Страшен ли е "страшният" пети клас

Страшен ли е "страшният" пети клас

© Надежда Чипева, Капитал"Детски Дневник" продължава поредицата "На училище" със съвети за родителите в началото на новата учебна година с откъс от наръчника "Добре дошли в 5 клас!", издаден от неправителствената организация Асоциация "Родители".


Пети клас е време на много промени за децата както в училище, така и извън него. Без съмнение преминаването в пети клас на вашето дете няма да мине без сътресения и промени и за вас самите.


Книжката, която вече няколко години асоциацията раздава безплатно в училищата в началото на учебната година, съдържа съвети как да помогнем на децата да се справят с огромната промяна, която пети клас внася в училищния живот - преминаването към кабинетната система, замяната на началния учител с множество преподаватели по различни предмети, завишените изисквания и очаквания към порасналите ученици.


Наръчника в PDF-формат можете да изтеглите от прикачения файл в карето.
НЧ "Читалище.то" в София и асоциация "Родители" днес организират среща с психолога Яна Алексиева разговор в помощ на родителите на петокласници - за трудностите на адаптацията през този период, за баланса между свободното време и времето за учене, за навлизането в пубертета и събуждащия се интерес към любовта и секса. Родителите ще получат съвети как да подкрепят децата си на този етап на нарастваща самостоятелност.


Периодът на преминаване от начално към средно ниво на образование съвпада с началото на обективна криза на развитието на децата на 10-11 год. Според оценката на педагозите в пети клас значително се увеличава броят на децата, които изпитват затруднения при обучението и адаптацията към новите условия на организация на учебния процес.


В тази възраст по-често чуваме "не" от устата на довчера послушното дете. Струва ни се, че е по-разсеяно, по-неорганизирано, постоянно забравя, мени настроенията си. Преминаването към много учители по различни предмети е предизвикателство за учениците, свикнали с ясната структура на авторитета на началния учител между първи и четвърти клас.


Срещата ще е от 18 часа в клуба на НЧ "Читалище.то" на ул. "Лом". Входът е свободен, а всички участници в срещата ще получат безплатния наръчник за родители на петокласници "Добре дошли в 5 клас!". Ето и кратък откъс от него:


Какво можем да направим като родители?


Още в началото на учебната година с помощта на класния ръководител изгответе списък с имената на децата, на родителите и на преподавателите с телефоните и електронните адреси за контакт. Раздайте списъците на всички родители и преподаватели на класа. Изготвянето на този списък освен всичко друго носи и посланието от всеки родител и учител: "Аз съм съгласен да ме търсите и съм готов да се отзова."


Заявете на новите преподаватели и на класния ръководител, че нямате нищо против да бъдете търсени и информирани за поведението на детето в училище. Може да ви се стори странно, но доста преподаватели се

притесняват да търсят родителите, за да не бъдат навикани и обвинени от тях.


Уговорете заедно с класния ръководител и останалите преподаватели кой е най-лесният начин да поддържате връзка помежду си, например мейлинг група на класа.


Информирайте децата за уговорката, която сте направили с класния ръководител и останалите преподаватели. Подобна информация показва уважение и зачитане на децата, а като допълнителна екстра има и превантивна роля. Ако детето знае, че родителите и госпожата/господинът поддържат връзка, със сигурност ще му светне червената лампичка, преди да реши да отиде без домашно или да измисли някое извинение, което веднага може да бъде проверено


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Хора които не са го завършили,се превръщат в управници!
  Това е страшното!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Никой клас не е страшен.Страшни са неадекватните и постоянни промени в управлението на образованието.

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Като всяка промяна и тук нещата имат две страни. Но личните ми наблюдения показват, че негативът е по-малък. Най-големият проблем в пети клас са така наречените "пропуски" на децата от предния период. В началото на годината учителят, най-вече по математика, прави преговор, после контролно, за види какво знаят учениците. После пише камара двойки и чак тогава прави родителска среща, за да уведоми родителите за действителността. Всъщност нещата са лесни. Дете, което е мотивирано да се учи старателно, няма никакви затруднения. Тук на първо място е ролята на родителите-контрол по всички параграфи, а не с дежурното " как мина на училище." Ами мина и замина и така минава времето и резултата от 12 год. обучение е диплома 2.50. Колкото до реформи и др. подобни административни неща, на добрия учител нищо не му пречи да си върши качествено работата.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  До коментар [#3] от "man_un":

  А учителят по физкултура , който тормози децата повече от математичката как ще го коментираш ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Някога началното образование завършваше в трети клас. Странно как децата още от 4-ти клас се адаптираха към промените?! И нямаше нужда от книжки за родителите, психолози, размяна на телефони и имейли, в бележника имаше графа "забележки" и тази графа не ни пречеше изобщо, средното образование го завършвахме с матура, кандидатствахме във ВУЗ, където приемът беше жесток, бройките ограничени и пак успявахме да влезем и да се дипломираме. Тръгвахме сами да си търсим работа, нямаше програми за насърчаване на младежката безработица- напротив, от нас се искаше трудов стаж по специалността и трябваше да се конкурираме с дългогодишни специалисти. Не става въпрос за едни други времена, когато имаше работа. Става въпрос за едни сурови времена след 1990г. А сега?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  До коментар [#5] от "el__paco":

  това с 3-ти клас не го помня - коя година е било?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 272 Весело

  [quote#3:"man_un"]Но личните ми наблюдения показват, че негативът е по-малък. Най-големият проблем в пети клас са така наречените "пропуски" на децата от предния период.[/quote]
  Мое лично, макар и индиректно, наблюдение по математика и БЕЛ: съставителите на програмата за прогимназията и тези на програмата за началното училище се мразят, не си говорят и си правят напук.

 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Нищо страшно или трудно няма в 5 клас, но е нужно следното:

  - детето да не е било "под похлупак" 4 години, родителите да успели да развият до 4ти клас в него определена степен на самостоятелност, адекватна на възрастта му; липсата на елементарна самостоятелност води до липса на умения за организиране на личното време, което води до невъзможност за справяне с многото различни предмети и задачи. Това по моите наблюдения е основният проблем. Моето дете се прибираше само от училище и си организираше само следобедите и подготовката още в 3ти клас. Голямо чудене беше от приятели и родители на съученици как тъй?! В 5ти клас обаче нямаше никакъв проблем, никакъв спад в успеха, никакво затруднение.
  - родителите да наблюдават детето си - имам предвид вкъщи като поведение, отношение към нещата, реакции и т.н. Това носи много повече информация отколкото разговорите, които също са задължителни, разбира се. Този начин на получаване на информация е абсолютно незаменим, никой - нито учители, нито съученици, нито психолози - могат да ви дадат информация за детето ви, така както вие може да я получите наблюдавайки го и говорейки с него.
  - детето да не се поставя под прекален натиск - няма никаква нужда да посещава всички извънкласни дейности и да участва във всички олимпиади и състезания.

 9. 9 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#8] от "zenola":

  Изцяло се подписвам под това мнение! Децата наистина трябва да са самостоятелни, но и да се контролират от родителите, както и да не се товарят с плуване, тенис, уроци по цигулка, пиано и английски, както някои родители правят. От друга страна, аз мисля, че големият проблем е и в това, че почти всички родители искат децата им да са отличници и това води до много драми. Реалността е, че при обективно поставяне на оценки в клас от 25 ученици има 1-2 много умни деца и да кажем 2-3 умни, това са 5-6 отличници. Отделно има 1-2 доста глупави и 2-3 не толкова глупави, но мързеливи и демотивирани. Но, останалите 15 са си хора със средни възможности, за 4 или 5 и рядко могат да блеснат с 6 по някой предмет. Проблемът е в това, че много родители искат детето им да е отличник и непремено да стане каквито родителите са или в много случаи им се е искало да бъдат. На сестра ми мъжа й постоянно говори на племенника ми, че трябва да знае поне 2 чужди езика. Но, племенникът ми го пита, той колко езика говори. Отговор - е, аз не знам, ама виж вуйчо ти какъв полиглот е. )) Затова си мисля, че трябва и родителите да имат реалистични очаквания според възможностите на детето.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  До коментар [#9] от "andreas_hofer":

  то говори за твоите деца а не за тези на сестра ти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  До коментар [#8] от "zenola":

  бихте ли споделили къде живеете?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  София, кв. Гоце Делчев.

 13. 13 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#9] от "andreas_hofer":

  Съгласна. Юнгианската психология в тази връзка би била доста полезно четиво за начинаещите родители, мисля аз.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  До коментар [#12] от "zenola":

  бихте ли ни казали на колко пресечки е училището и колко булеварда е пресичало детето в 3-ти клас и преди колко години се е случвало твърдяното от Вас ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 612 Весело

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Преди 6 години. Не е пресичало булеварди, училището беше в непосредствена близост, ползвахме кварталното училище, минава се през един светофар на средно натоварена улица. Не казвам, че не ми е било притеснено.
  Вижте, тази дискусия по този начин е безсмислена, всеки родител може да прецени как да възпита самостоятелност у децата си. Моето мнение е, че липсата на такава е основен проблем за децата.
  Ето мога да ви кажа, че миналата година, първата гимназиална, класната констатира факта, че 90% от децата не могат да се организират така, че да дойдат на време на училище за втората смяна - няма родители по това време и те са в несъстояние да се организират.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  До коментар [#15] от "zenola":

  рискували сте много.

  (8) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
  грубо сте нарушили Закона и е можело да ви отнемат детето.
  Затова Ви разпитвах за времето и мястото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 317 Весело

  Дай сега до всеки петокласник да има един родител денонощно.

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  Добре, добре всичко това е много симпатично и похвално ... но...
  все пак е за рубриката "Платена реклама".
  Класика на рекламната дейност: "Представи заплахите, преувеличи ги /в случая рязкото увеличение на "затруднения в обучението"/ и представи решението, което не ги решава а само ТЕ ПРАВИ ЩАСТЛИВ да си част от потребителите на съответния продукт!
  !

 19. 19 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Познавам закона. С какво точно детето в било поставено в опасност?

 20. 20 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 309 Неутрално
 21. 21 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Аз говоря за различни деца точно защото имам опит и като учител по английски език, докато бях студент и сега като университетски преподавател със студенти. А, роднини, приятели и колеги често ми търсят мнението по образователни въпроси. А, дъщеря ми е на годинка и седем месеца, но си следвам и с нея принципите. Не смятам да я натоварвам с 10 дини под една мишница. Ще се съобразявам с възможностите и интересите й и винаги ще има и свободно време.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 22. 22 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  До 4-ти клас децата имат една учителка, която малко или много е запозната с всичко.

  От 5 клас започват при различни учители, изтърват дисциплината, тогава започва пушенето, насилието и голямата деградация.

 23. 23 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  " Ако детето знае, че родителите и госпожата/господинът поддържат връзка, със сигурност ще му светне червената лампичка, преди да реши да отиде без домашно или да измисли някое извинение, което веднага може да бъде проверено"

  Инфантилни глупости, написани от човек без образование за работа с деца и не виждащ нищо в системата.

  Много хора, чиито деца са успешни, си въобразават, че това че детето се справя показва, че той/тя е добър родител (прави правилно нещата)...

  Психолозите НЯМАТ педагогическа подготовка по принцип и съветите им са често принципно неполезни, защото са теоретични и неотчитащи реалните фактори. Не трябва да е така, но е така у нас.

  Ловът за деца за новите многогодишни програми започна. Кандидатсва се за финансиране в чужбина и ЕС и пресата е наводнена с мнения на психолози.

  При 60 000 учители, МНЕНИЯ НА УЧИТЕЛИ НЯМА (освен двамата съветника на Кунвеа), затова пък ПСИХОЛОЗИ - бол!

  У нас съдбата на децата се консултира и решава от външни лица, финансирани уж от чужбина.

  А те не работят за решаване на проблемите, защото разчитата 99% на завоалирано държавно финансиране.

 24. 24 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Домашното се пише ако разбираш какво пише в учебника.
  Ако материалът е погрешка свален в 5 клас от 8-ми и не разбираш - не можеш да напишеш домашно по ясни причини. Затова има почти 50% оценки под 3,75 на изпита след 7 клас, т.е. в часа няма критична маса знаещи деца за да има урок!!!

  Няма никакви лампички... И НИКАКВИ родители с никакви фалщиви брошурки не могат да направят така, че материал за 8 клас да се преподаде в 5-ти. Затова изводъте, че 5-ти калс Е СТРАШЕН.
  Или разбираш какво става или не разбираш.
  Тази статия е и срещу родителите и учтелите протестирали пред МС за учебниците по география за 5 клас и др. крити проблеми (одобрен учебник по испански за 5 клас в който се разказва за "нашата гимназия".

  Така асоциация родители става инструмент за подтискане на граждански протести. Кого представлява тя всъщност?

 25. 25 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Кунева и асоциация 'Родители" обявяват с тази статия, че не съществува проблем с географията в 5 клас. Родители и учители напразно протестираха 2 години! Хиляди деца са с осакатено образование!
  За сведение, там се преподава изцяло материалът от 7 клас, допълнен с теми от 8 клас отпреди 20 години. Почти без изменения на изказа е преразказан!
  От децата в 5 клас се изисква да работят с двумерни кординати с градуси и минути, преди да са учили дори намиране на десетично число на числовата ос , както и например намиране на средно аритметично и работа с отрицателни числа и проценти преди да са ги учили (6 клас). Има и хидрограми и т.н.
  Асоциация "Родители" ви внушава да го преподадете и да понесете отговорността вместо МОН. Не е страшно в 5 клас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK