Куфар без дъно, или първият ден от гимназията

Куфар без дъно, или първият ден от гимназията

© Анелия НиколоваИзбори 2022

Първият учебен ден е особен ден, който навява спомени и буди размисли. Тази година "Детски Дневник" се обърна към автора на детски книги и преводач Зорница Христова с молба да сподели своите разсъждения за училище. За разлика от традицията в центъра на вниманието да са първолаците, тя поглежда към гимназистите - порасналите ученици, които ще поставят своето ново начало днес. Приятно четене!


Вие, на които краката не се събират под чиновете, вие, на които главите не се събират между кориците, честит първи учебен ден.

Знам, че отдавна не подвързвате грижливо тетрадките в чантата си и че с лека насмешка се сещате за дните, в които сте треперили дали ченгелчетата ви са достатъчно равни. Знам, че малко се чудите дали това, с което ще запълните първата страница утре, впоследствие няма да се окаже безполезно. И се тревожите, че в препълнения ви багаж ще отсъстват нещата, които наистина ще ви трябват.

Ще се чувствате слаби и силни. Слаби, когато учите нещо по принуда, защото със сигурност ще има учители, които ще ви заплашват с оценки, с унижение пред приятелите ви, с родителски гняв и провалени надежди. Силни, защото сте много и няма нищо по-лесно от това да се надсмееш над възрастния човек, застанал на показ с всичките си слабости. Пестете битките си и знайте, че силата ви е повече от слабостта.

Не се ядосвайте на скучните учители и не казвайте, че ви мразят, ако някъде не ви върви. Нормално е по някои предмети да ви е скучно. Умът събира сили, за да ги хвърли там, където ще стигнете най-далеч. Трудно ще е да вървите едновременно в много посоки. Това не значи, че е невъзможно да откриете нещо и в най-необещаващата пътека, ако повървите достатъчно.

Ако пък ви е интересно, не спирайте – не чакайте съучениците си, не се чувствайте виновни, че знаете, не се бойте да поправяте и допълвате учителя, макар че е по-учтиво да го правите наум. Намерете си собствен ритъм.


Не се срамувайте да сте добри в нещо. Попаднете ли пък на учител, който обича да води спорове и да предизвиква ума ви, който ви се ядосва, когато сте "само за шест" – честито! Това е най-доброто, което може да ви се случи в гимназията. А понякога най-добрият ви учител може да седи на съседния чин или да учи в горните класове. Или да се крие в книгата, заради която ще ви изгонят от час.


Не се прибирайте от училище вкъщи. Забелязвайте новото, което се случва покрай вас. Следете новините, четете нови книги, идете на нова пиеса, на нов филм, на изложба и изобщо не се притеснявайте, ако нещо не ви хареса. Изкуството не служи, за да ви изпитват на него. Следете какво се случва, както следите разговор, за да прецените къде да се включите. Утре вие ще бъдете новото.

Търсете онова, което е по мярка на ума ви. Ще изпробвате много неща, но повечето ще стоят като зле ушита дреха. Какво от това? Никой няма да ви гледа накриво, ако нищо "не купите". Впрочем старата музика и старите книги може да ви изненадат. Току-виж попаднете на своя мисъл, написана преди няколко века. Или мисъл, която още не ви е хрумнала. Както пише в конституцията на Литва, "Всеки има право да си присвоява вечността".

Приемете, че в някакъв момент ще се влюбите нещастно, ще се провалите на класно, ще се скарате с родителите си и ще се събудите по-грозни, отколкото сте си легнали. Тези неща са задължителни като входящите и изходящите нива. Всеки трябва да мине през тях. И те самите ще минат. Все пак не "стреляйте" по родителите си, твърде лесно е да улучите.

Не очаквайте твърде много от училището, дори в него да се влиза трудно. Чинът, в който се блъскат коленете ви, не е машина за преобразяване. И от най-добрите училища понякога излизат пълни глупаци. Ще се наложи сами да научите това, което ви трябва, а учителят (и учебникът) може само да ви помогне (или пречи). Очаквайте повече от себе си. Научете се да готвите вкусно с евтини продукти. Да си зашиете сами скъсаното на якето. И да танцувате (не, не сте смешни).

Главата не е куфар и в нея има място за много повече багаж, отколкото предполагате. Повярвайте, справяте се чудесно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK