Кабинетът планира до 2019 г. да се разкрият 66 центъра за подкрепа на деца и родители

Кабинетът планира до 2019 г. да се разкрият 66 центъра за подкрепа на деца и родители

© Анелия НиколоваБлизо 150 нови социални услуги за над 7 хил. потребители ще бъдат разкрити до 2019 г. Това предвижда актуализираният план за продължаване на деинституционализацията на грижата за деца, който беше одобрен от правителството днес. Документът очертава рамката и планираните мерки за следващия етап от реформата до 2025 г. и източниците за тяхното финансиране.


Предвижда се разкриването на 66 центъра за подкрепа в общността и в семейна среда. Повече от 6200 деца, родители и хора, които се грижат за деца, ще могат да получат социални, здравни, консултативни и други услуги в тях, посочва правителствената информационна служба. Ще бъдат изградени и нови преходни и наблюдавани жилища, както и центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца и други.


В плана са предвидени действия за осигуряване на грижа в семейна среда за деца в риск, които не се отглеждат от биологичните си родители. Документът включва и мерки за осигуряване на социални и здравни услуги за децата с увреждания. Планира се създаването на мрежа от социални услуги за подкрепа на подрастващите, които ще напуснат стария тип институции, които се предвижда да бъдат поетапно закрити. За момчетата и момичетата, които в момента са настанени там, ще бъдат осигурени качествени алтернативни грижи и социални услуги, които ще осигурят отглеждането и развитието им в среда, която е близка до семейната, се посочва в съобщението.
Финансирането на мерките по плана за деинституционализация ще е по линия на оперативните програми "Развитие на човешките ресурси", "Региони в растеж" и "Наука, образование и интелигентен растеж" и от националния бюджет.


С друго решение днес Министерският съвет постанови закриването на Дома за медико-социални грижи за деца в гр. Златица. В постановлението се посочва, че има трайна тенденция на намаляване на децата в дома, като през февруари тази година от него са изведени четири деца, като три от тях са настанени в центрове за настаняване от семеен тип, а едно е осиновено.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Гневно

  Ето значи за какво ВУЗ-овете бълват кадри по психология - държавата ще си ги назначава и хрантути по щат, а те ще ''оправят'' остатъците от българските семейства и ще насочват ''правилно'' средствата за ''малцинствата'' !

  [email protected]
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  А за майките и бащите им, ще има ли работа или Ковачки или нЕкой кат него ще са виновни !!!

 3. 3 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 262 Любопитно

  С уверени крачки вървим към времето, когато всички ще бъдат назначени на длъжност "преливаме от пусто в празно"; но какво ще правим след хоризонта 2020?

 4. 4 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Дам...кой ли "оправя" остатъка от твоето семейство, докато ти пишеш по цял ден глупости по сайтовете? Дали е някой психолог? Или комшията?

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Любопитно

  Борисов да се съфирясва и да предава Кунева на ДАНС!!!
  Заради "бездействието" ѝ по прилагане на престъпни практики свързани със КОЛЕКЦИОНИРАНЕ на лични данни на ДЕЦА и родители! Както и за умишлено погазване на човешки и граждански права на ДЕЦА и родители!
  Целият й политически кабинет също на ДАНС! За същото!
  На руснаците и американците ли ще ги продавате! Или на местните мутри!
  Борисов съфирясвай се!
  !

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Весело

  До коментар [#4] от "gmranger":

  Да не си на мама и на татко сладка психоложка с триста зора изкласила в Перник, чè така се засегна ?
  Ха дано сега - да ти се отвори дупката някъде в новите 66 центъра за подкрепа на деца и родители!
  Успех !

  [email protected]
 7. 7 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  И не само. Бълват като за световно и по детска и социалнапедагогика. Сякаш сме двайсет милиона.
  А сега Кунева налива пари за утрояване на бълваните педагожки.
  За увеличаване на безработицата...
  И не става дума за учители както по инерция се мисли. Учители стават хората със специалности. Педагозите са "всестранно развити личности" без нищо конкретно.
  !

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  До коментар [#7] от "AzDebil":

  Ще започнат и задължително по бюджетна програма да ни абонират, както за Джипита, така и за психолози - естествено срещу месечна вноска в някаква Национална психо-каса ?

  [email protected]
 9. 9 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Не. Аз съм комшията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK