Защо 15 септември е първият учебен ден в България и как е по света

Първи учебен ден в Основно училище "Васил Левски", Добрич, 1956г.

© Национален музей на образованието.

Първи учебен ден в Основно училище "Васил Левски", Добрич, 1956г."Защо първият учебен ден е на 15 септември". На този въпрос "Детски дневник" потърси отговор преди 4 години, а от министерството на образованието препратиха питането към Националния музей на образованието в Габрово. Днес в специалния проект "На училище" припомняме статията, защото въпросът отново е актуален около началото на новата учебна 2016/2017 година.


Причината за избор на датата 15 септември се оказва съвсем прозаична и скрита в не толкова далечното минало.


"До 1921 година първият учебен ден е бил 1-ви септември. При правителството на Александър Стамболийски обаче датата се измества с две седмици напред, за да могат учениците да участват в прибирането на селскостопанската реколта", обясни директорът на музея Мая Карагьозова.
Откриване на учебната година в 1-во средно училище, Русе, 1938г.

© Национален музей на образованието.

Откриване на учебната година в 1-во средно училище, Русе, 1938г.


По думите й в периода от Възраждането до 1944г. учебната година започвала с водосвет и тържествено приемане на училищното знаме. По време на комунистическия режима водосветът е изключен от ритуала, но се възобновява на много места след 1989 година.


Подобно обяснение за избора на 15 септември дава и председателят на учителския синдикат Янка Такева, според която изпращането на по-големите ученици по бригади за събиране на плодове и обработване на поля е било основната причина да се удължи ваканцията.


Първи учебен ден в Ломската девическа гимназия, 1938 г.

© Национален музей на образованието.

Първи учебен ден в Ломската девическа гимназия, 1938 г.


Според нея първият учебен ден бил съобразен и с организацията на цялата предстояща година – ваканции, празници, заявените отпуски на родители и преподаватели.


Такева уточни, че днес в някои училища - професионални гимназии и гимназии с езикови паралелки, учениците огласят коридорите още в края на август. "Но те са по-скоро изключения, отколкото правило", посочи тя.


Софийска образцова гимназия, 1925 г.

© Дневник

Софийска образцова гимназия, 1925 г.


Историческата справка показва още, че учебните години не са започвали на обичайната дата само когато България е участвала във войни. По време на Балканските и на Първата световна война, например, повечето от големите ученици и преподавателите били на фронта , а голяма част от училищата се ползвали за щабове или военни лазарети.


Не е сигурно дали това обяснение на датата 15-ти септември бе задоволило докрай любопитството на всички деца. Но във всеки случай е добре човек да има някакъв отговор на въпроса "Защо?", различен от "Просто, защото така".


Първият учебен ден по света


Оказва се, първият учебен ден не е задължително тържествен за ученици и учители. Датите на началото на учебната година, както и традициите при откриването й са разнообразни. Ето няколко примера как започва годината в различни страни.


В голяма част от Европа първият учебен ден е на 1 септември, като в някои - като Германия и Великобритания, може да варира от края на август до дните от първата седмица на септември в зависимост от регионалните власти.


Посрещане на германски първолаци.

© Associated Press

Посрещане на германски първолаци.


Очаквано в по-северните страни и райони училището започва още през август. В Испания учебните занятия започват обикновено около средата на септември, докато в Италия децата отиват на училище през третата седмица на септември.


На повечето места няма общи тържества за всички ученици в училището с празнични речи и песни. За интересното начало на учебната година се грижат отделните класни ръководители. Любопитното е, че традицията за поднасяне на букети на учителите не е твърде разпространена. Даже обратното - в някои училища в Полша, например, учителите раздават цветя на първокласниците.


По-големите ученици се задоволяват с това да научат програмата си, а ако са в ново училище, да разучат сградата. И естествено да обсъдят със съучениците кой как е прекарал ваканцията (която също варира в отделните държави).


Първокласници в Германия.

© Associated Press

Първокласници в Германия.


Разбира се, има и изключения. В Германия, например, откриването на учебната година е изключително тържествено, като най-щастливи са малките ученици. До двора обикновено ги изпраща цялото семейство, а там ги посреща реч на директора и песните на по-големите ученици.


Забавата продължава с най-хубавото – първолаците получават пълни с лакомства и дребни подаръци цветни хартиени конуси Schultüte (буквално от немски – "училищна фуния").


Празникът продължава в тесен кръг в класните стаи, където учителите обикновено са подготвили игри и забавления, за да може децата по-лесно да навлязат от детската градина в училището. По подобен начин преминава и отбелязването на деня в Австрия.


Италианчета отиват за първи път на училище.

© Associated Press

Италианчета отиват за първи път на училище.


Първият учебен ден в САЩ също варира в отделните щати, но най-често е началото на септември, (обикновено веднага след Деня на труда, който е през първия понеделник от септември). Това, което го отличава от останалите учебни дни е, че е по-кратък.


За забавленията и първите впечатления на малките ученици се грижат класните ръководители, докато по-големите трябва да се справят с разучаването на програмата с часовете, които в САЩ са според избора на всеки ученик. В част от гимназиите, например, през първия учебен ден има специални часове за ориентация на новото място.


Във Франция учебната година започва в началото на септември и приключва в началото на юли. Учебната седмица е четири дни, а сряда е почивен.


В Русия заниманията са от 1 септември, като в повечето училища има официално посрещане с цветя и музика.


Ученици от Северна Корея с цветя и конфети пристъпват училищния праг за първи път.

© Associated Press

Ученици от Северна Корея с цветя и конфети пристъпват училищния праг за първи път.


Лятната ваканция в Австралия, Бразилия и други страни от Южното полукълбо свършва в края на януари, а учебната година продължава докъм средата на декември. В Австралия учебната година е разделена на четири срока, като между тях учениците имат възможност да отдъхнат от уроците.


Нетрадиционни за нас, а и за повечето жители на Северното полукълбо училищни срокове има още в Южна Корея, макар и нейното разположение да е на север от Екватора. Там учебната година започва през март и продължава до юли, а след известна почивка продължава от септември до февруари.


В Япония сроковете са три, а учебната година започва през април и свършва следващия март, като почивките са през лятото, зимата и пролетта. В островната държава униформите са задължителни, като има строги правила за прическите, аксесоарите, обувките и дори чорапите.


Японски ученички в униформи.

© Associated Press

Японски ученички в униформи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2394 Весело

  Хубав празник за малчуганите до 4-5 клас,после и те започват да ходят на"работа".

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  През Първата световна война е било достатъчно да идеш сутрин рано преди звънеца, да те запише байчото че си дошъл, ако има случайно даскал, учиш, ако не чао до утре сабахлем!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Много голяма ваканция, имат лятото нашите ученици. Само се чудиш къде и какво да ги правиш. Губят навици и желание за учебните процеси.

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Ами обикновено по наш' те ширини е страшна жега до средата на септември и е невъзможно за концентрация и учене..така че айде да не рИформираме и това..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  У нас колите тръгнаха на училище. По улиците стана отново мръсно, шумно и задръстено.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#5] от "tokkay":

  Е съжалявам че ви пречим но все пак се налага да си водим децата на училище. Но не се притеснявайте, като се изнесем всички по широкия свят, по улиците ще минават по една каруца на час и няма да ви вдигат шум и прах.

 7. 7 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  И аз имам дете, което ХОДИ на училище.

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сега снимка на първокласници ще изглежда доста, мммм, по- тъмна да кажем 😉😉😉. Отива си България, в Нова Загора от две гимназии в едната от трети до осми клас са само тъмни сънародници. До един!

 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2197 Любопитно

  Началото на учебната година, трябва да си е съобразено с климата у нас, с възможността да се използва гъвкаво "отпускарските месеци", а не като по света, всички да се наблъскат през Август на високите цени... ПРАГМАТИЧНОСТ му е разковничето. Така де, не дата на първия учебен ден е важна, а какво и как се преподава и сувоява през учебната година. То, иначе, щяхме просто да отменим лятната ваканция и да излезем на първо място в ПИЗА, ама не стават така нещата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Беше ми интересно да разбера, защо като дете в България тръгвах на 15.IX. училище. Пак било за да може децата да работят ангария - идея на земеделско-комунистическа глава. Явно винаги само толкова са си можели.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  До коментар [#10] от "PavelCZ":

  Аз пък си спомних как доста от "техните" деца успяваха да се освободят от бригада...  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  И след 15 септември се налагаше да се ходи на полето (за гимназистите като мен) - какво беше - есенна бригада ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#7] от "tokkay":

  явно може да си го позволите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Няма значение, кога е първия учебен ден и колко е празничен. По-важо е, че образователната ни система е нулева.

 15. 15 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Навремето, като започнах да уча в техникума и забелязах, че на един от съучениците ми ръцете му са кафяво-зелени. Учителката по алгебра и геометрия го попита защо е така и той каза, че до предния ден, 14 септември е чистил орехи. Според народните поверия орехите узряват тъкмо на тази дата (Кръстовден), та началото на учебната година неслучайно е преместено от земеделския водач на 15-ти септември, за да може децата да помогнат поне в прибирането на орехите. Не, че след това не продължавахме вече като ученици да прибираме реколтата на полето, де Понякога до октомври.

 16. 16 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#3] от "deymus":

  Училището не е измислено, за да заменя родителите и родителските грижи.

  malart.blog.bg
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#7] от "tokkay":

  Е чудесно ама моето дете му идва множко да ХОДИ 10км до училището.

 18. 18 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  Ами не е инвалид, справя се.

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#14] от "danielv":

  Нулева е вашата глава и нихилисичното и съдържание. Пожелавам ви да можете да поживеете в чужбина, по възможност в по-развито и богато общество за да можете да видите сам къде сме и как жовеем сравнено със света.

 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#18] от "tokkay":

  т.е. разбирам, че за Вас има два варианта: или ученикът ходи пеша (независимо къде е училището) или е инвалид.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  ами това обяснявам на колегата, ама явно се иска някакво чутовно ниво на абстракция да се разбере, че не винаги децата може да ходят пеша до училище.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 310 Неутрално
 23. 23 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  Градски транспорт няма ли? Моята ученичка преди ползваше това средство за придвижване до и от училище.

  10 км ми е сутрешната норма за събуждане. За да съм бодър през деня, когато ходя пеш по столицата.

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Любопитно

  До коментар [#21] от "abdelhaqq":

  Колега, отгледал съм двама ученика и никога не съм им слугувал с автомобил. Вероятно има начини, как ти се струва?

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "PavelCZ":

  Грешиш, този път не са виновни комунистите, навсякъде е било така - децата са работели по прибиране на реколтата. Даже есенната ваканция се е казвала "картофена", децата са отивали да помогнат за прибиране на картофите. Единствената разлика е, че преди са бачкали за собственото си семейство, а при соца за държавата, но така или иначе са бачкали.

  Използването на детски труд не е изобретение на комунистите.

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#24] от "tokkay":

  Много е дразнещо когато някакви късогледи индивиди генерализират въз основа на обраничения си собствен опит. Има много житейски ситуации и в част от тех се налага воденето на ученици с автомобил. И това НЕ Е УКОРИМО както подобни на вас мрънкачи се опитват да го представят.

 27. 27 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":

  Децата на късогледият индивид са се обучавали общо в пет училища. Ограниченият опит не му е попречил да намери вариант за всяка ситуация. Зная, че има индивидуални ситуации, които са непреодолими, но те не са толкова много и не са причина за задръстванията.

  No Pain No Gain
 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "tokkay":

  На някои места става, на други - не. Проблемът е, че училищата в БГ масово не осигуряват транспорт до даскало.

  Пример, племенникът ми живее във Враждебна, а техникумът му е на такова място в София, че ако не му "слугуват" родителите, ще трябва да пътува с 3 превозни средства на отиване и 3 на връщане.

 29. 29 Профил на top_pop
  top_pop
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На фона на статията за това как децата са работили на полето, вместо да ходят на училище мрънкането, че трябва да се блъскат по градския транспорт е смешно. А климатът ми е любимото извинение , по- добре ли е зимата да ходят по заледените улици, да мръзнат в съмнително отоплените сгради и да се прибират по тъмно? Мисля, че всички деца с радост ще се откажат от 2-3 седмици ваканция, ако за тяхна сметка отпадне безумието 12 клас.

 30. 30 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 461 Любопитно

  [quote#10:"PavelCZ"]Беше ми интересно да разбера, защо като дете в България тръгвах на 15.IX. училище.[/quote]
  Ти кога искаше да тръгваш на училище?

 31. 31 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#29] от "top_pop":

  Това с климата, ледовете и тъмното ми е много познато. 7 месеца в годината ходехме само по лед. Денят бе доста къс, понякога 4-5 часа, затова се ходеше не само по хлъзгаво, но и по тъмно. Спираха ни от училище, когато температурите паднеха под минус 40 градуса по Целзий. При минус 39 ходехме на училище. Пеш. При тези температури 7-8 минути ни се струваха много повече. Някои пътуваха до половин час с автобуси без отопление.
  След завършването част от съучениците ми отидоха на война в Афганистан. С изключение на едно момче останалите оживяха и се върнаха. После някои от тях отново воюваха в Чечня. Оживяха, защото като ученици се бяха калили и научили да преодоляват трудностите, да не обръщат внимание на несгодите.
  Сега някакви лигльовци ме наричат мрънкало. Заповядайте, господа, след три месеца, през зимата, в парка. Когато температурите паднат под минус 10 градуса. Старчето ще ви покаже как се тича един час по снега при такива температури. Всяка сутрин. По тъмно.

  No Pain No Gain
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#24] от "tokkay":

  чудесно. по същата логика мога да кажа - "отгледал съм две деца и допускам възможността да няма начин да ходят само пеша". моят опит срещу Вашия, какво ни казва това? на мен лично ми казва, че не може да се талибанства срещу хората, които нямат друг вариант, освен да возят децата си с кола.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#31:"tokkay"]При минус 39 ходехме на училище. Пеш. При тези температури 7-8 минути ни се струваха много повече. Някои пътуваха до половин час с автобуси без отопление. [/quote]

  браво. а пък какви още по-гадни условия има по света за ходене на училище. хората оттам сигурно гледат на хора като Вас като на разглезен европеец.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#28:"luda_krava"]На някои места става, на други - не. [/quote]

  глупости. така като чета колегата, или детето му ше ходи пеша до училище, или няма да ходи. няма да се разглезваме я.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Интересно е да се знае (разбира се ако не е държавна тайна) какъв е броя на децата, които тръгват на училише за първи път тази година, а също и броя на всички ученици за тази учебна година. От това се правят интересни (и важни изводи.)

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 36. 36 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#35] от "Magen David":

  имаше го, мисля, в статията на "дневник" по въпроса. около 50к деца за пръв път тръгват на училище тази година.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 37. 37 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#36:"abdelhaqq"] около 50к деца за пръв път тръгват на училище тази година.[/quote]
  Ако това е истина, положението наистина е много лошо.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Не е важно кога почват и кога свършват, а какво научават и имат ли желание да научават.

 39. 39 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  баба ти все с кола са я карали на училище...

 40. 40 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Ден,който всеки от нас помни много добре от ученическите си години...

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#35] от "Magen David":

  Над 66 хил. първокласници и над 700 хил. ученици общо.

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#39] от "buran":

  тя баба ми и от плимония и зъбобол е умирала, ама на.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  15 септември си е много готина и нарицателна дата за начало на учебната година!Няма лошо да си остане българската дата, още повече, че програмите и ваканциите са пресметнати и отработени, както и съобразени с православните празници - все пак преобладаващо сме ортодоксални.
  Също дори в днешно време е похвално децата да помагат на родителите в прибирането на реколтата, не че семействата на учениците са занимават със земеделие

 44. 44 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  айде всички изнасяйте се по широкия свят - там ви чакат с нетърпение да им споделите опит и талант!
  Таман София ще си отдъхне от толкоз много способност!
  /Добре, че дойдохте от прованса, та да ни отворите по отношение на транспорт, образование, професионализъм , а и разни други/

 45. 45 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#13] от "abdelhaqq":

  и моите деца ХОДЯТ на училище. в софия сме, не сме в горно надолнище. само дето не страдаме от мания, че тр да учат в най-най-най у-ще, което е на 15 км от там, където живеем.

  а иначе статията е интересна.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 46. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#45] от "彼得。斯托亚诺夫":

  предлагам да разстреляте всички хора, които карат децата си с коли на училище явно Ви дразни факта, че някои хора не искат да им причиняват неща, които били от "времето на баба ми", както въздишаше един колега по-горе.

  а иначе, къде ще учи детето ми, разбирате, че си е моя работа. и как ще ходи дотам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 47 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#44] от "ana_ni":

  а Вие откъде знате, че "човекът е от прованса", защото си "води детето с кола".

  тоя форум е пълен с комплексари да му се не види.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 48. 48 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  И аз не виждам проблем учебната година да започва на 1 септември без малоумни речи и простотии по откриването. Премахването на откриването би спечелило немалко симпатии от моя страна към министъра на образованието, който го въведе.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 49. 49 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#41:"volarok"]Над 66 хил. първокласници и над 700 хил. ученици общо.[/quote]
  Благодаря.
  Беше ми интересно да сравня с Израел (по численост на населението е като България): Първи клас започват 150 хиляди деца, а общо с детските градини (тук статистиката не ги отделя от училищата) - 2,13 милиона.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 50. 50 Профил на metaflute
  metaflute
  Рейтинг: 237 Неутрално

  По соца вместо да се съобразят с корекцията, чакаха да почне годината на 15 Септември и после ни пращаха на бригада за няколко седмици.

 51. 51 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#25] от "luda_krava":

  В статията пише, че от 1. на 15.IX. го е преместил Ал. Стамболийски - земледелски премиер, управляващ с подкрепата на комунистите. До тогава някак са се справяли и без тезьи 14 дни на полето. Може да се поинтересувате от реформите на Стамболийски - всичко левичарски и с много "трудови повинности", дори при него е първишт опиит за опростяване на правописа - по съветски модел (!), който след това минава яак през 1945, та да можели сульо и пульо да се научат на четмо и писмо. Резултатът е разпадане на единното писане и мвъзможност за отделяне на диалекти, като македонския като самостоятелни "езици".

  E PLVRIBVS VNVM
 52. 52 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#30] от "Panda":

  Нямал съм предпочитания за датата. така или ианче не исках да почва учебната година.

  E PLVRIBVS VNVM
 53. 53 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 294 Весело

  [quote#10:"PavelCZ"] Пак било за да може децата да работят ангария - идея на земеделско-комунистическа глава. Явно винаги само толкова са си можели. [/quote]

  Чудя се колко може да си тъп за да напишеш това а други 13 също явно толкова тъпи да го харесат. Бас държа че, мотика сте виждали само на картинка.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  Информацията за началото на учебната година в САЩ има нужда от корекция. Решението не се взема от щата, а от училищния район, в координация с градската администрация. От Флорида пре Канзас и до Калифорния учебната година започва през август - след втората или третата седмица. След Деня на Труда започва например е Охайо, но точната дата е въпрос на местно решение. Масата деца ходят на училище с училищни автобуси, като в повечето случаи шофоьорите са на временни трудови договори. Понякога детето е транспортирано в автобуса по над час преди началото на занятията, тъй като автобусите си имат маршрути за събиране на децата. На спирките винаги има дежурен родител, а за малките обикновено са придружени от родител. Ако от карате детето си с кола до училището трябва да регистрирате това с училищната секретарка. По-големите от гимназията често имат коли и ходят сами, оттам нуждата за паркинги в гимназиите/ училищата от 9 до 12 клас. Има го и варианта на събиране на няколко деца от един родител по една на организирани от родителите им дежурства (карпуул).

 55. 55 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#16] от "malart":

  хахахаха наивно мнение, от неадекватен човечец.
  Много ми е чудно, как в цял цивилизован свят, училищната лятна ваканция е максимум 2 месеца, на места и по-малко, а у нас 3 месеца и половина.
  Как от мнението ми разбра, че училището трябва да замени родителските грижи бре аланколу?

 56. 56 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#55:"deymus"]училищната лятна ваканция е максимум 2 месеца, на места и по-малко, а у нас 3 месеца и половина. [/quote]

  Спорът ви е безмислен. Какъв р проблема да уплътните свободното време на децата ви с поелзни за тях дейности 2 та или 3 те месеца ваканция.. Днес, изборът от дейности е огромен, не е нужно да хайманостват по цял ден и да безделничат.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 57. 57 Профил на Thracian
  Thracian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#51:"PavelCZ"]В статията пише, че от 1. на 15.IX. го е преместил Ал. Стамболийски - земледелски премиер, управляващ с подкрепата на комунистите. До тогава някак са се справяли и без тезьи 14 дни на полето.[/quote]

  Абе пич те и войните които сме водили винагиса почвали есентта за да може да се прибере реколтата. Отпадането на някой букви от азбуката ни също е заради негова реформа и фактът че, масово селянинът е бил необразован и се затруднявал да пише. Тогава - през 20 те на миналият век, близо 80% от населеленито на страната е живяло в селата.

  Форумът на Дневник е пълен с БАТКИ!!!
 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#51] от "PavelCZ":

  Прочетох какво пише в статията.

  Живяла съм в няколко страни и там положението с ваканциите е било същото - ваканциите на децата още от едно време са били такива, че децата да бачкат на полето в най-усилното време. Навсякъде. Не е до комунистите. Просто работата трябва да се свърши и то точно по това време. По същата причина е и законът за задължителното средно образование. Родителите не са искали да пращат децата си на училище защото са им трябвали като работна ръка на полето, та се наложило със закон да ги принуждават.

 59. 59 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Случи ми се да остана по време на буря в малко селце в Швейцарските Алпи, до което се достига по тесен планински път. Макар че селцето е малко, къщите са на големи разстояния една от друга както и от пътя. Цяла нощ валя сняг, а рано сутринта трябваше да пътувам за летището. Сутринта в 6ч. слязох на спирката. Пътя беше абсолютно разчистен. Малко след мен едно след друго буквално се изсипаха от склоновете на планината 5-6 дребни дечица със скиорки костюми и училищни чанти на гърба. Единственият автобус дойде точно на минутата и шофьорът весело ги посрещна.

 60. 60 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Весело

  Земеделците събирали реколтата на семействата си, комунистите ни водеха на селскостопански бригади по текезетата, министерството на просветата го наричахме , министерство по прибиране на реколтата

 61. 61 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#29] от "top_pop":

  По-малка лятна ваканция (намалена с 2 седмици) + учене и в събота. Тъкмо няма да мислят за глупости в съботния ден.

  Ние как учехме и в събота (в края на 80-те и нач. на 90-те г. на миналия век)...

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 62. 62 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 587 Неутрално

  В Тунис също започват на 15 септември

 63. 63 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#33] от "abdelhaqq":

  Наистина, така е, но ти най-вероятно не си от тях.

  Пожелавам детето ти винаги да може да учи там, където поиска. Защото в някои училища е доста труден приемът. Няма нищо по-хубаво от свободата да имаш избор за всичко.

  No Pain No Gain
 64. 64 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#63] от "tokkay":

  да, но въпросът е принципен - дали ще осъждаме всички, които не "пускат децата си да ходят пеш до училище", при условие, че има места на земята, които гледат на Вас като на глезен европеец - т.е. ще мерят спрямо Вас според аршина, който Вие прилагате спрямо другите. кофти работа.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 65. 65 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#64] от "abdelhaqq":

  А защо изведнъж реши, че ползването на градски транспорт, както съм написал в един от постовете си (№23), е "ходене пеш"? Куца ти логиката.

  Нека тези, които смятат, че съм глезен, отидат поне само за една година там, където съм се глезил, и после да съдят. Аз изкарах 10. Ти нито секунда нито при мен, нито там, където съдят. Пази си маникюра и виж да не закъснееш за епилацията.

  No Pain No Gain
 66. 66 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#65] от "tokkay":

  смешник. "моите деца ХОДЯТ ПЕША", писахте по-горе.

  другото е нелепа атака ад хоминем на бай Булгар като представител на виктимизиран пролетариат, мъченичестващ под собствената си мизерия.

  е, като казва Коранът, Аллах е създал хората на степени.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 67. 67 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#57] от "Thracian":

  Погледнете на кой мерсец му се каъва Март - т.е. на бог Марс. На война се е излизало на пролет, за да има време да се води кампания, а и да върви обозът, та да не изпукат от глад войниците. Първата Балканска война е изключение в нашата история, както и влизането на България в Първата Световна война - ноември. Зимата обикновено фронтовете са замирали - чак технологично водените войни на ХХ век променят картината.

  А по въпроса кой как е виждал мотика - да, така е. Не само аз, но и моите предци - поне за 7-8 поколения назад съм суигурен, са виждали мотина на картинка, защото са били граждани и са се занимавлаи с търговия, производства, изкуства, науки, медицина... Опитваха се да ни накарат да се срамуваме за това, кои сме били - еми не се срамуваме, горди сме.

  До коментар [#58] от "luda_krava":

  Средното образование не е задължително. Само основното - до 15 годишма възраст (поне по чешкия закон). Принципът е бил измислен от германските протестъантски княжества в края на XVI век.

  E PLVRIBVS VNVM
 68. 68 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Вие сте пропуснали най-интересните държави
  В Норвегия примерно започват на 18 август. 18 август!!!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 69. 69 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  [quote#49:"Magen David"]Първи клас започват 150 хиляди деца, а общо с детските градини (тук статистиката не ги отделя от училищата) - 2,13 милиона.[/quote]Да са живи и здрави палестинците

 70. 70 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#66] от "abdelhaqq":

  Смешник ще наричаш този в огледалото. ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ съм написал, но явно на някого му куца четенето с разбиране.

  No Pain No Gain
 71. 71 Профил на vicovnic
  vicovnic
  Рейтинг: 466 Гневно

  Откъде накъде ще ни натрапвате алкохолската руска безиностация тука бе!Руснаците не интересуват никого още повече не ни интересуват техните келемета кога почват и дали изобщо ходят на даскало.Те не са некакъв фактор.
  РУСИЯ Е ВРАГ НА ЦЕЛИЯ СВОБОДЕН СВЯТ!
  Махайте тая Русея от статията. Що за поклони към мурзилките

 72. 72 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#26] от "m17"

  До коментар [#27] от "tokkay":

  До коментар [#32] от "abdelhaqq":

  Защо ли имам усещането, че ако вие тримата се срещнете в истинския живот, ще се разбирате отлично, ама пусти форум, комуникацията трудна...

  Да са ви живи и здрави дечицата!

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 73. 73 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "Във Франция учебната година започва в началото на септември и приключва в началото на юли. Учебната седмица е четири дни, а сряда е почивен."

  Така е много добре, но тъй като в България се учат какви ли не неща, сигурно учебният ден ще продължава 8 часа.
  Много са ми интересни униформите от снимката в Лом. Шапчиците им са шармантни

 74. 74 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#17:"m17"]Е чудесно ама моето дете му идва множко да ХОДИ 10км до училището.[/quote]е по близо няма ли училище? сигурно има! да не би от снобизъм да сте избрали училище на 10км???

 75. 75 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#72] от "Chivalry":

  Много вероятно. Но едва ли ще можем да се засечем в подходящо време. През почивните дни подобни хора обикновено ходят да дишат някъде чист въздух, че "в тази София е голяма мизерия, тия селяни замърсяват въздуха и не мое се диша от тях".

  След 15 септември положението с въздуха в столицата се влоши в пъти. И това не е от изключенията, от онези, които нямат друг избор...

  No Pain No Gain
 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  Традициите в Япония и Южна Корея са доста близки.
  В текста липсват Китай и Индия, я там май трябва има най-много ученици...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK