За бащинството от първа ръка

Борислав Господинов е активен баща и по време на работа.

© Личен архив / Twitter

Борислав Господинов е активен баща и по време на работа.Да си начинаещ родител може да е истинско изпитание на волята, но пък може да бъде и лесно. За ролята на бащата, предизвикателствата в грижите за бебето, трудности при отглеждане на малкото дете, "Детски Дневник" разговаря с бащата на две деца, на 2 и 6 години. Адвокат Борислав Господинов споделя опита си като баща за "Начинаещи родители", на които предстои да имат деца или са в началото на своята "родителска кариера".


"Бащинството е най-хубавото нещо в живота ми", казва Борислав, който се определя като "всеотдаен" баща. Той се буди нощем, когато плаче бебето, обича да сменя памперси, да къпе и приспива бебета. Не е присъствал на раждането на децата си, но казва, че това е индивидуално за всеки баща - кой както го разбира. Никога не се е чувствал излишен, ненужен след раждането на детето - "точно обратното".


"Макар да са една зодия, са много различни като темперамент. Гого (Георги Господинов, на 6 г.) като малък беше много спокоен. Имаше известна драма при появата на брат му, но това премина и в момента е много осъзнат и буден, лесно общува с всякакви деца и възрастни. Кико (Кирил Господинов, на 2 г.) беше по-труден като бебе, но в момента се учи да говори и е "огромен сладур" (както се изразява батко му)", разказва за децата си.
Ролята на бащата в живота на детето между 0 и 3-годишна възраст


Борислав смята, че ролята на бащата в живота на новороденото не е специална или специфична, а същата каквато през всеки друг период – да обича детето явно и всеотдайно, да му дава свобода, да го учи, да му даде добър пример за подражание. А бащата е родител, приятел, някой с когото си играеш, от когото учиш, на когото подражаваш, който те обича и когото обичаш.


Двамата с малкия му син карат колело, ходят на разходки ("Кико яде сладолед докато аз пия бира.") Малкият обича баща му да "го мачка" (гушка и гъделичка) и двамата си имат ритуал за това като се върне татко от работа.


При всеки случай Борислав допуска, че бащата може да бъде заместен от друг човек, ако се налага или така са се стекли обстоятелствата. "Имам близки и непосредствени впечатления от деца, отглеждани от гей двойки (жени) и децата са си страхотни", казва той.


Най-голямото предизвикателство в грижите за бебето през първите месеци


"Голямото предизвикателство е безсънието, както и поддържането на семейната хармония. Появата на нов член в семейството поставя на изпитание всички връзки в него и трябва всеки да е много внимателен, за да се пренамести балансът и хармонията в отношенията", признава Борислав.


По думите му една от най-големите трудности, с които се сблъскват родителите, е липсата на информация за това как се отглеждат и възпитават деца. "Човек си има изградена позиция как трябва да се гледа и възпитава едно дете, но ако това се основава на принципа "с мен така правиха и нищо ми няма", не ми се струва удачно. И аз имах такава позиция преди появата на децата ми, но доста я промених", разказва той.


Уроците, които даваш и вземаш от детето си


Много са уроците, които Борислав е научил от децата си. "Наскоро големият ми син ми даде урок по смелост и категоричност, който никога няма да забравя и който ще се опитам да науча по-добре", споделя той, но отказва да разкаже за него, защото е прекалено лично,


"Искам да научи децата си "да бъдат добри хора и да бъдат себе си, останалото са подробности".


Подкрепа на бащинството


Към предразсъдъци, стереотипи и изказвания от рода на "Мъжете не плачат" Борислав Господинов се отнася със смях. Казва, не се е замислял за предразсъдъците в българското общество за ролята на бащата и не мисли, че обществото не подкрепя бащинството.


Според него кампаниите в подкрепа на бащинството трябва да са с фокус по-скоро върху родителството. "И майките и бащите имат нужда от повече информация повече свобода (най-вече вътрешна) да практикуват съвременни подходи и разбирания за отглеждането и възпитанието на децата", смята той.


Алтернативна форма на образование


Като адвокат Борислав Господинов работи активно за узаконяване на т. нар. родителските кооперативи и т. нар. демократичното училище. Малкият му син е в кооператив, големият - в такова училище. Според него промяната в образованието е необходима, защото счита, че "това е ключът както за разрешаване на повечето ни проблеми като общество, така и за някакво по-смислено бъдеще". "И в родителския кооператив, и в демократичното образование детето е в центъра на вниманието, неговата личност е важната и то трябва да се развива според собствените си потребности, интереси и таланти, а не според обществените потребности и нагласи. Това е основната разлика с т. нар. "традиционно" образование", обяснява Господинов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Весело

  По средата на август, лето 2016-о, вестникъ "Дневник" прихвана първородно-бащинската треска. Или е от жегите, или е някакъв грант по проджект че така всеки ден... Не знам.

 2. 2 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  "При всеки случай Борислав допуска, че бащата може да бъде заместен от друг човек, ако се налага или така са се стекли обстоятелствата."Имам близки и непосредствени впечатления от деца, отглеждани от гей двойки (жени) и децата са си страхотни", казва той."
  -----------------------------------------------------------------------------------

  Ето ти отговора на въпроса.Уж един баща споделя впечатленията си от отглеждането на децата си и "случайно"вмъква тази реплика.

 3. 3 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 586 Весело

  Дневник, пуснете една статия за баща който пие, удря по масата, раздава шамари, жената му мие краката като се върне от работа, шестте деца стоят строени в права редица, а той дори и имената им бърка Да има спокойствие и радост у читателите, които не могат да преглътнат факта, че един млад мъж приема бащинството присърце, без предрасъдъци и смята, че това е много важно.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#2] от "mushashi":

  Недостатъчно ми се вижда само баща-гей. Освен фагот, бащата требва да храни бебето на строга веганска диета, да забрани всякакви имунизации... и допълни ако се сетиш за други прогресистки идеи.

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#4:"Lemmy"]и допълни ако се сетиш за други прогресистки идеи.[/quote]
  И задължително детето трябва да има за компания циганче,дете на бежанци и момиче лесбийка и момче гей.

 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#4:"Lemmy"] и допълни ако се сетиш за други прогресистки идеи.[/quote]
  И детето трябва да бъде възпитавано да не се противи ако бъде окрадено от циганчето,набито от бежанеца,защото това са техни културни особености и ако се противи им нарушава правата.И задължително трябва да бъде възпитано,че най-нормалното нещо на света е да бъдеш гей,лесбийка,наркоман.

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":
  До коментар [#5] от "mushashi":  На мен, като баща на две малки деца, всъщност ми е достатъчно абсурдна снимката по-горе и коментара под нея!
  Значи, няма начин "да бъдеш активен баща и по време на работа"!!! Само до към 2-рия, 3-тия месец децата са толкова кротки, че можеш да вършиш нещо кротко на бюрото докато спят, после се въртят, преобръщат, драскат, искат да им обръщаш внимание, да ги гледаш в очите, а не да зяпаш някъде в папките и компютъра! Тъй че, като не разбирате от деца, не пишете глупости!!!
  А този Борислав изглежда, като да са му хвърлили детето в ръцете за малко за да си направи снимка за Фейсбук!

 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":
  До коментар [#5] от "mushashi":

  "Тъй че, като не разбирате от деца, не пишете глупости!!!" - това се отнасяше за Дневник и автора на статията, а не към вас, че стана малко неразбираемо.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Много изсмукана и сладникава ми се струва тази статия...! И е доста далече от реалността! Това пък, за гей двойките е върха, дето си отглеждали дечица!
  "... По думите му една от най-големите трудности, с които се сблъскват родителите, е липсата на информация за това как се отглеждат и възпитават деца ..."! По-голяма глупост не можаха ли да измислят? Информация всякаква, въпроса е да я отсееш и да прецениш, какво и как да ползваш, като най-важното е малко да помислиш!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5974 Неутрално

  Бащинството е невероятно преживяване, но този ексхибиционизъм ми идва малко отгоре...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Ум ми зайде от таквиз мъдрости!
  Имам 2 деца и 4 внука, но чак сега ми се отвориха очите за отглеждането бебета!

  До коментар [#2] от "mushashi":
  Май тезата е тази.

  Дневник, или жегата те е замаяла, или оглупяваш!
  Безразлично ли ти е моето мнение?

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 12. 12 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#3:"newgenerations"]Да има спокойствие и радост у читателите, които не могат да преглътнат факта, че един млад мъж приема бащинството присърце, без предрасъдъци и смята, че това е много важно. [/quote]

  Глупости!
  Я се пораздвижи по улиците на който и да е град и виж, колко бащи бутат бебешки колички!

  Изобщо ние, българските мъже, сме само "сексуални прасета", нали?

  ... =>предраЗсъдъци.

  ПП: Такива като теб и жените не ги харесват.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 13. 13 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 586 Весело

  [quote#12:"Консерватор"]Глупости!
  Я се пораздвижи по улиците на който и да е град и виж, колко бащи бутат бебешки колички[/quote]

  Разбира се, че има чудесни бащи, а самата имам такъв. Коментарът ми беше очевидна ирония към дежурната доза хейт под подобен тип статии , в които някой просто споделя лично мнение и виждане за "нещата от живота", ама и вие подпалихте без причина
  Въобще, не мога да разбера тази необходимост, първосигнално да скочим и да наплюем някой, просто ей така, за да ни е олекне на душата Или може би сме със съзнанието, че мнението ни е особено меродавно и другите ще се свият от обида и ще си променят поведението след като сме им посочили как за нищо не стават ?

 14. 14 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#13] от "newgenerations [quote#13:"newgenerations"]дежурната доза хейт[/quote]

  Презумпцията, че българите и в частност българските бащи само пият, бият жените и децата си и прескачат от клон на клон е хейтърско!

  Модерно и атрактивно ли е да ни виждаш от негативна гледна точка?...

  ... Впрочем, не мислиш ли, че "мъдростите" на клетия човечец от статията, е подходяща за монолог във филма "Идиокрация"?

  Упрекът е към Дневник.


  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1043 Неутрално
 16. 16 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#13] от "newgenerations":
  Никакъв хейт няма,а естествена реакция,че постоянно ни се представят за нормални неща,които не са.Нямало проблем,че деца били отглеждани от гей двойка.Хайде бе!!!И че бащите/майките/ без проблем можели да бъдат заместени от две жени,съответно двама мъже.Ами не могат.И защо винаги изтъквате,че който не е съгласен с написаното,задължително си бие децата и жената,строява ги и така нататък.Аз съм родител и нито аз,нито някой от моите приятели,които са родители,вършат подобни неща.Но и никой не смята за нормално децата да се отглеждат от двойка жени,или двойка мъже .

 17. 17 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#16] от "mushashi":

  Разбирате ли значението на думата "ирония" ?

  И това, че някой не споделя вашето мнение, не го прави "сбъркал". Има еднополови семейства, които отглеждат деца без проблеми. Това е факт на много места по света вече. Може да не ви харесва- ок, ваше право си е, но не може да се каже на черното бяло. Децата имат нужда от любов, грижа, подкрепа и възможност за нормално бъдеще. За мен е по-важно да знам, че максимален брой деца ги получават, без значение от какъв пол са родителите им и дали са двама или един. А и доколкото разбирам авторът на статията има съпруга и няма смисъл да се вади от контекста едно изречение и да се измества фокуса на темата.

 18. 18 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#16] от "mushashi":

  Този Ваш пост ми напомня за чудесната шега, че голяма част от българите са отгледани от еднополова двойка - майка и баба.

  Иначе - да, статията е пълен бълвоч.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  "... Борислав Господинов е активен баща и по време на работа ..."!

  Да де, ама не всички бащи са адвокати...! Какво да правиш, ако си монтьор в автосервиз, учител или шофьор на камион, примерно? Как ще си с, малко дете в такова обкръжение?

  Такива единични случаи, нищо не доказват и нищо не обясняват!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "newgenerations":

  Напротив-изречението е вкарано в текста ни в клин,ни в ръкав.Човекът си споделя как си отглежда децата и без никаква връзка с това се казва,че бащата можел да бъде заместен от гей партньор.Ами щом такава му е тезата, защо изобщо казва как се грижи за децата си като баща.Щом бащата/майката/ без проблем може да бъде заместен/а/.Ясно е какво се цели със статията .Преди няколко месеца имаше статия в този сайт,в която някаква представителка на ЛБГТ движението обясняваше как трябвало в училищата още от малки да разясняват на децата колко хубаво било да са гейове и лесбийки.Явно тази теза ще се повтаря при всеки удобен случай.

 21. 21 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Станах баща преди точно година и четири месеца, и мога да кажа, че първоначално не го осъзнавах, но това е най-страхотното нещо, което ми се е случвало като личност, от една страна, и НИ се е случвало, от друга, на мен и съпругата ми като семейство. При това, Ники се появи в живота ни точно навреме, в период в който май бяхме започнали да позагърбваме детското в себе си. Мнението ми за бащи, които искат да възпитават синовете си "мъжката" - да не си играят с тях, да не ги карат да се смеят и т.н., за да "не ги разлигавят", е че са пълни идиоти. Едно дете има нужда именно от това, естествено и от добро възпитание. Но двете трябва да вървят ръка за ръка. Когато след 15-20 мин. игра, смях и търкаляне видя истинското щастие в очите на Ники - това чувство няма цена, нищо друго на света не може да ви го даде. Човек някак си вижда смисъла на живота, и безсмисъла на повечето неща, които върши по принцип в обществото. И да, голямото предизвикателство е безсънието, за съжаление Но това е крайно малка цена за всичко останало.

 22. 22 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#12:"Консерватор"]Я се пораздвижи по улиците на който и да е град и виж, колко бащи бутат бебешки колички! [/quote]

  Из Скандинавието пък, предимно мъжете бутат бебешки колички. Час-два навън с бебето им дават възможност за сближаване (особено ако работят през деня) и се счита за уважително към майката, която може да си почине или да прекара малко време в грижа за себе си.

 23. 23 Профил на Strahd VonZarovich
  Strahd VonZarovich
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не ми стана ясно коя е 1-та ръка и коя 2-та
  А на психично болните изпращялки, на които не знам защо казвате "лесбийки".. Колко да са им нормални децата? 1 месец? 6 месеца? Нормални ще са, докато не ги побъркат, което е неизбежно (като се има предвид че те самите за за сериозно лечение)..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK