Защо 15 септември е първият учебен ден в България и как е по света

Първи учебен ден в Основно училище "Васил Левски", Добрич, 1956г.

© Национален музей на образованието.

Първи учебен ден в Основно училище "Васил Левски", Добрич, 1956г."Защо първият учебен ден е на 15 септември". На този въпрос "Детски дневник" потърси отговор преди 4 години, а от министерството на образованието препратиха питането към Националния музей на образованието в Габрово. Днес в специалния проект "На училище" припомняме статията, защото въпросът отново е актуален около началото на новата учебна 2016/2017 година.


Причината за избор на датата 15 септември се оказва съвсем прозаична и скрита в не толкова далечното минало.


"До 1921 година първият учебен ден е бил 1-ви септември. При правителството на Александър Стамболийски обаче датата се измества с две седмици напред, за да могат учениците да участват в прибирането на селскостопанската реколта", обясни директорът на музея Мая Карагьозова.
Откриване на учебната година в 1-во средно училище, Русе, 1938г.

© Национален музей на образованието.

Откриване на учебната година в 1-во средно училище, Русе, 1938г.


По думите й в периода от Възраждането до 1944г. учебната година започвала с водосвет и тържествено приемане на училищното знаме. По време на комунистическия режима водосветът е изключен от ритуала, но се възобновява на много места след 1989 година.


Подобно обяснение за избора на 15 септември дава и председателят на учителския синдикат Янка Такева, според която изпращането на по-големите ученици по бригади за събиране на плодове и обработване на поля е било основната причина да се удължи ваканцията.


Първи учебен ден в Ломската девическа гимназия, 1938 г.

© Национален музей на образованието.

Първи учебен ден в Ломската девическа гимназия, 1938 г.


Според нея първият учебен ден бил съобразен и с организацията на цялата предстояща година – ваканции, празници, заявените отпуски на родители и преподаватели.


Такева уточни, че днес в някои училища - професионални гимназии и гимназии с езикови паралелки, учениците огласят коридорите още в края на август. "Но те са по-скоро изключения, отколкото правило", посочи тя.


Софийска образцова гимназия, 1925 г.

© Дневник

Софийска образцова гимназия, 1925 г.


Историческата справка показва още, че учебните години не са започвали на обичайната дата само когато България е участвала във войни. По време на Балканските и на Първата световна война, например, повечето от големите ученици и преподавателите били на фронта , а голяма част от училищата се ползвали за щабове или военни лазарети.


Не е сигурно дали това обяснение на датата 15-ти септември бе задоволило докрай любопитството на всички деца. Но във всеки случай е добре човек да има някакъв отговор на въпроса "Защо?", различен от "Просто, защото така".


Първият учебен ден по света


Оказва се, първият учебен ден не е задължително тържествен за ученици и учители. Датите на началото на учебната година, както и традициите при откриването й са разнообразни. Ето няколко примера как започва годината в различни страни.


В голяма част от Европа първият учебен ден е на 1 септември, като в някои - като Германия и Великобритания, може да варира от края на август до дните от първата седмица на септември в зависимост от регионалните власти.


Посрещане на германски първолаци.

© Associated Press

Посрещане на германски първолаци.


Очаквано в по-северните страни и райони училището започва още през август. В Испания учебните занятия започват обикновено около средата на септември, докато в Италия децата отиват на училище през третата седмица на септември.


На повечето места няма общи тържества за всички ученици в училището с празнични речи и песни. За интересното начало на учебната година се грижат отделните класни ръководители. Любопитното е, че традицията за поднасяне на букети на учителите не е твърде разпространена. Даже обратното - в някои училища в Полша, например, учителите раздават цветя на първокласниците.


По-големите ученици се задоволяват с това да научат програмата си, а ако са в ново училище, да разучат сградата. И естествено да обсъдят със съучениците кой как е прекарал ваканцията (която също варира в отделните държави).


Първокласници в Германия.

© Associated Press

Първокласници в Германия.


Разбира се, има и изключения. В Германия, например, откриването на учебната година е изключително тържествено, като най-щастливи са малките ученици. До двора обикновено ги изпраща цялото семейство, а там ги посреща реч на директора и песните на по-големите ученици.


Забавата продължава с най-хубавото – първолаците получават пълни с лакомства и дребни подаръци цветни хартиени конуси Schultüte (буквално от немски – "училищна фуния").


Празникът продължава в тесен кръг в класните стаи, където учителите обикновено са подготвили игри и забавления, за да може децата по-лесно да навлязат от детската градина в училището. По подобен начин преминава и отбелязването на деня в Австрия.


Италианчета отиват за първи път на училище.

© Associated Press

Италианчета отиват за първи път на училище.


Първият учебен ден в САЩ също варира в отделните щати, но най-често е началото на септември, (обикновено веднага след Деня на труда, който е през първия понеделник от септември). Това, което го отличава от останалите учебни дни е, че е по-кратък.


За забавленията и първите впечатления на малките ученици се грижат класните ръководители, докато по-големите трябва да се справят с разучаването на програмата с часовете, които в САЩ са според избора на всеки ученик. В част от гимназиите, например, през първия учебен ден има специални часове за ориентация на новото място.


Във Франция учебната година започва в началото на септември и приключва в началото на юли. Учебната седмица е четири дни, а сряда е почивен.


В Русия заниманията са от 1 септември, като в повечето училища има официално посрещане с цветя и музика.


Ученици от Северна Корея с цветя и конфети пристъпват училищния праг за първи път.

© Associated Press

Ученици от Северна Корея с цветя и конфети пристъпват училищния праг за първи път.


Лятната ваканция в Австралия, Бразилия и други страни от Южното полукълбо свършва в края на януари, а учебната година продължава докъм средата на декември. В Австралия учебната година е разделена на четири срока, като между тях учениците имат възможност да отдъхнат от уроците.


Нетрадиционни за нас, а и за повечето жители на Северното полукълбо училищни срокове има още в Южна Корея, макар и нейното разположение да е на север от Екватора. Там учебната година започва през март и продължава до юли, а след известна почивка продължава от септември до февруари.


В Япония сроковете са три, а учебната година започва през април и свършва следващия март, като почивките са през лятото, зимата и пролетта. В островната държава униформите са задължителни, като има строги правила за прическите, аксесоарите, обувките и дори чорапите.


Японски ученички в униформи.

© Associated Press

Японски ученички в униформи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK