А, М, "мама"..., или как ще се учи със старите учебници по новите програми

Първокласниците ще учат по новите учебни програми.

© Анелия Николова

Първокласниците ще учат по новите учебни програми.Тази статия е част от специалния проект "На училище" на "Детски Дневник". Поредицата разказва за най-важните промени, които влизат в сила от началото на учебната година с новия Закон за училищното и предучилищното образование. Заедно с това родителите могат да си припомнят най-важните съвети на специалистите как да подготвят децата за връщане към работния ритъм и да открият идеи за занимания през годината.


Тази учебна година започва реформата в образованието, която ще прокарва с новия училищен закон. Първата съществена стъпка е промяната на учебните планове, като първи по новите програми ще учат децата в първи и в пети клас.


Заради липса на технологично време обаче ще се ползват старите учебници, а учителите сами ще решават как да наваксват разликите в материала - ксерокопия на "урочни единици", помагала, информация от интернет. Единственият нов учебник, който трябва да е готов за първия учебен ден, е по история за пети клас, където вече ще се учат праистория и античност.
Новост е, че учебната година за първокласниците е удължена с една седмица и е до 31 май 2017 г. Оценяването на знанията ще е с качествени оценки, както и в момента, но ще приключва с една обобщена оценка.


Нов ред на учене на буквите в първи клас


От 15 септември в първи клас буквите трябва да се изучават по нов ред, но със сегашния буквар - в началото трябва да се комбинират буквите на гласните (а, е, о, и, ъ, у) и на сонорните съгласни звукове (н, р, л, м, й ), а след тях да се изучава и буква я. После трябва се редуват буквите за означаване на беззвучни и звучни съгласни звукове, подредени по двойки (т - д, с - з, к - г, п - б, ф - в, ш - ж ). Най-накрая - да се изучават буквите ч, х, ц, щ, ю, ь.


По старите програми буквите също не се учат в азбучен ред (а, б, в), а първо се преподават гласните (а, е, о, и, ъ, у), без да се смесват със сонорни съгласни. Целта на новия ред е децата да се научат да сричкуват по-рано, като започнат например от думата "ма-ма". Първоначалната идея бе към буквара да има допълнителни свитъци с текстове, по които да се срича, но такива не бяха отпечатвани.


От разяснения на сайта http://zareformata.mon.bg/ обаче става ясно, че учителите са свободни да преподават буквите, както намерят за добре - и по стария, и по новия ред. От просветното ведомство обясниха, че това ще става само по новия ред.


Освен това новата учебна програма по български език предвижда децата да усвоят и умение за писане на мобилни съобщения на кирилица.


По математика първокласниците вече ще трябва да могат да събират и изваждат не само с числата от 0 до 20, но и с десетични числа от 20 до 100. В стария учебник обаче няма такива уроци и се очаква те да бъдат "наваксвани" по различен начин във всяко училище. Децата ще бъдат научени да разпознават и да могат "да боравят" с монетите и банкнотите до 10 лв., както и досега. Но се предвижда още да разпознават и банкнотите от 20, 50 и 100 лв.


По "Околен свят" първокласниците ще трябва да се научат да реагират в ситуация, която застрашава живота и здравето им. А по "Технологии и предприемачество" - да разбират понятия като труд, цена и услуга, да познават различните материали (хартия, метал, стъкло, текстил) и да пестят енергия.


Античност и два нови континента в пети клас


Програмата по история в основния курс на обучение - от пети до седми клас, се размества. Децата, които от 15 септември, ще бъдат в пети клас ще учат праистория и античност и ще имат нови учебници. Според новата учебна програма те ще трябва да знаят за първите човешки цивилизации, държави и форми на управление, световните религии, различните видове власти и др.


Най-много различия в материала ще трябва да бъдат "покрити" по география в пети клас, където ще се учат два континента, без да ги има в учебниците. Децата ще изучават подробно континента Африка - географско положение, релеф, климатични пояси, природни забележителности, реки, държави, бит, култура и т.н., като накрая ще трябва да могат да съставят "маршрут" за примерно пътешествие там.


За Антарктида също ще се учи, но по-малко - предимно за географското му положение, природата и политическия статут. Според образователното ведомство за двата континента можело да се преподава и без учебник, тъй като имало достатъчно информация в интернет.


В пети клас децата вече няма да изучават задължително "Родна реч" на Иван Вазов, "Приспивна песен" на Асен Разцветников и "Най-справедливият" на Елин Пелин, но в новата програма по литература ще влязат "Хайдути" на Христо Ботев, откъси от "Похитителят на мълнии" на Рик Риърдън, легендата "Господ и дяволът правят света" и др. По български език децата ще трябва да се научат да отговарят на житейски въпрос в устна и в писмена форма, като подберат подходящите аргументи. Освен това ще трябва да умеят да представят себе си и по електронен път.


Петокласниците ще продължат да учат смятане с обикновени и десетични дроби по математика. Освен признаците за делимост на 2, 5 и 10, те ще трябва да усвоят и признаците за делимост на 3 и 9.


И в седми клас ще се наваксва


Заради разместване на учебното съдържание и новите учебни програми за осми клас, които влизат в сила от учебната 2017/2018 година, сегашните седмокласници също ще трябва да наваксват уроци по история, по георграфия и по биология.


Става въпрос за раздел "Средновековие" по история, който сега се учеше в 12 урока и има притеснения, че няма как толкова много материал да бъде преподаден за една година. В графата влизат и раздел "Континентална Европа" по георграфия и за раздел "Гръбначни животни" по биология. Очаква се "наваксването" да става с размествания в програмата, както и в часовете за свободноизбираема подготовка (СИП).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK