Децата започват да пият алкохол между 11- и 13-годишна възраст

Децата започват да пият алкохол между 11- и 13-годишна възраст

© Николай Николов31% от децата на 13 години в Европа признават, че вече са опитвали алкохол, в България те са 34%. Данните на Световната здравна организация (СЗО) цитираха на пресконференция във вторник от асоциацията на вносителите и производителите на алкохол "Спиритс България". По данни на Националния център за обществено здраве при 16-годишните процентът е съответно 35 за Европа и 46% - за България.


По данни на СЗО всяко пето (20%) от момчетата и 13% от момичетата на 13-годишна възраст в България редовно пият алкохол поне веднъж седмично. 19% от момчетата и 13% от момичетата заявяват, че са се напили за първи път преди да навършат 11 години. По този показател България се нарежда на трето място след Естония и Литва. Проучването обхваща 220 хил. младежи на възраст 11, 13 и 15 години от 40 европейски страни, Израел и Гренландия и е направено в периода септември 2013 – юни 2014 година.


Тази статия е част от специалния проект "На училище" на "Детски Дневник".

Ранната превенция, отговорното шофиране и работата с търговците на дребно са трите социални приоритета на "Спиритс България", чиято цел е да се намали с 10% употребата на алкохол сред подрастващите, каза председателят на организацията Ралица Скорчева.
"Пълноценният живот на всяко дете и поддържането на здравословна среда за неговото развитие е отговорност на всеки един от нас, лична и професионална. Нашата гилдия се ангажира с процеса на всички нива – разговор с родителите и учителите на деца между 11 и 13 години, диалог с тийнейджърите, които навлизат в света на възрастните и постоянна, мотивирана връзка с търговците на алкохол, от които в огромна степен зависи кога и как започва консумацията на алкохол в живота на всеки от нас. Провеждаме и множество информационни кампании, насочени към цялото ни общество днес", коментира Ралица Скорчева, председател на Спиритс България.


От асоциацията на производителите и вносителите на алкохол ще продължат да подкрепят програмата за ранна превенция, насочена към родители и учители на деца в 4 клас - "Родителски срещи в бар". Според експертите, макар и да звучи твърде рано, именно това е възрастта - 11-12 години, в която трябва да се започне с децата разговор за алкохола. Съвети как да се проведе с децата този важен разговор можете да прочетете тук.


Не продаваме алкохол на непълнолетни. Това е посланието, с което "Спиритс България" работи заедно с Лидл България и Kaufland България, а от тази година в партньорството се включват Националната лозаро-винарска камара и по-малки магазини и обекти за продажба на дребно, т.е. тези, в които проблемът реално съществува и без самосъзнанието и подкрепата на хората по веригата е трудно да се ограничи. Около 100 малки квартални магазина вече се включиха в кампанията, обяви Мирослава Симова, изпълнителен директор на "Перно Рикар България".


Във веригата магазини Кауфланд например имат специална система - при купуването на алкохолен продукт на дисплея на касиера се показва съобщение "Поискайте лична карта" и при негова преценка той може да изиска от купувача документ, който да до покаже, че е пълнолетен.


Бъдещите и начинаещи шофьори са фокус в програмата "Шофиране = отговорност", създадена от "Перно Рикар", а основните й послания са отправени към 18 - 19-годишните ученици и младите кандидат шофьори. Подготвен е дванадесетминутен образователен филм "Моментът никога не е само един" и образователна листовка.


"Програмата е насочена към възрастта, в която младите хора стават пълноправни членове на обществото, но се оказва, че не са достатъчно подготвени за някои от отговорностите и за последствията от взетите решения", коментира Мирослава Симова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Боби Колев
    Боби Колев
    Рейтинг: 1051 Неутрално

    Ами какво да кажа, постоянно повтарям на жената, че не е фатално, че нашият малко така по-бавно се развива, а тя - зор та зор да е пръв във всичко....

    Ей-на, на 15 е и още мрази дори газирано, да не говорим за алкохол.

    Толкоз за статистиките и жените

    Уточнение: нашият не живее в България.

    http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
  2. 2 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    И от кого вземат пример? От проксимацентаврианците може би?

    властта ражда паразити
  3. 3 Профил на Индивидуален паметник на културата
    Индивидуален паметник на културата
    Рейтинг: 657 Неутрално

    В обществото ни се налагат "просташки" примери за подражание. Политици говорещи с тежък диалект и държащи се като средновековни мутри от ранните 90, бизнесмени парвенюта, демонстративно показващи незачитане на закони и правила, чалга певачки и силиконови мутреси, готови да се унижат по всякакъв начин за едната кола, последен модел телефон и месечен бюджет за молче. Добре дошли в страната на герб, бсп, дпс, авб, клети патрЕоти и останалите слуги на Кремъл.

    Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
  4. 4 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2066 Неутрално

    [quote#0:"Спиритс България"]Не продаваме алкохол на непълнолетни. Това е посланието, с което "Спиритс България" работи заедно с[/quote]
    Е затова е така, за малолетни може, за непълнолетни не може.

  5. 5 Профил на Боби Колев
    Боби Колев
    Рейтинг: 1051 Неутрално

    До коментар [#3] от "Индивидуален паметник на културата":

    Ако родителите се примиряват с това да бъдат крадени всеки ден с афери като КТБ и Белене, не бива да очаквате децата им да имат високи нравствени и естетически устои.

    Т.е. не са виновни децата.

    http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
  6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5910 Неутрално

    Дозировката е по-важна от субстанцията, като такава!
    Не си мислете, че в организма на едно дете, напапкало се с плодове, не се образува и малко алкохол!
    Който в много малки количества е дори полезен!
    Но наливането до припадък си е чиста простотия и тотална глупост!

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  7. 7 Профил на #43c6dB
    #43c6dB
    Рейтинг: 1262 Неутрално

    Интересно е колко от тези 13 годишни вече са и опитвали секс.

    Fail with honour then succeed by fraud
  8. 8 Профил на Индивидуален паметник на културата
    Индивидуален паметник на културата
    Рейтинг: 657 Неутрално

    До коментар [#5] от "Боби Колев":
    Аз също не твърдя, че децата са виновни. А моделите които те виждат и опитват да подражават, се виждат и от техните родители. Които също подражават в някаква степен на тези модели.

    Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
  9. 9 Профил на opasno_lud
    opasno_lud
    Рейтинг: 574 Неутрално

    Болно общество, комунистите са виновни.
    Обаче пък доколкото се сещам, по комсоцшариата нямаше такива 11-годишни пиячи, нямаше черно ОЦБ на дребно и др. такива модерни благинки.

  10. 10 Профил на hamiltonf1
    hamiltonf1
    Рейтинг: 4130 Неутрално

    На пастет става черния дроб при употреба на алкохол на тези години...

  11. 11 Профил на Индивидуален паметник на културата
    Индивидуален паметник на културата
    Рейтинг: 657 Неутрално

    Защото няма кой да им обясни, че ако на 13 забъркваш водка с бира, на 23 ще бъркаш цимент с пясък

    Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
  12. 12 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 2017 Весело

    До коментар [#7] от "#43c6dB":

    Питай 11-годишната майка Кортеза, която преди няколко години без малко да я изберат за майка на годината...

    ссср беше лада - копиран фиат на който му свърши бензина и затова бяха обвинени шофьорите мишо и борис - изпили са парите
  13. 13 Профил на mitko11
    mitko11
    Рейтинг: 2017 Весело

    До коментар [#9] от "opasno_lud":

    Грешни ти са спомените. Още от 5-ти клас правехме купони с пиене и пушене, да не говорим, че по селата бабите доста по-отдавна даваха на малките попарка с вино, за да заспят...

    ссср беше лада - копиран фиат на който му свърши бензина и затова бяха обвинени шофьорите мишо и борис - изпили са парите
  14. 14 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 1119 Неутрално

    На 11 започва да пие, на 17 кара "чисто новата" кола трета ръка - подарък за бала - без книжка и с 3 промила алкохол в кръвта и свършва в крайпътното дърво. Така допринася за естествения отбор и еволюцията на човечеството.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  15. 15 Профил на Николай Георгиев
    Николай Георгиев
    Рейтинг: 1433 Любопитно

    След като тате може да обърне 2 бирички и да кара колата, щото нищо му нЕма, защо и синчето/щерката да не го прави на училище?
    Или мама като е залепнала на риалититата с привкус на повърнато от костенурка, що пък и дечицата да не повтарят?
    След като по телевизора/магазина/комшиите/въобще околната среда се говори с неграмотен и просташки диалект, това естествено се смята за много готино.
    Само погледнете повечето от кандидатите за президент, какво се чудим какви са децата.
    Болно общество.

  16. 16 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2066 Неутрално

    [quote#6:"Незнайко в Слънчевия град"]Не си мислете, че в организма на едно дете, напапкало се с плодове, не се образува и малко алкохол!Който в много малки количества е дори полезен![/quote]
    Алкохол организмът си синтезира, независимо какво папкаш, ако не си му сипал. Ама доста малко му трябва, за съжаление, по няколко милиграма, което е колкото супена лъжица бира, та не става за обяснение на някои полезни битови навици.

  17. 17 Профил на Николай Георгиев
    Николай Георгиев
    Рейтинг: 1433 Весело

    [quote#13:"mitko11"]по селата бабите доста по-отдавна даваха на малките попарка с вино, за да заспят[/quote]
    Хаха, вярно е. В казармата имаше един от родопските села, който сутрин си искаше попарката с вино, в краен случай топнатия в павурчето с ракийка хляб.

  18. 18 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 2066 Неутрално

    [quote#7:"#43c6dB"]Интересно е колко от тези 13 годишни вече са и опитвали секс. [/quote]

    Аааа, интересно ти е на тебе и ние знаеме защо.

  19. 19 Профил на Magen David
    Magen David
    Рейтинг: 944 Неутрално

    [quote#1:"Боби Колев"]Уточнение: нашият не живее в България.[/quote]
    Ами може би точно за това все още не пие. 34% да пият си е доста сташна статистика. А според мен процента реално е по-голям. И в такива случаи българина се утешава с това че в Русия е 100%!

    Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
  20. 20 Профил на bobhunter
    bobhunter
    Рейтинг: 931 Неутрално

    Вродени, генетично детерминиране, сътворени от създателя рецептори в човешкия организъм има за никотина, тетрахидроканабинола (марихуаната) и морфина. Към тях се развива наркотична зависимост, пристрастяване, поради което са изключително опасни. По- добре никога да не се докосваш до тях. За алкохола не съществуват специализирани рецептори (места за свързване) в организма на човека, а действието му се проявява по типа на упойките (опиеняващ ефект). Малко хора се пристрастяват към алкохола и то най- вече тези, които са в състояние да го разградят бързо, на които им трябват големи количества за да се напият. Иначе леките алкохолни напитки като бирата и виното са продукт на ферментация, каквито са киселото мляко, хляба и бозата. В малки количества ползата е по- голяма от вредата. Дестилатите, концентрираните алкохоли са си най- долнопробна отрова.

  21. 21 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 2871 Неутрално

    [quote#13:"mitko11"]че по селата бабите доста по-отдавна даваха на малките попарка с вино,[/quote]
    виното е здравословна напитка, през средновековието във виното е било спасението, защото чистата изворна вода е била рядко нещо като 18 год. уиски. Някой дава ли си сметка каква помия е трябвало да пият търновските боляри, или парижките мускетари ако не са разполагали с кана вино на една ръка разстояние?
    Тонове вина се товарили на средновековните кораби, за да има какво да пият моряците, защото водата бързо деградирала в бъчвите. На някой му е хрумнало да дестилира виното за да получи някакъв алкохолен концентрат, който го разреждали с позеленясалата вода, за да избият микроорганизмите в нея. Така е открито брендито, високо ценено от зажъдняли за нежна плът в морските простори моряци. За да си поразмътят мозъците.
    Виното е наистина най-здравословната напитка (Луи Пастьор), нещо което не може да се кажи за концентрираните напитки (освен когато се третират рани, или лекува зъбобол).

  22. 22 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4790 Любопитно

    По притеснително според мене е, че децата още от малки почват да се дрогират и да пушат. Това е много по-опасно за тяхното здраве от пиенето на бира например. И трябва да се мисли как да се предотврати това опасно явление, защото особено наркотиците съсипват живота на милиони европейски младежи всяка година....

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  23. 23 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 2871 Неутрално

    [quote#6:"Незнайко в Слънчевия град"]Не си мислете, че в организма на едно дете, напапкало се с плодове, не се образува и малко алкохол![/quote]
    Между другото винаги съм си мислил какво ще покаже дрегера, малко преди София, след като между Варна и София изяждам поне 7-8 ябълки?

  24. 24 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 943 Неутрално

    До коментар [#7] от "#43c6dB":
    [quote#7:"#43c6dB"]Интересно е колко от тези 13 годишни вече са и опитвали секс. [/quote]

    В една известна етническа група на тия години голем процент са опитвали и майчинство

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  25. 25 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 943 Весело

    До коментар [#23] от "historama":
    [quote#23:"historama"]Между другото винаги съм си мислил какво ще покаже дрегера, малко преди София, след като между Варна и София изяждам поне 7-8 ябълки?
    [/quote]

    Голема концентрация на метан !

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  26. 26 Профил на markblog
    markblog
    Рейтинг: 238 Весело

    Всички пият. Британските тенейджаре като дойдат на Слънчака пият много повече и праат по-големи глупости. И не могат да носат на пиене на сичкото отгоре, наште малдежи поне носат повече. Не е важно колко пиеш а колко мое да носиш.

  27. 27 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4790 Любопитно

    [quote#21:"historama"]виното е здравословна напитка, през средновековието във виното е било спасението, защото чистата изворна вода е била рядко нещо като 18 год. уиски.[/quote]

    Същото е било и в Китай с пиенето на чай, който се е варял и така са пиели чиста вода. А, също са си пийвали и тяхното вино и високоспиртна напитка байедзю.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  28. 28 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 2871 Неутрално

    [quote#24:"navy"]В една известна етническа група на тия години голем процент са опитвали и майчинство [/quote]
    което е изпитана формула за усвояване на част от средствата по социалните програми. Любопитното е че тези обикновено ниско образовани слоеве имат завидни познания за техните разновидности.

  29. 29 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 2871 Неутрално

    [quote#27:"Иво"]А, също са си пийвали и тяхното вино и високоспиртна напитка байедзю. [/quote]
    напоследък китайците ги слагат на всяка манджа мерудия, включ. и че те били открил първи дестилацията за високоалкохолни напитки (включ. и на известната шотландска напитка).
    Пълни глупости, внушавани от китайците!
    Азиатските организми имат една особеност - за разлика от европейците трудно разграждат алкохола. Затова техните алкохолни напитки, или оризови вина (варианти на японското саке) на вкус са най-обикновени разредени ракии (14 градуса).
    По-логично е родината на високоалкохолните напитки да са Балканите, люлката на най-старите цивилизации (говори се че траките на Перперикон са палили някакви високоалкохолни напитки, добити или чрез дестилация, или в резултат на вторична ферментация на вино след добавяне на мед). Не зная дали има дисертации на тази тема, но все пак да не забравяме, че келтите (а уискито е келтска напитка) също са били на Балканите.

  30. 30 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    До коментар [#20] от "bobhunter":

    От създателя?

    властта ражда паразити
  31. 31 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 2871 Неутрално

    [quote#26:"markblog"]Не е важно колко пиеш а колко мое да носиш. [/quote]
    интересна дискусия се зароди. На млади години в един влак за пПолша разбрах защо поляците (руснаци, шведи и други северняци се напиват). Те не пият като нас, ние отделяме минимум 10 мин. на една чашка от 50-10г. При тях независимо каква е чашката има 2 положения: има водка, и след вдигането й повече няма водка. И преди стомахът да изпрати сигнал до мозъка за опасно увеличените количества алкохол с които трябва да се справя, вече е късно.

  32. 32 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    До коментар [#19] от "Magen David":

    Тоест - бърше се с употребена тоалетна хартия: оправдава своята простотия с нечия чужда, която в същото време уж порицава.
    А някои даже се гордеят че сми НОСЕЛИ ПОВЕЧЕ.
    Егати.

    властта ражда паразити
  33. 33 Профил на groznik90
    groznik90
    Рейтинг: 543 Неутрално

    децата страшно много бързат да видят всичко от живота, а родителите не са адекватни да им обяснят, че това не е правилно. проблемът идва от семейството, няма да открия топлата вода като го каже. в училище пък ги учат жени без самочувствие, които взимат 300 лева и са твърде ретро за днешното време. няма как да имат авторитет пред децата

  34. 34 Профил на primaxm
    primaxm
    Рейтинг: 482 Неутрално

    Абе кога ще оставите децата на мира?!? То не са вечерни часове, то не са забрани, то не са насаждане на вина и страх. Дете на 12 години задължително родител ще ходи да го прибира от училище!! Пълно безумие! Аман вече от толкова "грижи". Дайте направо да ги затворим в клетки, че там е най-безопасно. Много ясно, че ще пият, пушат и правят секс. Всеки тинейджър го е правил, прави го и ще го прави! Ние и вие също сме го правили. Млади са, живеят си живота. Вижте поколението на хипарите как издърпа САЩ, а са били яко дроги. Стига сте пищяли и оставете хората да си живеят живота. Обикновено нямат нужда от вашата "грижа".

  35. 35 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 1527 Неутрално

    До коментар [#34] от "primaxm":

    По същество претенциите не са към хлапаците, а към възрастните заради примерите, които дават.
    И без клетки със забрани може се възпитат читави хора.

    А мърлявата пяна на хипи поколението, която достигна в САЩ до върховете - виждаме какви ги е забъркала. Точно обратното на идеалите си.

    властта ражда паразити
  36. 36 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2594 Неутрално

    Не съм за ранната употреба на алкохол ( и цигари например,), но понеже съм на доста прилична възраст, смело мога да кажа, че преди нямаше или поне не се публикуваха подобни проучвания, но положението въобще не беше по-различно, ако да не е било и по-лошо.
    Просто се случва, както и с теми като престъпност (имам предвид на битово равнище, а не организирана), че днес имаме информация, а преди нямахме.
    То и за организираната като става дума и преди е имало доста развити нейни форми, просто не касаеха в такава степен 'обикновения" човек, нямаше и информация, да не говорим че не малка част от тогавашната си е била тъмната страна на държавната политика - нали трябваше Запада да бъде съсипан с дрога наприемр.

  37. 37 Профил на СДС
    СДС
    Рейтинг: 1723 Неутрално

    По този показател България се нарежда на трето място след Естония и Литва.
    ................
    Знаех си аз, че сме северняци.
    Ама ари онез граничат с Россия, децата са облъчени по рождение.
    Нашите май в къщи се облъчват, от родителите си.

    nemo malus felix, minime corruptor.
  38. 38 Профил на xali
    xali
    Рейтинг: 4713 Неутрално

    Растат презадоволени и съзряват много рано.
    Бързат да всъпят в зрелостта, а не трябва така.

  39. 39 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4790 Любопитно

    [quote#29:"historama"]напоследък китайците ги слагат на всяка манджа мерудия, включ. и че те били открил първи дестилацията за високоалкохолни напитки (включ. и на известната шотландска напитка).
    Пълни глупости, внушавани от китайците!
    Азиатските организми имат една особеност - за разлика от европейците трудно разграждат алкохола. Затова техните алкохолни напитки, или оризови вина (варианти на японското саке) на вкус са най-обикновени разредени ракии (14 градуса). [/quote]

    За дестилацията нищо чудно те да са я открили и приложили за първи път. По принцип китайците са открили много неща за които европейците даже не са предполагали. Относно байдзю (това е типичната за Китай високоспиртна напитка, нещо като нашата ракия и най-употребяваната напитка също), значи нейният алкохолен градус е около 40-50 градуса, пил съм го и въобще не е лек алкохол като сакето, което има някъде към 15 градуса алкохолни. Корейската ракия соджу (пак съм я пил) е някъде по средата, тя има градус около 25-30 градуса алкохолни. Не бъркай трите... те са различни напитки.

    Ето повече информация:

    http://www.cnsimports.com/baijiu/

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  40. 40 Профил на forum_terrorist
    forum_terrorist
    Рейтинг: 581 Неутрално

    До коментар [#19] от "Magen David":

    31 са процентите в Европа. Продължавай да "разсъждаваш"...

    You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
  41. 41 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8744 Неутрално

    Децата подражават на възрастните и искат час по-скоро да пораснат. Мислят, че като пият и пушат ще стане по-бързо.

  42. 42 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 2871 Неутрално

    [quote#39:"Иво"]По принцип китайците са открили много неща за които европейците даже не са предполагали. [/quote]
    това етема, върху която можем да поспорим, най-приятелски разбира се. Учуден съм, че азиатци могат да консумират толкова силен алкохол, вероятно моята информация че техните организми трудно се справяли с алкохола не е много вярна.
    Но наистина китайците се увличат с това колко са гениални и уникални. Европейски археолози са проучвали "Стената", и са били малко учудени, но ерозията или остаряването на камъните е била сравнима с европейските замъци от 15-16 в., и нямала нищо общо с камъните от античните ни строежи.

  43. 43 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    "Децата започват да пият алкохол между 11- и 13-годишна възраст"

    Това е много лошо.
    Мога да разбера да правят..любофф, но да пият алкохол-не го разбирам?!

    Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
  44. 44 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    "31% от децата на 13 години в Европа признават, че вече са опитвали алкохол"

    Опитвали не значи, че пият камо ли редовно.
    И на мен баща ми ми даваше да близна от пяната на бирата. Значи съм опитвал алкохол-край!

    Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
  45. 45 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    [quote#1:"Боби Колев"]Ей-на, на 15 е и още мрази дори газирано[/quote]
    Ами то от две години продуктите на Кока-Кола се правят с глюкозо=фруктозен сироп, а не със захар. А този сироп се прави от царевица. Която е ГМО, нал се сещаш??
    Що да произвеждаш по-малко царевица, като може повече?
    А в профуктите на другите компании и това няма - разни откровени химии.

    Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
  46. 46 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    [quote#7:"#43c6dB"]Интересно е колко от тези 13 годишни вече са и опитвали секс. [/quote]
    Няма бе! Те се пазят за сватбата бе!

    Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
  47. 47 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1064 Весело

    [quote#27:"Иво"]Същото е било и в Китай с пиенето на чай, който се е варял и така са пиели чиста вода. [/quote]
    Значи последно: или чай или вино?

    Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
  48. 48 Профил на Веселин Дечев
    Веселин Дечев
    Рейтинг: 1064 Неутрално

    [quote#38:"xali"]

    Растат презадоволени и съзряват много рано.
    Бързат да всъпят в зрелостта, а не трябва така. [/quote]
    Напротив!
    В Русия на 17 са вече в университета!
    На 21 са вече завършили висше и са на пазара на труда.
    И в Израел е така. А те не са прости!

    Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
  49. 49 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1232 Неутрално

    Не виждам никакъв проблем в това.Винаги е било така и това е част от европейската култура.Проблем е само за разни прохибиционистични и трезвенипки движения,предимно от социалистически и американски евангелистки произход.И винаги е било така.Още в Българи от старо време Хаджи Генчо дава на децата си вино,за да предотврати както бихме казали днес проблемна употреба ма алкохол в бъдеще.Повечето хора,които познавам са пили вино като деца,най-често с родителите си и са здеави и пият умерено.Аз не правя изключение

  50. 50 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1232 Неутрално

    [quote#29:"historama"]Пълни глупости, внушавани от китайците!
    Азиатските организми имат една особеност - за разлика от европейците трудно разграждат алкохола. Затова техните алкохолни напитки, или оризови вина (варианти на японското саке) на вкус са най-обикновени разредени ракии (14 градуса). [/quote]
    Сакето е оризово вино,а съм пил китайска ракия към 60 градуса

  51. 51 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10074 Неутрално

    Модели за подражание се рекламират на всяка крачка без свян от платени медии ... Това е резултата ...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  52. 52 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 2352 Неутрално

    Българите имаме големи традиции в пиенето. Още от малки бащите са давали на децата си да пият шара (както аз го знам, иначе известно и като шира), когато са правили вино. Това е нещо като безалкохолно вино. Имало е традиция и бащите да дават на синовете си по малко алкохол с думите "пий сега, за да не станеш пияница като голям мъж" или нещо подобно. Съвременното общество приема, че дори глътка ракия е вредна за децата. Но самата забрана за пиене ги предизвиква сами да опитат, когато родителите им не са наблизо. А след това започват да се напиват. Реално, ако родителите дават на децата си да опитат алкохола, да ги опари хубаво, не биха имали такова голямо желание да пият след пубертета и няма да ги привлича толкова. Старите българи са били мъдри и са го знаели. Днешните живеем в някакъв свят с много правила, които рядко се спазват.
    За алкохолизма при възрастните и психичните проблеми, които водят до него, е по-сложен въпрос, там играят други фактори - проблеми в живота, работата, семейството.

    "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
  53. 53 Профил на tqh42306221
    tqh42306221
    Рейтинг: 514 Неутрално

    Абе друго си е хората да са здрави,да не пушат и да не пият.Зер на съвременните робовладелци им трябват здрави роби,които да им работят.Абе може да мрът ама там 2-3месеца преди пенсия.

    Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
  54. 54 Профил на tqh42306221
    tqh42306221
    Рейтинг: 514 Неутрално

    Алкохола,наркотиците,тютюна са просто средства за бягане от неестествения за биологичния ни вид живот който водимот близо 10хилядолетия.Този живот не е за нас,психиката ни не е програмирана за него и затова го омекотяваме с подобни вещества.Всичко това си е личен избор.

    Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
  55. 55 Профил на tqh42306221
    tqh42306221
    Рейтинг: 514 Неутрално

    Малък,голям-това си е негов избор-дали на 12 или на 32-няма никво значение.Личната свобода си е лична свобода.Щото утре тва лапе кат заболее от рак ще се гърчи и ще си носи кръста само и може и да пукне без да е видяло нищо от плътските наслади.Които така или иначе са единственото смислено нещо от съществуването ни тук.Останалото са глупости-някви безгласни биол.единици които трябва да създават генетични мутации та да има еволюция и на природата не и е никъв дерт след като се размножат какво ще стане с тях.

    Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
  56. 56 Профил на tqh42306221
    tqh42306221
    Рейтинг: 514 Неутрално

    Удивителна идиотия е това човешко разбиране че ние имаме правото да се месим в чуждия живот,да "възпитаваме" и т.н.-обикновено предавайки нашите стереотипи и възгледи за живота,които в 99% от случаите са доволно тъпи и грешни.

    Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах