Учебният ден в училищата с една смяна ще започва в 8.00 часа

Учебният ден в училищата с една смяна ще започва в 8.00 часа

© Георги КожухаровПървият час в училищата, където се учи само в една смяна, ще трябва да започва не по-рано от 8.00 часа. В училища на двусменен режим сутрешните занятия ще започват не по-рано от 7.30 часа, а втората смяна приключва до 19.00 часа. Това предвижда държавният стандарт за организация на дейностите в училище, който бе утвърден днес от просветният министър Меглена Кунева. Разпоредбите влизат в сила от 15 септември.


Междучасията трябва да се не по-кратки от 10 и не по-дълги от 30 минути. При учене на две смени по изключение може да се дават до две по-кратки почивки - от по 5 минути всяка.


В целодневна форма на обучение в началния и прогимназиалния етап се допуска и разместване на броя на часовете, съобщиха от образователното ведомство. Така в дни, когато програмата е по-трудна, часовете за самоподготовка може да се увеличат до 4, а преди ваканцията часовете за отдих и занимания по интереси да са повече. Дава се и възможност за интензивно изучаване на български език, ако пропуските на учениците са по-големи.
Ваканциите през новата учебна година са есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна, съобщиха още от министерството Директорите могат да дават до 3 дни на децата при необходимост – грипна епидемия, природни бедствия или авария в училището.


Днес Кунева е утвърдила и държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците, повечето от разпоредбите в който няма да влязат в сила от тази учебна година. Единствено още от следващата пролет се предвижда изпитите за национално външно оценяване да се оценяват не с оценки по шестобалната система, а с точки.


Според трети утвърден стандарт учителският стаж спира да е единственият критерий за кариерно развитие на педагогическите специалисти. То вече ще зависи и от получените квалификационни кредити, придобитата професионално-квалификационна степен и резултатите от атестирането.


На практика това означава, че ако досега кариерното развитие е можело да се осъществява само на периоди от 10 години натрупан стаж, то сега инициативността на учителите, желанието им да се квалифицират и усилията, които хвърлят в училище, могат да им помогнат да израснат и в рамките на четири години, съобщават от образователното ведомство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK