Диян Стаматов, зам.-министър на образованието: От следващата година се въвеждат електронните учебници

Диян Стаматов

© Юлия Лазарова

Диян СтаматовТова интервю е част от специалния проект "На училище" на "Детски Дневник". Поредицата разказва за най-важните промени, които влизат в сила от началото на учебната година с новия Закон за училищното и предучилищното образование. Заедно с това родителите могат да си припомнят най-важните съвети на специалистите как да подготвят децата за връщане към работния ритъм и да открият идеи за занимания през годината.


От февруари т. г. Диян Стаматов е зам.-министър на образованието и науката и отговаря за реализирането на училищната реформа. Има опит в сферата - бил е директор на три училища, сред които и 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в столицата.


От 15 септември по нови учебни програми, но със старите учебници, ще трябва да учат децата от първи и от пети клас. Просветното министерство пое ли отговорността да подготви учителите как да наваксват разликите в материала или оставяте те да се справят, както намерят за добре?

- Още през февруари започнахме подготовката на тези колеги, за да не се стига до сътресения. Има методически указания за всички предмети в първи и в пети клас, които ще насочат учителите как да преподават по новите програми, но със старите учебници. Тези указания са достигнали до училищата. Освен това експертите от регионалните инспекторати по образование са реализирали срещи с началните учители, тъй като в първи клас промените са по-големи. Тези стъпки вече са направени. Освен това през цялата учебна година експертите ни ще бъдат на разположение на учителите.
Учениците в седми клас също ще трябва да наваксват материал - например по история това са уроците за средновековието, което е доста обемен материал.
- Тъй като сегашните седмокласници догодина ще бъдат в осми клас, където вече ще учат по новите програми, сега ще трябва да наваксат пропуски по три предмета - история, география и биология. Има три варианта - наваксването да бъде в часовете за задължителноизбираемата подготовка, в часовете по свободноизбираемата подготовка и чрез преструктуриране на учебното съдържание. Според спецификата на учениците всяко училище би могло да се спре на един от трите. Най-масово вероятно ще се преструктурира учебното съдържание, но това не значи пропуски. А значи някои от уроците да бъдат преподадени по-бързо, а в останалото време да се обсъжда някоя от допълнителните теми или да се възложи проект на учениците по тях. По история в момента уроците за средновековието се учат за 12 учебни часа, което не е малко, но винаги колегите могат да преструктурират учебната програма.


Как ще следите дали учителите ще преподават по новите програми, но със старите учебници? Не се ли притеснявате, че ще има места, където това няма да се спазва?
- Ще има непрекъсната подкрепа от страна на регионалните инспекторати по образование, за да се види какви дефицити в преподаването има и да се окаже подкрепа на колегите-преподаватели. Не става въпрос да се оказват някакви санкции, но е важно накрая ученикът да знае съответния материал и да може да го разказва.


Абсолютно задължително ли е първият час в училищата, където се учи на едносменен режим, да започва в 8.00 часа? Ще следите ли дали се спазва тази разпоредба?
- Да, задължително е. Контролът се прави в момента, в който се заверява основния документ на всяко учебно заведение - в него се вижда графикът на учебния процес, кога започва и какви са часовете, както и какви са междучасията. Във всеки един момент може да се проследи дали се изпълнява този график. В отделните конкретни проверки, които се извършват в училищата, това се вижда. Ако ме питате ще има ли санкции, ако не се спазва графикът - те са разписани в Кодекса на труда.


Училищата вече няма да изключват ученици, които имат 15 неизвинени отсъствия. Не се ли притеснявате, че това допълнително ще демотивира отсъстващите без причина?
- Идеята е да се намали броят на отпадащите ученици. Преди да се стигне до санкцията преместване в друго училище е важно всеки един учител да е оказал пълната подкрепа на даден ученик. За всички е ясно, че щом някой бяга от час, то той има някакъв проблем и той трябва да се установи и реши. В един малък град това може да стане по-лесно, в големия също има начини. Истината е, че родителят трябва да бъде върнат в училище и той да осъществява контакт. Защото и родителят не знае къде е детето му, когато е избягало от час.


Всяка година има оплаквания, че пълните с учебници раници са много тежки и малките ученици не могат да ги носят.

- Има целодневна организация на учебния процес - в малките градове до седми клас, в големите - до четвърти. Тя не изиска всеки ден раниците да се пренасят до вкъщи. Основните учебници могат да се оставят в класната стая от първи до четвърти клас - там, дори и да няма шкафчета, никой друг не влиза. Друг е въпросът, че в раниците на децата има и други "вълшебства". Моят съвет към родителите е да се купят леки раници на колелца; да не се връщат вкъщи всяка вечер учебниците; да се съблюдава какво друго детето слага в раницата.


Ще се въвеждат ли електронни учебници, които могат да се ползват на таблети?
- Постепенно се върви към това. Следващата учебна 2017/2018 година ще имаме електронни учебници във всички класове, които ще учат по новите програми. Тази година имаме по история за пети клас. Това е бъдещето.


Има критики от родители, че санитарните възли в училище са много стари, заради което деца не ги ползват, а това може да доведе и до здравословни проблеми.
- За съжаление за пет години санитарните възли се амортизират изцяло. В малките градове по европроекти бяха ремонтирани много училища, в големите това няма как да стане изведнъж. Но това е начинът - с пари по европрограми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Бравос!
  Ама най -добре не мъчете децата,и направо закрийте училищата!
  От много учене в България,няма да просперират!Нека се ориентират от малки към чалга,лека дрога и лов на покемони!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Весело

  Най-масово вероятно ще се преструктурира учебното съдържание, но това не значи пропуски. А значи някои от уроците да бъдат преподадени по-бързо.От училище трябва децата да свикват,че в България така се и работи-Агале,агале,после наваксваме и даже финишираме преди време(пусковия срок).

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Този е много далече от реалността в образованието. Както и всички чиновници от МОН.....

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Любопитно

  Ще минават в по-горен клас и с точки за 2,01, ще продължават да "учат" и със 150 неизвинени на срок.. Какви ли още чудеса ще измисли рИформата..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Някой няма ли да си признае пълният провал?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 679 Неутрално

  " Друг е въпросът, че в раниците на децата има и други "вълшебства". Моят съвет към родителите е да се купят леки раници на колелца; да не се връщат вкъщи всяка вечер учебниците; да се съблюдава какво друго детето слага в раницата."

  Ама и вие с Баба Яга Пръмова сте едни магьосници...

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  "Има опит в сферата - бил е директор на три училища, сред които и 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в столицата."
  Поне е работил на терен.

 8. 8 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 434 Весело

  „Училищата вече няма да изключват ученици, които имат 15 неизвинени отсъствия. Не се ли притеснявате, че това допълнително ще демотивира отсъстващите без причина?
  - Идеята е да се намали броят на отпадащите ученици. Преди да се стигне до санкцията преместване в друго училище е важно всеки един учител да е оказал пълната подкрепа на даден ученик. За всички е ясно, че щом някой бяга от час, то той има някакъв проблем и той трябва да се установи и реши. В един малък град това може да стане по-лесно, в големия също има начини. Истината е, че родителят трябва да бъде върнат в училище и той да осъществява контакт. Защото и родителят не знае къде е детето му, когато е избягало от час.“
  Култова безсмислица! Ще си играем на ала-бала. Горко на класните ръководители. Явно ще възпитават и родителите.

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 9. 9 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 679 Весело

  До коментар [#8] от "postmodernity":

  Май трябва да започнем връщането за дообучение първо с министър и зам министър. Ще започнем с български пословици и поговорки. Първа ще е "Насила хубост не става".

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "За всички е ясно, че щом някой бяга от час, то той има някакъв проблем и той трябва да се установи и реши."
  Но проблемите обикновено са социални и семейни, г-не! Класният и училището не могат да ги решат. Детето бяга, защото вкъщи няма контрол, а това често се случва, включително и поради отсъствие на родителите изобщо от държавата. Освен това се бяга от час, защото системата го позволява, т.е. именно защото нищо не следва като санкция. Така със сигурност пък се демотивират съвестните, защото виждат уравниловката безсмислието на своя труд и своята отговорност!

 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Най-после,само Горанов да отпусне средства!

 12. 12 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Нищо страшно няма. Не всички трябва да са отличници. Преди доста време в южнокорейската образователна система можеше да се мине в горен клас с 50% двойки!!! На въпроса, как е възможно, корейците отговориха - ами няма да може учи в университет, да не говорим за престижен такъв.

 13. 13 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 496 Неутрално

  И к'во? дет се вика образованието така или иначе е виртуално - не съществува в живата действителност.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Раници на колелца.....връх....
  Поставете условие хартията на учебниците да не е толкова луксозна....

 15. 15 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Истината е, че родителят трябва да бъде върнат в училище и той да осъществява контакт. Защото и родителят не знае къде е детето му, когато е избягало от час."

  ?

  Значи проблемите с програмите и тов акакво давате на децата не е важно, родителя и Вашата работа трябва да свърши?

  Ако учителят Х. не се справя, то родителят ли му е виновен?

  Въпросът е принципен.

  Значи нящо в училище трябва да се пормени.

  Този зам. мин. е една абстракция...

  Уроците в учебниците са безобразно подготвени.

 16. 16 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Училището трябва да спре да поставя задачи на родителите.
  Ако родител иска да прави нещо с детето (например да учи друг чужд език) нейка да има тази възможност, но не да върши работата на учителя.

  Домашни работи не трябва да има, така както след работно време не се очаква да работиш служебна работа - просто е !!!!

 17. 17 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма целодневна организация в много училища в София няма занимални 2-4 клас.

  Често родители са принудени да си НЕ записват децата като искуствено правят САМО една сборна група. Тя става голяма и хората се отказват, или тезина по добрите принуждават другите (които има нужда от професионално внимание) да се отпишат.

 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Весело

  До коментар [#12] от "Nelumbo":

  Викаш за да няма отпаднали дори само по рисуване или физическо да ударят 2,01 да минават в следващ клас.. Престижно образование..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Каквато министърката, такъв и заместника

 20. 20 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Супер ! кой както му е най добре ...
  един чете от хартиения учебник
  друг от таблета

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Гневно

  Отношението на управляващите към учителите все повече ми прилича като на отношение към работници от минен забой.
  Още малко и норма ще им направят.....После сигурно и ударници-многомашинници ще изкарат!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ще изсушат мозъците на децата

 23. 23 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 386 Неутрално

  предлагам Стаматов да патентова това куфарче за учебници на колелца и да почне да обикаля с него столицата и страната.

 24. 24 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#18] от "ostin22":

  Ъхъ. Но можем и друго да вземем от южнокорейската система - учителите могат да ползват пръчка като възпитателно средство.

  This June 2002 news item quotes central government rules governing the use of CP. For elementary and middle-school students, the cane is supposed to be up to 1 cm thick and only 50 cm long (in my view too short for an effective punishment cane). Elementary students may receive five strokes, middle school students ten.

  The maximum number of strokes for high-school students is also ten, but this may be with a cane of 1.5 cm in diameter and 60 cm long (still unusually short by international standards).

 25. 25 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Още един измислен чиновник се упражнява по темата образователна система. От къде ги намират тези хора , дали не им ги пращат от САЩ ? В същност какво има за чудене виж му началничката и не го коментирай.

 26. 26 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "...от страна на регионалните инспекторати по образование..." Боже, боже, слез и си прибери вересиите! Коскоджа ми ти зам. министър, участвал в създаването на новия образователен закон, не е наясно, че няма такова животно в правния образователен мир. За сведение - има РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ по образованието! Е, как искате адекватна позиция и отговори от такъв човек?

  Sic transit..
 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1557 Любопитно

  До коментар [#3] от "dobrich":

  [quote#3:"dobrich"]Този е много далече от реалността в образованието. [/quote]

  Този е много БЛИЗО до реалността... Само че една друга реалност!!!
  Реалността на образованието като индустрия.
  В момента започва прилагането на една перфидна схема за източване на делегираните бюджети. Комбината е между директори и група правилни фирми! Прилага се със указание за "мениджърска активност".
  Кратичко казано - ПОД НАЕМ.
  Вместо да се купува обарудване за училищата, директорите го вземат под наем от правилните фирми. Дългосрочно! От компютри, периферия и мултимедия до бели дъски и обикновен стол за ученик.
  Тарифите се определят брилянтно - от стандартното "на месец", през "на час работа" за проектор примерно, на страница, до "елегантното" "време на престой в stand-by"...
  Не било добър мениджмънт да имаш и съхраняваш имущество!?!! Добрият училищен менидър вземал под наем!
  Май само не са се сетили да теглят бюджета през местен клон на бърза кредитна "кантора". Защото добрият мениджър е този дето взема бързи кредити като залага публичното имущество.
  Започва ежесекундното изтичане на бюджетните пари. Наистина са перфектни "мениджъри"!!!
  Управлението на схемата - перфектно от най-горе. От политическия кабинет. От седенкаджиите.
  Образованието е бизнес!
  Та, добрич, този си е съвсем близо да реалността. На една пачка разстояние.
  Останалото плямпане е за прах в очите. Приказките за подкрепа на учители и ученици.....
  !

 28. 28 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 443 Любопитно

  "...но е важно накрая ученикът да знае съответния материал и да може да го разказва." - потресаващо!

 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1557 Любопитно

  До коментар [#21] от "Храбър":


  [quote#21:"Храбър"]Отношението на управляващите към учителите все повече ми прилича като на отношение към работници от минен забой.
  Още малко и норма ще им направят.....После сигурно и ударници-многомашинници ще изкарат! [/quote]

  ЗАКЪСНЯЛ СИ, Храбър!
  Всичко това се случи отдавна.
  Сега картинката е като на робовладелска плантация.
  РОБИ!
  И надзиратели, които ги "подкрепят"...
  !

 30. 30 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Г-н зам.министърът да беше понаучил български език.
  "Съблюдавам" означава "спазвам", а не например "следя", както той си мисли.

 31. 31 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#1] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  Конструктивно предложение. Те това си го правят отдавна, но поне ще ни освободят от мазните и празни приказки на такива "специалисти" като зам.министъра.

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#7:"prirodata"]"Има опит в сферата - бил е директор на три училища, сред които и 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в столицата."
  Поне е работил на терен. [/quote]
  Чудесно, поздрави....Но, отново твърдя, че не познава реалността в страната!!!! Едно е да си бил директор в София, второ в страната, трето в Кърджалийско, четвърто в циганизирано училище....И като прочете човек заглавието, че ще има електронни учебници, това мнение още повече се затвърждава. Щото при първото Боково управление, имаше една 100% калинка на поста зам.министър на МОН Милена Дамянова, която въведе електронни дневници. Нещо да е подобрило тази мярка в образованието???? То продължава да пропада....Последни сме и по този показател в ЕС.


 33. 33 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако идеята ви за "електронен учебник" е PDF версия на хартиените, по-добре си я заврете някъде на тъмно. Що за безумие е това?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 34. 34 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#32] от "dobrich":

  Къв си ти да плюваш по госпожа Дамянова бе мурзилка гладна?Госпожа дамянова дава всичко от себеси за тая реформа какту в правителството на ГОСПОДИН БОРИСОВ така и в парламента като депутатка бе смотан.Тя единствена обгрижва даскалите вече години наред.Цялата реформа е нейна и е правена за управлението на ГОСПОДИН БОРИСОВ ППГЕРБ.Изключителен кадър на партията.Ценена най- високо на европаейско ниов в брюксел.Плювалниците сте се развихрили тука омирисахте всичко.

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#34] от "vicovnic":
  Дамянова кога е била учителка/директорка в училище, та се занимава със средното образование, ве мозък???? 100% процента калинка. Да ходи да прави преводи, не да се занимава с просветата...

 36. 36 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#35] от "dobrich":

  Госпожа дамянова е завършила най престижния централно европейски институт за политически кадри на европа в Будапеща бе ДСбил.Госпожа Дамянова има образуванието опита и ноу-хауто да реформира според истинските еталони на глобалното образование.Само разни местни некадърници като теб не я знаят.Не се бърнай в важните държавни дела.

 37. 37 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#21] от "Храбър":
  До коментар [#27] от "AzDebil":

  Изобщо не ви харесвам ДСбилски ченгета.Да ви го и у фуражките

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#36:"vicovnic"]Госпожа дамянова е завършила най престижния централно европейски институт за политически кадри на европа в Будапеща[/quote]
  И? Знаем я, че знае унгарски. Да оди да превежда на Боко и Орбан, не да се прави на капацитет в образованието? Там е 100% калинка..

 39. 39 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#38] от "dobrich":

  Бе ти не знаеш ли КАКВО е централноевропейския институт в Унгария бе ДСбилска кофо?
  Унгарски ще ми разправя....тя унгарския си го е завършила у СУто.В унгария хич не е учила унгарски бе тапир

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#39:"vicovnic"]КАКВО е централноевропейския институт в Унгария[/quote]
  За герберски калинки ли е направен?

 41. 41 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Гневно

  Даскалче тебе господин Стаматов трябва лично да те уволни.Я стига си ни разводнявал тука за тоя или оня.
  Статията е за избора на ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ.
  Стаматов е Неговият избор да управлява образуванието.

 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#41] от "vicovnic":
  хехехехехе...Аз ако съм даскалче ще умра от глад.

 43. 43 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#42] от "dobrich":

  Гадняр драгалевски заради такива като тебе даскалите са на ръбъ на глада.На вас се даскалите ви бяха виновни за всичко и ги съкращавахте гонехте назидавахте Нали ви бяха много даскалите синя кофо.Такива като тебе им закривахте даскалата и ги изритвахте щото били твърде много и лапали от бюджета.
  Само ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ им е подал ръка на даскалите и ги уважава.Затуй квичите на умрело.

 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#43] от "vicovnic":
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205433820843334&set=a.1366414178782.44636.1784490290&type=3&theater
  [quote#43:"vicovnic"]Само ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ[/quote]

 45. 45 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "dobrich":

  111. На една улица Иван Костов видял просяк. Домиляло му. Дал му пет стотинки. Разговорили се. Като разбрал, че просякът е бивш учител, Костов побеснял. Взел си обратно стотинките и гордо се отдалечил.

  242. В народното събрание се чудели защо в училищата е студено през зимата. Попитали Иван Костов.
  - Децата стоят на студено защото учителите получават заплати – отговорил Костов.

  234. Група учители поискали от депутатите да не намаляват бюджета за образование.
  Иван Костов дал учителите на прокурор.

  263. Иван Костов отивал на посещение в голям град. Бил в отвратително настроение. Посетил всички училища. Видял, че са закрити. Отпътувал от града щастлив и доволен.

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#45] от "vicovnic":
  Я виж тука вашия велик вожд какви заплати дава на даскалите:
  http://terminal3.bg/shhe-plashhame-samo-na-rusnacite-ne-i-na-uchitelite/

 47. 47 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Къде се въвеждат?
  На кои компютри ще се четат?
  Ех тая ухилена физиономия, само подхвърля каквото му подхвърлят ...

 48. 48 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В спортните учлища има безплатен/или по-евтин обяд/, 1000 часа безплатни тренировки, по-малко други предмети и т.н.

  Резултатът е мутри навсякъде

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK