Всяко четвърто дете в България приключва образованието си след основното училище

Всяко четвърто дете в България приключва образованието си след основното училище

© Красимир ЮскеселиевПочти една четвърт от децата в България (24%), завършили основно образование, не продължават към следващата степен в училище. От тези, които се записват в средно образование, успяват да завършат около 89%. Това показва сериозен и растящ проблем с ранното отпадане на българските ученици от образователната система.


Това е един от тревожните изводи в нов доклад на мрежата от организации "Образование България 2030", който беше представен днес на мащабна конференция, посветена на достъпността и качеството на образованието в България.


Според анализа на статистиката, събрана от Националния статистически институт, Евростат и официалните европейски институции, делът на преждевременно напусналите системата на образованието у нас расте трайно от 2012 г. насам. Най-откъсната е групата на децата от ромски произход. По-малко от половината от ромските деца - 42% - са обхванати от предучилищното образование, а други над 23% от тях никога не тръгват на училище.
Актуалното състояние на образователната система показва още много проблеми. В България не се отделят достатъчно пари за образование, като разходите за него са 9.8% от БВП при средно за ЕС 10.3%. Но макар че разликата не е толкова голяма същинският проблем е, че тези средства не се разходват рационално, обясни Златка Димитрова, един от авторите на доклада за "Дневник". По думите й със сходен ресурс, други страни в Европа постигат много по-добри резултати, от тези, които показват българските ученици. Осезаем е например дефицитът на иновативни учители.


Същевременно 40% от 15-годишните в България са функционално неграмотни, т.е. не могат да четат, пишат или смятат, или поне не могат така че да се справят в ежедневието. Дори когато завършат една трета от младите българи не могат да демонстрират умения или нямат мотивация, за да се реализира. Около 35% от наскоро завършилите (в последните 3 години) не са заети на пазара на труда.


Резултатите от анализа са тревожни и ни чака много работа, призна заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, който беше сред гостите на конференцията, организирана от "Образование България 2030" и "Заедно в час". Той изброи 10 приоритета, по които работи Министерството на образованието, за да промени настоящата картина.


Стаматов изтъкна, че образованието е приоритет за правителството, което е предвидило увеличение на бюджета на МОН за догодина със сума, каквато няма за никое друго ведомство - 223 млн. лв. От тях 20 млн. лв. ще са за обучения и квалифициране на учителите в модерни и иновативни методи на преподаване. По думите му в последните месеци министерството работи по обновяването на нормативната уредба, а след месец ще започне общественото обсъждане на новите учебни програми за трети, седми и девети клас. Бъдещи цели са електронизирането на документацията на училищата и въвеждането на електронни дневници, както и инвестирането в иновативни училища.

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Почти една четвърт от децата в България (24%), завършили основно образование, не продължават към следващата степен в училище."
  "а други над 23% от тях никога не тръгват на училище."
  ---------------
  Извод - около 31 % от младото поколение са от цигански етнос.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Премахнете социалните помощи в пари за безработни, майчински, самотни майчински, безплатно здравеопазване за хора неработили над 5 години и тъй нататък. Вместо това въведете прогресивно намаление на данъците за всяко следващо дете съчетано с безплатни и добри детски градини.

  На България й трябват деца от хората, които допринасят за цивилизацията, а не от орки.

 3. 3 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Според мен ако започнем да им раздаваме по 30 евро за успех по висок от отрицателно число, ще се решат всички проблеми.

 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  "Това показва сериозен и растящ проблем с ранното отпадане на българските ученици от образователната система."

  Ми .. не точно. Това показва сериозен ръст на ромската раждаемост, който във времето ще се отразява както на тази статистика така и на много други.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Лъжа и измама, ей сега логика ще се намери да обясни за медалистите от олимпиади.
  И пак ще насиним гърдите.

 6. 6 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Любопитно

  при "лошия" социализъм май не беше така, доколкото си спомням!!!

 7. 7 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  80% от ромите които учат до 8 клас са "избутани".

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 8. 8 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Цели на реформата:
  Изходящи нива 1-12 клас
  Входящи нива 1-12 клас
  Матури
  Изпити
  Стандарти
  А на сайта на финландското министерство на образованието пише, на 1 стр., че
  Цел за базовото училище (1-6 клас) е: "Създаване у децата на учвство на радост от четенето".
  У нас целта е проверка дали ученика съотвества на "стандарта" и "закона". Като бургер във верига.
  Затова не става.

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Ами щом 80% от работодателите у нас са с основно...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  .. и няма нищо общо с етнос. Просто 50% от добрите резултати у нас не са продукт на самото учлище и програма, а на частните уроци и курсове. Тези резултати се крадат в статистиката от МОН като постигнати в училище и от учителите в по-големите градове.

 11. 11 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  .. и няма нищо общо с етнос. Просто 50% от добрите резултати у нас не са продукт на самото учлище и програма, а на частните уроци и курсове. Тези резултати се крадат в статистиката от МОН като постигнати в училище и от учителите в по-големите градове.

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Гневно

  “Почти една четвърт от децата в България (24%), завършили основно образование, не продължават към следващата степен в училище.“ Хайде сега дневник да уточни, че българският език НЕ Е майчин за тези деца и да не внушава, че става въпрос за българчета! Българите не сме прости хора, родители ни са късали и късат от залъка си, за да ни образоват- това важи за ВСИЧКИ родители от българската етническа група, която е мнозинство- всички, без изключение! Така, че , дневник- преустановете внушенията в статията си, че цитатът от статията касае предимно децата от българското етническо мнозинство! Демагози смотани!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  http://glasove.com/categories/novini/news/bulgariya-e-stranata-v-es-s-naygolyamo-romsko-maltsinstvo

  роми=10% от населението

  40% от 15-годишните в България са функционално неграмотни

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#5:"georgiharizanov"]ей сега логика ще се намери да обясни за медалистите от олимпиади. [/quote] Вижте коментар № 12! Моля, публикувайте ОФИЦИАЛНА И ОБЕКТИВНА СТАТИСТИКА колко от тези 24% ученици, завършили основно образование и които не продължават към следващата степен в училище, са от български етнически произход или майчиният им език е българският език!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  “...делът на преждевременно напусналите системата на образованието у нас расте трайно от 2012 г. насам. Най-откъсната е групата на децата от ромски произход.”

  Когато говорим за цигани може би не е коректно да ползваме термина “преждевременно напуснал”?

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  Когато шефовете на страната са орки, дори този брой на завършилите средното образование е много. Кой "успял" български бизнесмен или колко са новобогаташите български, които са успяли/забогатяли благодарение на образованието си и честната конкуренция? Числото ще клони към нулата. Но да има за какво да си чешим езиците, все циганите са ни виновни.

 17. 17 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Резултатите от анализа са тревожни и ни чака много работа, призна заместник-министърът на образованието"... или по-скоро резултатите са ужас и потрес ... а за работата знаем.. по тези ширини всички чакат сама да се свърши.. или да се"самоуправи" проблема

 18. 18 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  циганин=4годишнивремена+миренпреход
  кой ми цапа гащите

 19. 19 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Това е важната тема за България. Вече от няколко години насам, от всички новородени българите сме малцинство, това е сигурна прогноза за това как ще изглежда обществото ни след 1-2 поколения. А това, че образованието без някои много малки изключения се срива с всяка изминала година и е на ниво на страна от третият свят явно не вълнува никой управляващ. Щом при тези мижави критерии 1/4 едва изкарват основно си образование, означава само че срива е тотален.

  Може би и затова ни е виновна Русия или НАТО или МВФ!?

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 20. 20 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"2.5"]
  Когато говорим за цигани може би не е коректно да ползваме термина “преждевременно напуснал”?[/quote]
  Защо? "Преждевременно родила", "преждевременно напуснала" и т.н.
  Или, както каза една циганка от общински съвет в Казанлък: "Аз какво съм виновна, че българите са бавноразвиващи се..." в отговор на "преждевременното" им раждане.

 21. 21 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#1:"qwertqwert"]"Почти една четвърт от децата в България (24%), завършили основно образование, не продължават към следващата степен в училище."
  "а други над 23% от тях никога не тръгват на училище."
  ---------------
  Извод - около 31 % от младото поколение са от цигански етнос. [/quote]
  Као гледам от пеоцентите, поне 45% са. Положението е отчайващо.

 22. 22 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Задачата на МОН е да осигури образование на всички български граждани независимо от етноса им. МОН се проваля в тази задача с трясък от много години. А сметката я плащат образованиете българи, които остават в България. Никой не казва, че е лесно да образоваш ромите, но предвид състоянието на образованието в страната като цяло, МОН не се и опитва да ползва добрите практики от България и други места.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  “... Най-откъсната е групата на децата от ромски произход. По-малко от половината от ромските деца - 42% - са обхванати от предучилищното образование, а други над 23% от тях никога не тръгват на училище...“ За това положение е виновна Хартата на основните права на Европейския съюз и Член 22 Културно, религиозно и езиково многообразие Съюзът зачита КУЛТУРНОТО, религиозното и езиковото многообразие.
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A12012P%2FTXT Няма как да се преодолее КУЛТУРНАТА традиция на циганското малцинство УМИШЛЕНО да не праща децата си в българските училища - кой както иска, така да го разбира!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"potrebitel3"]А на сайта на финландското министерство на образованието пише, на 1 стр., че
  Цел за базовото училище (1-6 клас) е: "Създаване у децата на учвство на радост от четенето".
  У нас целта е проверка дали ученика съотвества на "стандарта" и "закона". Като бургер във верига.
  Затова не става. [/quote]
  При мнозинството от българчетата как става? Излиза, че само циганите са специални, та им трябва и специално отношение.

 25. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#24:"sophia_gr"]При мнозинството от българчетата как става? [/quote]
  Съдейки по резултатите от международни оценявания (в които неходещите на училище циганчета не участват) и при мнозинството българчета не става съвсем.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Нека! Като вляза във властта ще има повече тъп матрял за управляване. Роби ми трябват, а не будни и образовани протестъри.

 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Гневно

  [quote#2:"johnniewalker"]за хора неработили над 5 години[/quote]
  Не зависи от хората дали ще работят - някой трябва и да ги вземе на работа = осигури работно място за всеки поне на МРЗ както е по Конституция ... и тогава го изисквай от хората

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  "бизнеса" = 84 % със средни и ПО-НИСКО образование
  [quote#16:"alg57373608"]Кой "успял" български бизнесмен или колко са новобогаташите български, които са успяли/забогатяли благодарение на образованието си и честната конкуренция? [/quote]

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#23] от "Логика":

  итс коол то ноу нотинг

  От време оно има няма 30 и кусур как се помня.
  и ся тъй ъхъ

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#27:"dark'star"]някой трябва и да ги вземе на работа [/quote] като за целта, хората трябва да имат минимум завършено средно образование! Няма как да стане с незавършен 7 ми клас един човек да бъде нает на работа и да получава 3-4 К лева на месец- разберете го най- накрая! Никой с нищо на никого не е длъжен! Всеки участва на трудовия пазар с набор от изискуеми основни трудови умения и компетентности! Няма ли тези основни умения, много трудно ще бъде нает на свястна работа.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#8:"potrebitel3"]У нас целта е проверка дали ученика съотвества на "стандарта" и "закона". Като бургер във верига. [/quote]
  +++++++++++

 33. 33 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#31] от "Логика":


  [quote#27:"dark'star"]трябва и да ги вземе на работа = осигури работно място за всеки поне на МРЗ[/quote]

  ???4К??? <=> МРЗ

 34. 34 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Масовото, публичното образование почти е унищожено. Вече не останаха и африкански държави, с които да се сравняваме.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "georgiharizanov": Да, 4К месечно при някои ИТ та. Кое Ви учудва? Неведнъж съм писала, че съпругът ми получава около 8К нето месечно, само, че... е с 3 висши образования, 16 сертификата, сега започва и докторантура и има над 17 години трудов стаж по едната си специалност. Няма как неграмотен циганин с незавършен 7 клас да получава законна месечна заплата, колкото на съпруга ми- няма как!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  В обществото се разгоряла дискусия трябва ли да се дават стипендии от по 35 евро на циганета с успех 3,50. Мисля, че трябва да се дават на всички български деца, които имат материални трудности. Без значение дали са циганета, българчета, турчета, арменчета.
  Но мисля също, че точно тези стипендии няма да свършат никаква работа. Просто едни хора ще усвоят едни пари, а стипендиите в по-голямата си част ще бъдат изпити и изядени.
  За съжаление.
  А пък някакви правозащитни чистофайници, които са виждали цигани само на картинка и когато се каже циганин, си представят Румян Русинов от „Отворено общество“, се възмущават, че българите не били щастливи от тези стипендии.
  Ами няма от какво да са щастливи. Някакви професионални усвоявачи ще прилапат и частните, и държавните пари, както става не само в циганския сектор, а резултатът ще е нула.

 37. 37 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#35] от "Логика":

  Човекът говори за минимална работна заплата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  Ти за елф ли се смяташ?


  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  Меко казано странна логика

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Моля коригирайте заглавието - въпреки, че е дублетна форма, "дена" звучи доста по-грубо отколкото дни. Като да отидеш на скъп круиз по джинси - не че не е възможно, но прави лошо впечатление.

 40. 40 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 569 Неутрално

  упс, коментар под грешната новина

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#37] от "7777": И как неграмотен човек, невладеещ български език, с незавършен 7ми клас, без никакви трудови умения и компетенции, ще претендира за минимална заплата от 460 лева? Как точно ще стане това? Кой ще го наеме на ЗАКОННА работа и какво точно ще работи този човек, ако няма изградена елементарна трудова дисциплина- напр. да спазва работното си време и да го уплътнява с работа поне 90%?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 569 Неутрално

  А иначе, да - 25% от населението е циганско с изгледи за мнозинство.

  Жална ни майка - и в момента на гърба на един работещ има по един милиционер, един държавен служител, един циганин и един пенсионер.

  Изгледите са пенсионната възраст да стане 90 години за да се поддържат по още 2-ма цигани и един "бежанец" допълнително.

 43. 43 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#41] от "Логика":

  Естествено, че няма. Но е провал на МОН, че този човек няма квалификации дори за минимална работна заплата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#43:"7777"]Но е провал на МОН, че този човек няма квалификации дори за минимална работна заплата.[/quote] Не- просто няма как насила да се преодолеят КУЛТУРНИТЕ традиции на циганското малцинство, което УМИШЛЕНО не желае да праща децата си в българските училища! МОН какво общо има с това?! Защо арменци, власи, турци, евреи, и т.н. малцинства пращат децата си на училище , само циганското малцинство прави изключение? Пробвайте насила да ги накарате да си пращат децата на училище и вижте след това реакцията им- дали бхк няма да ги подучи да се позоват точно на чл. 22 от Хартата на основните права на Европейския съюз и така да обосноват правото си да не пращат децата си на училище! Лесно е да се дават квалификации и принципни решения от 20 000 км., трудно е да се живее с проблемите и да им се намират работещи решения...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 569 Весело

  До коментар [#35] от "Логика":

  Щом ти знаеш за 8К, значи са по-скоро 12-16К. Умен човек като съпругът ти няма начин да не заделя нещо настрана.

 46. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  "Актуалното състояние на образователната система показва още много проблеми. В България не се отделят достатъчно пари за образование, като разходите за него са 9.8% от БВП при средно за ЕС 10.3%. "

  Много ме съмнява, че статистиката отчита стотиците левове, които всеки родител плаща годишно за частни уроци, понеже "образователната" "система" не се справя.

  В общи линии за повече пари от средното за ЕС, обществото получава среден пръст.

 47. 47 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#44:"Логика"]МОН какво общо има с това?! [/quote]
  По конституция образованието в България до 8ми клас (ако не бъркам нивото) е задължително, независимо от културните особености. Образованието, не ходенето на училище. МОН е натоварено със задачата да осигури това образование. Правейки изключения за ромите (защото реално МОН не ги кара да пращат децата си на учиище и не взима мерки те реално да получат образование), МОН нарушава закона. Точно както прокуратурата системно нарушава закона срещу педофилията, непреследвайки бащите на малолетни ромски майки. Това с културните особености и кое не ставало насила са лакърдии и нищо повече. Традициите на всяка една общност се променят. Едно време е било традицията българите да имат колкото се може повече деца. Сега вече не е. А ромските "традиции" излизат скъпо на българите. Безполезните чиновници в МОН са за бой.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 48. 48 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нима вече всеки четвърти българин е ром? Е явно за да учат искат още привилегии, материални стимули. И понеже на всяко новородено българче се падат поне по три ромчета процентите ще нарастват със сигурност......... докато вече няма да има кой да работи и да пълни касите на социалните ни системи. И после?

 49. 49 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#2] от "johnniewalker":
  100% подкрепям, ама тогава няма да има матрял да гласува за тиквите в парламента

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 50. 50 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Това е шокираща статистика. 25% от народа е с основно образование, как е възможно?

  И стига сте млели за ромите, защото те са около 9%.

  Просто проектирайте тези 25% в бъдещето. Кошмар.

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#47] от "7777":

  Кой пък ти каза, че не се наказват циганите, които живеят на съпружески начала с ненавършили 16 годишна възраст циганки? Всяка година има стотици такива дела.Само че Наказателният кодекс предвижда глоба за подобни престъпрения.

 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#50] от "alicekapital":
  Как ги разбра, че циганите са 9 процента от населението? Просто повечето не се самоопределят като такива.А при децата са си точно над 30 процента.

 53. 53 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Всъщност е добре, че не се уточнява за какъв етнически произход става въпрос. Така трябва да бъде и когато се въведе един крайно необходим закон за решаване на демографския проблем, според който ако една жена няма поне средно образование, тя да няма право да ражда повече от едно дете, което е лесно контролируемо ако се осъществи - когато една жена в тази категория роди, акушер-гинекологът да е длъжен да й сложи спирала и чак като се изучи, тогава да има право на второ раждане. Съответно с няколкохилядни еднократни помощи за всяко раждане и по-високи детски при три и повече деца да се стимулират за по-голяма раждаемост жени с висше образование, както и със средно при малко по-ниски облаги спрямо тези с висше.

 54. 54 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#52] от "mushashi":

  От официални данни, а не от форумски брътвежи- оттам "разбрах".

 55. 55 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#51:"mushashi"]Кой пък ти каза, че не се наказват циганите, които живеят на съпружески начала с ненавършили 16 годишна възраст циганки? [/quote]
  Имам предвид циганките раждащо на 13 и по-рано. По българските закони това е педофилия. Педофилът следва да лежи в затвора.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#53:"skorpion1980"] когато се въведе един крайно необходим закон за решаване на демографския проблем, според който ако една жена няма поне средно образование, тя да няма право да ражда повече от едно дете, което е лесно контролируемо ако се осъществи - когато една жена в тази категория роди, акушер-гинекологът да е длъжен да й сложи спирала и чак като се изучи, тогава да има право на второ раждане. [/quote]
  ЕСПЧ ще ни раздъни за такова нещо. Много по-ефективно, но по-скъпо, ще е държавата да си свърши работата и да накара ромите да получат основно образование.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  А ето какво казва хартата за правата на човека за правото на образование: "Право на образование

  1. Всеки има право на образование, както и на достъп до професионално и продължаващо обучение.
  2. Това право включва възможността да се получи безплатно задължително образование.
  3. Свободата да се създават учебни заведения при зачитане на демократичните принципи, както и правото на родителите да осигуряват образованието и обучението на децата си в съответствие със своите религиозни, философски и педагогически убеждения, се зачитат СЪГЛАСНО НАЦИОНАЛНИТЕ ЗАКОНИ, които уреждат тяхното упражняване."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#53] от "skorpion1980":

  Мечтай си за фашстка диктатура, мечтай си

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#42] от "subsonic":

  Сред работещите няма цигани според теб. Браво.
  Когато голеееееееемите патриоти в Пловдив бяха блокирали Столипиново, градът потъна в неизвозен боклук.
  Този факт да ти намеква за нещо?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 60. 60 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#56] от "7777":

  Няма да има основание да ни раздъни за такова нещо. Все едно да ни раздъни за това, че примерно се изисква висше образование за да бъдеш управител в предприятие. Не съм чул да са ни раздънили за диксриминация за това, че се изисква управленски ценз, защото е ясно, че колкото по-образован и професионално квалифициран е един мениджър, толкова по-вероятно е да се справи с повереното му управление (че има куп аномалии в това отношение у нас има, но това е отделен въпрос, свързан със заобикалянето на закона, а не с вида му). Съответно за да има родилен ценз аргументът би бил, че колкото по-образован и квалифициран е един родител, толкова повече деца има възможност да отглежда, обратното колкото по-необразован и по-неквалифициран е толкова по-неблагонадежден да гледа повече деца. И това няма как да бъде правно оборено. Вече от ЕСПЧ директно могат да ни обвинят геноцид ако примерно се наложат закони, които директно забраняват на ромите да раждат повече от 1 или на турците и това е записано в прав текст, но в случая това, което съм изложил като идея по никакъв начин не е поставено на етническа или верска основа, поне не в прав текст

 61. 61 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Теллалов":

  Не виждам за каква фашитска диктатура гороим, при такъв закон една туркиня с висше образование би имала същите привилегии, така че не виждам за каква фашистка диктатура говориш.

 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#60] от "skorpion1980":

  Отвсякъде ще ни раздъни. Никъде в демократичния свят не се изисква да имаш каквото и да било образование, за да родиш и отглеждаш дете. Товето мяза точно на практиките за ограничаване на раждаемостта в Китай, които западният свят смята за изключително репресивни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#61:"skorpion1980"]при такъв закон една туркиня с висше образование би имала същите привилегии,[/quote]
  Първо трябва да направиш висшето образование безплатно и достъпно без приемен изпит.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 64. 64 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#62] от "7777":

  Тогава кое му е демократичното да се изисква определено образование, за да работиш определена работа. А и защо в нещо ние да не бъдем първи? В смисъл този модел го има в Китай, но не и в ЕС. Ако България първа го въведе в ЕС бъди сигурен, че и други държави биха я последвали.

 65. 65 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#60] от "skorpion1980":

  Ето и от хартата за правата на човека: "Член 9: Право на встъпване в брак и право на създаване на семейство

  Правото на встъпване в брак и правото на създаване на семейство са гарантирани в съответствие с националните закони, които уреждат упражняването на тези права."

  И от Член 3 "Право на неприкосновеност на личността: В областта на медицината и на биологията трябва да бъдат зачитани по-специално:
  б)забраната на евгеничните практики, по-специално на тези, които имат за цел селекцията на хора;

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#64:"skorpion1980"]Тогава кое му е демократичното да се изисква определено образование, за да работиш определена работа. [/quote]
  За работата ти плащат заплата, освен това имаш избор какво да работиш. Можеш да работиш разни неща и без висше образование. За раждането нито някой ти плаща, нито някой ти го изисква, а е и естествен процес, за който няма значение колко си образована. Твойто е все едно да ти искат висше образование, за да имаш право да живееш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#61] от "skorpion1980":

  Ако не виждаш, отиди на очен лекар.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#56] от "7777":

  Трудно е да накараш някого да учи, след като пред очите си има жив пример за това, че не образованието е основен фактор за забогатяването, а забогатяването е издигнато във висша ценност и цел на индивида.
  Богати с предимство стават тарикатите, наглите, бруталните.
  Докато това е така, образованието трудно ще печели.

  А докато парите и властта са във фокуса на личните стремежи, обществото ще продължава да деградира.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 69. 69 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#66] от "7777":

  Хайде бе, не ти плащат за раждане, а еднократната помощ от 2800 лева за студентка родилка, а детските?

 70. 70 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#67] от "Николай Теллалов":

  А ти първо си изясни какво значи фашизъм, бас държа, че не знаеш. Та дай най-напред една дефиниция на думата фашизъм и после посочи конкретен фашистки елемент в това, което аз съм написал. Ясно е, че не можеш и без по никакъв начин да съм те нападнал, обидил лично, ти го правиш към мен само защото съм на различно мнение от теб по съответния въпрос. Явно обаче ти липсва нужното ниво на цивилизованост, за да опровергаеш нечие твърдение без да обиждаш.

 71. 71 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С други думи казано статията намеква (па може и да натвърдва), че постепенно за 25 години вървиме въобще полека-лека наназад и в крайна сметка къде нова програма за всеобщо ограмотяване като ... вие се сещате коя, след ... вие се сещате кой 9-ти септември. Само да поприключиме с (досега) 25-годишния експеримент, било то рано или късно и да връщаме към правилния път.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#70] от "skorpion1980":

  Е, щом констатацията ми на твоето невежество било обида, така да е. Поплачи, ще ти мине.

  Съгласно доктрината на фашизма, чийто автор навярно също ти е неизвестен, фашизмът е идеология и практика на свръхдържавността; основна цел - налагане на класов мир в "интерес нанацията"; следствие от което е монополното право на държавата да регламентира ВСИЧКИ без изключение сфери на живота, вкл личните, интимните.

  Ако числото в ника ти означава твоята година на раждане, претенциите ти да знаеш що е фашзъм от личен опит са смешни,докато аз съм живял при практически фашистки режим, етап от разложението на бекапейския държавен капитализъм в последните му две десетилетия съществуване.

  Имаш късмет, че съм принципно против обзалагането.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#72] от "Николай Теллалов":

  Обидата беше да ме пращаш на очен лекар, вместо да влезеш в нормален разговор, така че не се прави на ударен. Няма за какво да си плача, не го правя дори на погребение. Ами и по това, което си цитирал, в предложението ми няма "монополно право на регламентиране на всички без изключение сфери на живота", има стимули за по-образованите и ограничения за по-необразованите относно личния им живот. Целта е да се стимулира раждаемостта при по-образованите без това да ги задължава да предприемат преки действия по въпроса, както и да се стимулират по-необразованите да поработят върху този си дефект, за да са реално подготвени за изпълнение на демографския си дълг.

 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#73] от "skorpion1980":

  А къде да те пратя, щом не виждаш очевидното.
  Впрочем, пак те пращам. Говориш за демографски дълг, за забрана за раждане при незавършено образование... това ако не е държавно регламентиране на личния живот, то какво е?
  Наистина ли сам не се усещаш?
  Явно не.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 75. 75 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  Най-малко! Защото има и циганчета с висше!

 76. 76 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#69:"skorpion1980"]Хайде бе, не ти плащат за раждане, а еднократната помощ от 2800 лева за студентка родилка, [/quote]
  Така де - еднократно плащане, а не заплата. А помощите за дете са минимални и покриват някои основни нужди на детето; не са заплата за майката.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 77. 77 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#74] от "Николай Теллалов":

  Че то и забраната за секс с малолетни също е държавно регламентиране на личния живот. Така че отново издишаш. И не, не аз, а ти не се усещаш. Ама какво да споря с кон с капаци. Ти каза държавно регламентиране във всички сфери на живота било фашизма, това всички сфери ли са. Не, значи няма фашизъм. Точка.

 78. 78 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#76] от "7777":

  Еднократно или не, плащане, значи се плаща и толкоз. Мизерни детските - плащане, значи се заплаща и толкова. Да, при съвсем различни обстоятелства спрямо тези от заплатата, но се плаща.

 79. 79 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#74] от "Николай Теллалов":

  И още нещо я обясни как така една рекламна агнеция може да забранява забременяване и да иска обезщетение от манекенките си ако се стигне до такова за определен период от време, а държавата да не може?! Значи видиш ли тия фашистки закони могат да важат за частна фирма, ама за държавна институция не може

 80. 80 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#55] от "7777":
  Аз съм юрист, който се занимава точно с тази материя и ти казвам, че има осъдени много цигани за такива деяния.Друг въпрос е, че законът прави огромна разлика, когато се прави секс доброволно и когато е с насилие и заплахи.Да не говорим че и мъжете най-често са непълнолетни и при тях наказанията са по-ниски.

 81. 81 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#80] от "mushashi":

  Това е обнадеждаващо.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 82. 82 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#78:"skorpion1980"]Да, при съвсем различни обстоятелства спрямо тези от заплатата, но се плаща.[/quote]
  Това не доказва, че е нужен образователен ценз за второ или трето дете. Много хора имат високи доходи и без формално образование, защото имат умения, които се котират на пазара. Държавата може да реши да не дава детски, а да дава данъчни облекчения за дете, както е в САЩ например, но не може да върже правото да имаш деца към образованието ти.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  [quote#79:"skorpion1980"]Значи видиш ли тия фашистки закони могат да важат за частна фирма, ама за държавна институция не може[/quote]
  Частната фирма има строго определен предмет на дейност и целта й е печалбата. Държавата не е частен бизнес на политиците (макар че политиката в България създава това впечатление).

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#79] от "skorpion1980":

  Кой ти е казал, че смятам частния бизнес за някакъв положителен образец?


  До коментар [#77] от "skorpion1980":

  Момко, посрезствеността ти е впечатляваща.
  Сексът с малолетни, ако е извършен от възрастен персонаж, в повечето случаи е резултат на насилие или измама. Не може да става дума за сравнение.
  А и съм доста скептичен по принцип спрямо всякакви закани, приети без ратифициране от гражданите.
  Закон, неодобрен от народа, не е закон. Цитирам Жан Жак Русо, който от благи побуди е въвел тезиса за "обществения договор" (на практика превърнал се в оправдаваща системата демагогема, вместо водещ принцип).

  Образовай се малко. Иначе попадаш под ударите на собствената си налудничава фашзоидна идея. Формално може и десет висши да имаш, но фактически не си способен на адекватни съпоставки и съждения, караш я на клишета и на извъртания, само и само да не паднеш по гръб, което пък издава неизживяни комплекси - също типична черта на фашистите.

  Не ме занимавай повече със себе си.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 85. 85 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#84] от "Николай Теллалов":

  Не, не аз имам комплекси, ти имаш такива, като типичния деформиран комсомолски възпитаник на онази епоха ти е промит мозъка, че всичко различно от общоприетото е фашизъм. Не аз съм този, който гледа да не падне по гръб, а ти, неслучайно гледаш оборваш главно с обиди.
  А сексът с малолетни достатъчно често се случвало взаимно съгласие, но законът го забранява, следователно има държавно регламентиране на личния живот.

 86. 86 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Знам и е много тъжно. Особено е валидна за момичетата. Болшинството от моите съученички, също не продължиха след 8-ми клас. А тези от нас, които продължихме не съжеляваме за нищо. Някои от тях ми казват "ти добре направи, че продължи".

 87. 87 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Куневата се изпусна, докато се уплиташе все повече в темата за циганските стипендии: След 15 години 25% от работната сила в България ще бъдат цигани.
  Малки аритметични упражнения показват, че прогнозите на управниците са за 2.5 милиона циганско население (общо) в България около 2030 година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK