Учебният ден в училищата с една смяна ще започва в 8.00 часа

Учебният ден в училищата с една смяна ще започва в 8.00 часа

© Георги КожухаровПървият час в училищата, където се учи само в една смяна, ще трябва да започва не по-рано от 8.00 часа. В училища на двусменен режим сутрешните занятия ще започват не по-рано от 7.30 часа, а втората смяна приключва до 19.00 часа. Това предвижда държавният стандарт за организация на дейностите в училище, който бе утвърден днес от просветният министър Меглена Кунева. Разпоредбите влизат в сила от 15 септември.


Междучасията трябва да се не по-кратки от 10 и не по-дълги от 30 минути. При учене на две смени по изключение може да се дават до две по-кратки почивки - от по 5 минути всяка.


В целодневна форма на обучение в началния и прогимназиалния етап се допуска и разместване на броя на часовете, съобщиха от образователното ведомство. Така в дни, когато програмата е по-трудна, часовете за самоподготовка може да се увеличат до 4, а преди ваканцията часовете за отдих и занимания по интереси да са повече. Дава се и възможност за интензивно изучаване на български език, ако пропуските на учениците са по-големи.
Ваканциите през новата учебна година са есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна, съобщиха още от министерството Директорите могат да дават до 3 дни на децата при необходимост – грипна епидемия, природни бедствия или авария в училището.


Днес Кунева е утвърдила и държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците, повечето от разпоредбите в който няма да влязат в сила от тази учебна година. Единствено още от следващата пролет се предвижда изпитите за национално външно оценяване да се оценяват не с оценки по шестобалната система, а с точки.


Според трети утвърден стандарт учителският стаж спира да е единственият критерий за кариерно развитие на педагогическите специалисти. То вече ще зависи и от получените квалификационни кредити, придобитата професионално-квалификационна степен и резултатите от атестирането.


На практика това означава, че ако досега кариерното развитие е можело да се осъществява само на периоди от 10 години натрупан стаж, то сега инициативността на учителите, желанието им да се квалифицират и усилията, които хвърлят в училище, могат да им помогнат да израснат и в рамките на четири години, съобщават от образователното ведомство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  1. Трябва да се махне 7-ми час - максимално 6 часа
  2. Максимална продължителност на един учебен час = 40 минути
  3. Най-ранно започване - 08:00ч., махането на 7-мия час ще освободи време когато има две смени училището.

  twitter.com/voxybg
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  Това част от реформата ли е.

 3. 3 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 274 Неутрално

  и в 18 ч. да започва пак ще трябва да им преместат матурите, че абитуренски идат! обувки требе да търсат, плат за рокля, кайве требе за сърбат некъде ... коги че учат ...

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 4. 4 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Добре е, още ми е травма като видя изписано 07:20 а часовника..

 5. 5 Профил на Andrety
  Andrety
  Рейтинг: 221 Весело

  Кунева - последният реформатор...

  8:30 или 9:00 ми звучи по-приемливо, аз на работа не ходя в 8...

 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Най - добре да започват на пладне

 7. 7 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ЕДНА СМИСЛЕНА промяна.

 8. 8 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#1] от "voxy":

  Всичко добре, ама хорариума смятате ли?
  За мен какво би било истинска реформа в образованието: плавното преминаване в една смяна, първо по селата и малките градове, където паралелките са полупрозни, и поетапно до София, Пловдив, Бургас и тн. Първите 6-7 часа нормална програма, след което занималня и писане на домашни, а децата, които изостават по даден предмет, да им се помага... в рамките на училището... не частни уроци, батко, кака и тн... съответно трябва да се възснанови и столовото хранене, за да спрат да тъпчат джънкове и кока коли...

  I shave with Occam's razor
 9. 9 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Добре, кому е нужно да се почва толкова рано? Още помня как ставах в 5:30 и се питах кой дебил го е измислил. Ако идеята е било родителите на път за фабриката да оставят децата за да почват работа в 8:00....ами отдавна огромна част от населението не е задължено да почва работа преди 9-10-11:00. Дори единият родител да почва работа по-рано другият най-вероятно почва по-късно.
  Нека не продължаваме сляпо да се придържаме към неща от миналото, които вече нямат никакъв смисъл, а само тормозят децата ни.

 10. 10 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 415 Неутрално

  ;хвърлят сламка ; на учителите , дано не потънат преди учебната година да е започнала , или пък току виж започнали стачка

 11. 11 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#8] от "Сахаров":

  изобщо не ме интересува нечий хорариум, децата са важни, много добре си спомням колко досаден беше 7-мия час
  също 2-те смени не са защото някой толкова ги иска, а защото училищата нямат достатъчно голяма база за да поемат учениците и тук говорим за гимназии в големите градове към които има огромен интерес, по селата едва ли някъде и в момента има две смени

  twitter.com/voxybg
 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  "Учебният ден в училищата с една смяна ще започва в 8.00 часа"

  Умопомрачително ! Сега вече започва възхода на образованието . Повече от четвърт век на никого не му бръмна в главата , че началния час на започване на учебния ден има такова значение за така лелеяната реформа в образованието . Както и продължителността на междучасията . Да не говорим за ваканциите - реда и продължителността им. И най- важното - дава се право на директорите да дават по три дни собственоръчно при грипна епидемия примерно . Слава на Кунева и куневщината .
  П П Все си мисля , че обявяване и затваряне на учебни и обществени институции при епидемии е работа на здравното министерство и поделенията му , но явно реформата в образованието променя и здравеопазването . Просто Кунева е пенкилер - . като многоръкия Шива може да носи цяло ремарке дини под мишниците си .

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  [quote#7:"s0f1a"]ЕДНА СМИСЛЕНА промяна. [/quote]

  Намери място на липсващото " БЕЗ " .

 14. 14 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Още една безмерна глупост от Пръмова. Бута все там където не трябва. Учителите нямат никакви права, а учениците никакви задължения.
  Такова нещо като българското училище - няма никъде, никъде по Света, в това съм убеден, че нивото в българските училища е като нивото на американските държавни училища по гетата.

 15. 15 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#12] от "papyre":

  часът на започване е един от най-големите проблеми на образованието ни, прекалено ранното ставане е проблем за децата това че по-глупавите хора си мислите че само с много четене, принуда и упорит труд става сте в голяма грешка

  twitter.com/voxybg
 16. 16 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#15] от "voxy":

  Чак пък един от най-големите проблеми. Чета и не вярвам на ушите си.
  Най-големият проблем е, че парите следват ученика и учениците нямат никакви задължения, на практика още по-никакви.
  Гаменчета, лигльовци и прости, ама прости.
  Кой, ако не враговете на България на Запад и техните слуги у нас имат сметка от това? Няма да минат още 10 години и обществото ни ще е пълно с неграмотни, невъзпитани самогъзници.

 17. 17 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#15] от "voxy":

  Ако се налага, моята ученичка е съгласна и нощна смяна да ходи на училище. Защото е доволна от това, което получава там. А на когото не му се учи, дали започва в 8, 9 или 12 часа занятия, все е без значение.

  No Pain No Gain
 18. 18 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#11] от "voxy":

  Е, аз завърших такава гимназия преди 10 год и не 7мия, а 9тия час ми беше най-досаден... а едната година започнахме на 28. август, 2 седмици само англ език... досадна работа, ама като искаш да си в елитно училище, трябва да жертваш от свободното си време... все още не става наливането на знания с фуния

  I shave with Occam's razor
 19. 19 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#16] от "Faihle":

  Ако съдиш по своите деца, да, прав си. Но чуждите, за щастие, не ги възпитаваш ти.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#16:"Faihle"]още 10 години и обществото ни ще е пълно с неграмотни, невъзпитани самогъзници[/quote]


  Ааа като те гледам теб вече са тук.

 21. 21 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#16] от "Faihle":

  учениците сега са много по-интелигентни от учениците преди 20-30 години, това което си написал е мантра която се върти от много години и все едно и също, пък странно как в България най-прости са 50+ годишните, уж би трябвало да са гении при такова затъпяване на децата

  twitter.com/voxybg
 22. 22 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#12] от "papyre":

  колега, не сте особен умел в четенето - пише, че почва най-рано в 8, и ако не разбирате колко важно е това, значи имате проблем не само с четенето, но и с разбирането

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 23. 23 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "tokkay":

  Родителите, като не могат и нямат време, това е друго. Условията са такива, наредбите са такива, че учителя с пръст не може да пипне ученика, докато лигльото гамен може да го псува и бие когато си поиска.
  И в допълнение никое училище не смее да наказва, камо ли изключва ученици, защото от това им зависят субсидиите и учителите търпят за 600 лева.

 24. 24 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#23] от "Faihle":

  Я пробвай да се държиш като гамен в СМГ.

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  Акцент върху една БЕЗСМИСЛЕНА "промяна".
  Уж реформата беше за автономия на училищата, а то дори часът на започване ПАК се определя от "образователните експерти". Тия дето реформират реформите последните двайсет години.

  Добре де, а защо не в 08:30 примерно. Ама не, трябвало "експертите" да КОМАНДВАТ!

  Кунева ВАДИ НА ПОКАЗ заповедите за РАБОТНИТЕ ГРУПИ с имената на "експертите" дсето ни "уредиха" с "реформата"!!!
  !!!!!
  Имената и на тези дето работиха по европроекта на закона!!!!
  Да им "благодарим"....

  !

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  "На практика това означава, че ако досега кариерното развитие е можело да се осъществява само на периоди от 10 години натрупан стаж, то сега инициативността на учителите, желанието им да се квалифицират и усилията, които хвърлят в училище, могат да им помогнат да израснат и в рамките на четири години, съобщават от образователното ведомство."

  На практика това са напъни на псевдореформатори за фиктивни , псевдо реформи . Опитват се да фризират условията за кариерното развитие на учителите преди 1989- та , и да ги представят като новост в образователната система . Като безочливо пропускат да споменат , , че по онова време , о сигурно и сега , съществуваше ЦИУУ - Централен институт за усъвършенстване на учители , който работеше нон стоп . Почти всички учители минаваха периодично през института и бяха постоянно в крак с новинките в системата . Възможност за кариерно израстване бяха предоставени на всеки желаещ да придобие клас- квалификация , стига да положеше и покажеше пред изпитни комисии необходимите възможности и знания . Така че тази практика , която сега обявяват като някаква панацея за усъвършенстване на учителите , е просто изхвърлена през мътните години на прехода като "социалистическа дивотия " Но сега, напудрена и белосана, се отчита като новина в образованието . Е , ако всички се направят на забравили .

 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Имате ли още училища които не са на една смяна ?!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  ""Единствено още от следващата пролет се предвижда изпитите за национално външно оценяване да се оценяват не с оценки по шестобалната система, а с точки."

  А защо не с тирета или кръстчета . Ами нали точките ще вършат същата работа , каквато и цифровата оценка по петобална , десетобална или каквато там и да е бална система . С точките също ще се показва ниво на знания- слаби добри , много добри , отлични. Само че вместо петица , тройка , двойка , ще се дават 50 , 30 или двадесет точки . Е, сигурно си е по- друго като вместо две , ти напишат 20. За самочувствие ...

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  [quote#27:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Имате ли още училища които не са на една смяна ?!! [/quote]

  Сигурно има . В Китай , Индия... А бе дето дечинята са повече от старците .

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  [quote#22:"hhhuuunnnn"]колега, не сте особен умел в четенето - пише, че почва най-рано в 8, и ако не разбирате колко важно е това, значи имате проблем не само с четенето, но и с разбирането [/quote]

  Колега , не сте много умел в писането - ново изречение , особено в началото на повествованието , започва с главна буква. Но това между другото - важното е часът на запобването на учебния ден . Ами аз съм написал , че започването става в / часа . Ти ми опонираш , че нищо не разбирав , защото някой ,като тебе , е казал - "най- рано в осем часа ". Ами че точно това , което съм написал - 8 часа 9 определя долната граница на започването . Освен , тъй като си особено умен, не ми обясниш колко точно означава това " Най- малко осем ". Пък после аз ще ти обясня защо смятам , че часът на започването няма ама никакво отношение към дисциплината в училище , побойте между УЧЕНИЧКИ, шамаросване на даскали от разни мангали , с извинение , , слабата квалификация на ЧАСТ от учителското тяло , и още , и още , и още , бакии в образованието , които едва ли ще бъдат премахвани с опреде3лен час на започване на първия час . Та какво беше огромното значение на " най- малко в 8 часа " ?

 31. 31 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  [quote#15:"voxy"] прекалено ранното ставане е проблем за децата това че по-глупавите хора си мислите че само с много четене, принуда и упорит труд става сте в голяма грешка [/quote]

  Би ли пояснил , моля , какво означава апострофа ти , че нещо , като глупав човек , не мога да разбера . Какво СТАВА с много четене , принуда и упорит труд , както се изразяваш?Прекалено раното ставане ли ? Щото , като един от "по- глупавите хора , знам ,че писане то започва с главна буква , смисъла на написаното се изяснява с употреба на препинателни знаци и други способи от "умните " хора . Та добре би било човек да положи поне малко усилия , ако иска да се включва с успех в комуникация със себеподобните . .

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4060 Неутрално
 33. 33 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 328 Неутрално

  За какво морят децата в такива ранни часове? Детството ми мина в стрес и недоспиване, какъв е смисълът от това?
  Нормално би било училището да започва в 9:30-10:00 часа. Така или иначе за мен най-добрият вариант е детето да учи у дома като частен ученик, което е опция в цивилизования свят, и само да се явява на изпити периодично.

 34. 34 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Е, и. Преди две десетилетия, в гимназията, в която учих цели пет години /тогава нямаше 12-ти клас/, часовете започваха в 08.00 часа. Това реформа ли е? Хм, че то така си беше и преди.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 35. 35 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Учебният ден в училищата с една смяна ще започва в 8.00 часа!

  До тук добре, но като започне как ще накарат идиот.... "да влезнат в час" след като модела "парите следват ученика" са им дали такава огромна власт????
  [quote#26:"papyre"]На практика това са напъни на псевдо "трансформатори" за фиктивни реформи. Опитват се да фризират условията за кариерно развитие на учителите преди 1989- та , и да ги представят като новост в образователната система като безочливо пропускат да споменат, че по онова време съществуваше Централен институт за усъвършенстване на учители, който работеше "нонстоп" 24/7 (та пушек се вдигаше и в интерес на истината голяма ползата от него нямаше, ама това е друга тема!). Почти всички учители минаваха периодично през института и бяха постоянно в крак с "новинките" в системата. Възможност за кариерно израстване бяха предоставени на всеки желаещ да пренабие клас- квалификация, стига да предложеше необходимото пред изпитните комисии. [/quote]

  Много неща в образователната ни система са сбъркани, така че за да се оправят задължително трябва да се мине през рестарт иначе са кръпка до кръпка и накрая едно голямо нищо!!!!

 36. 36 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  много добро решение ,ще намалее стреса на ученици и родители

 37. 37 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#11] от "voxy":
  [quote#11:"voxy"]изобщо не ме интересува нечий хорариум, децата са важни[/quote]
  Е, нали точно за хорариума на децата става въпрос. Обективно погледнато хорариумите по всички предмети могат и да се обнулят и не в 8:00, ами въобще да не ходят на училище, ама така съвсем нищо няма да научат.
  [quote#21:"voxy"]учениците сега са много по-интелигентни от учениците преди 20-30 години[/quote]
  Това можеш да го твърдиш ако си правил изследвания на интелигентността на учениците преди 20-30 години и сега. Ако не си правил такива проучвания, не списвай високопарни глупости. Преди 30 години 70-80% от децата имаха майчин език български, ходеха всеки ден на училище, живееха с родителите си, които ги обгрижваха и възпитаваха. Хич да не са залягали над науките, поне разбираха какво им се обяснява в час и все нещо им оставаше в главите, плюс родителите се стараеха "да не се излагат". Сега 50-60% от децата имат друг майчин език и трудно разбират уроците, друг огромен процент употребяват алкохол и дрога, включително в училище, трети не малък дял се отглеждат от възрастни, на които по различни причини не им пука особено за бъдещето на тези деца и т.н. Въобще не става въпрос за интелигентност. Едно дете може да е много интелигентно и дори да има някаква природна дарба, но ако го отглеждат някакви маргинали, познай колко ще успее да се развие.

 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Ае, що да се стресират децата и родителите с това образование. Да се съкрати цялата система на образованието. Така децата ще могат да стават когато си искат, а родителите няма да трябва да ги водят и прибират. Пък и така и така и сега са си дебили и тогава ще се издигнат в качество а именно дебили на квадрат.

  мурзилка
 39. 39 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#4:"marianapopska"]Добре е, още ми е травма като видя изписано 07:20 а часовника..[/quote]

  Аз като ходех на училище трябваше да съм там в 07:00 АМ.

  Хора- дете бях! Не аз- сърцето ми спеше! Зимата по това време едва започваше да се разсъмва... Вдигаха ме от леглото в 6!

  Майка ми още ме бъзика- всяка сутрин, повтарям- всяка сутрин- й казвах- "Остави ме още 2 минути!"... След тези 2 минути я молех да брои до 3, и тогава да ме събуди...

  По това време цялата природа спи бе, хора! Мухите и птичките спят!

  Винаги съм се чудил- какво очаквате от едно дете в 6 или 7 часа сутринта!

  Одъртях, и още ми е трудно ставането сутрин. И това- с уточнението, че не ставам в 06:00 АМ!

  Едно подобно решение не е никаква реформа, но определено бих приветствал, ако накарат учениците да ходят на училище към 08:00 сутринта.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 40. 40 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 403 Неутрално

  ...А относно минималния брой ученици в един клас - какво?

  Може би имам остаряла и/или напълно погрешна информация, но преди години учител ми беше казал, че абсолютният минимум бил 18 ученика. Аз като ученик съм бил в класове от по над 30 ученика - като се поставя сега на мястото на учителя... не знам как са се справяли и с дисциплината, и с достигането на образователните стандарти тогава.

  А изхождайки от опита си с преподаването на групи деца - мисля, че 18 трябва да е максималният (!) брой деца в един клас. Тъй де, ако не обърнеш внимание на всяко дете, да го назовеш по име поне - къде е личният момент и стимул за общуване и придобиване на знания и умения? При малките групи няма задни и предни редове, всички са поставени при равни условия, не се крият в общата група, научават се да поемат отговорност и да се кооперират със съучениците си. При групи до 12 ученика почти е невъзможно разцепването на групата на подгрупи, клики с по няколко водачи и др.п.
  Така че при групи от 12-16-18 ученика би трябвало да се наблюдава идеален баланс между личността и колектива... и придобиване на пълният спектър на социални умения.

  Относно продължителността на учебните часове - поради что се промени тя от 45 на 40 минути, та дори и на 30 за първите класове? Тези 5 минути са важни, те са 1/9 от учебния час, все едно ученикът да загуби 1 учебна година от 9, нали?
  Децата "не можели да си задържат вниманието толкова дълго време", видиш ли. Някой да се е пробвал да ги приучи? Или поне да се запита защо става все по-трудно това да се постигне? Не, ще лекуваме симптомите за пореден път, не първопричината за "болестта".

  Затуй огромна част от децата са като с ADHD и други подобни. Капацитетът им за обработване на информация е голям, но не и безграничен, а в наши дни още преди да проговорят, са курдисани пред телевизори и таблети.

  А наличието на 7-ми час е най-меко казано недоразумение.

  Относно изучавания материал в училището като цяло - отдавна е дошло времето ако не да озаптим напълно, поне да опитомим нагона на образователната ни система към енциклопедично трупане на мъртво, безполезно знание "а ла Минута е много", ако щете - "а ла Димо Падалски" даже.
  Днешните деца имат остра нужда от практически насочени умения, включително и такива за ефективно отсяване на бесмислена и незначителна информация... защото много добре знаем в каква среда израстват, все пак.

 41. 41 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  И аз си спомням как ставах безбожно рано по тъмно за училище. И после първи час математика. Гениално.

 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#39] от "952":

  За едно дете, още повече когато не във ваканция е нормално да бъде изпратено да спи в зависимост от възрастта между 20 и 22 часа. Което прави ни повече ни по-малко от 8-10 часа сън. Както се казва ще се умори от сън и въргаляне в леглото...Биоритмите са приблизително около 04 до около 05 часа или най-късно до около 05:30 да завърши фазата на последния дълбок сън и както се казва човек да се е наспал. Не знам каква друга причина може освен тотално неспазване на никакъв режим, да не може дете да се наспи до 6 часа сутринта. А режимът е дисциплина, дисциплината възниква от възпитание, което е задължени на родителите от което днес те бягат като дявол от тамян.

  мурзилка
 43. 43 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Помня как в гимназията учехме (през 1989-1991) и в събота. Но пък нямахме 12-ти клас. За нас последният клас беше 11-ти. 12-ти клас имаше обаче в техникумите (сега - професионални гимназии). 12-ти клас имаше и в езиковите гимназии с подготвителен клас.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 44. 44 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#42] от "Маршалов":

  Не знам много за биоритмите. Знам обаче, че от ранна детска възраст, до ден днешен- ако трябва да стана в 6 часа сутринта, съм като заклан. Независимо колко часа съм спал.

  Съвсем друга е ситуацията, ако трябва да се събудя към 8. И два пъти по- малко да съм спал (в сравнение със ставането в 6)- се чувствам по- бодър, и целият ми ден е по- ползотворен.

  Преди 3 дни ми се наложи да стана в 6. Вечерта си легнах по- рано, спах 10 часа. В 6 сутринта изфъфлих всички псувни, които знам. Целият ми ден беше по- крив от гега.

  Сигурно биоритмите ми са някакви заспали, но мисля да спра да мисля за тях, и да ставам по- късничко, ако имам възможност.

  Всъщност- имам личното наблюдение, че ако отвън природата спи- спя и аз, и душата ми. Ако отвън кипи живот- ставам като камшик. Вероятно е нещо свързано само с мен, не знам. Уж чакам като поостарея- да започна да ставам по- раничко... Баба ми- лека й пръст- започваше да кукурига в 3 сутринта. Е- сигурно не остарявам...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 45. 45 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 646 Неутрално

  [quote#40:"mrtoyaga"]Относно продължителността на учебните часове - поради что се промени тя от 45 на 40 минути, та дори и на 30 за първите класове?[/quote]

  Педагог с 40 годишен стаж ми даде задоволително обяснение по този въпрос. Били го учили по педагогика.

  Та- въпрос на "време на задържане на вниманието" било. Човекът ми каза, че не можеш да "задържиш вниманието" на първолак за повече от еди- колко- си минути (забравих точната цифра). Та- ако цифрата е 20 минути например- и ако учебният час е 45- според него и "дебелите книги"- разликата между 45 и 20 минути е пълна загуба на време.

  Това със "задържане на вниманието" се променяло с възрастта, затова човекът беше абсолютно против дълги часове в ранна възраст. Затова и не се чудел, като видел след 20- тата минута как всеки блее по тавана, чеши се където не го сърби, или директно си пита: "Чичо бе- кога ще ядем?"...

  Повтарям- така ми беше обяснено. Аз лично виждам логика в горната теза.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 46. 46 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#45] от "952":

  За първолаците съм съгласен - и моят опит го потвърждава това... но все пак зависи как и с какво ги занимаваш.

  Типичното времетраене на занятието в моя случай е един астрономически час (абсолютен минимум - 40 минути) и преобладаващата част от децата без проблем го издържат това време, но все пак става въпрос за индивидуални занятия или за такива с по 2, 3, 4 деца. При по-големи деца може да има занятия от по 2, че дори и 3 астрономически часа с по една 10 минутна почивка.

  Как може да се постигне това "издевателство" над детската способност за задържане на вниманието?

  На първо място енергията им не е затворена по чинове, че и да си гледат един друг гърбовете, че и да мълчат през цялото време. Никое дете не може да издържи дълго на това, особено по-малките.

  Второ, изложението на новата информация не е силно разграничено от артикулирането й от страна на обучаемите. Процесът на обучение е... двупосочен и по-скоро под формата на обсъждане. Така и учителят придобива много по-детайлна представа за нивото на усвояване на материала от учениците... а и тази незабавна обратна връзка учи учителя по-добре и по-разбираемо да си преподава материята. Добрият учител - старая се да съм такъв винаги - може и да импровизира в опита си да поведе учениците си по нов път, за да обясни нещо неясно. Така час с час не си приличат, а и се създава усещането за лично отношение към обучаемите, както и увереност в собствените сили. Не на последно място се позволява и свободно общуване между самите ученици, тъй че никакво напрежение - и оттам умора - не се натрупва нито в учениците, нито в учителя.

 47. 47 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#46:"mrtoyaga"]Типичното времетраене на занятието в моя случай е един астрономически час (абсолютен минимум - 40 минути) и преобладаващата част от децата без проблем го издържат това време, но все пак става въпрос за индивидуални занятия или за такива с по 2, 3 или 4 деца! [/quote]
  Да но случая не е такъв!? Когато си в клас с минимум 25 човека и на всеки трябва да обърнеш необходимото внимание, трябва просто да си професионалист или пък "палячо" целта на който не е да научи децата на нещо, а просто ден да мине друг ще дойде - за жалост това е преобладаващо в БГ образованието и е изпълнено правилото "и вълка сит и агнето цяло"!!!!

 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  [quote#44:"952"]Преди 3 дни ми се наложи да стана в 6. Вечерта си легнах по- рано, спах 10 часа. В 6 сутринта изфъфлих всички псувни, които знам. Целият ми ден беше по- крив от гега. [/quote]
  Ми ей това е, лигльо. Няма дисциплина в днешните хора. Индивидуалните биоритми подлежат на известна настройка(по-скоро разстройка). Като свикнеш на някакви различни часове на лягане и ставане променяш естествените биоритми. Това става по най-различни поводи. Оставането до по-късно за гледане на някакви сериали по телевизията, просто типаж от вида"бе мама и тате ли ще ми казват кога да си лягам, да не съм вече малък", или някакъв по съвременен "демократичен" вариант на уличен жаргон". Или ако не телевизия, играенето на компютъра/телефона, дали игри или сърфиране, освен това и типично капиталистическото започване на работа в 8 часа, или даже в 9 часа, щото хората вече не хора, не другари, ами вече господа, видиш ли един вид Господ-а, хванали за мартинките. Та мнооого прекалено важни, та да стават рано. Та така се изменя естествения биоритъм и после си като парцал в нормалните часове на денонощието, които за теб и всички които не са вече просто хора, а Господ-а, вече не са нормални.

  мурзилка
 49. 49 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#42] от "Маршалов":

  [quote#48:"Маршалов"]Ми ей това е, лигльо. Няма дисциплина в днешните хора. Индивидуалните биоритми подлежат на известна настройка(по-скоро разстройка). [/quote]

  Същото са казвали и за левичарите и гейовете. С дисциплина ще ги излекуваш тия лигльвци.
  Само дето аз от 4 годишен не мога да заспивам със Сънчо. Моя ритъм е най-ранно лягане в 00:00 през нощта. И прекарването ми в детската градина и училище ми беше отровено от това ставане по тъмно. Още имам кошмари от музиката на предаването "България в дела и документи" - прави сметка как съм запомнил името на скапаното предаване...

 50. 50 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1968 Неутрално  Едва ли е било случайно такова личностно разтройство.
  [quote#49:"johnniewalker"]Само дето аз от 4 годишен не мога да заспивам със Сънчо. Моя ритъм е най-ранно лягане в 00:00 през нощта.[/quote]
  Нямам намерение да гадая каква е била причината.

  мурзилка
 51. 51 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Училищните години от 1-12 клас трябва да се водят трудов стаж трета категория труд
  Децата са неразвити и 12 години се развиват умствено и това е труд
  Също така децата не знаят при какви кабинети и министри ще им се паднат да учат през тези години и какви учители и съученици ще имат

 52. 52 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1968 Весело

  До коментар [#51] от "dearblue":

  Мечтай си, тогава раждането да го броим сапьорски риск, обезвреждане на бомба и да пенсионираме бебето на три годинки

  мурзилка
 53. 53 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#52] от "Маршалов":

  На запад е така майките получават помощи за всяко дете и могат да се издържат само като раждат

 54. 54 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#53] от "dearblue":

  Да, те са бетер ромската история у нас. Всъщност ако някоя друга българка, която не е ромка, успее да се добере до получаването на детски надбавки по повече от четирите типа от които сега получава и които са:
  1.ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ БРЕМЕННОСТ;
  2.ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ;
  3.МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ ДО ЗАВЪРШВАНЕ НА СРЕДНО 4.ОБРАЗОВАНИЕ, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ;
  МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ДО НАВЪРШВАНЕ НА ЕДНА ГОДИНА;

  Така може да взема според не толкова официален сайт, които обаче са се занимавали крайно подробно да открият всички възможности, достъпни са 21 вида социални плащания водещи средно до над 1500лв на месец към датата на статията 2015г.(сега вероятно са повече): goo.gl/uGIyyh

  Според по-официален сайт https://www.24chasa.bg/Article/2256822 , достъпни са 18 вида социални плащания и се вземат около 1100лв месечно датата е 2013г. Сега е повече.
  Простите уж иначе ромки, прекрасно са консултирани, било от ромските организации, или помежду си, за това колко могат да задигнат полулегално от държавата, само като са "самотни" многодетни майки на "хронично болни от тежки болести чаавета" и като споменат пред службите различни членове и алинеи, за които доста от другите майки, които не са ромки просто не знаят че съществуват.

  мурзилка
 55. 55 Профил на leibach
  leibach
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Как пък не видях един коментар относно ранното лягане. И защо всички са се разревали срещу ранното ставане? Нормално ли е 10-12-годишни деца да си лягат в полунощ (както правят поне 50% от учениците на тази възраст)? Сутрин не могат да станат заради тъпите си телефончета и таблетчета, с които си играят до късно вечер. Научно доказано е, че като се прескочи нормалния час за заспиване и като дразниш мозъка си с екрана на таблета, не можеш да заспиш нормално и да имаш здавословен сън. Чета тук, как някои още имали травма от ранното ставане. Пълни глупости. Когато детето си легне в 21:30-22:00, то ставането в 07:00 сутрин изобщо няма да му е проблем. Някой пък от гореписалите спал 10 часа и се чудел защо целия му ден бил крив. Господине, никога ли не сте се информирали, че за нормално развит възрастен организъм максималните препоръчителни часове сън са 7? Дали спите 5 или 10 часа, когато сте възрастен, е абсолютно едно и също - прецаквате си организма. Друг пък горе беше написал, че в 6 часа природата спяла... Тя зимата природата спи и в 8 сутринта, значи да ставаме всички в 9 и да почваме работа в 11? А пролетта и лятото природата като се събужда в 5 сутринта, Вие също ли ставате в 5? Пълни глупости отново! Проблемът е кога си лягате и по колко часа спите. Друг огромен проблем е липсата на сутрешен душ за повечето деца. Качете се сутрин в който и да е градски транспорт в София и ще усетите как мнозинството ученици смърдят на вчерашно готвено, на пот (рано сутрин!?), някои спят с дрехите с които излизат... Как очаквате от такива хора да са свежи сутрин? Първо са си легнали в 2 сутринта, щото е много важно да си чатиш дотогава с кифлата, дето ще я видиш след няколко часа на живо, и второ са станали и са тръгнали за училище без душ, с гурлите и с вонящи усти. На такива хора все някой друг им е виновен. Изобщо нямам предвид да се започва училище в 7 или да се става в 6 сутринта. Това, което смятам за най-важно, е да се ляга навреме, според възрастта, да се спи нормален брой часове, а не много под или много над нормалното, и сутрин да се поразкърши малко човек с гимнастика за 5 минути и да вземе душ. Хайде да го пробват учениците 1-2 месеца и след това да видим дали няма да са свежи в 8 сутринта.

 56. 56 Профил на leibach
  leibach
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За тези, дето ще ми напляскат минуси - не защитавам Кунева, нито нейната "реформа". Напротив, в Министерството на образованието не се прави нищо ново и полезно. Ако искат истински реформи, първото нещо е да се премахне глупостта "парите следват ученика", да се изяснят задълженията на учениците, да се въведат глоби и наказания (допълнително оставане след часовете, допълнителни тестове, работа в помощ на поддръжката на зелените площи на училището или освежаване на материалната база) за неспазване на училищния ред. Правата на учителите и директорите, както и задълженията на учениците, трябва да са строго регламентирани и да се спазват. Докато "парите следват ученика" и докато във всеки подлез до училище вони целодневно на марихуана, положителни резултати и истински реформи няма да има.

 57. 57 Профил на leibach
  leibach
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#50] от "Маршалов":

  Няма нужда да се гадае - никнеймът дава отговор.

 58. 58 Профил на leibach
  leibach
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ето ви един линк, на много ревящите, че 8 било рано за децата да започват училище: http://www.pcds.org/student-life/middle-school/our-daily-schedule/6th-grade/sample-6th-grade-schedule
  Уж целодневно училище в САЩ, а пък първия час почва в 07:50. Защо ли е така? Забележете също така и колко са дълги занятията - 75 минути. Горките шестокласници, а ? Май тук в България най-много ни бива да мрънкаме против всичко, без да сме се поинтересували как е на други места.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK