vitaminka/


"Снимките на новородени изискват голямо търпение от страна на фотографа и родителите. Обикновено продължават повече от 3-4 часа, защото изчакваме бебенцето да заспи дълбоко и да не се буди от смяна на поза, преместване, слагане на шапчица и т.н. Най-често новороденото веднага след раждането и в първите си две седмици спи доста дълбоко, дори е трудно на майката да го събуди за хранене. Точно това е периодът, който е подходящ за заснемане", казва Лили Петкова.


Ако бебето се снима будно, трябва да се има предвид, че то има засилени рефлекси, които обикновено затрудняват снимките - ръкомаха и рита с крака, криви очи и плаче, защото в този период не се чувства комфортно извън ръцете на мама, допълва тя. След този период снимките са по-еднообразни, защото обичайната поза на детето е полулегнало, а трудно заспива, за да бъде нагласено по различен начин.


<strong>Източник:</strong> <a href="https://www.facebook.com/KalinaMeSnima/home" target="_blank">Kalina me Snima</a><br />

Източник: Kalina me Snima


"Професионалните сесии не се правят всеки ден и е добре да се планират според възрастта на бебето, в която могат да се направят по-разнообразни снимки", съветва и Калина Арсова. "Това са първите две седмици след раждането, около 3 месеца, 7, 10. Традиционно в нашата култура се празнуват 40 дни, 6 месеца и 1 година, но тези периоди не са най-подходящи за професионална сесия", допълва тя.


За Лили Петкова най-любимата възраст за снимки е между 7 и 12 месеца - от момента, в който детето започне да седи самостоятелно, без да има нужда от придържане до момента на активното прохождане, когато започва да става и върви само. "Тогава децата наистина се забавляват, усмихват, играят и можем да направим хубави снимки. След прохождането до третата-четвъртата година снимките отново се затрудняват, защото децата са любопитни, ходят навсякъде из студиото, но не и на мястото за снимки, приближават се и се отдалечават от светкавиците, което прави снимките преосветени или тъмни", казва тя.


"Бебетата са много фотогенични, искрени и непринудени. В това е магията на детската фотография. Не се налага специфична и силна обработка на снимките след това, по-скоро е нужно да акцентираш по време на снимките върху очите и емоциите на детето", допълва фотографката.


<strong>Източник: </strong><a href="https://www.facebook.com/lili.petkova.photography/" target="_blank">Lili Petkova Photography /Vitaminka/</a>

Източник: Lili Petkova Photography /Vitaminka/


Място, светлина, фотоапарат


Ако ще е в студио, родителите могат да се доверят на професионалистите. За снимките на новородени се използват различни кошчета, куфари, панери, куклени легла и др., в които бебетата могат да се поставят спящи, да се сменят различни пози, също дрехите и аксесоарите, за да се получат разнообразни снимки. В домашни условия обикновено изборът не е чак толкова голям, но пак може да се импровизира с подобни декори.


"Хубавите снимки са въпрос на момент и светлина. Професионалната техника ни помага да подобрим качеството на снимките и да акцентираме върху лице, изражение, емоции, но хубави снимки могат да се получат и с обикновен фотоапарат или с камерата на телефона у дома", казва Лили Петкова. Съветите ѝ към родителите са:


да изключат светкавицата на камерата,
да сложат детето близо до прозореца, но не на директна слънчева светлина,
да снимат от нивото на очите на детето
и да внимават фонът отзад да не е претрупан


"Настройките за макро режим са в голяма помощ при заснемане на различни детайли - ръчички, крачета, уста и т.н.", подсказва още тя. Ако се налага снимане със светкавица - например при студийната фотография, тя е достатъчно отдалечена, не е насочена директно в зениците и е с нищожно кратък импулс.


Освен това "голите пухкави бебенца са разтапяща гледка, но винаги трябва да внимаваме при заснемане и особено при качването в интернет на подобни снимки. На плажа да снимаме бебето с бански, в банята да сложим играчка между крачетата му или да снимаме от по-ниско, така че коритото да закрие детето до кръстча и т.н.", съветва Лили по повод препоръките на Центъра за безопасност в интернет за възрастта от 3 до 6 години.

<strong>Източник: </strong><a href="https://www.facebook.com/lili.petkova.photography/" target="_blank">Lili Petkova Photography /Vitaminka/</a>

Източник: Lili Petkova Photography /Vitaminka/


"Когато говорим за домашния албум, моят принцип е един - снимам всичко, за което искам да имам спомен. Всичко, което ще ми носи радост и умиление след години - дали е пръстче, къдрица, омазана устичка, спокойно спящо личице, нацупена муцунка секунда преди да избухне в плач...", коментира "Калина ме снима".


"Трудно е да се режисират спонтанните ситуации, но за предпочитане е да се снима на мека светлина без остри сенки, защото трудно се снима на ярко слънце или под шарена сянка под дърво, която дава и зеленикав оттенък. Добре е светлината да идва леко встрани, а не съвсем фронтално, а аксесоарите и декорите могат да допълнят снимката, но не бива да отнемат вниманието от детето и неговата емоция", казва тя.


Снимките навън могат да бъдат прекрасни, ако се улови мека и красива светлина, дори да е на място, което не е приятно за разходки, казва още Калина - например в сянката, хвърлена от сграда. По-плътната сянка не кара детето да присвива очи, а естествената светлина помага да се откроят детайлите на лицето и дрехите, отбелязва и Лили. Съветва външните снимки да се правят сутрин рано или привечер 2-3 часа преди залез, защото тогава слънцето е ниско.


<strong>Източник:</strong> <a href="https://www.facebook.com/KalinaMeSnima/home" target="_blank">Kalina me Snima</a><br />

Източник: Kalina me Snima


Спокойни родители - спокойно бебе


"Как бебето ще се чувства по време на сесия зависи от много фактори - добър сън, достатъчно храна и спокойна майка са ключови за успешна сесия. Когато сме напрегнати, децата трудно се отпускат", казва Калина. Съветите ѝ за подготовката преди срещата с професионален фотограф към родителите са:


да подготвят дрехите и всичко, което искат да влезе в кадър 1-2 дни преди сесията
в уречения ден да се погрижат да са спокойни, отпочинали и с настроение за игри и закачки.


<strong>Източник:</strong> <a href="https://www.facebook.com/KalinaMeSnima/home" target="_blank">Kalina me Snima</a><br />

Източник: Kalina me Snima


"Много е важно сесията да бъде в час, когато детето се е наспало и е нахранено. Понякога в стремежа и вълнението си да подготвим децата за сесията ги пренапрягаме. Най-добре е да кажете на детето, че отива на гости и да си играе в студиото и да оставите фотографа да общува с него. Сесията трябва да бъде време на игра с възможно най-малко стрес и задължения", казва Калина.


Това означава да не се затормозява неподправеността на детето с наставления като "усмихвай се, дръж се прилично, покажи зъбки" и да не се подкупва с "ще ти купя сладолед/нинджа/рокля, ако слушаш", защото това ще остави детето с впечатлението, че снимането е задача, която то не харесва, но трябва да изтърпи заради наградата или заплахата.


"Обикновено бебетата са любопитни, защото получават внимание, което много ги забавлява. Случвало се е да се получи и негативна реакция, например когато родителите влязат в студиото и започнат да събличат детето, то може да помисли, че е на лекарски преглед и да му трябва повече време, за да се адаптира и да разбере, че не го чака нищо лошо", казва Лили Петкова. Според нея ролята на родителите по време на сесията е много важна и има бебета, при които тяхното присъствие е единственото развлечение и начин да се привлече вниманието им в посока на фотоапарата.


"Бебетата от три месеца до една година обикновено най-бързо се адаптират към обстановката, лесно се впечатляват от непознатия фотограф, развеселяват се с различни играчки и раздават купища усмивки, но винаги има бебоци и дечица, които се отпускат по-лесно със закачките на тати и мама", коментира Витаминка.


Всякакви шарени играчки, интересни звуци и най-вече чистосърдечни усмивки и закачки вършат работа за привличане на вниманието на бебето към апарата, смята фотографката. "Да направим "Боц". "Буба-Лази" и "Дзак", да хвърлим високо топка, съпроводено със смешен звук и да я хванем отново, да пляскаме с ръце и да пеем песнички. Не е никак трудно да влезеш в детския свят", казва тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 497 Неутрално

  правилния съвет: където, когато и както си искаш... егати.. и за тва ли ми требва лайф коуч

 2. 2 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  този тип снимки са ужасни, спестете ги на детето си, нека да расте в нормална среда не в ръцете на истерясала бг-мама ...

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Грижете се за децата си и ги снимайте винаги,когато ви се иска.Тези мигове оставят спомени за цял живот!

 4. 4 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Не мога да повярвам, че някой се е ..... направил на интересен и под тази статия. Веднага сме влезли в режим "ти ли ще ми кажеш на мен"

 5. 5 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#4:"newgenerations"]Не мога да повярвам, че някой се е ..... направил на интересен и под тази статия. [/quote]

  По-скоро са се направили на интересни със съветите за това как да се снимат бебета.

 6. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Снимките трябва да са естествени и спонтанни, а не изкуствено режисирани като тези в статията.

  ''Професионален бебешки фотограф'' - ха, ха, ха!!

 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#2:"lol"]този тип снимки са ужасни, спестете ги на детето си, нека да расте в нормална среда не в ръцете на истерясала бг-мама ... [/quote]

  Подкрепям. За съжаление покрай фейсбукето се превърна в мода напоследък, но всъщност са много изкуствени снимки. Най-добре е да има снимки в напълно естествена и всекидневна ситуация... За което не е нужен "професионален бебешки фотограф".

 8. 8 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Професионалните снимки в днешно време заместват портретите, рисувани от художници някога. Те служат за самочувствие и хвалба пред близки и познати (а в ерата на Фейсбук пък направо за пред целия свят). Не е лошо едно семейство да има в албума си такива снимки.
  Но истинските спомени, най-вълнуващи и радващи, се запечатват на любителските снимки, направени набързо и не винаги добре фокусирани, но с много любов. Освен това на тях има по-голяма вероятност хората да изглеждат точно такива, каквито са, а винаги идва денят, в който човек иска да знае какъв е бил като малък и може да остане разочарован, ако види, че като бебе е бил истински принц, а в огледалото сега вижда жабок, да речем

 9. 9 Профил на donaddt
  donaddt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "lol":

  Абсолютно подкрепям мнението Ви.

 10. 10 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Августовската суша очевидно Ви е налегнала...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK