От догодина приемът на първокласници в големите градове ще става по адресна регистрация

Тази година в първи клас ще бъдат около 66 хил. деца.

© Анелия Николова

Тази година в първи клас ще бъдат около 66 хил. деца.От догодина приемът на ученици в първи клас в София, Пловдив, Варна и Бургас ще бъде централизиран, като основният водещ критерий ще бъде адресната регистрация. За целта общините в тези градове ще бъдат задължени да разработят електронна система. Това обясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов на семинар на просветното ведомство във Велиград.


В момента всяко училище само решава по какви критерии да класира и приема децата в първи клас, а документите се подават на място, като често има продължаващи с денонощия опашки. Има родители, които предпочитат да пътуват например до другия край на София всеки ден, за да може детето им да посещава избраното от тях учебно заведение. Единствено в Бургас по заповед на кмета от години има централизирана система за прием на ученици в първи клас, при която основният критерий е адресната регистрация.


Общинските съвети в големите градове ще трябва да определят и останалите критерии за прием. От 2008 г. насам по подобна методика тече приемът на деца в яслите и детските градини в София, като пак сред основните критерии е адресната регистрация.


През тази учебна година в първи клас ще бъдат около 66 хил. деца, което е с близо 900 по-малко от м.г. В момента в София има ремонти в 16 училища, а след 15 септември ремонтните дейности ще продължат до 17 училища. На 15 септември врати ще отворят 2450 учебни заведения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK