Конкурс впряга енергията на недоволството на тийнейджърите

Конкурс впряга енергията на недоволството на тийнейджърите

© Център за образователни инициативиМожеш ли да направиш света по-добро място за живеене чрез хейт? Можеш да го постигнеш като изразиш своето мнение?


"Обичам хейта" е посланието на новото издание на Reporteen 2016 – конкурс за каузи, които променят средата чрез алтернативния подход на тийнейджърите, организиран от Център за образователни инициативи.


За пета поредна година конкурсът ще даде възможност на учениците на възраст между 13 и 19 г. с креативността си да предизвикат промяна – дори и на улицата, на която живеят. За целта всеки участник може да запише видео, в което хейтва нещо от заобикалящата го среда с вярата, че то може да бъде поправено или подобрено.
Първото видео е записано от българския рапър Керанов, който разяснява хейта в контекста на състезанието.


Всеки желаещ може да изпраща свое видео или да изрази своето послание на официалната страница на програмата. Конкурсът ще продължи до 21 октомври, а седемте най-големи хейтъра ще получат награда от 1000 лв.


Позитивната нагласа и преобръщането на хейта в думи, които изтъкват проблеми от заобикалящия тийнейджърите свят, са ключови за приемането на видеата. Хейтът в случая не е самоцелна критика, а точно обратното – индивидуален подход на този, който иска да привлече внимание и да потърси промяна с помощта на думите.


"Нормално е младите хора да са недоволни и да искат да променят нещо. Ако един млад човек не е недоволен, значи нещо не е наред. Искаме да впрегнем енергията на недоволството на младите. С тази кампания се опитваме да разграничим хейта от мрънкането.


Не случайно "хейтът" влезе като реалия в българския език - не говорим за мразенето, правилата на нашия конкурс изрично отбелязват, че не допускаме никаква реч на омразата. Опитваме се да променим представата какво значи да си хейтър", обясни пред "Детски Дневник" Емил Джасим от Център за образователни инициативи, чиято идея е нестандартният конкурс."Винаги сме търсили оригинален начин, по който тийнейджърите да защитят своята кауза – тази, която ще промени света или поне малка част от него", добавя Джасим.


Той си спомня, че преди 5 години (както напоследък) в социалните мрежи също са били публикувани много тийнейджърски видеа, свързани с насилие. "Имаше вълна и в медиите, която внушаваше, че единственото нещо, което интересува българските тийнейджъри, е насилието и ги показваше като ужасни хора", казва Емил Джасим. Той не отрича да има и такива тийнейджъри, но "повечето са много съзидателни, те са изключително креативни и могат да променят неща".


А има много неща, които не им харесват. И младите хора имат знаят как да го направят. Тогава се появила идеята да се даде платформа, на която тийнейджърите да кажат какво мислят.


Концепцията на конкурса през първите години е била малко по-различна: младежите са били насърчавани да разсъждават върху някакво понятие, като например "свободата", "избора" и да снимат видео. Само че малко или повече конкурсът се превърнал в киноконкурс. Отишъл в друга насока, а не било това идеята. "Затова вече две издания конкурсът се нарича Reporteen - каузи, които променят средата", коментира Джасим конкурса, който награждава добрите идеи, не толкова видеото като качество.


Емил Джасим

© Анелия Николова

Емил Джасим


Платформата е алтернатива за тийнейджърите, създадена, за да им каже: "У вас има и агресия, но покажете хубавото". Защото клиповете с агресия, които те публикуват в социалните мрежи, насилието при децата е подължение на това, което правят възрастните. И трябва да има остра обществена реакция и то не само в посока колко са агресивни тийнейджърите, а защото възрастните вършат същото, смята Джасим.


"Как обича хейтърът? В нашата представа хейтърът до такава степен не понася нещо, че иска да го промени. Хейтът в смисъла, който ние влагаме, остава за цял живот, по-скоро остава представата как човек да изразява ясно позицията си и да се опитва да промени това, което не харесва", казва Джасим и добавя:


"Учениците винаги си казват какво обичат и какво мразят. В така наречената "зона на мрънкачите" (дясната част на платформата - бел. ред.) може да се види истински градивна критика. Някой беше написал, че най-много хейтва гледката на стари сгради, които не са оправени - това е сериозен проблем в нашето общество."


Емил Джасим, който е учител по история, разказва наблюденията си върху младите хора: В училище не харесват хаоса, обичат да има ясни правила и взаимно уважение, ама наистина взаимно, т.е. те самите да бъдат уважавани.


Въпросът не е в това да бъдат товарени с много за учене и за домашно, а по-скоро да бъде предизвикано тяхното любопитство, техният изследователски дух.


"Обичат да се изявяват и да показват колко много могат и колко са умни - това и трябва да бъде основна цел на часовете в училище. Учителите да създадем възможност на всеки ученик да покаже най-доброто, на което е способен", обобщава Джасим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK