Със 140 млн. лв. проектът "Твоят час" ще развива потенциала на учениците

Със 140 млн. лв. проектът "Твоят час" ще развива потенциала на учениците

© Анелия НиколоваДо най-малко 320 хиляди деца от 1-ви до 12-и клас във всичките близо 2500 училища в България ще трябва да достигнат дейностите по проекта на министерството на образованието "Твоят час".


Неговото начало беше официално обявено вчера, а в първата му фаза 140 млн. лева ще бъдат предоставени на всички държавни и общински училища за извънкласни дейности по интереси и извънкласни дейности за компенсиране на образователни затруднения, съобщиха от просветното ведомство. Проектът е финансиран по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.


Проектът ще продължи 29 месеца. На година в училищата ще се влеят 58 млн. лева, като 46 млн. от тях ще са за възнаграждения. Очакванията са 40 млн. лева да са за учителите.
Следващата седмица ще заработи електронна платформа, в която за един месец ще се регистрират както училищата, така и всички физически и юридически лица, които искат да предлагат образователни услуги – треньори по различни спортове, инструктори по танци, преподаватели по музикални инструменти, школи по езици, читалища и други.


До края на септември учениците трябва да посочат в платформата своите интереси, а всяко училище да изготви "карта" на децата, които имат нужда от допълнителна подкрепа и извънкласни занимания, които да компенсират затрудненията им. До края на октомври трябва да бъдат изготвени училищните програми и да започнат извънкласните дейности.


Критериите за определяне на затрудненията на учениците са повтаряне на класа, ниските образователни резултати и слаби оценки, социалните фактори, преустановеното изплащане на месечни помощи за дете, слабите резултати на външното оценяване и големият брой неизвинени отсъствия.


Целта на проекта е тези деца да бъдат идентифицирани и да се отговори на нуждите им извън учебното време, така че те да бъдат стимулирани да участват в учебния процес. Целевата група са не само децата, чийто език не е майчин, но и всички деца в риск от ранно отпадане от училище. Акцент ще бъдат допълнителните дейности по български език и математика. Всеки ученик със затруднения ще може да участва в две дейности за компенсиране на затрудненията и в още една по интереси.


Финансирането на училищата ще бъде целенасочено, като тези, където има най-голям брой деца със затруднения, ще получават най-много средства. Групите за деца с обучителни затруднения ще са до 10 деца, а тези по интереси – до 25.


Дейностите по интереси ще са в областите "Наука, техника и технологии", "Здравно образование и здравословен начин на живот", "Гражданско образование", "Предприемачество", "Програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене" и "Изкуства, култура и спорт".


Една от целите на проекта е да бъдат въвлечени по-активно родителите и да бъдат създавани общности около училищата, затова и проектът предвижда годишно да има до 5 часа възможност за включване на родители, които да представят на децата професията си или някакви специални умения.


"Идеята е да направим училището по-атрактивно, децата да ходят на училище с желание. Ако постигнем това, ще имаме и по-добри образователни резултати", коментира зам.-министърът на образованието Красимир Киряков.


По думите на един от създателите на проекта Наталия Михалевска той е консултиран обстойно с учители, родители и представители на неправителствения сектор. "Общото мнение е, че докато учениците, които постоянно търсят себе си, попадат в училище на чисто формален принцип и системата е преподаване - изпитване, то именно през извънкласните дейности те могат да развият потенциала си. При сдружаването с приятели и участие в незадължителни дейности учениците всъщност започват да чувстват училището като своя общност", каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Любопитно

  Всеки ден напоследък има няколко публикации на тема - как МНО подготвя от добри , по- добри проекти и програми за учениците .
  Платени ли са ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не знам дали е платено, но образованието със сигурност трябва повече да е в обществения разговор.

  Впрочем каквито и полезни нови теми включат в образователната доктрина (гражданско образование, основи на икономиката, повече спорт, наука за храненето и т.н.), по-важният въпрос е как да държим или да връщаме децата в училище. Без елементарното им внимание всяка напредничава система ще стигне само до това да им даде най-базова грамотност

 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 949 Весело

  "Критериите за определяне на затрудненията на учениците са:
  преустановеното изплащане на месечни помощи за дете,"???

  Горките това са цели 37 лева спешно им трябва помощ да го преживеят
  "има най-голям брой деца със затруднения, ще получават най-много средства. "

  Айде яко на лапачката в училищата с най-много концентрат на алкохолчета

  Това нещо ми напомня на едно там десетилетие на едно включване на едни индивида.

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  На това едно време му викахме, час по трудово обучение и имаше учители които се справяха прекрасно.

 5. 5 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тези непрекъснато реват, че за образование нямало пари и сега изведнъж 140 МИЛИОНА за програма със меко казано, още от сега, съмнителни резултати! Парата у сфирката!
  Калинка до калинка!
  Гласувайте за ГЕРП - те крепят Кунева.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Кунева доволно потрива ръчички. Ще има да си харчи милиони и свои хора ще уреди.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Това ще е още по-странно от проекта "Успех".
  Обърнете внимание: "Целевата група са не само децата, чийто език не е майчин, но и всички деца в риск от ранно отпадане от училище. Акцент ще бъдат допълнителните дейности по български език и математика".
  Излиза, че това се часове за изоставащи ученици, а не за любопитковци. За изоставащите са предвидени консултации, които те не посещават, а не можеш да ги задължиш, защото има медицински максимум часове седмично.
  Сега ще дублираме консултациите или в движение ще превръщаме тези часове в кръжоци.

  Еретик
 8. 8 Профил на gotin74
  gotin74
  Рейтинг: 234 Любопитно

  Дано да има и няколко милиона за реклама .

 9. 9 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#5] от "qwerty":
  До коментар [#1] от "karabastun":

  Това са пари от ЕС, договорени за първи път, за да може не само земеделци и чиновници да получат помощ от Европа. Само че този, който ги договори и води целия процес и тези около него бяха скоропостижно отстранени от Куневица, която не може да стои далеч от миризмата на парите. В резултат настана пълен батак със срокове (и двата милиона за антистресови топки - по-популярни като топките на Бил Гейтс - и запалките са оттам ). Сроковете бяха удължени поне с половин година и сега ударно, както сте забелязали, се отварят повиквания, защото ако до Нова година не се отворят и не тръгнат има опасност да загубим парите. Какъв ще е разулататът от това ударно наливане на едни пари не знам. Най-вероятно голяма част ще бъдат просто раздадени без ефект. Съмнявам се, че българското образование е способно ударно да поемеме и усвои разумно толкова пари. От друга страна пък, когато тези пари свършат и ЕС вече спре с фондовете не ми се мисли какво ще стане с милото ни образование, върху което какви ли не калинки и калинковци се изпробват. 10. 10 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 522 Весело

  Така, предвид към кого е насочена програмата нека да сведем насоките до разбираем вид:

  "Наука, техника и технологии" всъщност е "Как да познаваме жица с ток"

  "Здравно образование и здравословен начин на живот" е "Какво да правим в случай, че забременеем преди 12?"

  "Гражданско образование" - "Какви са ми правата и за какво са ми длъжни държава и общество?"

  "Предприемачество" - "Основи на успешния бизнес с краден ток"

  "Програмиране, дигитални умения, креативност и иновативно мислене" - "Ускорени курсове за телефони измамници"

  "Изкуства, култура и спорт" - "Тричане, побой над коне и кючеци до зори"

  Умен и красив жълтопаветник.
 11. 11 Профил на alsimal
  alsimal
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Поредното усвояване!
  По-добре да бяха дали тези пари за допълнителна квалификация на учителите. Защото в голяма степен от тях зависи да се минимизират "образователните затруднения" и то не само през следващите 2 години ...

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Весело

  До коментар [#9] от "grajdanin1":

  Това е ясно, че
  [quote#9:"grajdanin1"]Това са пари от ЕС[/quote], аз май не съм си формулирал грамотно въпроса ...?

  Публикациите в ''Дневник''

  [quote#1:"karabastun"]как МНО подготвя от добри , по- добри проекти и програми за учениците . [/quote]
  ДАЛИ СА ПЛАТЕНИ ???

  [email protected]
 13. 13 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 458 Гневно

  Всичкото хубаво обаче Кунева и оня Стаматов ще дадат ли пари и на 37 даскало в София дето си назначиха за директор един наркоман.Синчето на другаря Миков от столична.Там групи за наркодилъри по интереси ли ще финансирате с тея пари
  ГЕРБ ще прецаквате а Кунева

 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1818 Весело

  [quote#13:"vicovnic"]Всичкото хубаво обаче Кунева и оня Стаматов ще дадат ли пари и на 37 даскало в София дето си назначиха за директор един наркоман.Синчето на другаря Миков от столична.Там групи за наркодилъри по интереси ли ще финансирате с тея пари
  ГЕРБ ще прецаквате а Кунева [/quote]

  Не се коси бе пич. Образователната мафия навлиза на нови пазарни територии. Тея са си все ваши - гербери!
  !

 15. 15 Профил на token
  token
  Рейтинг: 233 Неутрално


  Няма излизане от социализма, т.е. от дебилизма. Няма лечение за глупавата болест. Влагат се пари за тези ученици, които не искат и/или не могат да учат, а не за тези които могат и искат. Въвежда се нова система която всъщност е стара: "поставяй си ниски цели, за да ги постигнеш". Нищо добро от това няма да се получи.

  Пътят към успеха е ясен. Влага се в най-добрите, които след дипломиране (университет) трябва да получават престижни и добре платени позиции. Смисълът на образованието, а и мерилката за него е какво работиш след като си го получил.

  Не съществува образование само за себе си. Дори да са съвършени познанията на един човек, ако той не ги ползва, т.е. не работи с тях, ще ги забрави след 2 -3 години. В повече, ще пропусне новите в съответната област, т.е. ще се завърне към неграмотността.

  Учениците сами трябва да се мотивират като виждат какви са плодовете на образожанието. Няма ли я тази връзка, няма да има успешно образование, а ще има бананова република, в която парите се влагата в "хорът на глухонемите". Тогава музиката в таз република ще е такава каквато е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK