Училищата вече няма да бързат да изключват ученици за неизвинени отсъствия

Училищата вече няма да бързат да изключват ученици за неизвинени отсъствия

© Юлия ЛазароваТази статия е част от специалния проект "На училище" на "Детски Дневник". Поредицата разказва за най-важните промени, които влизат в сила от началото на учебната година с новия Закон за училищното и предучилищното образование. Заедно с това родителите могат да си припомнят най-важните съвети на специалистите как да подготвят децата за връщане към работния ритъм и да открият идеи за занимания през годината.


От тази учебна година училищата вече няма да изключват ученици при 15 отсъствия по неуважителни причини, които досега се наричаха "неизвинени отсъствия". Директорите ще могат да налагат и други наказания при такъв брой "бягства от час", сред които преместване в друга паралелка или предупреждение за преместване в друго училище.


"Преди да се стигне до санкцията преместване в друго училище е важно всеки един учител да е оказал пълната подкрепа на даден ученик. За всички е ясно, че щом някой бяга от час, то той има някакъв проблем и той трябва да се установи и реши. Истината е, че родителят трябва "да бъде върнат в училище" и той да осъществява контакт и контрол. Защото и родителят не знае къде е детето му, когато е избягало от час", заяви пред "Дневник" зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.
Отсъствията вече няма да бъдат извинени и неизвинени, а по уважителни и по неуважителни причини. Не е описан максимален брой на отсъствията по уважителни причини.


"Ако ученик пропусне 25% от часовете, ще трябва да държи изпити в края на годината", заяви още Стаматов. По уважителни причини ще са отсъствията заради медицински проблеми, за които трябва да се носи бележка от лекар, отсъствията заради участия в състезания, конкурси, олимпиади, както и отсъствията до определен брой дни – от три до седем, които са с разрешение на директора.


От думите на просветния министър Меглена Кунева при откриване на учебната година стана ясно, че ще се търсят начини за справяне с мнимите медицински бележки, които учениците носят в училище. И сега имало случаи, в които преподаватели искат и амбулаторен лист от личния лекар, за да извинят отсъствията.


"Аз смятам, че училището трябва да учи на честност, и мисля, че това с фалшивите бележки има много дълбоки последици символно. Затова искам заедно с Министерството на здравеопазването да видим какво можем да направим, за да сме сигурни, че сме взели всички мерки да няма такива бележки", заяви Кунева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK