За много други неща вече си голям, или 10 съвета как да говорим с децата за алкохола

За много други неща вече си голям, или 10 съвета как да говорим с децата за алкохола

© Надежда Чипева, КапиталТази статия е публикувана в "Детски Дневник" миналата година като част инициативата "Родителски срещи в бар", насочена срещу употребата на алкохол от деца, която включва неформални срещи в бар между психолози, учители и родители на деца между 4-ти и 6-ти клас. Днес решихме да я предложим отново на читателите си в специалния проект "На училище" заради полезните съвети.


Утре очаквайте текст, в който ще разкажем за различни програми, инициативи и намерения, насочени към ограничаване на достъпа до спиртни напитки на деца между 11 и 18 години.


Да отгледаш и да възпиташ дете е една от най-трудните задачи в съвременния свят. Според статистиките все повече деца посягат към спиртните напитки, притиснати от различни обстоятелства - лоша семейна среда, съревнование с връстници, ниска самооценка, достъп до информация... Това неминуемо води до сериозни проблеми в развитието им. И това са неща, които децата трудно ще разберат, а родителите невинаги знаят как да обяснят.
Националната кампания "Училище за родители: родителски срещи в бар" срещу употребата на алкохол от деца, предлага наръчник за родителите, в който можете да намерите техники и съвети как да проведете с деца между 10 и 12-годишна възраст този важен разговор. Ето някои от тях:


1. Говорете с децата си навреме.


Това време е сега. Доказано е, че когато малките деца искат да разберат нещо, първо се обръщат към родителите си за информация. Станат ли обаче тийнейджъри, предпочитат да споделят и да научават неща от приятелите си, медиите и други източници извън семейството. Като родител имате невероятната възможност да говорите първи с детето си по темата и да го подготвите за света на големите, преди някой друг да е повлиял с чуждо мнение, грешни факти и истории без добавената стойност на вашия морал и принципи. Сега е моментът да се възползвате и да говорите с малките ученици за всички теми, които вълнуват Вас или тях.


2. Как да започнете разговор за алкохола?


Обикновено си представяме, че когато децата се почувстват комфортно, сами ще дойдат при нас и ще ни дадат възможност да отговорим на въпросите им. Това, обаче, не винаги се получава. Затова е абсолютно нормално, дори наложително, сами да започнете дискусия. Използвайте семейно събиране, гости при приятели, филм, репортаж или новина, снимка в списание, за да заговорите с детето си за алкохола. Коментирайте сцени, герои и техните действия, доброто и лошото. Задавайте въпроси на детето си "Съгласен ли си с това?", "Какво мислиш за това". Превърнете филма, списанието или шегата в посредник, от който двете страни се възползват, без да има неловки моменти.


Когато говорите с детето си, старайте се да използвате думи и език, който е достъпен за тях. Опитвайки се да обясните какво става, когато човек се напие, с думи като "алкохолизира", "хоспитализира", "делириум", "превенция" и подобни, по-скоро ще останете неразбрани. Най-добрата техника си остава: прости, ясни и къси думи, с които откровено и директно казвате това, което мислите.


3. Как да осигурите подходяща атмосфера?


Децата са готови да чуят отговорите ни само ако почувстват, че ние самите сме отворени за техните въпроси. Затова е важно да създадете такава атмосфера, в която детето да почувства свободата да зададе какъвто и да е въпрос на различни теми, без да се притеснява или срамува.


Как става това? Естествено, когато сте позитивно настроени и заредени с чувство за хумор. Докато пускате шеги и оставяте детето "да Ви се качи на главата", то започва да се чувства все по-смело и свободно. Така децата се отпускат и стават откровени, защото нямат поставени ограничения.


Когато дете Ви зададе сложен въпрос, например "Какво е пияница?", "Защо този чичко е заспал на бордюра", "Татко, пиян ли е?", никога не казвайте "Не знам" или "Не ми се говори сега, изяж си супата". Без значение колко сте заети или в затруднено положение, винаги отговаряйте на Вашите деца. Дори да не може да реагирате на момента, пробвайте с "Не знам точно, нека да проверим заедно" или "Ммм, това е интересен въпрос, ще трябва малко да си помисля, за да отговоря".


Не се притеснявайте да си признавате, когато не знаете нещо или нямате отговор. Децата приемат тези неща естествено, важно е да чувстват желанието Ви за съдействие.


4. Разкажете на децата си не само факти, но и лична история.


Първите уроци в живота на детето идват от неговите родители. Ето защо не трябва да изпускате тази възможност и да го оставите да разбере от някъде другаде нещата, които Вие първи може да му разкажете. Фактите не са достатъчни. Към всяка история, добавяйте и собствените си разбирания за живота, които смятате за ценност, както и Ваши преживявания и спомени.


За да е по-склонно детето Ви към разговор по темата, провокирайте го да зададе въпрос. Например: "С баща ти като бяхме студенти, на един купон той прекали с алкохола... Опс!" - прекъсвате изречението с усмивка, сякаш сте се изпуснали. Детето ще Ви помоли да довършите историята и през смях ще му разкажете за истинските факти, които често са силно преувеличени в приятелските надлъгвания за алкохола.


Бъдете добър модел за подражание. Не посягайте към алкохолол пред децата си, когато сте ядосани или изнервени, за да не останат с впечатлението, че той е решение на житейски проблеми. Ако пиете алкохол, дръжте се естествено: не се крийте, консумирайте умерено. Децата Ви трябва да разберат, че алкохолът е част живота на зрелите хора - празник, вечеря, разпускане и други. Ако пък не пиете, обяснете на детето си защо не го правите, като изложите своето мнение и пътя, който сте извървели до този извод.


5. Бъдете естествени и спокойни.


Когато говорите с детето си за алкохола, направете го спокойно, без да предавате негативни емоции с настойническо изражение или подозрение с внезапно приятелски тон. Децата усещат всичко. Ако се колебаете в подхода, по-добре бъдете максимално откровени: "Знаеш ли, учителката ти посъветва всички родители да поговорим с вас за алкохола. Помогни ми, защото не знам какво точно да кажа. Ти какво знаеш за алкохола? Искаш ли да ме попиташ нещо?"


6. Обръщайте повече внимание на детето си.


Колко често се разсейваме да слушаме децата си, докато се оправяме за работа сутрин и си мислим за нещата, които имаме да отметнем през деня? Вечер пък бързаме да сготвим, да се приготвим за сън и обикновено нямаме сили за игри. Истината е, че това е проблем на повечето родители. Изключително важно е да намираме време да общуваме с децата си, на всяка цена! Времето, прекарано заедно е най-голямата инвестиция, която един родител може да направи за бъдещето на детето си.


Когато изслушвате детето си внимателно, ще добиете много по-добра представа какво вече знае и докъде може да стигне разговорът Ви. Например, ако детето Ви зададе някакъв неудобен въпрос като "Какво са шотове", върнете му контравъпрос: "А ти какво мислиш, че е?". От отговора му много по-добре ще се ориентирате колко знае и какво може да му разкажете на този етап. Ако загуби интерес да Ви слуша и поиска да си играе, спрете да говорите и продължете темата в друг ден.


Интересувайте се повече от Вашите малчугани, изслушвайте проблемите им или обикновените случки, които ги вълнуват, колкото и наивни или незначителни да Ви се струват. Поставяйте се на тяхно място и макар понякога да предвиждате какъв е краят на историите им, бъдете изненадани. Така Вашите деца се чувстват значими и специални.


7. Бъдете наистина честни.


Независимо на каква възраст е детето Ви, най-доброто, което може да направите за него, е да бъдете честни. Ако не отговаряме директно на въпросите на децата, може тяхното въображение да се погрижи за това и да останат с грешни впечатления. Не е нужно да влизате в много детайли, но не е добре и да оставяте големи дупки в диалога Ви, които детето само да запълни с различни асоциации и това да доведе до по-голямо объркване.


8. Бъдете много търпеливи.


В разговор, възрастните имат лошия навик да довършват изреченията на децата, да коригират или запълват думи в историите им. Постарайте се да потискате този импулс и да оставите малките да кажат това, което наистина мислят. Така, те сами ще достигнат до различни изводи и ще се чувстват комфортно, защото усещат, че разполагат с цялото време на родителите си.


9. Говорете отново и отново.


След като сте отворили темата за алкохола веднъж, добре е често, дори всеки ден, да добавяте още нещо към нея. Малките деца поемат информацията по-добре, когато е поднесена на малки порции през равен интервал от време. Може да питате детето си, какво си спомня от предишния разговор и така ще разберете дали има нещо, което не е успяло да осмисли добре или пък е останало с грешно впечатление.


За алкохола може да говорите навсякъде, не е нужно да сте на спокойствие вкъщи и да започвате разговора с тромавото "Ела за малко да си поговорим". Дори рекламен билборд на бира е повод за малък разговор: "Гледай ги пък тези реклами, все по четирима мъже пият бири! Според теб бирата какво е? Знаеш ли, че..." Така децата са много по-склонни да запомнят и да слушат, защото не е формален разговор или поредната лекция от мама и татко.


10. Търсете обратна връзка с учителите на децата си.


Ако понякога срещате съпротива или не знаете как да постъпите с вашето дете, обърнете се към учителите, те са фигури, които на този етап вдъхват респект на децата и имат обективен страничен поглед. В определни ситуации учителите могат да говорят с децата Ви вместо Вас или заедно да намерите решение на даден проблем. Не спирайте да търсите обратна връзка с тях.


Предложете на децата разнообразни активности, с които да запълват свободното с време. Предложете на детето си занимания, адекватни за неговата възраст. Помогнете му да постига успехи в тях, за да получи признание и да изгради здравословно самочувствие. Обяснете му, че алкохолът е за друга възраст, че "ако искаш, ще имаш време и за него. Но не сега. Сега е времето за толкова други вълшебни моменти, които си заслужава да запомниш".


За да не се почувстват несигурно малки, а и за да не потърсят бърза еманципация, покажете на своите деца, че вече ги приемате като големи, че ги уважавате и им позволявате да поемат отговорност за собствените си действия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Каквото и да говорите с децата си за алкохола,ако децата често виждат в дома в който живеят пияни компании,думите ви няма да имат никакво значение.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Весело

  Има само една дума, която ще запомнят от всичките разговори!
  НАЗДРАВЕ !!!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Хайде, пък за обяснение какво правят птичките и пчеличките можем да ги заведем в някой публичен дом.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  В час по биология учителката прави опит. Пуска червейче в чаша с вода, то си мърда. Пуска го в спирт, то умира.
  -Е деца, какъв извод ще си направим?
  Иванчо:
  -Пийте водка за да нямате глисти!

 5. 5 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Най-ефикасната антиреклава на алкохол за мене беше едно мое зверско напиване и последващия махмурлук на 13 години на един пионерски лагер.Та от тогава до казармата,а и след това пия доста рядко и умерено

 6. 6 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Скъпи родители, ако не можете да бъдете светъл пример, бъдете страшно предупреждение!

 7. 7 Профил на k7
  k7
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най-добре още в домашна среда им пресъздайте усещането да се напиеш. Разбира се не на 12 години, но като прецените ,че са готови. Така ще са подготвени за първите напивания на купоните със съученици, гаджета и тн (които са неизбежни ако не искаш да се десоциализираш) и ще знаят какво да (не) правят.Най-малкото ще имат самочувствието ,че са опитвали вече, което е ключово за тази възраст (да така е!). Иначе ако само им говорите колко не е хубаво и не им дадете "пример", ги очаквайте оповръщани от незнание съвсем скоро....

 8. 8 Профил на dnevnik86
  dnevnik86
  Рейтинг: 229 Неутрално

  четете гл. 1 от "Под игото" И.Вазов

 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Не знам кой е създал въпросните съвети, но не съм сигурна дали е виждал дете на възраст 11 - 12 години. Предложените въпроси и подходи са по-скоро за деца във възраст 5 - 7 години. На 11 - 12 години децата вече знаят всичко това, имат преценка и мнение по въпроса за алкохола и ако някой родител е чакал тази възраст, за да започне тепърва да говори, то той е доста закъснял.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  За да може един родител да говори свободно с децата си по този, а и много други, катосекс/наркотици, моди, разходи и какво ли не, трябва преди всичко да се е получила една атмосфера на доверие и отворени канали за обмен на мнения.
  А това не е нито лесно, нито става изведнъж, с да речем някакви заучени открехващи въпроси.
  И процеса започва от невръстна възраст и продължава докато сме/са живи, във всеки случай колкото по-дълго и дълбочинно, толкова по-добре, защото това, че едно 6-7 или 12-13 годишно дете може да има или да се избегнат подобен тип проблеми не е никаква гаранция, че проблем с алкохола ( и не само) може да се прояви в коя да е от следващите възрастови групи, при това без никаква конкретна вина или причина от страна на родителите.
  Така че, генералния въпрос е всеки според своите разбирания, да се опита да създава и поддържа отворена и откровена комуникация с децата си, за да може по-рано да усети и дори предотврати възможните проблеми или поне да бъде сред първите, които ги установят и в рамките на възможното да помага за тяхното разрешаване.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#3] от "jappy68":


  [quote#3:"jappy68"]Хайде, пък за обяснение какво правят птичките и пчеличките можем да ги заведем в някой публичен дом.[/quote]

  От вълненивта около първи връзки с другия пол до "практиката" на публичния дом има дста широк диапазон и няма нищо лошо, ако децата не тръгват да го изследват само благодарение на своя опит и евентуални грешки, но и с лека 'подсказка" от родителското тяло.
  А ако става дума за една от крайните възможни точки, в случая публичния дом, само като си помислим, че едва ли има къща, където да ТВ-програмата да не съдържа няколко порно канала, то поне визуално теоретичната част е или ще бъде премината, все едно у вас или в приятелския на детето кръг, така че изпреварващата и да се надяваме предпазваща информация, все едно в коя област - алкохол, секс, хазарт и подобни, ми се струва че е за предпочитане.

 12. 12 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Не помня кой беше го казал, но е много вярно.

  Родители, не възпитавайте децата си, а възпитавайте себе си. Децата ви, така или иначе, един ден ще заприличат на вас.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK