Родителите ще контролират безплатните закуски в училище

Безплатни закуски в училище получават децата от първи до четвърти клас.

© Анелия Николова

Безплатни закуски в училище получават децата от първи до четвърти клас.Просветният министър Меглена Кунева предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас. Идеята бе лансирана на среща с представители на Асоциация "Родители", фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен", съобщиха от пресцентъра на образователното министерство.


Безплатните закуски се дават по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, по която се отпускат около 20 млн. лева годишно. Храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Родителите често се оплакват, че храната е оскъдна или неподходяща.


"Необходимо е контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия закон за предучилищното и училищното образование. Родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание", заяви Кунева. Тя предложи да бъдат организирани общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски.


"Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може", обясни още Кунева. Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и съответно децата.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Невероятни боклуци дават на децата. Знам го от "кухнята".
  Не само безплатните.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  До коментар [#1] от "Бай Х**":

  От картинката на ника ти виждам че предлагаш плодово-зеленчукова диета. Дай идея какво се дава и с какво да се смени в рамките на тези 50 -95 стотинки. Чаша мляко и баничка?

 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тези закуски се дават на децата по две причини. Първата е, че ги доставят фирми близки до властта или съответният директор на училището. Втората е, че така привличат циганите да ходят на училище. А че те не могат дори да четат и пишат, никой не го интересува. Важното е да се отчита, че циганите се"образоват".

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#3] от "mushashi":

  За съжаление имате право, но това не е и не може да бъде повод да се дават боклуци на децата и според мен, си е много разумно обществения съвет към училището да контролира процеса, което не пречи на абсолютно никой от заинтересованите родители, също да проверяват нещата.
  Има опасност разбира се, тези съвети да се изродят в патерици на училищните ръководства, но това няма как да се избегне и би трябвало да е допълнителен мотив, всички родители да бъдат по-близо до децата си и да бъдат в рамките на възможното по-активни, а не само да се оплакват и да не си мърдат и пръста.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Не е лошо като идея, но винаги крие риска контрольорите да се самозабравят, да искат невъзможни неща или да им бъде купено съгласието.

  Еретик
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Аз нямам против да има контрол върху тези процеси.Даже го приветствам.Въпросът е, че в момента в много училища реално не тече учебен процес, но не се закриват паралелки и цели училища, само и само да има работа за близки до властта директори и учители. В повечето селски училища , а и в много градски учениците са основно или само цигани.Те дори не посещават часове, но не ги изключват и не им пишат двойки, въпреки, че не знаят дори да четат и пишат. Това е истината.Вместо тези средства да се отделят за училища, в които наистина тече учебен процес на високо ниво.

 7. 7 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз контролирам качеството на храната на детето си откакто е тръгнало на училище и без Мегито Кунева да ми е казала - първо вкъщи сме създали относително здравословни навици за хранене и второ храна се носи от вкъщи. Тя сама си решава какво иска, вече и сама си го приготвя.

  Та, който чака на държавата - да реве, аз предпочитам сама да се грижа за моите си неща.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Има резон във вашето мнение, но няма как да пренебрегнем другата страна, в смисъл, след като пренасочим усилията и средствата към добрите училища, какво става с този контингент,, който остава напълно извън системата.
  Наличието на голям брой напълно неграмотни, но за сметка на това легитимни граждани на страната е по същество взривоопасно.
  И разбира с едни безплатни закуски няма как този процес да бъде редуциран или обезопасен, но просто е необхподимо да се търси и намери някакво решение иначе, много преди демографските проблеми, може всички, които се мислим извън и над тази действителност, да се окажем в някаква "ничия" земя. Така че, простото игнориране няма как да даде положителен за всички и в частност за нас, уж по-смислените и нормални хора, положителен резултат.

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Да премахне тази програма.
  Ще си носят храна от къщи.
  Една филия хляб /0,10 лв/ плюс 50 грама сирене /0,30- 0,35 лв/,прави 0,30-0,40 лв да е.До 0,95 лв си е печалба.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":
  Явно не познавате манталитета на циганите.За тях образованието не е никаква ценност.Те искат нещата да се случат възможно най-скоро.Те не виждат смисъл да учат 17 години и после да почнат работа с 600 лв заплата.Много от тях отиват да работят в чужбина, където изкарват добри пари с работа в строителството или други подобни сфери.Ако здаете само какви къщи строят.Или пък въртят търговия, като за там им е необходима само диплома за основно образование, за да вземат шофьорска книжка.Разберете-безмислено е да се държат насила в училище деца, които нямат желание да се образоват.

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":
  За къщите имам предвид не, че са добри строители, а че изкарват в чужбина много пари, с които строят къщи в България

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Гневно

  Родителите трябва да контролират парламента и изкукалите министри, а закуските тогава ще станат нормални !

  [email protected]
 13. 13 Профил на Вяра
  Вяра
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дневник, защо не сте споменали мнението на Кунева относно стипендиите за циганчетата от гимназиалния курс?
  "Учениците от ромски произход, които ще кандидатстват за стипендии от по 30 евро на месец, са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят харектер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева на журналистически въпрос дали има дискриминация на раздаването на стипендии на ромчета."
  Взривоопасните теми вече не присъстват в официалните медии. Но за сметка на това ще отчитаме още повече интегрирани. Освен тези циганета, които все още не могат да крадат, защото са малки, в училище ще се върнат и тези, които не стават за нищо друго. Поне по 30 евро на месец ще взимат. 3,50 ще им пише всеки гимназиален учител, защото иначе и за училището няма да има пари.
  Така де, нашите не се борят "да изградят харектер, ... с бедност, социален натиск и заплахи."
  Кунева и онези, които са сътворили това безумие, трябва да бъдат подведени под отговорност за дискриминация и национално безотговорно поведение.

 14. 14 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Кой лансира създаването на тази "традиция",която виждаме на снимката?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Че кой друг да контролира?

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на rharalampieva
  rharalampieva
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Прочетете наредбите. Вече повече от година това е факт, до двама родителя могат да участват и то с право на глас. Не знам каква новина е това. Хубав ден.

 17. 17 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не знам дали е новина или не, дали ще контролират или не, но съм почти убеден, че нищо няма да се промени на практика. Моето дете ще продължава да не яде закуската, която в 90% от случаите е или развален сандвич или бисквити с неясен произход, на които няма надпис на български или "кренвиршка" с някакво подобие на кренвирш. Затова и аз съм на принципа, че храна се носи от къщи.

 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1706 Весело

  До коментар [#16] от "rharalampieva":

  Ми те наредбите са за будали като нас. Не са за тарикатите като Кунева или Стаматов. Те наредби не четат.
  Светът започва от тях.
  И ... предизборно трябва да залъжат електората, че ... нещо зависи от него. Иначе далаверата няма да им е сладка.
  !

 19. 20 Профил на vesela.jasna
  vesela.jasna
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Закуските са нездравословни,следователно вредят на здравето. А пък тази национална програма вреди на съзнанието на нормалните хора.Моят внук е първолак и досега е отказвал .И децата вече знаят какво да се яде,само мин.плосветата не го проумяват.Затова на всички от просветата,начело с Кунева -всеки ден по една закуска задължително да изяждат и под контрола на родители.

 20. 21 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#20] от "vesela.jasna":

  +++

  Много искам да я видя как ще изяде онази филия с лютеница и сирене, която беше приготвена съгласно "нормативния документ" Сборник с рецепти за ученическите столове.

  And all that jazz!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK