Онлайн канал съветва тийнейджъри за сексуалното им здраве и личен живот

Стоп кадър от видеоканала в Loveguide.bg

© Loveguide.bg

Стоп кадър от видеоканала в Loveguide.bgПърви срещи, раздели, връзки от разстояние, запознанства и безопасност в интернет, как да реагират или да се предпазят от насилие, промени през пубертета – не само в тялото, но и емоционални, първия път, видове секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции.


Това са само част от темите, които вълнуват подрастващите, а често няма с кого да говорят по тях. Със съвети за любовта, секса и отношенията между хората ще им помага новият проект на интерактивната платформа Loveguide.bg със специален видеоканал в YouTube с водеща младата актриса Весела Бабинова, носител на "Аскеер" за изгряваща звезда.


Създадената в края на миналата година интерактивна платформа цели по лесен, достъпен, кратък, ясен, но и атрактивен и позитивен начин да предаде на тийнейджърите всичко, което трябва да знаят за безопасния секс и здравословните връзки. С две думи -
да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища


обясни пред "Детски Дневник" нейният създател Николета Попкостадинова.


С адаптивния си дизайн тя може да се ползва анонимно, когато има нужда, от всякакъв вид устройства с интернет. Има и речник на термините от А до Я, Енциклопедия, Търсене и други.


Стоп кадър от видеоканала в Loveguide.bg

© Loveguide.bg

Стоп кадър от видеоканала в Loveguide.bg


Темите са много: през промени в пубертета, включително и емоционални, до видове секс и начини за предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции. Това включва и запознанства и връзки онлайн, безопасност в интернет, разбиване на митове и легенди, хомосексуалност, насилие, тормоз и много други – все ключови за физическото и емоционално здраве на тийнейджърите, а и


за развитието на комуникационните им умения


нагласите и отношенията им към света, към тези, с които общуват и към себе си.


"Искаме да помогнем на тийнейджърите да развият уменията си да устояват на натиск и да защитават позициите си, да могат да казват "не", да взимат правилните, добре информирани решения за здравето и личния си живот, да са толерантни и отговорни към себе си и към тези, с които общуват", казва Николета Попкостадинова.


Платформата има и форма за обратна връзка (включително във "Фейсбук"), в която тийнейждърите могат да коментират и питат, а на въпросите им ще отговарят медици и психолози.


Освен онлайн, тя достига до тийнейджърите и чрез разнообразни обучения, провеждани в цялата страна. Около 500 деца от десетки градове и села вече са преминали обучението, като достъпът до училищата зависи от всяко отделно училище – през учители, директори, педагогически съветници или през ученическите съвети или клубове.


"Най-често влизаме в Час на класа, но се е случвало и по Биология или като научат учители, че сме там на място, отлагат техните – по английски например, за да направим нашия. Защото самите те осъзнават колко


голяма е нуждата от тези разговори с децата


Те самите получават толкова много въпроси и се радват, когато някой е дошъл да отговори експертно, но и позитивно, иновативно, на езика на децата – без медицински термини и учебници по анатомия", обяснява Попкостадинова.


България е в челото на всички негативни статистики, свързана със сексуалното здраве на младите хора. Причините са, че здравното образование не е част от задължителната училищна програма, а вкъщи сексът традиционно е тема табу. Децата не получават подходящата информация. Те


се учат на принципа проба - грешка, от връстниците и порното


което ги залива отвсякъде. "Нашата целева група е грамотният тийнейджър с достъп до интернет, защото има нужда от страшно много работа с него, независимо, че има родители, ходи на училище, ползва мобилни телефони, таблети и всякакви устройства", коментира Николета Попкостадинова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK