Онлайн канал съветва тийнейджъри за сексуалното им здраве и личен живот

Стоп кадър от видеоканала в Loveguide.bg

© Loveguide.bg

Стоп кадър от видеоканала в Loveguide.bgПърви срещи, раздели, връзки от разстояние, запознанства и безопасност в интернет, как да реагират или да се предпазят от насилие, промени през пубертета – не само в тялото, но и емоционални, първия път, видове секс, безопасен секс, предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции.


Това са само част от темите, които вълнуват подрастващите, а често няма с кого да говорят по тях. Със съвети за любовта, секса и отношенията между хората ще им помага новият проект на интерактивната платформа Loveguide.bg със специален видеоканал в YouTube с водеща младата актриса Весела Бабинова, носител на "Аскеер" за изгряваща звезда.


Създадената в края на миналата година интерактивна платформа цели по лесен, достъпен, кратък, ясен, но и атрактивен и позитивен начин да предаде на тийнейджърите всичко, което трябва да знаят за безопасния секс и здравословните връзки. С две думи -
да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища


обясни пред "Детски Дневник" нейният създател Николета Попкостадинова.


С адаптивния си дизайн тя може да се ползва анонимно, когато има нужда, от всякакъв вид устройства с интернет. Има и речник на термините от А до Я, Енциклопедия, Търсене и други.


Стоп кадър от видеоканала в Loveguide.bg

© Loveguide.bg

Стоп кадър от видеоканала в Loveguide.bg


Темите са много: през промени в пубертета, включително и емоционални, до видове секс и начини за предпазване от забременяване и сексуално предавани инфекции. Това включва и запознанства и връзки онлайн, безопасност в интернет, разбиване на митове и легенди, хомосексуалност, насилие, тормоз и много други – все ключови за физическото и емоционално здраве на тийнейджърите, а и


за развитието на комуникационните им умения


нагласите и отношенията им към света, към тези, с които общуват и към себе си.


"Искаме да помогнем на тийнейджърите да развият уменията си да устояват на натиск и да защитават позициите си, да могат да казват "не", да взимат правилните, добре информирани решения за здравето и личния си живот, да са толерантни и отговорни към себе си и към тези, с които общуват", казва Николета Попкостадинова.


Платформата има и форма за обратна връзка (включително във "Фейсбук"), в която тийнейждърите могат да коментират и питат, а на въпросите им ще отговарят медици и психолози.


Освен онлайн, тя достига до тийнейджърите и чрез разнообразни обучения, провеждани в цялата страна. Около 500 деца от десетки градове и села вече са преминали обучението, като достъпът до училищата зависи от всяко отделно училище – през учители, директори, педагогически съветници или през ученическите съвети или клубове.


"Най-често влизаме в Час на класа, но се е случвало и по Биология или като научат учители, че сме там на място, отлагат техните – по английски например, за да направим нашия. Защото самите те осъзнават колко


голяма е нуждата от тези разговори с децата


Те самите получават толкова много въпроси и се радват, когато някой е дошъл да отговори експертно, но и позитивно, иновативно, на езика на децата – без медицински термини и учебници по анатомия", обяснява Попкостадинова.


България е в челото на всички негативни статистики, свързана със сексуалното здраве на младите хора. Причините са, че здравното образование не е част от задължителната училищна програма, а вкъщи сексът традиционно е тема табу. Децата не получават подходящата информация. Те


се учат на принципа проба - грешка, от връстниците и порното


което ги залива отвсякъде. "Нашата целева група е грамотният тийнейджър с достъп до интернет, защото има нужда от страшно много работа с него, независимо, че има родители, ходи на училище, ползва мобилни телефони, таблети и всякакви устройства", коментира Николета Попкостадинова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  "първия път, видове секс, безопасен секс,..."

  Ако има и нагледни материали, практически упражнения и видео уроци, ще привлекат и голяма част от по-възрастното поколение, което също е неграмотно и се нуждае от обучение.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Доста тъжен е фактът, че не малко родители не се справят с тази част от възпитанието на децата си. Инициативата е похвална, но нищо не може да компенсира липсата на разговори, съвети и когато е необходимо подкрепа вкъщи.

 3. 3 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Доста хора и организации считат, че т.нар. "сексуално образование" на децата тривиализира интимните отношения между половете и учи децата да встъпват в интимни връзки в ранна възраст, когато не са узрели за това. Какво да кажем за семейните ценности, целомъдрието, въздържанието от блуд, които напълно отсъстват в такова "образование". Да не говорим, че се разпространява невярна информация - напр. че презервативът е 100 % гаранция за предпазване от забременяване и венерически болести. И без това през пубертета има голям натиск за встъпване в интимни отношения в средата на връстниците, която е доста дива.
  Доказано е, че всичкият този безразборен секс води до изкривяване на психиката, болно и нещастно общество, където се раждат малко деца, огромна част от тях извънбрачни. Абортите, дори с хапче, са убийство, което също се тривиализира. Ето такива неща е редно да се говорят на децата ни.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  [quote#3:"molinaba"]Доста хора и организации считат, че т.нар. "сексуално образование" на децата тривиализира интимните отношения между половете и учи децата да встъпват в интимни връзки в ранна възраст, когато не са узрели за това. Какво да кажем за семейните ценности, целомъдрието, въздържанието от блуд, които напълно отсъстват[/quote]
  Я направо да се забрани секса за да няма блуд и да цари целомъдрие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Не мога да ги разбера някои хора! Секса бил блудство! Абе вие нормални ли сте бе герои средновековни?! Секса не най-важното нещо в живота на хората! Без него няма да има човечество бе ненормални! Племената из Африка, които ходят голи, да не би да правят секс кой която хване? За секс трябва да се говори! Ама не само да се говори, ами и да се прави! Няма по хубаво и полезно нещо от секса. Спреш ли да мислиш за секс си пътник! Така, че...

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 547 Неутрално

  На мен постоянно ми се прави секс.

 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#5:"lz2"]Секса бил блудство! [/quote]

  глупости. никой никога в църквата не е твърдял това. това, което може би искате да кажете, е че "за някои хора сексът извън легитимните рамки на брака, е нещо нередно". това е нормалната позиция на всички вярващи християни (и не само), които се вземат насериозно, т.е. за които вярата им има значение.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Този сайт е насочен само за жените. Ние не сме ли хора ?

 9. 9 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 550 Неутрално

  В България има открит геноцид срещу българи.
  В Психиатриите се създават нови политически десиденти.
  Циганите са с огромен бум на раждаемост и ще управляват през следващите 50 години.
  Младите българи са насилствено прогонвани от Родината ни.
  Психиатри се занимават с безработица и политика,вместо с лечение на циганите!

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 10. 10 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#5:"lz2"]Секса не най-важното нещо в живота на хората! [/quote]
  Точно затова е лудост да се прави безразборно (извън брак - блудство, или при изневяра - прелюбодеяние). Защото се унижава човешкото достойнство, руши се семейството, а това подкопава устоите на обществото. Резултатът е деца отглеждани от 1 родител - безбрачен или разведен, също аборти - това е чисто убийство, при все че толкова много бездетни хора не намират деца за осиновяване. Такива общества се самоунищожават и Господ не им помага.

 11. 11 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "molinaba":


  До коментар [#10] от "molinaba":

  Не разбрах вие какво предлагате?

 12. 12 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#11:"zenola"]Не разбрах вие какво предлагате? [/quote]
  Венчило.
  Или както е обяснено по-горе:
  [quote#7:"abdelhaqq"]"за някои хора сексът извън легитимните рамки на брака, е нещо нередно". това е нормалната позиция на всички вярващи християни (и не само), които се вземат насериозно, т.е. за които вярата им има значение. [/quote]

 13. 13 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "molinaba":

  Мисля, че сте пропуснали поне последни 100 години от еволюцията на Западното общество.

 14. 14 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#13] от "zenola":
  Това, което за вас е еволюция, за мен е деградация. Освен това, изглежда представите ви за хората, които живеят на запад, са доста ограничени.

  Също така в 12 се изразих неправилно, физическата любов (секс не е българска дума) е много важно нещо за голяма част от хората, но не мога да се съглася, че е най-важното нещо в живота от всички възможни.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много добра инициатива, малко позъкъсняла за болното ни чалгаризирано общество, но с повече актуални образователни прояви децата ще получават необходимата информация. А защо не и възрастните, които бяха обучавани в комунистическо възпитание, но сексът беше табу ! Така израстнаха поколения с изкривени представи, които оформиха облика на обществото ни!

  Поздравления за инициаторите, осъществили идеята!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK