Детската академия на "Телерик" вече ще приема и ученици от 1 до 3 клас

Бойко Яръмов

© Георги Кожухаров

Бойко ЯръмовТази статия е част от специалния проект "На училище" на "Детски Дневник". Поредицата разказва за най-важните промени, които влизат в сила от началото на учебната година с новия Закон за училищното и предучилищното образование. Заедно с това родителите могат да си припомнят най-важните съвети на специалистите как да подготвят децата за връщане към работния ритъм и да открият идеи за занимания през годината.


Започна шестият сезон на безплатните работилници по програмиране за деца на Progress, като през тази учебна година се приемат и ученици от първи до трети клас. Работилниците за най-малките се наричат [email protected] и са организирани съвместно с CoderDojo България и в партньорство с Дигиталната Национална Коалиция. "Създаването им е логична стъпка от развитието на Детската академията, каза пред "Детски Дневник" Бойко Яръмов, ръководител на "Академията на Телерик" в Progress.


"От една страна, с тях ние вече предлагаме курсове по програмиране за целия период на обучение от първи до 12 клас. От друга страна вярваме, че подобно на останалите предмети в училище, колкото по-рано децата започнат да учат програмиране и да създават сами софтуерни приложения, толкова по-лесно ще ги усвоят", казва Яръмов.
Учебният материал в е изцяло съобразен с възможностите на децата. Те се запознават с основни понятия в програмирането, като създават игри в обучителни платформи като Scratch и Code.org, специално създадени за тази цел.


Всяко дете си има ментор, който му помага и го насочва в програмирането. "Обикновено менторите са по-големи участници от останалите ни инициативи. Виждаме, че за децата програмирането е интересно и забавно, бързо научават нови неща и с голямо желание работят по задачите си", казва Бойко Яръмов.


Регистрацията за работилниците за деца от 1 до 3 клас още не е отворена. Първата работилница ще бъде към края на октомври, уточниха от компанията.


В 11 града в страната ще се провежда и редовното обучение по програмиране за деца от 4 до 6 клас, обявиха от Progress, под чийто бранд "Телерик" вече оперира в България.


Много от децата, които се обучават в "Детската академия на Телерик", продължават да се занимават с програмиране и дигитални технологии – посещават курсовете ни за по-големи ученици, участват в състезания, създават сами софтуерни приложения, които решават задачи от ежедневието. Много от тях се превръщат във вдъхновение за по-малките деца от инициативата ни [email protected], в която участват като ментори, казва Яръмов.


"Нашата цел обаче не е всяко дете да стане програмист. Напротив, ние искаме да събудим интереса на учениците към технологичния свят, да им помогнем да развият умения, които ще ги подготвят за бъдещето. Езикът на бъдещето и иновациите ще се пишат с програмен код. Затова без значение в каква професионална област ще продължат да се развиват, от днешните деца един ден ще се очаква да боравят свободно с програмния код, да мислят логически и креативно. Точно това е и нашата цел в "Детската академия на Телерик" – да им покажем света на програмирането и технологиите и да ги подготвим за бъдещето", обяснява той.


Курсовете се провеждат през уикенда и на въпрос не е ли прекалено натоварващо за децата да се обучават в почивен ден след изтощителна седмица в училище Бойко Яръмов заяви:


"От наблюденията си мога да кажа, че децата чакат с нетърпение занятията в "Детската академия на Телерик". Те не ги възприемат като задължителни учебни курсове, а като място, където се занимават с това, което им е интересно – създават компютърни игри, подготвят за състезания по информатика. Методологията на обучението, подходът на преподавателите, атмосферата в залата – всичко е съобразено с възрастта и потребностите на учениците.


Децата създават трайни приятелства, тъй като са заобиколени от още 20-30 ученици със същите интереси и възраст като тях, и развиват и социални умения. Три часа, колкото е продължителността на едно занятие, минават неусетно."


Кандидатстването за участие в школите в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Кърджали, Габрово, Враца, Разград и Попово включва явяване на входен тест с 40 логически въпроса и е с продължителност 90 минути.


Не е необходима предварителна подготовка или знания по програмиране.


Приетите ученици ще се обучават в направление "Разработка на компютърни игри" или "Алгоритмично програмиране". Необходимо е децата, които искат да кандидатстват, да се регистрират на уебсайта на инициативата. Занятията започват в началото на октомври. Те ще се провеждат в избрани училища партньори на "Детската академия на Телерик". Желаещите да се обучават в тях могат да се свържат директно с преподавателите в съответния град за повече информация за изискванията за прием.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Като се знае опасността от психически поражения на децата от програмни кодове и общуването с ментори ,защо са свалили посетителите на "академията" до първокласници?
  Програмистите които познавам и се занимават с програмиране от ранна възраст , не бих коментирал психиатричния им статус.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Единствено такива фирми в IT сектора може да разбият червения монопол в българската икономика. Просто защото нито на мутрите, нито на ченгетата, нито на внуците на ятаците им стига интелектуалния ресурс да навлезнат сериозно в тази сфера.

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Деца кои не играят, го компенсират до старост.

 4. 4 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 213 Разстроено

  "Детската академия на "Телерик" вече приема и ученици от 1 до 3 клас"


  Читателките на обезкосмополитън няма да харесат това!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо "академия"?

  властта ражда паразити
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ще ме извинявате, ама децата от 1 до 3-ти клас имат далеч по важни занимания. Като например да играят. И без това са залепнали пред компютрите, дай да ги правим завършени джава драскачи на 12 години!

 7. 7 Профил на mimigocheva
  mimigocheva
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Явно има пазар за такива академии, но според мене е престъпление такива малки деца да ги стимулираш да стоят пред компютъра продължително време. Не само психични разстройства , но и физически проблеми си имат програмистите. Ама нали българите сме се черни роби за западняците ....

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#7] от "mimigocheva":
  Инвеститорите в ИТ могат да направят академия и в детските ясли или направо да организират и безплатен прощъпулник с програмистки аксесоари. Да не говорим ,че си става въпрос за сугестии и извличане на човешки ресурси.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Да, защо пък не лекции по програмиране за бременни. Така де нали казват, че децата слушали още в утробата....

 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Късно са почнали, трябва още от Монтесори градините- да развият способности за сортиране и да виждат всеки проблем като алгоритъм, всичко около себе си- като обект...

  Което не е лошо, но е само един от видовете човешко мислене. А ако научиш хората, че това е единственият и предпочитаният вид мислене, ще сътворим най-големия и епичен GIGO на Вселената и ще се мислим за умни...

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1841 Весело

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  Следваща стъпка на Телерик май ще е тримесечни курсове за хирурзи...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 12. 12 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Син ми ходи цялата минала учебна година на CoderDojo занимания - първо на 2-3 места из града, където организираха зали, а след нова година - основно в Телерик. Винаги чакаше с нетърпение заниманията и сега няма търпение да получа мейл с датата на първото занятие. Най-нормално дете, което расте без телевизор, с филми от торенти, филтрирани според моите представи за възпитаване на ценности, катери се да чете по джанката на двора цяло лято и със същото желание, с което цъка иконките на Скрача, блъска топката на тренировките по баскетбол.
  Определено намирам инициативата за ужасно полезна. За разлика от преждекоментиращите познавам доста програмисти и други ИТ профита - от откровени психопати до най-нормални хора с многодетни семейства. Шарен свят, както и при всяка друга професия.
  Преди десетина години мой приятел от Щатите заяви в частен разговор: Програмистите ще са новите автомонтьори, това е бъдещия много масов занаят. На практика това вече става. От друга страна, добре е едно момче да знае поне един занаят до 18-тата си година - така казваше дядо ми, светла му памет и целия ми опит за 50 г. го потвърждава.
  А иначе аман от хейтъри

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 13. 13 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Синът ми (7 годишен), често играе с https://buffy.run/model

  Програмата има и елементи на програмиране.
  Не виждам нищо лошо в това.

  "Да, България"
 14. 14 Профил на Bobby.k
  Bobby.k
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прост народ бедна държава !!! Защо вместо веднага да драскате не си направихте труда да разгледате платформите по които ще се обучават децата . Курсовете по роботика и програмиране са едни от най-интересните за децата . Единствено децата на "ЧЕРВЕНАТА НОМЕНКЛАТУРА" нямат нужда да учат каквото и да било ,дядовците и бащите им ни окрадоха предостатъчно!

 15. 15 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Усвояване на европейски пари.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bobby.k":

  Е кво, не те ли кефи размахът, с който родният експерт раздава оценки за инициативи, които дори не е виждал... Яка работа е роднио експерт, всичко знае, всичко може, плесне там нещо, че децата висели по цял ден на компа, щото така е чувал и е готов.


  До коментар [#6] от "niakoi_si":

  Хахх, верно ли трябва да играят, леле, колко си умен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 505 Неутрално

  [quote#12:"bilkata"]Скрача, блъска топката на тренировките по баскетбол. [/quote]
  Това е ключовото изречение. Организирали сте му и баскетбол и с това спасявате сина си! Да ви е жив и здрав.

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#11] от "mitko11":

  Аз пък си мисля, че ще е много гот да има Stack Exchange за лекари. Вместо да умуват, да питат...

 19. 19 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Е к'во лошо има да си играят с истински ферарита и яхти?

  До коментар [#3] от "hasmokar":

 20. 20 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Курсовете не са задължителни. Който вижда необходимост детето му да се развива в тази насока да го води на такива курсове, който не няма защо да дудне отстрани и да намира кусури.
  Аман от всезнайковци, на които всичко им е ясно и имат мнение по всички въпроси.
  Оставете родителите сами да решат какво да правят децата им и как да се обучават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK