Куфар без дъно, или първият ден от гимназията

Куфар без дъно, или първият ден от гимназията

© Анелия НиколоваПървият учебен ден е особен ден, който навява спомени и буди размисли. Тази година "Детски Дневник" се обърна към автора на детски книги и преводач Зорница Христова с молба да сподели своите разсъждения за училище. За разлика от традицията в центъра на вниманието да са първолаците, тя поглежда към гимназистите - порасналите ученици, които ще поставят своето ново начало днес. Приятно четене!


Вие, на които краката не се събират под чиновете, вие, на които главите не се събират между кориците, честит първи учебен ден.

Знам, че отдавна не подвързвате грижливо тетрадките в чантата си и че с лека насмешка се сещате за дните, в които сте треперили дали ченгелчетата ви са достатъчно равни. Знам, че малко се чудите дали това, с което ще запълните първата страница утре, впоследствие няма да се окаже безполезно. И се тревожите, че в препълнения ви багаж ще отсъстват нещата, които наистина ще ви трябват.

Ще се чувствате слаби и силни. Слаби, когато учите нещо по принуда, защото със сигурност ще има учители, които ще ви заплашват с оценки, с унижение пред приятелите ви, с родителски гняв и провалени надежди. Силни, защото сте много и няма нищо по-лесно от това да се надсмееш над възрастния човек, застанал на показ с всичките си слабости. Пестете битките си и знайте, че силата ви е повече от слабостта.

Не се ядосвайте на скучните учители и не казвайте, че ви мразят, ако някъде не ви върви. Нормално е по някои предмети да ви е скучно. Умът събира сили, за да ги хвърли там, където ще стигнете най-далеч. Трудно ще е да вървите едновременно в много посоки. Това не значи, че е невъзможно да откриете нещо и в най-необещаващата пътека, ако повървите достатъчно.

Ако пък ви е интересно, не спирайте – не чакайте съучениците си, не се чувствайте виновни, че знаете, не се бойте да поправяте и допълвате учителя, макар че е по-учтиво да го правите наум. Намерете си собствен ритъм.


Не се срамувайте да сте добри в нещо. Попаднете ли пък на учител, който обича да води спорове и да предизвиква ума ви, който ви се ядосва, когато сте "само за шест" – честито! Това е най-доброто, което може да ви се случи в гимназията. А понякога най-добрият ви учител може да седи на съседния чин или да учи в горните класове. Или да се крие в книгата, заради която ще ви изгонят от час.


Не се прибирайте от училище вкъщи. Забелязвайте новото, което се случва покрай вас. Следете новините, четете нови книги, идете на нова пиеса, на нов филм, на изложба и изобщо не се притеснявайте, ако нещо не ви хареса. Изкуството не служи, за да ви изпитват на него. Следете какво се случва, както следите разговор, за да прецените къде да се включите. Утре вие ще бъдете новото.

Търсете онова, което е по мярка на ума ви. Ще изпробвате много неща, но повечето ще стоят като зле ушита дреха. Какво от това? Никой няма да ви гледа накриво, ако нищо "не купите". Впрочем старата музика и старите книги може да ви изненадат. Току-виж попаднете на своя мисъл, написана преди няколко века. Или мисъл, която още не ви е хрумнала. Както пише в конституцията на Литва, "Всеки има право да си присвоява вечността".

Приемете, че в някакъв момент ще се влюбите нещастно, ще се провалите на класно, ще се скарате с родителите си и ще се събудите по-грозни, отколкото сте си легнали. Тези неща са задължителни като входящите и изходящите нива. Всеки трябва да мине през тях. И те самите ще минат. Все пак не "стреляйте" по родителите си, твърде лесно е да улучите.

Не очаквайте твърде много от училището, дори в него да се влиза трудно. Чинът, в който се блъскат коленете ви, не е машина за преобразяване. И от най-добрите училища понякога излизат пълни глупаци. Ще се наложи сами да научите това, което ви трябва, а учителят (и учебникът) може само да ви помогне (или пречи). Очаквайте повече от себе си. Научете се да готвите вкусно с евтини продукти. Да си зашиете сами скъсаното на якето. И да танцувате (не, не сте смешни).

Главата не е куфар и в нея има място за много повече багаж, отколкото предполагате. Повярвайте, справяте се чудесно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Изключителен текст като пожелание ! Особено текста от конституцията на Литва. Аз бих добавил само:
  - запомнете всичко, ставащо с вас, това са вашите най-щастливи години

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на vesita
  vesita
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Поздравявам авторката! Невероятен текст! Дано повече деца го прочетат и стигне до съзнанието им. Дано децата разберат, че не са жертви на родителите си, а въплащение на техните мечти!

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2795 Весело

  Не се ядосвайте на скучните учители и не казвайте, че ви мразят, ако някъде не ви върви."Каква е тази двойка по физика?Ами тая по физика се заяде с мен и ме пита - Кой е разбил ядрото на атома?И ти не знаеш нали?Не знам бе.Когато са го разбивали аз бях в междучасие.

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Невероятен текст! Моите адмирации на дневник за тази статия! Защо, защо, защо това е първият такъв текст от поне 5 години, който чета в дневник? Защо не публикувате по-често такива текстове от такива личности, а ни занимавате с недодяланото критикарство на невежи хора какво е юридическото предназначение на една ограда? Не знам как да ви възприемам, дневник- на 100 некачествени статии имате 1 , която блести като бисер....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 277 Неутрално

  По мотиви на Стив Джобс, ноември 2005, Станфорд.

 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Прекрасен текст за най прекрасните и плодотворни години от периода на образованието. Годините на най-хубавите и истински приятелства, на най-вълнуващите откривателства.
  Миналата година, когато детето ми прекрачи прага на гимназията, бях ужасно горда с успеха й, малко тъжна, че е вече толкова голяма, и дори мъничко й завиждах за това, което й предстои.

 7. 7 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално
 8. 8 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Текстът е много хубав, ама за родителите на учениците! Учениците няма да го прочетат, бъдете сигурни, защото от първия ред започва да ги поучава! Това правят всички и това тийнейджърите не харесват и отказват! И друг път съм го казвал, децата са най-хубавото бещо в обрулената ни Родина! Проблемът е, че колкото повече порастват, толкова повече започват да приличат на нас! Сигурно защото системата ни е такава - стимулира простото възпроизводство, а не развитието и опитването! Сигурно... Честит Първи учебен ден на всички замесени в тази, иначе толкова приятна и полезна дейност!

 9. 9 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Много хубав текст, надявам се да достигне и до тези, за които е предназначен!

 10. 10 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Като видях фъстана, веднага подсъзнателно си помислих, че това са абютюрентите. А то виж каква е била работата. Ми тва им е първия учебен ден. За мантички с бели якички, надали са чували.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  За съжаление все по-малко стават учениците.Едва 65 хиляди първокласници ще влязат в училище днес.При родени 80 хиляди през 2009г.Миналата година пък новородените са 65 хиляди.България се топи със страшна сила и то основно българският етнос.

 12. 12 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#11] от "mushashi":

  Нещата са доста по-зле.
  Умишлено НЯМА статистика за...да речем религията или майчиният език на първокласниците.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на Isabella HP
  Isabella HP
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  В конституцията на Литва не пише нищо подобно. Пише го в "конституцията" на несъществуващата република Узурпис, т.е. квартал на Вилнюс, но нали традицията повелява в българските медии да се пишат безумни глупости..., що да не е Литва?
  http://www3.lrs.lt/home/Konstitucija/Constitution.htm

  https://arnemann.wordpress.com/2013/07/25/the-best-constitution-the-constitution-of-the-unrecognized-republic-of-uzupis-vilnius-lithuania-24-jul-13/


 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#4] от "Логика":

  След такава констатация, не е ли по-добре да се откажеш от сайта?

 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "Росен (Путлер капут)":

  С очите си го виждам.Училището ,в което аз учех като дете имаше 8 класа с по две паралелки-общо около 500 деца.От тях циганите бяха не повече от 10-15 процента.Сега общо всичките ученици ще са 50 човека,които 100 процента са цигани.И племенникът трябваше да е първокласник,но е в САЩ и надали някога ще се върне тук.

 16. 16 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Кой ще познае колко училища се закриват всяка година на територията?
  Цифрата е потресающа!

  Управляющите изглежда са в будна кома или т. нар. амок!

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#15] от "mushashi":

  Извън България живее още една много милионна общност от българи, която е петимна за положителни изменения, но те не се реализират вече 27 години.
  Това е една върховна и нарочна управленска алогична тъпота, която е равносилна на национално предателство продължаващо много дълго, което утежнява това подсъдно деяние.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "convince":

  Имай предвид,че много училища само формално са такива.Водят ученици,които не присъстват в часовете-основно цигани.Освен това ако трябва да пишат реални оценки на циганите надали и 5 процента от тях ще минат в по-горен клас.Така че картината е много по-страшна от официалните данни.

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#17] от "convince":

  Няма и да се случат.Властимащите са си оправили живота,както и този на децата и внуците.За останалите не им пука.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  До коментар [#13] от "royalflush":

  Верно. Въпреки ртова е много хубаво! Виждам още едно право в конституцията на Узурпис, което е много на място:
  Всеки има право да бъде неразбран

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#5] от "Дъската ми хлопа устойчиво":

  Само да допише , не слушайте чалга , тя изглажда гънките...

 22. 22 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 284 Весело

  Адмирации и от мен. Аз не помня скоро да е имало нещо така свежо за първия учебен ден.

 23. 23 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Много свежарско, дано има будни деца, които да го оценят

 24. 24 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Де така да мислеха и хортуваха и даскалите ,може би училището щеше да бъде по-мярка на децата! Соц. синдикалната другарка Я.Такева и другите подобни с,които е бъкано в М-вото са на светлинни години от настоящето и младото поколение-някой ще обърне каруцата и смея да вярвам,че това ще е бъдещето!

 25. 25 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#19] от "mushashi":

  ДИВАЦИТЕ управляващи страната са със същия манталитет и мисловен морал на предишната БКП ВЪРХУШКА, която съсипа България, днес ГЕРБ и БСП довършват това дело на анормалитет подпомогнати от сателитни групи със същите качества на психосоматични девианти и нагли типове.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Неутрално

  Браво и на коментарите под статията,за пръв път от много време не виждам дежурните изцепки и заяждания!

  klimentm
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Весело

  До коментар [#26] от "klimentm":

  Бъди оптимист, ще се появят . А иначе мисля че драматизираме ненужно някои моменти в развитието на децата, което е толкова по-различно днес. В резултат на огромните възможности на ИТ днес е трудно да си безпрекословен авторитет, защото всеки факт, всяка позиция могат да се проверят и опонират. Нормално, затова и ролята на учителите е по-скоро сведена до или възприемане позицията на организатор на търсенето и мисленето, или, в резултат на много фактори, на чиновничестване от типа "изпей си урока и толкова". В гимназиите никъде по света не е лесно: бушуващи хормони, интереси към материалните блага, увлечения по идеологии и стил на живот, "зарибявания" с наркотици и безкрайно много подобни фактори в едина не особено добре организирана страна. Но и нас ни критикуваха навремето и ни напомняха кколко трудно е било на по-възрастбните. Пожелавам успех на гимназистите, без тях, без младото поколение нито страната, нито обществото в нея може да има бъдеще.

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Нещата, които казваш са верни.Но аз имам информация от първа ръка за учениците в българските гимназии, защото съпругата ми е учител в езикова гимназия. Сега ако учител се оплаче на родителите от ученик, те търсят вината в учителя, вместо в детето си. Аз си спомням с какъв страх чаках родителските срещи, защото ако някой учител се оплачеше от мен после ме навикваха нашите. Сега вече учителите нямат никакъв авторитет.Пикльовците си мислят, че щом мама и тате имат пари, то всичко им е позволено.

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Наистина на моето поколение беше в пъти по-трудно от на сегашните ученици.Аз като кандидатствах за едно място в елитните гимназии се борехме по 10 човека.Сега всеки влиза с тройки и пак не могат да запълнят местата в гимназиите.Същото е и с университетите.А и нас след училище ни чакаше родната казарма ако не влезеш в университет.Която си беше по-лоша и от затвор.Аз се радвам, че излязох жив и здрав, защото познавах момчета, които се самоубиха, а други останаха инвалиди.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":

  Е, за всичко се плаща. Те сега се тревожат за учебни такси, за намиране на работа след като завършат криво-ляво някакаъв т.н. университет, финансовите изисквания за "весел студентски живот" са много различни, доста от тях живеят във виртуалната реалност, оттам психически напрежения и заболявания, над 24% от децата към 2020 ще са с различни форми на аутизъм и психически отклонения, алергии и т.н. Много от тези трендове в България не се забелязват поради заслепените родители на по едно дете които, както пишеш, често са склонни да винят учителите, "лошите другарчета', обществото но не и да погледнат на реалността. Все чакаме своя "месия", някой отвън да дойде и да ни каже какво да правим за да можем да го ругаем за това.

 31. 31 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не намерих подобен текст в конституцията на Литва http://www3.lrs.lt/home/Konstitucija/Constitution.htm

  Щеше да е чудесно текстът наистина да е написан за децата, защото сега е написан за родителите им. Или за някой друг.

 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Таксите в българските университети не са толкова високи.Особено в сравнение със САЩ, където почват от 40 хиляди долара годишно.А и работа се намира много по-лесно, дори и като студент. Да не говорим след завършването. Аз като студент работех като пазач за 100 лв на месец.И това през 2000-2002г.Колкото и да е поскъпнал живота , тези 100 лв се равняват на 200 сегашни.Заради демографската криза сега е много по-лесно на младите.Просто са разлигавени от лесният живот.Не им трябва да полагат усилия за кандидатстване, защото и тройка им стига.После в училище е достатъчно да присъстват и вземат диплома.В университета същата работа.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":
  Понеже съм в американската система на висше образование от почти 30 години и съм сменил четири-пет университета в различни щати и от различни нива, мога да заявя че за талантливите винаги се намира форма за отменяне на учебните такси, а в много случаи и за допълнителни стипендии. Най-бедните също са подпомагани и реално не плащат или плащат малко. Най-натоварени финансово са семействата от средната класа със средни възможности. Затова и заемите за образование са един процъфтяващ бизнес който е , по-същество, доживотно финансово бреме, дори да обявиш фалит от тях не можеш да избягаш.

 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#32] от "mushashi":

  така е. но и бг висше не е толкова качествено. и също - не е такъв голям социален диференциатор, както в САЩ.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3849 Весело

  До коментар [#27] от "daskal1":

  И за нас казваха че за нищо няма да ставаме, все пак успяхме да запазим поне някаква човешка нормалност, сериозно мисля че новите генерации са по умни и можещи от нас, виж в това съм оптимист!

  klimentm
 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#34] от "abdelhaqq":

  Не е толкова качествено висшето образование, но нещата са несравними с преди 15 години.Заради демографският срив, високата емиграция и факта, че има открити доста повече работни места, сега за един завършил университет има големи възможности за работа и то за прилична заплата.

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  Живот и здраве ще ви търся за съвет след 11 години, когато племенника кандидатства в американски ВУЗ.Баща му сега работи като охрана в един университет и университета му е дал право да учи, без да плаща такса.Иначе обучението струвало 40 хиляди долара годишно.
  Вие по каква специалност сте преподавател?

 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#36:"mushashi"].Заради демографският срив, високата емиграция[/quote]

  ...заради това означава, че приемът е безумно лесен. критерият пада. това значи. не обратното.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4352 Неутрално

  До коментар [#37] от "mushashi":

  Ако реши да следва племенникът. Сега доста младежи избират занаятите след придобиване на квалификация в местни полувисши колежи. Един водопроводчик който работи добре може лесно да надмине един професор по възнаграждение. ИТ отдалечи мнозина от ръчния тръд и сега това се търси. Преди седмиза говорих с менаджер от индустрията, търсят хора за преси, фрези и други обработващи машини, с много добро заплащане, но кадри няма.

 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#39] от "daskal1":

  То майсторите по поддръжка и в България печелят добре.Въпросът е,че е тежък физически труд.Освен това не дай си боже някоя контузия и край с кариерата ти.Аз например имам три дискови хернии и изобщо не мога да работя физически труд.Образованието винаги е за предпочитане.Ето и вие сте станал преподавател в университет,а не работник на нефтена платформа,където има високо заплащане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK